Johnny Haglund i Dhakas slum

Slangemennene

Kobraslangene behandles som om de er laget av gummi. Deres eiere hevder de både kan snakke med krypdyrene og gjøre de tamme. Slange­trollmennene i Bangladesh og deres slanger har faktisk en spesiell kjemi.

Pluss ikon
<b>SLANGETROLLMANNEN:</b> Biin Islam snakker og blinker med øynene mot en kobra de fanget fire dager tidligere. <br/>At slanger ikke har ører og ikke kan høre som oss, har han ingen anelse om. Likevel var det en slags kjemi mellom han og slangene hans. 
SLANGETROLLMANNEN: Biin Islam snakker og blinker med øynene mot en kobra de fanget fire dager tidligere.
At slanger ikke har ører og ikke kan høre som oss, har han ingen anelse om. Likevel var det en slags kjemi mellom han og slangene hans. 
Foto: Johnny Haglund
Sist oppdatert

Dyret er livsfarlig, hevder den skjeggete mannen, og slipper slangen løs mens han ruller med øynene og lirer av seg noen ord, som om han snakker med slangen.

<b>STOR OG LITEN:</b> Selv om slangtrollmennene var nettopp menn, var de veldig stolte av at også deres jenter og kvinner kan hanskes med slanger. Her en 11 år gammel jente som leker seg med en av landsbyens mange slanger. Rundt henne står besøkende fra andre landsbyer, som mot en liten penge kan overvære slangetrollmennenes slangeshow.
STOR OG LITEN: Selv om slangtrollmennene var nettopp menn, var de veldig stolte av at også deres jenter og kvinner kan hanskes med slanger. Her en 11 år gammel jente som leker seg med en av landsbyens mange slanger. Rundt henne står besøkende fra andre landsbyer, som mot en liten penge kan overvære slangetrollmennenes slangeshow. Foto: Johnny Haglund

Slangemannen kunne godt vært en hippie fra 60-tallet. Med sin skjeggpryd, sitt lange hår og en tynn, lutrygga kropp hadde Biin Islam glidd rett inn på Woodstock festivalen i 1969. Da er det mer tvilsomt om karen hadde fått med seg sin følgesvenn inn på festivalområdet; den nærmere tre meter lange kobraslangen han holder i hånden.

« Han har blitt bitt 96 ganger, derfor er han litt skjev i ansiktet.

<b>Johnny Haglund</b>
Johnny Haglund Foto: Mammoun

– Fanget den for fire dager siden, sier han.

– Pass på, advarer han i det krypdyret åler seg mot meg. Gubben påstår at han kan trene opp ville kobraer til å lystre ham. Jeg har ikke noe særlig tro på slikt. Derfor tipper jeg gubben og hans medhjelpere har trukket ut gifttennene på dette svære krypet – sånn for sikkerhets skyld.

<b>GAMMEL HIPPIE:</b> Biin Islam ser nok ut som en hippie fra Woodstock i -69, uten at han engang aner hva det er. Det som betyr noe for han er nok å se litt mystisk og «trollmannsaktig» ut. Og der leverer han. Særlig når han da leker seg med en to meter lang slange i tillegg. 
GAMMEL HIPPIE: Biin Islam ser nok ut som en hippie fra Woodstock i -69, uten at han engang aner hva det er. Det som betyr noe for han er nok å se litt mystisk og «trollmannsaktig» ut. Og der leverer han. Særlig når han da leker seg med en to meter lang slange i tillegg.  Foto: Johnny Haglund

– Nei, tennene er der, protesterer han.

– Men ikke vær redd. Skulle den bite, har jeg en hemmelig medisin, beroliger Biin Islam idet slangen reiser hodet bare noen centimeter fra meg.

