Abu Nidal 

Terrorens mesterhjerne

Abu Nidal, mannen som fikk "Sjakalen" til å fremstå som en speidergutt.   

<b>TERROR:</b> Døde mennesker ligger strødd foran billett­skrankene på Leonardo da Vinci-Fiumicino-flyplassen utenfor Roma etter terrorangrepet 27. desember 1985.
TERROR: Døde mennesker ligger strødd foran billett­skrankene på Leonardo da Vinci-Fiumicino-flyplassen utenfor Roma etter terrorangrepet 27. desember 1985. Foto: NTB scanpix
Publisert

27. desember 1985, klokken 09:15, vandret fire menn, bevæpnet med maskin­gevær og håndgranater, mot billettskrankene til israelske El Al Airlines og amerikanske Trans World Airlines på Leonardo da Vinci-Fiumicino-flyplassen utenfor Roma. De åpnet ild mot massene av mennesker som sto og ventet på tur foran skrankene.

Bare minutter senere gjennomførte tre menn et lignende angrep mot menneskene som sto i innsjekkingen til Tel Aviv på den internasjonale flyplassen i Wien. I alt 19 mennesker ble drept i de to terrorangrepene, over hundre ble skadet.

Abu Nidal hadde slått til igjen.

Født inn i rikdom

Abu Nidal ble født som Sabri al-Banna. Søte, saftige appelsiner sørget for at han ble født inn i rikdom som tolvte sønn av en plantasjeeier i Jaffa i daværende Palestina i mai 1937. Faren skal ha eid områder som strakte seg fra Jaffa, nå Tel Aviv, til Ashkelon, området nordøst for Gazastripen, som nylig havnet i stridens øye i krigen mellom Hamas og Israel. Moren, en tjenestepike fra Alawite-sekten, var en skjønnhet på bare 16 år da hun ble enkemannen Khalil al-Bannas andre hustru. Det skal ikke ha vært populært i familien.

Da Khalil al-Banna døde i 1945, ble moren kastet ut av den snobbete familien. Sjiamuslimske alawiter ble sett ned på. Sabir var åtte, og fikk bli. Men han skal ha blitt neglisjert og ydmyket av halvsøsknene. Den gløgge gutten hadde problemer med å konsentrere seg om skolearbeidet, og droppet ut etter tredje klasse – uten å kunne skrive ordentlig, noe han skammet seg over resten av livet.

<b>BOMBE:</b> På 80-tallet ble Vest-Tyskland rammet av flere terrorangrep, ofte gjennomført av den venstreradikale terrororganisasjonen RAF (Rote Armee Fraktion), som hadde tette bånd til palestinske terrorgrupper. 19. juni 1985 eksploderte en bombe skjult i en koffert på flyplassen i Frankfurt. Tre mennesker ble drept og 74 såret. To av de drepte var barn på to og fem år fra Australia. Abu Nidal var blant terroristene som påtok seg ansvaret for aksjonen.
BOMBE: På 80-tallet ble Vest-Tyskland rammet av flere terrorangrep, ofte gjennomført av den venstreradikale terrororganisasjonen RAF (Rote Armee Fraktion), som hadde tette bånd til palestinske terrorgrupper. 19. juni 1985 eksploderte en bombe skjult i en koffert på flyplassen i Frankfurt. Tre mennesker ble drept og 74 såret. To av de drepte var barn på to og fem år fra Australia. Abu Nidal var blant terroristene som påtok seg ansvaret for aksjonen. Foto: NTB scanpix

Palestina-konflikten

Mer motgang skulle komme: I 1947 vedtok FNs generalforsamling resolusjon nummer 181 – opprettelse av staten Israel. Palestinerne måtte avstå 56 prosent av landområdet, til tross for at de utgjorde 70 prosent av befolkningen. Nå var det familien al-Banna sin tur til å bli kastet ut. De mistet alt de eide, og måtte flytte fra herskapshuset til telt og blikkskur i flyktningleiren Burj i Gaza. Etter et års tid ble de flyttet til Nablus på Vestbredden, der de slo seg ned.

Sjokkert, fattig og fortvilet overlevde tolvårige Sabri på håndpenger fra familien, i tillegg til det han skrapte sammen som hjelpegutt for en elektriker. Han avskydde sulten, sine fillete klær og mangelen på utdannelse.

