Test av grillpølser

Test av grillpølser: – Da vi la på spesialpølsene, ble klasseforskjellen tydelig

Vi testet syv klassiske grillpølser uten å bli skremt, for kvaliteten er jevn og høy. Vi testet dem også opp mot noen spesial­pølser for grilling. Da ble ­klasse­forskjellen veldig tydelig. ­

<b>POSITIVT INNTRYKK:</b> Vi Menn-duoen Peter Nagy (til venstre) og Mats Ulshagen testet syv grillpølser og tre groviser alene og med tilbehør. Det gikk greit ned.
POSITIVT INNTRYKK: Vi Menn-duoen Peter Nagy (til venstre) og Mats Ulshagen testet syv grillpølser og tre groviser alene og med tilbehør. Det gikk greit ned. Foto: Gina Hjort-Larsen
Sist oppdatert

De klassiske grill­pølsene kjemper hver dag en duell mot mer avanserte pølser i kjøledisken.

Det er et enormt utvalg med smakstilsatte grillpølser: Med chili, ost, urter, det er chorizoer, italienere, ungarere, brat-wurst, knäcker og mye mer.

For noen pølsespisere er det likevel akkurat som Rema 1000 sier; Det enkle er ofte det beste.

For grillpølser glir lett ned, spesielt hvis du spiser dem uten tilbehør, som vi gjorde i første del av testen.

Men det er en nådeløs test – pølsene får ikke gjemme seg under ketchup, sennep, rå løk og rekesalat, her står smaken naken.

<b>PØLSENE VI TESTET:</b> First Price, Prior, Finsbråten, Nordfjord, X-tra, Gilde og Coop. Alle smakte godt, og alle gled lett ned. Kanskje for lett?
PØLSENE VI TESTET: First Price, Prior, Finsbråten, Nordfjord, X-tra, Gilde og Coop. Alle smakte godt, og alle gled lett ned. Kanskje for lett? Foto: Peter Nagy

Testen ble gjennomført ved at pølsene ble grillet på direkte varme fra svært hett kull under lokk i tre minutter på hver side. Grillpølser som er varmet på en elendig engangsgrill eller ser mer kokt ut enn stekt, bør unngås.

<b>PERFEKT GRILLET:</b> Grillpølser skal grilles på høy, direkte varme, og det skal synes godt at de har vært i ilden.
PERFEKT GRILLET: Grillpølser skal grilles på høy, direkte varme, og det skal synes godt at de har vært i ilden. Foto: Peter Nagy

Grillpølser trenger en skikkelig omgang på het grill for å komme til sin rett.

Grillpølser fra Gilde - testvinner!

48,16 kr pr. kg 51 % kjøtt av svin og storfe.

Peter: Saftig, rund balansert smak, god å bite i og tygge på.

Mats: Jeg kjenner igjen Gilde, de gjør ikke noe feil. Beste pølsa så langt.

Terningkast 5

Grillpølser fra Prior - 2. plass i testen

49,80 kr pr. kg, 47 % kjøtt av kylling og kalkun.

Mats: Jeg er fan av denne pølsa, den er annerledes og har overraskende god smak.

Peter: Kyllingpølsa er utskjelt av pølse-elskere, men den er rik på godsmak, til tross for at den har 40 % mindre fett enn de andre.

Terningkast 5

Grillpølser fra Finsbråten

80,80 kr pr. kg, 59 % kjøtt av storfe og svin.

Mats: Den var god, og mye mer smak enn den forrige.

Peter: Her var det mye smak og bra spenst i pølsa.

Terningkast 5

<b>GILDE ER BEST:</b> Gode, gamle Gilde, hakket bedre enn de andre. Prior Kalkun- og kyllingpølse krympet fælt på grillen, men scoret til en 2. plass på smak.
GILDE ER BEST: Gode, gamle Gilde, hakket bedre enn de andre. Prior Kalkun- og kyllingpølse krympet fælt på grillen, men scoret til en 2. plass på smak. Foto: Gina Hjort-Larsen

Grillpølser fra Nordfjord

40,17 kr pr. kg, 52 % kjøtt av svin og storfe.

Mats: Hadde forventninger til denne, men jeg ble skuffa.

Ikke noen markup/edit-modus definert for desktop

Peter: Denne er absolutt god og har fin knekk, men er likevel noe tam.

Terningkast 4

Grillpølser fra Coop

61 kr pr. kg 74 % kjøtt av svin og kalv (4 %).

