Sløseriombudsmannen

Magiske Moxnes-milliarder

Det kan virke som om politikerne tror at de har ubegrenset med penger til rådighet. Sist ut er Rødt i Oslo, som vil bruke minst fem milliarder skatte­kroner på noe de innbiller velgerne er gratis. Magi?

Pluss ikon
<b>MILLIARDMANNEN:</b> Bjørnar Moxnes (til høyre) øser ut milliarder fra skattebetalernes lommer. Une Bastholm (midten) vil ikke være dårligere. Audun Lysbakken (t.v.) henger seg vel på.
MILLIARDMANNEN: Bjørnar Moxnes (til høyre) øser ut milliarder fra skattebetalernes lommer. Une Bastholm (midten) vil ikke være dårligere. Audun Lysbakken (t.v.) henger seg vel på. Foto: marit hommedal/ntb scanpix
Sist oppdatert

Bind og tamponger må skattefinansieres. Det samme gjelder raus utdeling av frø til humlevennlige blomster. Send regningen til skattebetalerne. Det mener Rødt Oslo. Jepp, du leste riktig, og nei, det er ingen spøk.

<b>LANDEVEISRØVEREN:</b> Oslos 83 bomstasjoner sørger for at ingen biler slipper unna. Pengene dine NÅ, enten du vil eller ikke.
LANDEVEISRØVEREN: Oslos 83 bomstasjoner sørger for at ingen biler slipper unna. Pengene dine NÅ, enten du vil eller ikke. Foto: fredrik hagen/ntb scanpix

Kall det gjerne tøysesaker, men de forteller med all tydelighet at Rødt har omfattende planer om å øke det offentlige forbruket. Virkelig sving på skattepengene blir det ved at stort sett alle offentlige tiltak der det per i dag er en egenandel (museumsbesøk, barnehager, kollektivtrafikk og så videre) skal betales av det offentlige.

Den kjente forfatteren H.L. Mencken skrev en gang at et valg på mange måter er en auksjon av stjålne varer.

Velgerne betaler

Det politikerne selger til velgerne, må velgerne selv betale. Hver gang valget nærmer seg, overveldes vi av fristende valgflesk, både fra høyre og venstre.

Det er ikke grenser for hvor mye som skal gjøres «gratis» her til lands. I valgkamp-rusen glemmer velgerne at politikerne ikke har noe pengetre og at alle nye regninger nødvendigvis må dekkes av dem selv. Kan det ikke da være greit å beholde en liten egenandel for å sjekke om folk iallfall er villige til å betale småpenger for tjenester som koster det mangedobbelte?

De fleste har hatt en eller annen erfaring med hva som skjer når en eller annen tjeneste kan benyttes tilsynelatende vederlagsfritt. I begynnelsen er folk mer moderate og legger kanskje igjen noen kroner, for eksempel hvis det er en frivillig betalingsløsning for kaffe på jobben.

Men etter en stund begynner folk å gi pokker, og til slutt tar man bare kaffekoppen for gitt.

Gratisgoder for fem milliarder

Rødts gulløfter

Her er en del av det Rødt i Oslo lovet å øse over hovedstadens velgere. Alt gratis:

Barnehage. Aktivitetsskole (AKS/SFO). Prevensjon. Menstruasjonsprodukter. Tannlege. Frø til humlevennlige blomster. Kollektivtransport. Adgang til offentlige bad, museer og gallerier. Kulturskole. Trygghetsalarm. Sykehjemsplass. Legevakt. Fastlege. Praktisk bistand. Vaksiner. Lunsj tilberedt av kokker i skole, AKS og barnehage.

At dette ville kostet hver og én av byens skattebetalere 20 000 kroner i året i tillegg til alt det andre man allerede trekkes for, ja, det ble ikke nevnt.

Om vi legger prisen på MDGs vidløftige planer og løfter (noen kaller det trusler) på toppen av dette, blir det friske tilstander i privatøkonomien til Oslos borgere.

Rødts gratisgoder vil koste over fem milliarder kroner, og det er ifølge Aftenposten et veldig nøkternt anslag siden det bare inkluderer noen av tiltakene.

Vi er da veldig fort oppe i 20 000 kroner ekstra per skattebetaler i Oslo. 20 000 kroner som går rett på bunnlinja etter at kostnader til bolig, klær, strøm, transport, barnehage, forsikringer og mat er dekket.

Da blir plutselig kostnaden veldig synlig, og resultatet blir en slunken lommebok.

<b>MILJØHOVEDSTAD:</b> Olav Vs gate etter at MDG hadde meid <br/>ned all vegetasjon. Over 120 millioner vil det koste å omgjøre veistumpen til gågate. Oslo-borgerne betaler.
MILJØHOVEDSTAD: Olav Vs gate etter at MDG hadde meid
ned all vegetasjon. Over 120 millioner vil det koste å omgjøre veistumpen til gågate. Oslo-borgerne betaler.
Foto: «ja til bilen» på facebook

Kraftige overføringer

Bompenge-protestene i hovedstaden skyldes at bilistene tvinges til å øse inn 4-5 milliarder til alle mulige prosjekter politikerne i rådhuset måtte finne på. Rødt ønsker altså å fylle på med enda mer. Håpene om å bli kvitt bomring og eiendomsskatt kan man se langt etter.

Men Oslo kommune hadde jo allerede planlagt kraftige gjeldsøkninger i årene fremover, hvordan skal dette finansieres? Jo, Oslo-laget til Rødt mener at deres mann på Stortinget, Bjørnar Moxnes, skal sørge for kraftige overføringer til Oslo fra skattebetalere i resten av landet. Et «alle mann til pumpene» i Oslos navn!

For folk flest er skatter og avgifter det samme enten det innkreves av kommunen eller Skatteetaten. Begge deler gjør like vondt. Det er tross alt det du sitter igjen med som spiller noen rolle.

Mikrofonstativer?

Det er flott at journalistene stiller bompenge-partiet kritiske spørsmål rundt hvordan de har tenkt å finansiere veiene – da gjør de jobben sin. Men hvorfor behandler de ikke Rødt på samme måte? Det virker nesten som om journalistene reduserer seg selv til mikrofonstativer for dem de har sympati med. Det er jo slett ikke journalistikk. Vidløftige, men gode intensjoner slipper dessverre altfor ofte til i media uten at noen går inn i tallene og spør «hvordan skal dette finansieres» etterfulgt av «men hva skal man da kutte i, hva skal det gå ut over». De vidløftige politikerne henviser bare til Stortinget, og slipper unna med det.

Hver eneste krone politikerne velger å bruke ekstra, er det du og alle andre som jobber og betaler skatter og avgifter her til lands som faktisk må finansiere.

Kuttet 20 millioner

Rødt fortjener dog ros for én ting. De sto i bresjen for et forslag som fikk bred politisk støtte og som resulterte i at de 120 millionene som Oslos byråd hadde bevilget til å feire seg selv – selvsagt midt i valgkampen, som såkalt miljøhovedstad i Europa – ble redusert til 100. Men så var det disse fem milliardene med «gratisgoder», da.

20 millioner spart blekner liksom mot den regningen.

Sløseriombudsmannen gransker hvordan byråkrater og politikere bruker våre skattepenger. Dette innlegget, som også har vært på trykk i Vi Menn, er en kommentar fra Sløseriombudsmannen. Du kan følge Sløseriombudsmannen på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 01/10 2019, og sist oppdatert 01/10 2019.

Les også