<b>SLAGMARK:</b> På 70- og 80-tallet var Europa åsted for flere brutale terrorangrep der bakteppet var Palestina-konflikten. 17. desember 1973 ble Pan Am Flight 110 bombet av palestinske terrorister mens det sto ved gaten på Fiumicino-flyplassen i Roma. Også terminalen ble angrepet. Totalt 34 mennesker ble drept i angrepet, som også involverte gisseltagning og kapring. Bak angrepet sto etter alt å dømme Black September eller Abu Nidal.
SLAGMARK: På 70- og 80-tallet var Europa åsted for flere brutale terrorangrep der bakteppet var Palestina-konflikten. 17. desember 1973 ble Pan Am Flight 110 bombet av palestinske terrorister mens det sto ved gaten på Fiumicino-flyplassen i Roma. Også terminalen ble angrepet. Totalt 34 mennesker ble drept i angrepet, som også involverte gisseltagning og kapring. Bak angrepet sto etter alt å dømme Black September eller Abu Nidal. Foto: NTB scanpix

Intenst hat

Senere tok han navnet Abu Nidal («kampens far»), og flyttet til Jordan og senere til Riyadh i Saudi-­Arabia. Han viste tidlig store organisatoriske evner – og teft for profitt. Nidal hadde dessuten utviklet et kompromissløst og intenst hat mot Israel. Den militante innstillingen til en gjenerobring av Palestina var åpenlys lenge før han i rundt 1960 stiftet den Palestinske hemmelige organisasjon, PSO.

En bekjent, Abu Ali Shanin, karakteriserer ham slik i Patrick Seals biografi om Nidal – «A Gun for Hire»:

«Han var fanatisk. (…) Det var ingen annen måte å få Palestina tilbake på enn ved blodsutgytelse. Våpen var hans ideologi og hans ideologi var våpen.»

I Saudi-Arabia ble Abu Nidal trolig med i en undergrunnscelle av det sosialistiske Baathpartiet. Like etter ble han med i Fatah, Yasir Arafats palestinske frigjøringsbevegelse, som ble grunnlagt i Kuwait i 1959. Nidals driftighet, og trolig også vennskapet med Abu Iyad, hjalp ham til nøkkel­roller i Fatah i løpet av noen få år. Iyad var PLOs nestkommander­ende. Nidal viste seg som genial rekrutterer, nettverksbygger og organisator. Han bygget opp små terrorceller i mange land – også europeiske.

<b>DREPT UNDER BØNN:</b> 21 jøder ble massakrert med automat­våpen under sabbatsbønn i Neve Shalom-synagogen i Istanbul i september 1986.
DREPT UNDER BØNN: 21 jøder ble massakrert med automat­våpen under sabbatsbønn i Neve Shalom-synagogen i Istanbul i september 1986. Foto: Getty Images

Konflikt med Arafat

Nidals mål var å knuse Israel og arabere som han oppfattet som moderate eller reaksjonære i forholdet til Israel. Nidals mål inkluderte etter hvert en lang liste med arabiske diplomater, medlemmer av PLO, jøder, synagoger og israelere. Slagmarken var ofte Europa.

Organisasjonen fikk etablert celler, depoter med våpen, penger, leiligheter og falske pass.

Etter Seksdagerskrigen i 1967, som påførte den arabiske siden et ydmykende nederlag i krigen mot Israel, fikk PLO høyere status på den internasjonale politiske arenaen. Ledelsen i PLO tok avstand fra terror og dreide mot en dialoglinje i Palestina-konflikten. Avgjørelsen kom til å splitte PLO i flere militante fraksjoner.

Nidal oppfattet Arafats linje som moderat, noe han mislikte. Det endelige bruddet mellom PLO og Nidal kom i 1974. Nidal hadde utviklet et voldsomt selvbilde. Et skyhøyt alkoholforbruk – gjerne en flaske Jack Daniels whisky hver kveld – hjalp heller ikke den kjederøykende Nidal til å holde seg innenfor fornuftens grenser.

Abu Nidals Organisasjon

Nidal etablerte i 1974 ANO – Abu Nidals Organisasjon – mer kjent som FRC – Fatahs Revolusjonære Råd. Samme år dømte Arafats Fatah ham til døden for et drapsforsøk på nåværende president i Palestina, Mahmoud Abbas. Det som da skjedde røper mye av Nidals steile holdning. Vennen Abu Iyad fikk ordnet et møte der Nidal fikk sjansen til å unngå dødsdommen ved å underskrive et dokument, ferdig utfylt med spørsmål og svar. Nidal nektet.

