tom lund var norges største:

Europas storklubber lå langflate, men Tommy nektet å signere – dette skjedde høsten 1973

Ruud Geels, Willy Brokamp og Reiner Künkl fikk sjansen fotballegenden Tom Lund aldri tok i Ajax eller Bayern München. Toppklubbene fant ingen andre og bedre da Tommy nektet å signere.

Pluss ikon
<b>LSK-HESTEN:</b> Oppdretter Tom Lund med varmblods­traveren Forever Dream. Det er plass til 150 LSK-supportere i et nystartet andelslag.
LSK-HESTEN: Oppdretter Tom Lund med varmblods­traveren Forever Dream. Det er plass til 150 LSK-supportere i et nystartet andelslag. Foto: Emil Saglien Ruud/LSK
Sist oppdatert

12. september 1973 slo Nederland Norge 2–1 på Ullevaal stadion. I Amsterdam satt ledelsen i storklubben Ajax og forberedte seg på tiden etter deres og kanskje verdens største fotballstjerne Johan Cruyff, som var på vei til Barcelona.

Erstatteren hadde nederlenderne allerede blinket ut. Ajax hadde lett i 13 land, og endte opp med å gå for en 23-åring nordmann. Som spilte i 3. divisjon, Østland Nordre.

Han het Tom Lund, og var allerede en etablert landslagsspiller.

Etter å ha sett ham spille godt mot nederlandske stjerner i Oslo, ble lederne fra Ajax enda mer interessert. Tom Lund dro til samtaler i Amsterdam.

Men noen overgang ble det ikke.

Ville ikke bli stjerne

Ringte fra Amsterdam

Ivar Hoff var oppmann for LSK. TV 2-eksperten forteller til klubbens hjemmeside:

– En dag var ikke Tommy på trening. Ingen visste hvorfor. Så fikk jeg beskjed om at det var en viktig telefon til meg. Jeg gikk av feltet, og tok den. I andre enden var Tommy som spurte om jeg kunne gjette hvor han var. Det kunne jeg ikke. Da sa Tommy at han var hos Ajax, og lurte på hvor mye LSK skulle ha for ham.

Per Berg var lagkamerat med Tom Lund.

– Vi må takke høyere makter for at han sa nei til Ajax. Ellers hadde LSK vært på tredje eller fjerde nivå fortsatt, sier Berg til LSKs hjemmeside. 

Ruud Geels og Willy Brokamp ble begge kjøpt av Ajax i juli 1974. De var de to første kjøpene klubben gjorde etter at Tom Lund takket nei.

Geels fikk en fin karriere hos de rød/hvite i fire år. Han ble hentet fra Club Brugge, og gikk i 1978 til Anderlecht. Fortsatte i Sparta, Rotterdam, PSV og NAC Breda. Totalt 394 kamper i Æresdivisjonen. En utpreget goalgetter med 388 mål på 17 år. 20 landskamper og elleve mål for Nederland i årene 1974–1981 ble det også.

Brokamp hadde to gode sesonger i Ajax. Han ble hentet fra MVV Maastricht, og ble solgt tilbake dit i 1976. 48 kamper og 20 mål for Ajax. Han noterte seks landskamper og seks mål for Nederland.

De to fikk en plass i solen fordi Tom Lund ikke ville bli stjerne i Amsterdam.

Les også: «Her vil jeg bo», tenkte nordmannen og slo seg ned på verdens mest ensomme øy

<b>STØRST PÅ HJEMMEBANE:</b> Flere av de europeiske stor­klubbenes andrevalg etter Tom Lund endte med stjerne­status. Tom Lund forble stjerne på hjemmebane, her under cupfinalen i 1978. 
STØRST PÅ HJEMMEBANE: Flere av de europeiske stor­klubbenes andrevalg etter Tom Lund endte med stjerne­status. Tom Lund forble stjerne på hjemmebane, her under cupfinalen i 1978.  Foto: NTB scanpix/Erik Thorberg

Samtaler med Cramer

19. oktober 1975 var det tyske Bayern München som ville ha Tom Lunds signatur. Trener Dettmar Cramer var på Marienlyst stadion i Drammen for å se nordmannen spille. Etterpå var det samtaler på Park Hotel. Planen til Cramer var at Lund skulle ta over for en skadet Gerd «Der Bomber» Müller.

Men hjemmekjære Tom Lund lot seg heller ikke denne gangen rikke fra Åråsen, sitt kjente miljø og treffene med kameratene i Storgata i Lillestrøm. Han forble tro mot Lillestrøm Sportsklubb. Slik ble han svært mye av årsaken til at LSK fra midten av 1970-tallet ble en stormakt i norsk fotball. I tillegg til sine eminente ferdigheter på banen, trakk Tommy mange andre gode spillere til LSK.

