Johnny Haglund i USAs heteste nasjonalpark

Supervulkanen Yellowstone

Skulle Yellowstone gå i lufta, som den har gjort tre ganger før, vil den begrave fire stater i et metertykt lag vulkanaske, skape flere år med vinter og ta livet av millioner. Men heldigvis, fremtiden ser lys ut, til tross for at vulkanen har små utbrudd hvert eneste år.

Pluss ikon
<b>SYDER:</b> I Norris Geyser Basin kryr det av turister. Plankestier har blitt snekret og alt er svært tilrettelagt for turistene. Men tåkebankene som tyter ut av hull i bakken, er ikke bare vanndamp. I 2004 ble det funnet fem døde bison her. Og de døde mest sannsynlig etter å ha innåndet giftige gasser.
SYDER: I Norris Geyser Basin kryr det av turister. Plankestier har blitt snekret og alt er svært tilrettelagt for turistene. Men tåkebankene som tyter ut av hull i bakken, er ikke bare vanndamp. I 2004 ble det funnet fem døde bison her. Og de døde mest sannsynlig etter å ha innåndet giftige gasser. Foto: Johnny Haglund
Sist oppdatert

Rundt meg damper og koker det, gasser kommer opp av bakken og bekrefter at jeg faktisk står i krateret av en vulkan. Og dette er ikke hvilken som helst vulkan – dette er en såkalt supervulkan, som betyr at dens utbrudd vil være 1000 ganger kraftigere enn en vanlig vulkan.

<b>IKKE BARE VANNDAMP:</b> En gruppe turister i Norris Geyser Basin. Det meste er vanndamp som har for­dampet fra de mange kokende kildene i området, men i denne tåka finnes også farlige gasser. Og det lukter råttent.
IKKE BARE VANNDAMP: En gruppe turister i Norris Geyser Basin. Det meste er vanndamp som har for­dampet fra de mange kokende kildene i området, men i denne tåka finnes også farlige gasser. Og det lukter råttent. Foto: Johnny Haglund

Derfor kan det virke litt merkelig at jeg ikke går her alene. Rundt meg virrer en drøss av turister. De forsvinner ut og inn av de tjukke tåkebankene vulkan­gassene produserer. Folk hoster og harker og det lukter råttent, men de fleste smiler. Så populært er dette stedet at myndighetene har snekret flere kilometer med plankestier, slik at turister kan rusle behagelig gjennom supervulkanens kaldera.

Giftige gasser

<b>VENTER PÅ GEYSIREN:</b> En gjeng ihuga geysir -og vulkan interesserte, har sittet her i to døgn med ansiktene nistirrende mot åpningen i bakken hvor verdens høyeste geysir har utbrudd en gang i året. − Like før nå, sa de, og ville ikke engang snu seg da jeg snakket med dem.
VENTER PÅ GEYSIREN: En gjeng ihuga geysir -og vulkan interesserte, har sittet her i to døgn med ansiktene nistirrende mot åpningen i bakken hvor verdens høyeste geysir har utbrudd en gang i året. − Like før nå, sa de, og ville ikke engang snu seg da jeg snakket med dem. Foto: Johnny Haglund

Hadde jeg nå befunnet meg i Etiopia, Indonesia eller lignende land, ville ikke dette vært så underlig. Men jeg er i nasjonalparken Yellowstone i USA, og «saksøkningens hjemland» er som kjent nærmest sykelig opptatt av sikkerheten. Alt som kan minne om farlig blir sperret med høye gjerder og kledd med store skilt som advarer mot død og pine. Så kanskje det ikke er så
farlig likevel?

<b>EKSPERT:</b> Geofysiker Michael Poland fra Yellowstone Volcano Observatory, har forsket på vulkanen under Yellowstone i en årrekke, og mener han kan forutsi utbrudd.
EKSPERT: Geofysiker Michael Poland fra Yellowstone Volcano Observatory, har forsket på vulkanen under Yellowstone i en årrekke, og mener han kan forutsi utbrudd. Foto: Johnny Haglund

– Stort sett er gassene fordampet vann, kan geofysiker Michael Poland fra Yellowstone Volcano Observatory, berolige meg med, men, legger han kort til; – i disse tåkeskyene kan det være giftige gasser som CO₂ og H2S (karbondioksid og hydrogensulfid), og det finnes steder i parken som er forbudt område på grunn av giftige gasser.

