Sløseriombudsmannen

Melk- og ballong-politiet

Politiet kniper ballongselgere og melkebønder, mens voldssakene må vente og nødtelefonen bare ringer og ringer. Sånn går det når politikerne setter prioriteringsrammene.

Pluss ikon
<b>BALLONGPOLITIET:</b> 17. mai på Eiksmarka i Bærum i fjor. Ballongpolitiet er nådeløst.
BALLONGPOLITIET: 17. mai på Eiksmarka i Bærum i fjor. Ballongpolitiet er nådeløst. Foto: Vilde Gjørtz Ellingsen
Publisert

Nylig kunne jeg lese at politiet i Sør-Øst ikke har ressurser til å besvare nødtelefoner eller etterforske voldssaker. Dette er et problem som er veldig lett å løse – for årsaken ligger som vanlig i hvordan våre politikere prioriterer bruken av skattepengene våre.

LES OGSÅ: (+) Ble Arne drept av norsk SS-soldat - pensjonert lensmann etterforsker drapet på nytt

I årevis har vi sett at politikere og politiledelsen i distriktene har sørget for at politiet prioriterer ressursene sine på lokale saker som blant annet razzia mot bønder som selger melk utenfor Tine-systemet. Jepp, du leste riktig.

<b>SLEM BONDE:</b> Gustaaf Koot, den slemme bonden som solgte fersk melk og ble kastet i fengsel. Innsamlingsaksjonen på nettet dekket heldigvis boten.
SLEM BONDE: Gustaaf Koot, den slemme bonden som solgte fersk melk og ble kastet i fengsel. Innsamlingsaksjonen på nettet dekket heldigvis boten. Foto: Skjermdump

Øko-bonden Gustaaf Koot solgte upasteurisert melk fra egen gård til kunder, noe som førte til at én politiadvokat, fire politibetjenter og to ansatte hos Mattilsynet dukket opp for å beslaglegge dokumenter, datautstyr og bondens mobiltelefon, samt kaste bonden selv i arrest og varetekt.

Koots advokat Marie Sølverud uttalte den gang til NRK:

– Den aksjonen var ganske så uproporsjonal. Det hører ikke noe sted hjemme. Han har nok blitt offer for at myndighetene ønsket å statuere et eksempel.

LES OGSÅ: Bilvask: Åtte trinn til et gullende rent interiør

Det er blitt vanlig, ikke minst i Oslo og Bærum, at politiet bruker store ressurser på å konfiskere og ødelegge heliumballonger, særlig på grunnlovsdagen 17. mai.

Det er et resultat av politisk moralposering fra Stortinget, som til tross for stadig flere rapporter om at politiet mangler ressurser til å håndheve saker om overgrep, velger å bruke tid og byråkrati på å forby de mest trivielle handlinger og ting, som de fargerike ballongene svært mange har et forhold til fra barndommen.

En av begrunnelsene for akkurat det forbudet var mangelen på helium i verden. De forbudskåte politikerne tok seg imidlertid ikke tid til å finne ut at det såkalte «ballongheliumet» ikke er godt nok til å brukes i medisinsk sammenheng, som var et av hovedankepunktene.

Det satses også store politiressurser på å gå etter stygge kommentarer og såkalte «krenkelser» på sosiale medier. Kampen mot nettrollene har høy
prioritet.

Kripos har endog etablert en egen «Nettpatrulje» som skal passe på at ingens følelser blir såret, mens voldtektssaker og innbrudd henlegges over en lav sko på grunn av manglende ressurser.

Jeg betviler ikke at det føles som et overgrep når noen skriver stygge ting om et menneske eller rakker ned på det som betyr mye for akkurat den personen, men er det virkelig der ressursene behøves? Og ikke minst, hvor går krenkegrensen? Skal man forby enhver ytring som har krampegråt-potensial for en sart og pjuskete sjel?

Heldigvis er razziaene mot pokerlag blitt færre, men du verden som de brukte ressurser på dette tøvet, og det i mange år: Store mengder politibetjenter – ofte bevæpnet – raidet fredelige små sammenkomster rundt et kortbord, der de satt, en forfjamset gjeng som bare likte å øke spenningen litt under kortspillet.

LES OGSÅ: Benny fra Olsenbanden favoriserte én biltype

Det ble brukt enorme ressurser på den videre gangen også; etterforskningen, rettsforberedelsene og ikke minst selve rettsprosessen. Dette var ressurser som kunne blitt brukt på mindre viktige saker om overfall, misbruk og tyveri, blant annet.

Dette er bare toppen av isfjellet. Jeg kunne også skrevet om saken der et voldtektsoffer på 15 år ble bøtelagt for å ha røyket hasj, eller fiskerne som ble tatt for å ha fisket kreps som var ørlite grann for små.

Som en av etterforskerne ved Sør-Øst politidistrikt uttalte i NRK om dette med at telefoner ikke besvares og saker ikke blir fulgt opp:

Krise i politiet

Sør-Øst politidistrikt ble opprettet i 2016 gjennom en sammenslåing av Nordre Buskerud, Søndre Buskerud, Vestfold og Telemark politidistrikter. Ansatte på den nye felles operasjonssentralen i Tønsberg sier de har så mye å gjøre at de ofte ikke rekker å ta telefonen. (nrk.no)

Og to klipp fra Drammens Tidende:

– Underdimensjonering av operasjonssentralen har ført til at så mange som 200 innkomne anrop per dag ikke har blitt besvart, og at ventetiden på 02800 fort har vært 45 minutter. Dette leder til at befolkningen slutter å ringe politiet. (Ansatt i Sør-Øst politidistrikt)

– I juni 2019 hadde sentralen 2566 ubesvarte 02800-anrop. Det er 24 prosent av alle innkomne anrop. På samme tid hadde sentralen 105 ubesvarte nødanrop, noe som tilsvarer 1,24 prosent. (Ansatt i Sør-Øst politidistrikt)

– Ledelsen snakker hele tiden om den «nye kriminaliteten», men det vi sliter med og ikke klarer å håndtere er «gammel kriminalitet». Vi vasser i det, og blir du ikke drept, voldtatt eller utsatt for veldig grov vold, så kan du nesten glemme at noen ser på saken din i uoverskuelig fremtid.

<b>TUNGT BEVÆPNET:</b> Hverken nettroll eller pokerlag kan føle seg trygge når politiet følger politikernes prioriteringer.
TUNGT BEVÆPNET: Hverken nettroll eller pokerlag kan føle seg trygge når politiet følger politikernes prioriteringer. Foto: Trond Reidar Teigen/NTB Scanpix

Løsningen? Vedta at politiet skal etterforske overgrep, og ikke være en etat som hovedsakelig beskjeftiger seg med å drive sosial kontroll av vanlige mennesker. Har man ikke ressurser nok, bør man prioritere det viktigste!

Det ville blitt ramaskrik om det var slik at helsevesenet prioriterte inngrodde tånegler fremfor kreftkirurgi.

Sløseriombudsmannen gransker hvordan byråkrater og politikere bruker våre skattepenger. Dette innlegget, som også har vært på trykk i Vi Menn, er en kommentar fra Sløseriombudsmannen. Du kan følge Sløseriombudsmannen på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 29/10 2019.

Les også