Oberstdorf 1987

Sist gang det VM var i Oberstdorf var det Biri’n som stjal showet

Sammenlignet med det som er forventet denne gangen, var den norske gullfangsten beskjeden første gang det var VM i Oberstdorf. Men vi hadde Anne Jahren. Og Biri’n.

<b>BIRI-EKSPRESSEN:</b> Torbjørn Løkken tok igjen hele to minutter i sporet og vant kombinert. 
BIRI-EKSPRESSEN: Torbjørn Løkken tok igjen hele to minutter i sporet og vant kombinert.  Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB
Sist oppdatert

Anne Jahren tok et litt overraskende gull på 10 km. Overraskende, fordi hun bare vant ett eneste verdenscuprenn i karrieren. Men Bærum-løperen var i sitt livs form og var nevnt blant favorittene. Det ble en sekundstrid mot finske Marjo Matikainen.

Jahren hadde fordelen av å gå på hennes tider, og ble jaget frem av sekundantene mot målstreken. Der var hun åtte tideler foran.

<b>NØDSKRIK:</b> Anne Jahren over mål, akkurat i tide. Hun slo Marjo Matikainen med åtte tideler.
NØDSKRIK: Anne Jahren over mål, akkurat i tide. Hun slo Marjo Matikainen med åtte tideler. Foto: Inge Gjellesvik/NTB

Hadde gitt opp

Den andre store helten i 1987 var kombinertløperen Torbjørn Løkken, populært kalt «Biri’n» etter hjemstedet. Han lå på 19. plass etter hopprennet, men passerte alle konkurrentene i langrennssporet og tok gullet fra hjemmefavoritten Hermann Weinbuch.

– Det var i grenseland for hva vi trodde jeg kunne klare, men jeg var veldig tent. To minutter var bra. Et par år tidligere var jeg gitt opp som hopper og landet stort sett på kulen, sa Løkken.

Rusmisbruk

Etter gullet var han det naturlige midtpunktet på pressekonferanser og tv-show, og Løkken vant norske tv-seeres hjerter med sjarm, humor og utstråling.

Kongen og gammer’nSvensken Thomas Wassberg (til v.) ble VM-konge, med to gull og to sølv. Her sammen med gullvinner Maurilio de Zolt fra Italia og Torgny Mogren etter femmila. Marco Albarello, også fra Italia, vant overraskende 15 km. De Zolt er forresten rene guttungen her, bare 36. Syv år senere vant han OL-gull i stafett på Lillehammer.
Kongen og gammer’nSvensken Thomas Wassberg (til v.) ble VM-konge, med to gull og to sølv. Her sammen med gullvinner Maurilio de Zolt fra Italia og Torgny Mogren etter femmila. Marco Albarello, også fra Italia, vant overraskende 15 km. De Zolt er forresten rene guttungen her, bare 36. Syv år senere vant han OL-gull i stafett på Lillehammer. Foto: Jan Collsiöö/TT/NTB

– Det var moro, men det ble kanskje litt mye av det gode. Da man trenger det minst, får man mest, uttalte han.

Løkken mistet motivasjonen og ga seg tidlig. Senere sto han frem og fortalte åpent om mange år med rusmisbruk, før han fikk livet på rett kjøl igjen. I dag er han idrettsfaglærer på Hamar.

Opptur for OpaasDen eneste norske utøveren som dro hjem fra Oberstdorf med tre medaljer, var Vegard Opaas (til v.). Det ble bronse i normalbakken, bak Jiri Parma og Matti Nykänen (bildet), og sølv både i storbakken, der Andreas Felder fra Østerrike vant, og i lagkonkurransen, som finnene tok seg av.  
Opptur for OpaasDen eneste norske utøveren som dro hjem fra Oberstdorf med tre medaljer, var Vegard Opaas (til v.). Det ble bronse i normalbakken, bak Jiri Parma og Matti Nykänen (bildet), og sølv både i storbakken, der Andreas Felder fra Østerrike vant, og i lagkonkurransen, som finnene tok seg av.   Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 101 2021

Denne saken ble første gang publisert 24/02 2021, og sist oppdatert 25/02 2021.

Les også