<b>SKAKK ETTER BITT:</b> Mohammed Dulal stappet slangehoder i munnene hele tiden. En gyllen regel er å alltid vaske hendene etter å ha tatt på en slange fordi den kan ha parasitter. Å stikke hodet til en levende slange i munnen og suge litt på det, er neppe anbefalt av WHO. Men Dulal har blitt bitt 96 ganger av forskjellige slanger, deriblant flere titalls ganger av kobra (påsto han), så mulig gubben er immun mot alt.
SKAKK ETTER BITT: Mohammed Dulal stappet slangehoder i munnene hele tiden. En gyllen regel er å alltid vaske hendene etter å ha tatt på en slange fordi den kan ha parasitter. Å stikke hodet til en levende slange i munnen og suge litt på det, er neppe anbefalt av WHO. Men Dulal har blitt bitt 96 ganger av forskjellige slanger, deriblant flere titalls ganger av kobra (påsto han), så mulig gubben er immun mot alt. Foto: Johnny Haglund
<b>UNDER OPPLÆRING:</b> Å suge på hodet til en levende slange, er obligatorisk hvis du ønsker en fremtid som slangetrollmann. Og denne unge gutten, barnebarnet til Islam, ønsker virkelig å bli som sin bestefar.
UNDER OPPLÆRING: Å suge på hodet til en levende slange, er obligatorisk hvis du ønsker en fremtid som slangetrollmann. Og denne unge gutten, barnebarnet til Islam, ønsker virkelig å bli som sin bestefar. Foto: Johnny Haglund
<b>EN LEK:</b> Barna og barnebarna til disse slange­trollmennene omgås slanger fra de er spedbarn. Derfor er de overhodet ikke redd for slanger. Nå blir tennene til de fleste (mest sannsynlig alle) giftslangene trukket ut, derfor er ikke slangene veldig farlig for barna. 
EN LEK: Barna og barnebarna til disse slange­trollmennene omgås slanger fra de er spedbarn. Derfor er de overhodet ikke redd for slanger. Nå blir tennene til de fleste (mest sannsynlig alle) giftslangene trukket ut, derfor er ikke slangene veldig farlig for barna.  Foto: Johnny Haglund
<b>SKRIKE-DAMA:</b> Under mitt besøk kom det en gruppe lokale for å se slangetrollmennene opptre. En del av showet, forsto jeg litt senere, var å «trylle» en person med slangeskrekk til å brått ikke være redd for slanger. Damen i bakgrunnen, Sanvii, var en av dem som ble «omvendt». Og damen spilte bra, hun virket livredd for slangene. Men plutselig synes hun det var ok. Senere forsto jeg at hun var kona til Islam, og overhodet ikke redd for slanger.
SKRIKE-DAMA: Under mitt besøk kom det en gruppe lokale for å se slangetrollmennene opptre. En del av showet, forsto jeg litt senere, var å «trylle» en person med slangeskrekk til å brått ikke være redd for slanger. Damen i bakgrunnen, Sanvii, var en av dem som ble «omvendt». Og damen spilte bra, hun virket livredd for slangene. Men plutselig synes hun det var ok. Senere forsto jeg at hun var kona til Islam, og overhodet ikke redd for slanger. Foto: Johnny Haglund
<b>OMVENDELSE:</b> Under mitt besøk kom det en gruppe lokale for å se slangetrollmennene opptre. En del av showet, forsto jeg litt senere, var å «trylle» en person med slangeskrekk til å brått ikke være redd for slanger. Damen i bakgrunnen, Sanvii, var en av dem som ble «omvendt». Og damen spilte bra. Senere forsto jeg at hun var kona til Islam, og overhodet ikke redd for slanger.
OMVENDELSE: Under mitt besøk kom det en gruppe lokale for å se slangetrollmennene opptre. En del av showet, forsto jeg litt senere, var å «trylle» en person med slangeskrekk til å brått ikke være redd for slanger. Damen i bakgrunnen, Sanvii, var en av dem som ble «omvendt». Og damen spilte bra. Senere forsto jeg at hun var kona til Islam, og overhodet ikke redd for slanger. Foto: Johnny Haglund
<b>LEVENDE SLANGE I KJEFTEN:</b> Mohammed Dulal stappet slangehoder i munnene hele tiden. En gyllen regel er å alltid vaske hendene etter å ha tatt på en slange, fordi den kan ha parasitter. Å stikke hodet til en levende slange i munnen og suge litt på det, er neppe anbefalt av WHO. Men Dulal har blitt bitt 96 ganger av forskjellige slanger, deriblant flere titalls ganger av kobra (påsto han), så mulig gubben er immun mot alt.
LEVENDE SLANGE I KJEFTEN: Mohammed Dulal stappet slangehoder i munnene hele tiden. En gyllen regel er å alltid vaske hendene etter å ha tatt på en slange, fordi den kan ha parasitter. Å stikke hodet til en levende slange i munnen og suge litt på det, er neppe anbefalt av WHO. Men Dulal har blitt bitt 96 ganger av forskjellige slanger, deriblant flere titalls ganger av kobra (påsto han), så mulig gubben er immun mot alt. Foto: Johnny Haglund

Av med brillene!

« Jeg fanget den for
fire dager siden.

For en nordmann er det lett å både le av, og bli sint på disse menneskene. At de skal ha en hemmelig medisin mot kobrabitt, at de kan snakke med slanger (som ikke hører lyder som oss) og ikke minst at de kan gjøre ville giftslanger tamme, er stort sett bare tull.

Dessuten er det jo ingen tvil om at dette er dyreplageri.

