Kommentar: Sløseriombudsmannen

Stortingets ­bedragere

De svindler skattebetalerne ved å heve godtgjørelser for reiser de slett ikke har foretatt. Møt bedragerne på Stortinget.

<b>SMØRBUKK:</b> Mazyar Keshvari (Frp) ble tatt med hele neven i godteskålen. Men i motsetning til Hege Haukeland Liadal (Ap), innrømmer han sin svindel.
SMØRBUKK: Mazyar Keshvari (Frp) ble tatt med hele neven i godteskålen. Men i motsetning til Hege Haukeland Liadal (Ap), innrømmer han sin svindel. Foto: tore Kristiansen, VG
Sist oppdatert

Da Aftenposten begynte å grave i stortingspolitikernes reiseregninger, var det nok enkelte som fikk en kalddusj, for i årevis har de i teorien kunnet føre opp alle mulige privatturer og få disse dekket uten kontroll.

Regningen måtte eventuelt vi skattebetalere ta.

<b>HEMMELIG:</b> Nå sladder Stortinget skjemaene for kjøregodtgjørelse. Dermed får ingen vite hvor representantene har vært. Loven om innsyn gjelder ikke de folkevalgte.
HEMMELIG: Nå sladder Stortinget skjemaene for kjøregodtgjørelse. Dermed får ingen vite hvor representantene har vært. Loven om innsyn gjelder ikke de folkevalgte. Foto: skjermdump

I oktober 2018 kom den første saken. Stortingsrepresentant Mazyar Keshvari, som den gang representerte Frp, ble avslørt av journalist Henning Ekroll & co. i Aftenposten for å ha ført fiktive reiseregninger og deretter ha innkassert pengestøtte for disse.

Det fremkom etter hvert at han hadde svindlet til seg 450 000 skattekroner, og han ble i år dømt til syv måneders fengsel for grovt bedrageri.

Journalistene hadde bedt om, gjennomgått og deretter sjekket oppgitte reisemål som representanten hadde mottatt penger for opp mot hans aktivitet på blant annet sosiale medier.

Av «funnene» Aftenposten gjorde kan nevnes at Keshvari satt på mobilen i Stortingssalen under striden om Carl I. Hagens plass i Nobelkomiteen, samtidig som han ifølge en reiseregning var på vei til Farsund på Sørlandet i bilen sin. Visstnok for å delta på et «kurs om innvandringspolitikk og veien mot 2019-valget».

Politikeren, som gjerne likte å omtale seg selv som Smørbukk blant venner, ble virkelig tatt med hele neven i godteskålen.

Vi Menn har forsøkt å kontakte Mazyar Keshvari med tanke på et tilsvar, men han har ikke besvart vår henvendelse.

Aftenpostens journalister lovet at dette bare var den første av flere avsløringer. Og ganske riktig, det kom mer. Nå sto stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal fra Ap for tur. Avslørt i å ha svindlet skattebetalerne hun er satt til å representere.

Aftenposten fant over tid hele 30 tilfeller der Liadal enten har levert falske reiseregninger, fått utbetalt diett/kjøregodtgjørelse hun ikke har hatt krav på eller krevd dekning for utgifter som fremstår som private.

I tillegg skal hun ved minst 16 anledninger ha krevd for mye utbetalt i kjøregodtgjørelse ved å oppgi for lange avstander. De aktuelle reiseregningene utgjør et totalbeløp på rundt 100 000 kroner. (NB! Liadal bestrider summen og mener den er sterkt overdrevet.)

Eller for å sitere Dagbladets oppsummering: Mens hun egentlig har vært på ferie i Østerrike, på hytta, hjemme i Haugesund
eller på Beyoncé-konsert i København, har hun fakturert Stortinget for ikke-eksisterende fabrikkbesøk, strandrydding, befaring i lakseelver, møte med Kreftforeningen og «næringsmøter».

Mens Keshvari raskt ble anmeldt, etterforsket og dømt, har politiet, til tross for at Aftenposten har presentert ekstremt grundige beviser, ikke villet prioritere Liadal-saken.

Det er både fascinerende og trist å se hvor mange ganger hun snakker usant til Aftenposten for å (forgjeves!) prøve å skjule at hun har feriert på skattebetalernes regning.

Vi Menn har vært i kontakt med Hege Haukeland Liadal, som gir følgende tilsvar:

– Jeg ønsker å uttrykke min sterke beklagelse for at jeg har ført feil i reiseregninger. Det jeg har fått feil utbetalt, vil jeg betale tilbake. Jeg er opptatt av å ta ansvar, rydde opp og tilbakebetale. Likevel vil jeg mene at ikke alle feilene som beskrives gir det fulle bildet av hva som har skjedd.

Journalist Henning Ekroll tvitret følgende etter at Keshvari ble dømt:

«Interessant moment i bedrageridommen mot Mazyar Keshvari: Retten slår fast at @Stortinget i praksis ikke har hatt noen reell kontroll av reiseregningene representantene leverer. Står i kontrast til “vi har ganske gode rutiner”-utspillet jeg ble servert for rundt 13 måneder siden.»

Det er ellers også ganske ironisk at Keshvari faktisk satt i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Nå har forresten Stortinget begynt å sladde reiseregningene, slik at det ikke lenger vil være mulig for andre å ettergå pengebruken. Tja, hva skal man egentlig si?

Sløseriombudsmannen gransker hvordan byråkrater og politikere bruker våre skattepenger. Dette innlegget, som også har vært på trykk i Vi Menn, er en kommentar fra Sløseriombudsmannen. Du kan følge Sløseriombudsmannen på Facebook.

<b>LIADAL PÅ TUR:</b> Sløseriombudsmannen kjenner ikke til om Hege Haukeland Liadal også forlangte kjøregodtgjørelse for denne spaserturen med Jonas Gahr Støre i Haugesund.
LIADAL PÅ TUR: Sløseriombudsmannen kjenner ikke til om Hege Haukeland Liadal også forlangte kjøregodtgjørelse for denne spaserturen med Jonas Gahr Støre i Haugesund. Foto: jon olav Nesvold/ntb scanpix

Dagbladet om Liadal-saken

«Liadal sier at systemet for reiseregninger er komplisert. Tydeligvis så vanskelig og forvirrende at hun har beskrevet, tidvis ganske detaljert, hendelser som aldri har funnet sted.»

«Alle kan gjøre feil, og reiseregningssystemer kan tidvis være fryktelig byråkratisk, tidkrevende og irriterende. Men det er ikke troverdig at man har så lite kontroll på egen geografisk lokasjon som Liadal påstår at hun har. Det er hektisk å være folkevalgt på Stortinget, men ikke så hektisk at du forveksler topptur i Bad Gastein i Østerrike med en kjøretur fra Haugesund til Oslo.»

«Liadal har også, ifølge Aftenposten, fått utbetalt 226 245 kroner i kostgodtgjørelse siden januar 2017. Klart mest av alle landets stortingspolitikere.»

(Alle sitater: Ola Magnussen Rydje i Dagbladet)

Denne saken ble første gang publisert 21/01 2020, og sist oppdatert 21/01 2020.

Les også