Reiner Künkl ble hentet til Bayern München i januar 1976, to måneder etter at Tom Lund sa nei. Han ble kjøpt fra Darmstadt 98, men ble ingen suksess. På 33 Bundesligakamper scoret han seks mål. Og ellers satt han mye på reservebenken. I 1978 ble han solgt til 1. FC Saarbrücken. Han ble aldri den gode makkeren til den unge spilleren som var signert året før, den unge mannen som Tom Lund skulle spille god. Han het Karl Heinz Rummenigge, ble signert av Bayern München 1. juli 1974, og debuterte som 19-åring.

Rummenigge fikk en fantastisk karriere – med 162 mål 310 Bundesliga-kamper, 95 landskamper og 45 mål.

Les også: (+) Einar og Per ble henrettet foran øynene på moren. Faren Wilhelm viet resten av livet til å ta hevn

Vil ikke sammenligne

Tom Lunds statistikk

Tom Lund spilte 348 obligatoriske kamper for Lillestrøm, og scoret 197 mål.

Ble seriemester med LSK i 1976 og 1977. Cupmester i 1977, 1978 og 1981.

Trente LSK fra 1985 til 88 og i 1990. Cupmester 1985 og seriemester 1986 som trener.

Var et multitalent. Satte kretsrekord i stav i 1971, med 3,85 m. Spilte ishockey og håndball, og gikk langrenn.

Har 47 A-landskamper. Scoret 12 mål. Debuterte 26. mai 1971 mot Island i Bergen. Siste landskamp borte mot Bulgaria 27. oktober 1982.

Tom Lund sier til Vi Menn at han kjenner igjen de fleste av navnene på spillerne som ble hentet inn da han sa nei. Men spørsmålet mange norske fotballfantaster har stilt seg i over 40 år; ville Tom Lund overgått de som ble hentet i stedet for ham?

Den beskjedne romerikingen velger å la være å svare på om han kunne ha gjort det bedre enn Geels og Brokamp i Ajax eller Künkl i Bayern München.

Han har heller ikke noen interesse av å si noe om hvordan det hadde vært å spille sammen med Karl Heinz Rummenigge.

De engelske toppklubbene Leeds, Middlesbrough og Sunderland var også svært interessert i å sikre seg Tom Lund. Det samme var Real Madrid, Strasbourg, Feyenoord, Twente og Go Ahead Eagles.

<b>TAKK FOR SIST:</b> I 1977, fire år etter at Ajax prøvde å kjøpe Tom Lund (t.v.), møttes de to klubbene til kamp i Mesterligaen på Ullevaal. Lillestrøm vant 2–0. Det året vant LSK både serie og cup under ledelse av treneren med den legendariske hentesveisen, Joe Hooley.
TAKK FOR SIST: I 1977, fire år etter at Ajax prøvde å kjøpe Tom Lund (t.v.), møttes de to klubbene til kamp i Mesterligaen på Ullevaal. Lillestrøm vant 2–0. Det året vant LSK både serie og cup under ledelse av treneren med den legendariske hentesveisen, Joe Hooley. Foto: Wikimedia Commons

Bingo-vinner

– Hvorfor har du aldri angret på at du sa nei til alle de utenlandske toppklubbene?

– Som menneske er jeg ikke typen som går og angrer på den slags ting. Jeg så meg aldri tilbake, men valgte alltid å se fremover, sier 70-åringen.

– Hva skjedde egentlig den gangen – høsten 1973?

– Da Ajax kom på banen, hadde Solveig og jeg akkurat fått barn. En liten datter. Vi følte oss litt klemt av den grunn. Dermed valgte jeg å la være å flytte til utlandet.

I en tid da fotball i Norge ennå var amatøridrett, skaffet Tommy seg et levebrød ved å ta handelsutdannelse og starte eget firma. Tom Lund solgte lotteriartikler. Det gikk godt, særlig fordi bingo-bevegelsen var på sitt høyeste på den tiden.

– Hadde forretningsvirksomheten noe å si for at det ble nei til alle storklubbene?

– Nei, det viktigste for meg var at jeg hadde det så bra i LSK. Vi var jo på full fart opp til toppserien den gangen. Det målet nådde vi høsten 1974. To år senere var vi seriemestre.