– Dessuten, i mars 2004 fant vi fem døde bison i Norris Geyser Basin, et område fullt av varme kilder og mindre geysirer, og som blir besøkt av flere tusen turister i året. Dyrene mistet med stor sannsynlig livet fordi de pustet inn giftige gasser, hevder Michael og begrunner det med at de ikke fant noen skrammer på dyrene fra for eksempel ulv eller bjørn.

<b>FANTASTISKE FARGER:</b> De varme kildene i Yellowstone, har ofte sterke, vakre farger, noe som skyldes vulkansk aktivitet under bakken, som igjen gjør at mikroorganismer trives og det er disse som skaper fargene.
FANTASTISKE FARGER: De varme kildene i Yellowstone, har ofte sterke, vakre farger, noe som skyldes vulkansk aktivitet under bakken, som igjen gjør at mikroorganismer trives og det er disse som skaper fargene. Foto: Johnny Haglund

Katastrofale konsekvenser

I Yellowstone er ting med andre ord snudd litt snudd på hodet i forhold til sikkerheten andre steder i landet. Heldigvis, for dette er et av verdens flotteste naturområder. Men, skulle vulkanen under føttene mine virkelig begynne å røre på seg, er det ikke bare en flokk med bison som vil stryke med.

Yellowstone

<b>TIDSINNSTILT BOMBE:</b> Magmakammeret under Yellowstone kan komme til overflaten samtidig, med enorme konsekvenser for store deler av verden. Men sannsynligheten er liten, mener eksperter.

Nasjonalparken ble etablert i mars 1872, som USAs første nasjonalpark (visstnok også verdens første). Den ligger i statene Wyoming, Montana og Idaho. Etter siste kraftige vulkanutbrudd for rundt 631 000 år siden kollapset kalderaen og dette 72 kilometer vide krateret utgjør i dag sentrale deler av nasjonalparken.

Opp gjennom årene har en rekke dyr i parken mistet livet som følge av giftige vulkangasser, sist i mars 2004 Men også i 1897 ble det oppdaget åtte bjørner i Death Gulch, som også med stor sannsynlighet døde etter innånding av giftige vulkangasser.

Flere enn 22 besøkende – inkludert to parkvoktere – har mistet livet etter at de
har forlatt plankestiene eller sklidd av plankestiene, og falt ned i kokende vann. Siste gang var i 2016.

– Konsekvensene av et utbrudd vil være katastrofale – for hele kloden, slår Michael fast og forteller om hvordan aske og gasser vil produsere en sky som vil strekke seg over store deler av Nord Amerika, samtidig som de fire nærmeste statene rundt Yellow­stone vil bli dekket av et metertykt lag vulkanaske:

– Millioner vil dø, og de som overlever vil ha svært vanskelige levevilkår i mange, mange år.

Dessuten vil et slikt utbrudd påvirke det globale klimaet og rett og slett kjøle ned planeten betraktelig i flere tiår.

– Da den filippinske vulkanen Pinatubo hadde utbrudd i 1991, førte aske og gasser i atmosfæren og stratosfæren til at kloden ble nedkjølt med ca. en halv grad Celsius i noen år, minner Mike om og påpeker:

– Selv om Pinatuboutbruddet var svært massivt, er Yellowstonevulkanen mer enn hundre ganger kraftigere.

Michael er en av de fremste i USA når det gjelder kunnskap om nettopp Yellowstonevulkanen.

– Via satellittbilder har vi nylig oppdaget en ny varm kilde i et avsides område av parken, forteller han med stor iver. For Michael elsker Yellowstone, og han er ikke særlig bekymret for parkens fremtid.

<b>HETT TURISTMÅL:</b> I fjor la 4,12 millioner besøkende til Yellowstone igjen mer enn 4,5 milliarder kroner i og rundt parken. En av tettstedene som tjener fett på nasjonalparkens gjester er landsbyen Gardiner, ved den nordlige inngang til parken. Overnatting, mat og suvenirer er hva som skaper mest penger.
HETT TURISTMÅL: I fjor la 4,12 millioner besøkende til Yellowstone igjen mer enn 4,5 milliarder kroner i og rundt parken. En av tettstedene som tjener fett på nasjonalparkens gjester er landsbyen Gardiner, ved den nordlige inngang til parken. Overnatting, mat og suvenirer er hva som skaper mest penger. Foto: Johnny Haglund
<b>SOM EN DYREHAGE:</b> Fordi dyrene aldri har blitt jaktet på 55av mennesker og fordi det er så vanvittige mange besøkende, har dyrene blitt vant med både folk og biler. Her en liten flokk bison i veien like ved Mammoth Hot springs, nord i parken.
SOM EN DYREHAGE: Fordi dyrene aldri har blitt jaktet på 55av mennesker og fordi det er så vanvittige mange besøkende, har dyrene blitt vant med både folk og biler. Her en liten flokk bison i veien like ved Mammoth Hot springs, nord i parken. Foto: Johnny Haglund
<b>VANVITTIGE FARGER:</b> Mikroorganismer som stortrives i det varme vannet og de syreholdige kulpene, skaper Yellowstones flotte farger. Her fra Norris Geyser Basin.
VANVITTIGE FARGER: Mikroorganismer som stortrives i det varme vannet og de syreholdige kulpene, skaper Yellowstones flotte farger. Her fra Norris Geyser Basin. Foto: Johnny Haglund
<b>IKKE BAD HER:</b> Klart vann og sterke farger, men varm og syreholdig som et bilbatteri.
IKKE BAD HER: Klart vann og sterke farger, men varm og syreholdig som et bilbatteri. Foto: Johnny Haglund