Peter: Klart mest kjøtt i denne, men likevel scorer den ikke best. Helt ålreit smak, ikke mer.

Mats: Den er god, men den forrige var så mye bedre.

VANLIG: Typisk grillpølse-tilbehør.
VANLIG: Typisk grillpølse-tilbehør. Foto: Peter Nagy

Terningkast 4

Grillpølser fra First Price

21,90 kr pr. kg (!!!), 61 % kjøtt av storfe og svin.

Mats: Litt intetsigende, kjedelig smak, men ikke vond.

Peter: Jeg syns den er tam, men den smaker godt.

Terningkast 3

Grillpølser fra X-Tra

21,80 kr pr. kg (!!!), 65 % kjøtt av svin og storfe.

Mats: Intetsigende, men absolutt spiselig, og den glir lett ned.

Peter: Smaker lite, men godt. Ligner fælt på First Price sin. Er det et komplott? Er det samme pølsa?

Terningkast 3

<b>KLASSEFORSKJELL:</b> Da vi testet grillpølsene opp mot tre utvalgte spesialpølser, ble det rått parti. Disse både smaker og metter mye mer.
KLASSEFORSKJELL: Da vi testet grillpølsene opp mot tre utvalgte spesialpølser, ble det rått parti. Disse både smaker og metter mye mer. Foto: Peter Nagy

Avanserte grillpølser

Etter testen av grillpølsene spiste vi tre mer avanserte pølser, Chorizo og lammepølse med ost inni fra Grøstad, og Grov Østfolding.

Det gjorde vi for å gjøre oss opp en mening om klassiske grillpølser holder, eller om de kommer til kort mot de mer fjonge pølsefetterne.

– Oj, dette er en aha-opplevelse, utbryter Mats med tenna dypt ned i den feite og grove Østfolding.

– Her er det jo mer mat, og smak, og mer å tygge på, sier han.

Jeg er enig. Da vi testet grillpølsene , ble vi litt sveiseblinde fordi alle pølsene gled så lett ned. Det var både bra og ikke bra.

– Kjøper du en skikkelig pølse blir du kanskje mett etter to-tre pølser, mens du fort kan spise dobbelt så mange grillpølser, avhengig av hvor mye tilbehør du pøser på, sier Mats.

Jeg innrømmer at jeg aldri kjøper grillpølser selv, jeg går for de mer fancy greiene, og jeg ville ikke servert grillpølser til noen på en grillfest.

– Kanskje som ventepølser før du serverer biffene? Det går, syns Mats.

Ok, da.

Slik blir grillpølse-måltidet sunnere

Klikk.no har snakket med ernæringsfysiolog cand. scient. og forfatter av ernæringsbøker, Gunn Helen Arsky, om grillpølser.

Hun sier mange pølser er spekket med ekstra mettet fett i form av ost eller bacon.

– Velg heller pølser med ekstra løk eller chili, eller gå for kyllingpølser. Velg lompe fremfor brød, det sparer du kalorier og blodsukkerstigning på.

Ketchup og sennep er helt ok, rå løk likeså, mens sprøstekt løk er en vanvittig kaloribombe.

– Rekesalaten bør du også stå over, om pølsemåltidet skal bli litt sunnere, sier Arsky.

Unngå svartbrente pølser

Stekemutagener (stekeskorpe) kan være kreftfremkallende.

– Hvis du bruker kokt kjøtt på grillen, unngår du disse problemene. Hvis pølsen blir svartbrent, er det best å skjære vekk så mye som mulig av det svarte, og bare spise det som er normalstekt. Det er mye godt du kan ha på grillen som ikke fører med seg en økt risiko for kreft, sier ernæringsfysiologen.

– I kostrådene anmodes vi om å spise maksimalt 500 gram tilberedt rødt kjøtt (svin, lam, storfe) per uke, noe som tilsvarer 700-750 g rå vare. Grillpølser er i utgangspunktet ikke rå, og de veier ofte 80-100 gram per stykk. Da er det ikke plass til så mange grillpølser i uken, før "kvoten" for rødt kjøtt er brukt opp. Griller du ofte, kan du med fordel bytte til kyllingpølser. Hvitt kjøtt er det ingen begrensninger på.

Myndighetenes råd er klare: Velg fortrinnsvis hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt.

– Altså, pølser faller utenfor på dette punktet. Begrens mengden av bearbeidede kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt. Dette gjør også at de fleste pølser faller utenfor, sier Arsky.

Denne saken ble første gang publisert 28/05 2020, og sist oppdatert 28/05 2020.

Les også