Abu Iyad ble senere drept i et attentat i Tunis i 1991, der også sikkerhetssjefen i PLO, Abu Hul, ble drept. Mistanken falt raskt på Nidals organisasjon.

Blod skulle snart flyte i brutale terroraksjoner signert ANO. I biografien om Nidal mener Patrick Seale at den politiske flaggingen var et dekke for en drapsorganisasjon som lot seg leie for penger.

<b>SPEIDERGUTT:</b> Venezuelansk Ilich Ramírez Sánchez, bedre kjent som Carlos og Sjakalen, sto bak en rekke terrorhandlinger i Europa på 70- og 80-tallet, men var en speidergutt sammenlignet med Abu Nidal, ifølge en ekspert på terrorisme.
SPEIDERGUTT: Venezuelansk Ilich Ramírez Sánchez, bedre kjent som Carlos og Sjakalen, sto bak en rekke terrorhandlinger i Europa på 70- og 80-tallet, men var en speidergutt sammenlignet med Abu Nidal, ifølge en ekspert på terrorisme. Foto: Getty Images

Husrom hos despoter

Nidal ble en omreisende i død og lidelse, beskyttet av despoter i Midtøsten som Saddam Hussein og Muammar al-Gaddafi.

Han avskydde sulten, sine fillete klær og mangelen på utdannelse. 

Foruten terrorgjerningene viste Nidal en bemerkelsesverdig evne til å kare til seg store pengesummer. Mens hans omkring 500 soldater svettet i treningsleire, konsentrert i Libanon, bodde han selv alltid i luksuriøse omgivelser. Da Saddam Hussein ble eneveldig i 1979, ønsket han å kvitte seg med Nidal. Forholdet dem imellom hadde surnet. En av grunnene skal ha vært Nidals grådighet.

Polen ble oppholdssted noen år, der han opprettet flere skalkeskjul for finansielle transaksjoner rundt terrorvirksomheten. Og ikke minst salg av våpen til både Irak og Iran – som var dødsfiender.

Ifølge Patrick Seales bok ble Nidals personlige formue i 1988 anslått til 400 millioner dollar – cirka 2,6 milliarder norske kroner i datidens kurs.

<b>TERRORHJERNEN:</b> Et av få bilder av Abu Nidal, tatt i 1980. Av USA ble han omtalt som verdens farligste terrorist.
TERRORHJERNEN: Et av få bilder av Abu Nidal, tatt i 1980. Av USA ble han omtalt som verdens farligste terrorist. Foto: NTB Scanpix

Blodige terrorår

Nidals terrorvirksomhet strakte seg over nesten to tiår, fra begynnelsen av 70-årene til tidlig på 90-tallet. Organisasjonen hans planla og utførte aksjoner i over 20 land. Aktiviteten var mest intens i 80-årene. En rekke flykapringer, likvideringer av politikere fra Midtøsten, angrep på ambassader, hoteller, kafeer og flyplasser gjorde Nidal fryktet.

– Abu Nidal fikk den beryktede terroristen Carlos til å se ut som en speidergutt i forhold. Når det gjelder palestinsk terrorisme har han alle rekorder. Hans like finnes ikke, uttalte ekspert på terrorisme, Ariel Merari, professor ved Tel Aviv-universitetets Center of Strategic Studies, til The New York Times i 2002.

Ifølge Merari var Nidal ansvarlig for 72 terroraksjoner mellom 1973 og 1984. Bare Black September var i nærheten med 66 aksjoner tidlig på 70-tallet.

<b>INNHENTET:</b> Iraks daværende etterretnings­sjef, Taher Jaleel al-Haboush, viser frem bildet som angivelig viser Abu Nidal død i sin egen seng 16. august 2002. Irakerne hevdet at Nidal hadde skutt seg selv i hodet.
INNHENTET: Iraks daværende etterretnings­sjef, Taher Jaleel al-Haboush, viser frem bildet som angivelig viser Abu Nidal død i sin egen seng 16. august 2002. Irakerne hevdet at Nidal hadde skutt seg selv i hodet. Foto: NTB Scanpix

Sinnssyk

Neerja Bhanot

<b>KAPRING: </b>En pakistansk politi­mann står utenfor Pan Am Flight 73 i Karachi etter at det ble stormet av spesial­-<br>soldater.