På overtid?

En liten geysir-­eksplosjon

I september i fjor hadde Yellow­stonevulkanen et bitte lite utbrudd, som resulterte i at Ear Spring geysiren, som ligger i nærheten av Old ­Faithful geysiren, eksploderte. Opp av bakken kom ikke bare varmt vann, damp og gasser, men mynter, gamle brusbokser, en smokk, en Leca-lignende stein og masse annet som har blitt kastet ned i hullet av besøkende gjennom årenes løp.

– Yellowstone har hatt tre store utbrudd i historien, forteller han og må gå 2,1 millioner år tilbake for å finne det første. Deretter kom et voldsomt utbrudd for 1,3 millioner år siden og det siste for 631 000 år siden.

– Jo da, mange tolker det dit hen at Yellowstonevulkanen kanskje er på overtid statistisk sett, men det er faktisk også mulig den aldri vil ha et kraftig utbrudd igjen.

Michael foreller at det siste utbruddet kun resulterte i mindre lavastrømmer da det skjedde for 70 000 år siden.

– Og faktisk, vi har små utbrudd, eller kanskje bedre beskrevet som små damp-­eksplosjoner, nesten hvert år. Og det er også en av grunnene til at jeg er her så ofte, forteller mannen.

<b>VANVITTIGE FARGER:</b> Mikroorganismer som stortrives i det varme vannet og de syreholdige kulpene, skaper Yellowstones flotte farger.
VANVITTIGE FARGER: Mikroorganismer som stortrives i det varme vannet og de syreholdige kulpene, skaper Yellowstones flotte farger. Foto: Johnny Haglund

Michaels oppgave er å informere og instruere nasjonalparkens voktere om hva de skal gjøre når de mindre utbruddene oppstår. Som i september i fjor:

– En mindre geysir eksploderte like ved Old Faithful-geysiren, men nasjonalparkvaktene fikk stengt området før noen ble skadd, forteller Michael, og smiler stolt når han påpeker at han og kollegaene har god oversikt over hva som skjer under bakken i Yellowstone.

– Vi kan med stor sannsynlig forutse neste utbrudd, og det er ikke nært forstående, tror han.

<b>VENTER PÅ DEN GAMLE TROFASTE:</b> Old Faithful geysiren, som er svært populær blant turistene, har sitt navn fordi den har vært «trofast» stabil i mange år. Den har utbrudd omtrent hvert 98 minutt – pluss/minus ti minutter.
VENTER PÅ DEN GAMLE TROFASTE: Old Faithful geysiren, som er svært populær blant turistene, har sitt navn fordi den har vært «trofast» stabil i mange år. Den har utbrudd omtrent hvert 98 minutt – pluss/minus ti minutter. Foto: Johnny Haglund
<b>VAKKER NATUR:</b> Gibbon River renner gjennom parken, og i bakgrunnen ryker det fra en av de mange varme kildene. Denne kombinasjonen gjør Yellowstone unik i verdenssammenheng.
VAKKER NATUR: Gibbon River renner gjennom parken, og i bakgrunnen ryker det fra en av de mange varme kildene. Denne kombinasjonen gjør Yellowstone unik i verdenssammenheng. Foto: Johnny Haglund
<b>IKKE BARE VANNDAMP:</b> I Norris Geyser Basin, kryr det av turister. Plankestier har blitt snekret og alt er svært tilrettelagt for turistene. Men tåkebankene som tyter ut av hull i bakken, er ikke bare vanndamp. I 2004 ble det funnet fem døde bison her. Og de døde mest sannsynlig etter å ha innåndet giftige gasser.
IKKE BARE VANNDAMP: I Norris Geyser Basin, kryr det av turister. Plankestier har blitt snekret og alt er svært tilrettelagt for turistene. Men tåkebankene som tyter ut av hull i bakken, er ikke bare vanndamp. I 2004 ble det funnet fem døde bison her. Og de døde mest sannsynlig etter å ha innåndet giftige gasser. Foto: Johnny Haglund

Dødelig bad

Supervulkaner

Yellowstone er bare én av flere såkalte supervulkaner på kloden – en fellesbetegnelse på vulkaner med størrelse 8 i styrke. Det betyr at de kan spy ut mer enn 1000 kubikkilometer vulkanmasse. Et slikt utbrudd vil ha enorme konsekvenser for livet på kloden.