Les også: Den ufattelige ulykken endret livet til en hel familie for alltid

<b>LEGENDE:</b> Tom Lund i kanskje en av de mest historiske landskampene i moderne tid. Lillestrøm-spilleren var ledende for laget som slo England 2–1 på Ullevaal stadion.
LEGENDE: Tom Lund i kanskje en av de mest historiske landskampene i moderne tid. Lillestrøm-spilleren var ledende for laget som slo England 2–1 på Ullevaal stadion. Foto: NTB scanpix

Hest nest best

I 1975 fikk Tom Lund en ny interesse: Å spille på hest.

– Vi hadde fri fra fotballen hver onsdag. Vi trente jo mye i LSK; to ganger om dagen. Derfor trengte vi litt avkobling. Den fant vi på Bjerkebanen. Der slappet en gjeng av oss godt av. Min store interesse for hest begynte som spiller. Etter hvert ble det mer og mer sport. Jeg ble hesteoppdretter, forteller Tom Lund.

I dag er han én av Norges største i bransjen. Lund selger og kjøper hester fra sin base i leiligheten på Lillestrøm.

Han er så glødende opptatt av hest og avl at han ofte sitter oppe om nettene for å følge travløp i USA.

Lund opplevde en mislykket operasjon etter sykdom for tre år siden. Den ble starten på en lang og tung jobb for å bygge seg opp igjen.

– Jeg ble satt langt tilbake. Men det går bedre nå. Døtrene mine og Solveig er flinke til å dra meg med på tur. De bytter på å gå sammen med meg for å hjelpe til med å bygge meg opp. Men jeg orker ikke å gå på tur mer enn to ganger i uka. Det er alt jeg gjør av trening. Likevel opplever jeg fremgang, og orker mer nå.

Les også: De taklet ikke livet utenfor rampelyset og måtte ty til rus da seiersfestene var over

<b>TOPPSCORER­MØTE:</b> Tom Lund på besøk på Åråsen, i forbindelse med markeringen av hans 70-årsdag i fjor høst. Her sammen med Thomas Lehne Olsen. 
TOPPSCORER­MØTE: Tom Lund på besøk på Åråsen, i forbindelse med markeringen av hans 70-årsdag i fjor høst. Her sammen med Thomas Lehne Olsen.  Foto: Emil Saglien Ruud/LSK

Foran LSKs første planlagte hjemmekamp i Eliteserien 24. mai mot Viking, sier Tommy at han ikke er så mye på Åråsen lenger. Han trives best hjemme.

– Jeg ser fortsatt veldig mye fotball. Men mest på fjernsyn.

Men alle som kommer til Åråsen for å se på fotball kan få et møte med norsk fotballs kanskje største ikon gjennom tidene. Utenfor stadion står en egen statue av Tom Lund.

Med på hemmelig tur

DOBBELTROLLE: – Jeg hadde jo en spesiell rolle. Det fantes ikke fotballagenter i Norge den gangen. At en journalist deltok aktivt i forhandlingene, er jo utenkelig i dag, sier Reidar Martinsen.
DOBBELTROLLE: – Jeg hadde jo en spesiell rolle. Det fantes ikke fotballagenter i Norge den gangen. At en journalist deltok aktivt i forhandlingene, er jo utenkelig i dag, sier Reidar Martinsen. Foto: Privat

Den gangen Ajax ville ha Tom Lund, var Reidar Martinsen (74) sportsjournalist i VG.

– Jeg hadde kontakter i Holland. Vi dro i all hemmelighet ned til Amsterdam og møtte den mektige Ajax-direktøren Jaap van Stam. Jeg fikk være med på samtalene, støttet og hjalp Tommy etter beste evne, forteller Martinsen.

– Hva skjedde i møterommet?

– Vi pratet litt, og så fikk han fikk et lønnstilbud. Det var et bra tilbud etter datidens standard. Deretter ba Tom Lund om en kort pause. Ajax høynet tilbudet, men det hjalp ikke. Tommy sa at han ville tenke mer på saken hjemme.

– Hvordan reagerte Ajax på han ikke signerte kontrakten der og da, noe de fleste andre ville ha gjort?

– De ble nok litt satt ut da de så hvordan møtet utviklet seg. Ajax-toppene var ikke så rent lite irritert, men prøvde å skjule det. Sett med deres øyne skulle jo signeringen bare være en formalitet.

– Når du tenker tilbake; er det noe som kan ha ført til at Tommy fikk kalde føtter i Amsterdam?

– Jeg tror Tommy begynte å bli litt betenkt. Vi satt i bilen på parkeringsplassen og fulgte treningen. Da han så alle stjernene trente, ble han usikker på om han kunne hevde seg i det selskapet. Nivået var høyt. Alt var nok stort og fremmed.