Men hvis vi tar av oss brillene vi her på berget ofte har en tendens til å se verden gjennom, så oppdager jeg en gruppe på rundt 250 lut fattige mennesker som lever i slummen i Dhaka. Og deres eneste måte å livnære seg på er nettopp slanger. Slangetrollmennene er nomader og lever samme sted fra noen måneder til et år. Stedet jeg traff de på ligger i en del av Dhaka som heter Tatchpur.

<b>BLE BITT:</b> Den eldste sønnen til Biin Islam, Mohammed Sohel (24), er også en slangetrollmann. Men ikke like dreven som sin far: – En indisk kobra hadde forvillet seg inn i et hjem, og jeg ble tilkalt, forteller han. Det endte med at Sohel ble bitt, og fordi faren ikke var hjemme fikk han heller ikke tilgang til farens hemmelige kobra-medisin. Sohel kom seg til sykehuset og reddet livet så vidt, men ikke fingeren. 
BLE BITT: Den eldste sønnen til Biin Islam, Mohammed Sohel (24), er også en slangetrollmann. Men ikke like dreven som sin far: – En indisk kobra hadde forvillet seg inn i et hjem, og jeg ble tilkalt, forteller han. Det endte med at Sohel ble bitt, og fordi faren ikke var hjemme fikk han heller ikke tilgang til farens hemmelige kobra-medisin. Sohel kom seg til sykehuset og reddet livet så vidt, men ikke fingeren.  Foto: Johnny Haglund

Slangetemmer

Kobra som danser etter en fløyte, småslanger som kryper her og der, samt små barn med lange slanger rundt halsen. Slangetrollmennene gir sine betraktere valuta for pengene. Men det hele er tragisk; dyreplageri er en ting, men disse menneskene er lut fattige og den eneste måten de klarer å livnære seg på er med slanger.

Slangetemmende tradisjon stammer fra den arabiske halvøya og går hele 500 år tilbake i tid. Kulturen er utdøende:

− Barna våre må gå på skole, og det viser seg at de da gradvis forsvinner fra vårt gamle yrke til fordel for jobber andre steder i landet straks de er ferdig på skolen, forteller Islam.

Konge kobraen de hadde fanget for fire dager siden, hadde fortsatt gifttennene i munnen. Jeg så det ikke før mot slutten av mitt besøk, noe som ga meg et lite sjokk. Hadde den faktisk bitt meg, tviler jeg sterkt på om denne hemmelige medisinen til Islam hadde virket.

Ifølge WHO blir i gjennomsnitt hele 589 919 mennesker bitt av slanger hvert år i Bangladesh. Av disse er 6041 dødelige. I nabolandet India, dør i gjennomsnitt hele 46 900 mennesker av slangebitt årlig.

Og noen av slangetrollmennene i Bangladesh og deres assistenter, dør en gang iblant av slangebitt, uten at de vil innrømme det.

Slik vil jo være dårlig for businessen, når de reklamerer for at de både skal ha kontroll på slanger og være i besittelse av en hemmelig slange-medisin.

Av de 250 er visstnok 32 av dem slangetrollmenn. Barna av disse mennene blir med sine fedre fra de er rundt seks - syv år, når de skal fange slanger. Slik lærer de tidlig å hanskes med de lange krypene.

De blir tilkalt når en lokal bonde eller andre får en uønsket slange på besøk. Og da kommer de med fire-fem mann, fanger slangen og mottar kanskje ti kroner i betaling. Og de fanger mellom ti og femten slanger i måneden. Ikke akkurat mye å leve av, så de sper på inntekten ved å selge «hemmelig» slangemedisin, samtidig som de en gang iblant reiser rundt i landsbyer og opptrer med sine krypende kjæledyr.

– Slangene lever kanskje fem år, forteller Islam, og påpeker at folk flest ønsker å se kobra og store kvelerslanger.

– De andre slipper vi ofte ut igjen.

Brått smiler Biin Islam bredt.

« Folk flest ønsker å se kobra
og store kvelerslanger.

– Her kommer Dulal, og han er landsbyens beste.

En skjeløyd kar kommer snublende mens han balanserer to slanger i armene. Straks Dulal får min oppmerksomhet, stapper han hodet til den ene slangen, som selvsagt er levende, i munnen.

– Han har blitt bitt 96 ganger, derfor er han litt skjev i ansiktet, forklarer Islam før han fornøyd klapper i hendene.

– Showet kan starte.