Geologer har funnet bevis for at det eksisterer flere supervulkaner. Hvor mange er litt omdiskutert, men mange hevder det finnes 14 vulkaner i størrelse 8, men hele 130 vulkaner med størrelse 7. Den siste som hadde utbrudd var på New Zealand rundt 26 000 år siden.

Det største derimot, Toba-utbruddet, skjedde på Sumatra for rundt 74 000 år siden. Vulkanen skal ifølge geologer ha vært det største noensinne. Utbruddet skapte en mellom seks og ti år lang vinter over hele kloden samtidig som klimaet på jorden ble kjølt ned i 1000 år etter utbruddet.

Nå er konsekvensene rundt Toba utbruddet omdiskutert, men det gir i alle fall en liten pekepinn om hvilke krefter som lurer under vakre Yellowstones overflate.

Bekymringen over å oppholde seg i et vulkankrater virker uansett totalt fraværende blant hordene av mennesker som besøker denne parken. Yellowstone har flere tusen geysirer og varme kilder, og mange av dem er lett tilgjengelig for besøkende. Vi er tross alt i USA; asfalterte bilveier går på kryss og tvers av nasjonalparken og mange av severdighetene har parkeringsplass bare få meter unna. Og selvsagt finnes det komfortable hoteller, campingplasser med strøm og andre fasiliteter, butikker og bensinstasjoner.

Når dyrene da i tillegg har blitt så vant med mennesker at de knapt enser dem, og dermed er lett å observere på nært hold fra bilvinduet, er Yellowstone naturligvis et vanvittig trekkplaster på turister fra hele verden.

« Dyrene mistet med stor sannsynlig livet fordi de pustet inn giftige gasser.

I 2018 hadde parken 4,12 millioner besøkende, og de la igjen mer enn 4, 5 milliarder kroner i småsamfunnene rundt parken og i selve parken. Yellowstone er med andre ord en vanvittig god butikk. Og selv om ihuga naturentusiaster skulle ønske naturen var mer folketom, så gjør selvsagt omsetningen til at det aldri er diskusjon om parkens eksistens. Men det store antallet turister utgjør også en viss fare – for seg selv.

– Parkmyndighetene advarer besøkende mot giftige gasser, sterk syre og kokende vann, men du skulle bare visst hvor mange skrullete besøkende som ikke tar disse advarslene på alvor.

Michael forteller om turister som har vandret utenfor plankestiene i områder hvor det koker og bobler av gasser og vanndamp, og tatt med seg badehåndkle til de varme kildene for å ta seg et bad.

– Og de som gjør det, de dør, påpeker han før han må gå. En geysir ved navn Steamboat, som skal være verdens høyeste, er nært sitt årlige utbrudd.