<b>ARKIVFOTO: </b>Lillestrøm 23. juni 1973: Fotballspiller Tom Lund (22) jobber som 
selger, spiller fotball i 3. divisjon på Lillestrøm og har 11 kamper for A-landslaget så langt.
Også ivrig i friidrett og ishockey.
ARKIVFOTO: Lillestrøm 23. juni 1973: Fotballspiller Tom Lund (22) jobber som selger, spiller fotball i 3. divisjon på Lillestrøm og har 11 kamper for A-landslaget så langt. Også ivrig i friidrett og ishockey. Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / NTB

Var nysgjerrig

Tom Lund var kjent for å ha flyskrekk.

– Kan hans «nei» ha noe med det å gjøre?

– Til Amsterdam fløy han, og nevnte ikke noe om flyskrekken på den turen. Han hadde nok på mange måter lyst, og var nysgjerrig på hva Ajax ville tilby ham. På vei nedover sa jeg til ham at dette var en enestående mulighet.

– Hva tenkte du om at det ikke ble noen avgjørelse i Amsterdam?

– Der og da syntes jeg det var ganske greit, selv om vi dro hjem med uforrettet sak. Det var ikke en uklok avgjørelse å be om betenkningstid. Han ville snakke med folk hjemme, blant annet i LSK.

– Hvor tror du var grunnen til at tenkepausen endte med et nei?

– Greia var at Tommy var veldig knyttet til Lillestrøm.

<b>I SITT RETTE ELEMENT:</b> Hesteoppdretter Tom Lund med Forever Dream, Lise Bekkevold Johansen og travtrener Erik Killingmo på Aurskog.
I SITT RETTE ELEMENT: Hesteoppdretter Tom Lund med Forever Dream, Lise Bekkevold Johansen og travtrener Erik Killingmo på Aurskog. Foto: Emil Saglien Ruud/LSK

En sensasjon

Dagen etter fylte saken om Tom Lunds Amsterdam-opphold hele førstesiden til VG.

– Det var en sensasjon at klubben som hadde vunnet Mesterligaen i Europa tre år på rad (1970–73) ville ha en spiller fra norsk 3. divisjon.

Ajax ga seg ikke. To år senere var de på ham igjen.

– Assistentmanager Bobby Haarms kom for å ta en ny runde med Tommy. De møttes i Oslo i 1975, minnes Martinsen.

Les også: Eventyrøya Ballesvika trues av fraflytning og forfall

– På høyde med Rummenigge

Einar Jan Aas var proff i Bayern München og spilte sammen med Karl-Heinz Rummenigge. Han er ikke i tvil om Tom Lund.

– Tom Lund hadde spilt seg inn på laget – uten problemer, sier Einar Jan Aas (65).

– Tommy var større enn Kevin Keegan og på høyde med Rummenigge, sier bankmannen.

Mossingen startet sin profesjonelle karriere i Bayern i 1980. Han ble den første nordmannen som var proff i England da han i 1981 ble kjøpt av den fargerike manageren Brian Clough i Nottingham Forest.

– Etter 13–14 måneder ville jeg vekk fra Bayern. Det ble mye benkesitting. Jeg ga beskjed til klubbledelsen om at jeg ville hjem for å spille fast for Moss. Jeg søkte etter det trygge. Men så kom Forest inn i bildet, og jeg fikk en fantastisk tid i England.

Midtstopperen spilte sammen med Tom Lund da Norge 9. september 1981 slo England 2–1 i VM-kvalifisering på Ullevaal.

– Hvor merkelig var det egentlig at Tom Lund sa nei til alle storklubbene?

– Jeg skjønner tankegangen hans. Han valgte det trygge. Jeg var også i utgangspunktet sånn. Jeg var på ingen måte overivrig etter å reise ut. Menneskelig sett, med en trygg base i Moss, var ikke proff det første jeg ville bli sier Einar Jan Aas.

Arne Scheie ble kontaktet av manager

NRK-veteranen Arne Scheie (74) var mellommann da Middlesbrough-manager Jack Charlton ville ha Tom Lund.

Han forteller at Charlton, som var manager i Middlesbrough 1973-77, var svært interessert i Tom Lund.

– Jeg var på jobb i Middlesbrough for å kommentere en tippekamp. Charlton kom bort til meg og lovpriste Tommys kvaliteter. Han hadde prøvd å få tak i ham uten hell. Derfor spurte Charlton om jeg kunne formidle kontakt.

– Hvordan ville Tommy ha greid seg ute?

– Veldig bra. Tom Lund ville vært en av de største spillerne i Europa, sier Arne Scheie.

Denne saken ble første gang publisert 27/04 2021, og sist oppdatert 01/06 2022.

Les også