<b>En tragedie fra ende til annen:</b> Kobra som danser etter en fløyte, småslanger som kryper her og der, samt små barn med lange slanger rundt halsen. Slangetrollmennene gir sine betraktere valuta for pengene. Men det hele er tragisk; dyreplageri er en ting, men disse menneskene er lut fattige og den eneste måten de klarer å livnære seg på er med slanger. Og noen av slangetrollmennene og/eller deres assistenter dør engang iblant, uten at de vil innrømme det.Slik vil jo være dårlig for businessen, når de reklamerer for at de både skal ha kontroll på slanger og være i besittelse av en hemmelig slange-medisin.
En tragedie fra ende til annen: Kobra som danser etter en fløyte, småslanger som kryper her og der, samt små barn med lange slanger rundt halsen. Slangetrollmennene gir sine betraktere valuta for pengene. Men det hele er tragisk; dyreplageri er en ting, men disse menneskene er lut fattige og den eneste måten de klarer å livnære seg på er med slanger. Og noen av slangetrollmennene og/eller deres assistenter dør engang iblant, uten at de vil innrømme det.Slik vil jo være dårlig for businessen, når de reklamerer for at de både skal ha kontroll på slanger og være i besittelse av en hemmelig slange-medisin. Foto: Johnny Haglund
<b>Overrasket: </b>En slange som danser etter en fløyte, gjør det på grunn av fløytens bevegelse, ikke fordi den spiller. Slanger kan nemlig ikke høre musikken. Og straks en kobra danser, som her, blir ikke bare publikum overrasket, også slangetrollmennene selv virker veldig overrasket, så det skjer nok ikke så ofte.
Overrasket: En slange som danser etter en fløyte, gjør det på grunn av fløytens bevegelse, ikke fordi den spiller. Slanger kan nemlig ikke høre musikken. Og straks en kobra danser, som her, blir ikke bare publikum overrasket, også slangetrollmennene selv virker veldig overrasket, så det skjer nok ikke så ofte. Foto: Johnny Haglund
<b>Livsfarlig:</b> Denne kongekobraen fanget de for fire dager siden. Selv om slangetrollmennene ikke innrømmer at de vanligvis tar ut gifttennene, påpekte de at denne hadde gifttennene i behold – noe jeg faktisk kan bekrefte.
Livsfarlig: Denne kongekobraen fanget de for fire dager siden. Selv om slangetrollmennene ikke innrømmer at de vanligvis tar ut gifttennene, påpekte de at denne hadde gifttennene i behold – noe jeg faktisk kan bekrefte. Foto: Johnny Haglund
<b>Bilder av en kollega: </b>Da jeg var i Bangladesh i 2001, tok jeg også bilder av en slangetrollmann og hans familie. De bildene tok jeg med meg denne gang, og det viste seg at Islam og hans menn kjente denne karen godt.
Bilder av en kollega: Da jeg var i Bangladesh i 2001, tok jeg også bilder av en slangetrollmann og hans familie. De bildene tok jeg med meg denne gang, og det viste seg at Islam og hans menn kjente denne karen godt. Foto: Johnny Haglund
<b>Slangelek: </b>Barna og barnebarna til disse slangetrollmennene, omgås slanger fra de er spedbarn. Derfor er de overhodet ikke redd for slanger. Nå blir tennene til de fleste (mest sannsynlig alle) giftslangene trukket ut, derfor er ikke slangene veldig farlig for barna. Og de elsker å leke med dyrene. Dyreplageri fra ende til annen, selvsagt, men de ser ikke på dyrene på samme måte som oss her i Norge. Dessverre.
Slangelek: Barna og barnebarna til disse slangetrollmennene, omgås slanger fra de er spedbarn. Derfor er de overhodet ikke redd for slanger. Nå blir tennene til de fleste (mest sannsynlig alle) giftslangene trukket ut, derfor er ikke slangene veldig farlig for barna. Og de elsker å leke med dyrene. Dyreplageri fra ende til annen, selvsagt, men de ser ikke på dyrene på samme måte som oss her i Norge. Dessverre. Foto: Johnny Haglund
<b>Stor og liten:</b> Selv om slangtrollmennene var nettopp menn, var de veldig stolte av at også deres jenter og kvinner kan hanskes med slanger. Her en 11 år gammel jente som leker seg med en av landsbyens mange slanger. Rundt henne står besøkende fra andre landsbyer, som mot en liten penge kan overvære slangetrollmennenes slangeshow.
Stor og liten: Selv om slangtrollmennene var nettopp menn, var de veldig stolte av at også deres jenter og kvinner kan hanskes med slanger. Her en 11 år gammel jente som leker seg med en av landsbyens mange slanger. Rundt henne står besøkende fra andre landsbyer, som mot en liten penge kan overvære slangetrollmennenes slangeshow. Foto: Johnny Haglund
<b>Haglund fotograferer kobra: </b>Det var før jeg visste at denne kobraen fortsatt hadde gifttenner.
Haglund fotograferer kobra: Det var før jeg visste at denne kobraen fortsatt hadde gifttenner. Foto: Mammoun
Foto: Kart.jpg

Denne saken ble første gang publisert 24/05 2019, og sist oppdatert 26/05 2021.

Les også