<b>«HOLD AVSTAND TIL DYRENE»:</b> Selv om en hjort ser snill og fredelig ut, så er den vill. Parkmyndighetene oppfordrer folk til å holde god avstand, men ikke alle følger de rådene.
«HOLD AVSTAND TIL DYRENE»: Selv om en hjort ser snill og fredelig ut, så er den vill. Parkmyndighetene oppfordrer folk til å holde god avstand, men ikke alle følger de rådene. Foto: Johnny Haglund
<b>BRYR SEG IKKE:</b> En gruppe hjort, eller elk, som disse kalles i USA, står midt i veien like ved Grant Village, sør i parken. De bryr seg hverken om biler eller folk.
BRYR SEG IKKE: En gruppe hjort, eller elk, som disse kalles i USA, står midt i veien like ved Grant Village, sør i parken. De bryr seg hverken om biler eller folk. Foto: Johnny Haglund
<b>IKKE BARE VANNDAMP:</b> I Norris Geyser Basin, kryr det av turister. Plankestier har blitt snekret og alt er svært tilrettelagt for turistene. Men tåkebankene som tyter ut av hull i bakken, er ikke bare vanndamp. I 2004 ble det funnet fem døde bison her. Og de døde mest sannsynlig etter å ha innåndet giftige gasser.
IKKE BARE VANNDAMP: I Norris Geyser Basin, kryr det av turister. Plankestier har blitt snekret og alt er svært tilrettelagt for turistene. Men tåkebankene som tyter ut av hull i bakken, er ikke bare vanndamp. I 2004 ble det funnet fem døde bison her. Og de døde mest sannsynlig etter å ha innåndet giftige gasser. Foto: Johnny Haglund
<b>KLART VANN OG STERKE FARGER:</b> Åtte kilometer under Yellowstone ligger et stort reservoar av magma, som får påfyll av en gigantisk sjø av flytende stein flere hundre kilometer under den igjen. Denne varmen gjør at mikroorganismer trives og det er disse som skaper fargene.
KLART VANN OG STERKE FARGER: Åtte kilometer under Yellowstone ligger et stort reservoar av magma, som får påfyll av en gigantisk sjø av flytende stein flere hundre kilometer under den igjen. Denne varmen gjør at mikroorganismer trives og det er disse som skaper fargene. Foto: Johnny Haglund
<b>EKSPERTENE PÅ YELLOWSTONE:</b> Geofysiker Michael Poland fra Yellowstone Volcano Observatory, har forsket på vulkanen under Yellowstone i en årrekke, og han besøker parken flere ganger i året. Her ved den nordlige inngangen til parken en iskald vårdag i slutten av mai.
EKSPERTENE PÅ YELLOWSTONE: Geofysiker Michael Poland fra Yellowstone Volcano Observatory, har forsket på vulkanen under Yellowstone i en årrekke, og han besøker parken flere ganger i året. Her ved den nordlige inngangen til parken en iskald vårdag i slutten av mai. Foto: Johnny Haglund

Sprut-spanere

<b>ADVARSLER:</b> Mange steder i parken står slike skilt. Tekstet på mange språk og egentlig ganske lett å forstå, likevel har det vært flere ulykker opp gjennom årene.
ADVARSLER: Mange steder i parken står slike skilt. Tekstet på mange språk og egentlig ganske lett å forstå, likevel har det vært flere ulykker opp gjennom årene. Foto: Johnny Haglund

– Har aldri sett denne gå i lufta, innrømmer han og tipser meg om de kanskje merkeligste av alle parkens besøkende; Geysir gazers (Geysir stirrerne).

I tjukke boblejakker sitter de i sine campingstoler med ansiktene stirrende mot skogen. Selv når de snakker med hverandre, tar de ikke blikket bort fra hullet hvor den berømte Steamboat er nære unna å gå i lufta.

– Du kan banne på at hvis jeg snur meg for å snakke, ja da skjer det, forteller John Matthew og sikter til geysiren foran ham. Sammen med tre kamerater samt kona, har John sittet her i to døgn.

– Å se Steamboat i full blomst, er pensum for en vulkan-freak som meg, humrer han og forteller at åtte kilometer under Yellowstone ligger et stort reservoar av magma. Det får påfyll av en gigantisk sjø av flytende stein flere hundre kilometer under den igjen.

– Og det er denne varmen som gjør Yellowstone så unik, sier han og stenger verden ute i det Steam­boat begynner å pumpe ut kokende vann i den kalde vårlufta her i USAs eldste nasjonalpark.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 27 2019

<b>IKKE BARE VANNDAMP:</b> I Norris Geyser Basin, kryr det av turister. Plankestier har blitt snekret og alt er svært tilrettelagt for turistene. Men tåkebankene som tyter ut av hull i bakken, er ikke bare vanndamp. I 2004 ble det funnet fem døde bison her. Og de døde mest sannsynlig etter å ha innåndet giftige gasser.
IKKE BARE VANNDAMP: I Norris Geyser Basin, kryr det av turister. Plankestier har blitt snekret og alt er svært tilrettelagt for turistene. Men tåkebankene som tyter ut av hull i bakken, er ikke bare vanndamp. I 2004 ble det funnet fem døde bison her. Og de døde mest sannsynlig etter å ha innåndet giftige gasser. Foto: Johnny Haglund
<b>BISON:</b> I den nordlige og vestlige delen av parken, så jeg flokker med bison hver eneste dag.
BISON: I den nordlige og vestlige delen av parken, så jeg flokker med bison hver eneste dag. Foto: Johnny Haglund
Yellowstone Lake.
Yellowstone Lake. Foto: Johnny Haglund
Kart
Kart

Denne saken ble første gang publisert 01/07 2019, og sist oppdatert 02/07 2019.

Les også