5. september 1986 kapret fire terrorister fra Abu Nidals Organisasjon Pan Am Flight 73 mens det sto på bakken i Karachi. De ville bruke flyet til å presse frem frigivelse og transport av palestinere som satt arrestert. Men den 22 år gamle kabinansatte Neerja Bhanot fikk varslet pilotene som greide å flykte. Da terro­r­istene skjønte at flyet ble stående på bakken, gikk de målrettet etter amerikanske statsborgere i flyet. En ble henrettet og kastet ut på rulle­banen. De kabinansatte ble tvunget til å samle inn passene, men Bhanot lyktes med å gjemme unna de amerikanske passene. Terroristene ble stadig mer desperate, og da de begynte å skyte inne i flyet, fikk Bhanot åpnet den ene døren. Hun kunne ha flyktet i sikkerhet, men i stedet hjalp hun andre ut, helt til hun selv ble skutt og dødelig såret. Etter 17 timer ble terroristene overmannet av pakistanske spesialsoldater. De fire terror­istene, Wadoud Muhammad Hafiz al-Turki, Jamal Saeed Abdul Rahim, Muhammad Abdullah Khalil Hussain ar-Rahayyal og Muhammad Ahmed al-Munawar står fortsatt på most wanted-listen til FBI.

Mens terroraksjonene kostet minst 300 mennesker livet, var Nidals egne like lite verd for ham som alle de uskyldige ofrene. Om lag en tredjedel av terrororganisasjonen skal ha blitt henrettet på Nidals ordre.

Til Patrick Seale forklarte Abu Dawud at alkoholismen gjorde Nidal sinnssyk.

Nidal ga ordre til nedslaktinger midt på natten etter å ha drukket en flaske whisky.

– Nidal ga ordre til nedslaktingene midt på natten etter å ha drukket en flaske whisky, hevdet han.

Abu Isa sto ved Nidals side i tyve år. Han hadde en annen forklaring.

– På det tidspunktet var Nidal blitt komplett gal, fastslo Abu Isa.

Etter 1992 opphørte terrorvirksomheten. Nidal var blitt syk, utslitt og sterkt paranoid. (Han fikk sitt første hjerteinfarkt i 1979, og ble operert i Sverige.) Han skal ha fått påvist leukemi og fått regelmessig dialyse. I 1998 returnerte han til Irak fra Libya, og slo seg ned i Bagdad.

Døde for en kule

Men Nidal skulle ikke dø full av smertestillende morfin i en sykeseng. Den 16. august 2002 stormet en gruppe menn dekkleiligheten hans i Bagdad. Flere av livvaktene hans ble skutt.

Nidal ble funnet død på soverommet sitt. Den irakiske etterretningssjefen Taher Jaleel al-Haboush hevdet at Nidal hadde skutt seg selv i hodet. Dødsårsaken er fortsatt ikke kjent.

Kilder: Patrick Seale: «Abu Nidal, A gun for hire», «Yossi Melman: The Master Terrorist», The Guardian, New York Times.

Slagmark Europa

Ingen vet nøyaktig hvor mange terror­aksjoner Abu Nidal sto bak. Dette er noen av de mest profilerte i Europa. 

3. juni 1982: Israels ambassadør til Storbritannia, Shloma Argov, ble skutt utenfor Dorchester Hotel i London. Argov overlevde, men skadet for livet. Israels invasjon av Libanon antas å være en reaksjon på mordforsøket.

9. august 1982: Seks gjester på en jødisk kafé i Paris ble drept da terrorister kastet håndgranater og skjøt med maskinpistoler inn i lokalet. 22 ble skadet. Saken fikk senere forgreininger til Norge. I september 2020 ble en 61 år gammel norsk statsborger med palestinsk bakgrunn arrestert i Skien, og utlevert til Frankrike etter begjæring fra fransk politi. Han skal ha vært med på aksjonen.

27. desember 1985: To samtidige angrep mot billettskrankene til det israelske flyselskapet El Al på flyplassene i Roma og Wien. De syv attentatmennene var bevæpnet med automatvåpen og håndgranater. Resultatet var 16 drepte i Roma og tre i Wien. En 11-årig amerikansk jente var blant ofrene. 138 ble skadet. Fire av terroristene ble selv drept.

6. september 1986: 21 jøder ble massakrert med automatvåpen under sabbatsbønn i Neve Shalom-synagogen i Istanbul.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 37 2021

Denne saken ble første gang publisert 03/08 2021.

Les også