Helikopteret som løfter 10 tonn

Den flygende arbeidshesten

Brannslukking, transport av byggematerialer til en fjelltopp; hver dag er et nytt eventyr for helikopteret som kan løfte nesten ti tonn.

Pluss ikon
<b>FREMSTE ARBEIDSOPPGAVE:</b> Selv om oppdragene er mange for Erickson-Air Cranes helikoptre, så er nok skogbrann­slukking øverst på listen. Her kjemper ett av dem mot skogbranner i det sørlige California.
FREMSTE ARBEIDSOPPGAVE: Selv om oppdragene er mange for Erickson-Air Cranes helikoptre, så er nok skogbrann­slukking øverst på listen. Her kjemper ett av dem mot skogbranner i det sørlige California.
Sist oppdatert

Du hører lyden av brølende turbiner og dunkende rotorer før du ser det røde eller oransje helikopteret dukke opp over trærne.

Det er skogbrann i det nordlige California, og flere helikoptre av typen Sikorsky-Erickson Air-Cranes er satt inn i slukningsarbeidet. De flygende brannslukkerne henger over flammene og pøser ut tonnevis av vann i et forsøk på å redde hjem, bondegårder og hele samfunn. Dette er nok en typisk hverdag i «livet» til denne tungtløftende arbeidshesten av et helikopter og dets mannskap på tre.

LES OGSÅ: Dette er Norgeste minste bobil, men den har kjøkken, bad og fire sengeplasser

Sikorsky-Ericksons Air-Cranes har ikke bare reddet hjem og
bygder for tusenvis av brannofre siden prototypen lettet fra bakken i 1962.

Fleksibelt helikopter

Arbeidshelikoptrene har fraktet redskaper til ski­heiser på fjelltopper, fraktet bygnings­materialer uten å måtte bruke vei, trukket havarerte fly vekk fra kampområder, løftet på plass luftavkjølingsanlegg høyt oppe i skyskrapere, flydd skadde i hui og hast til sykehus eller blitt satt inn i kamper mot andre skogbranner enn i California, det være seg i Montana, Italia eller Sør-Korea.

<b>ØREDØVENDE:</b> Du hører lyden av brølende turbiner og dunkende rotorer lenge før du ser det oransje helikopteret.
ØREDØVENDE: Du hører lyden av brølende turbiner og dunkende rotorer lenge før du ser det oransje helikopteret.

10 000 liter vann

Et Sikorsky-Erickson Air Crane er et amerikansk tomotors helikopter som kan løfte nesten 10 000 kilo fra bakken og fly av gårde med tunglasten (se faktaboks nederst i artikkelen). Oppfinneren bak den flygende arbeidshesten het Igor Sikorsky, men produsenten er som en del av navnet avslører, Erickson Air-Crane Company som kjøpte patentet og produksjonsrettighetene i 1992.

LES OGSÅ: Megabåt i Bond-stil

På de 25 år som har gått siden overtagelsen har Erickson Air-Crane gjort over 1350 forandringer og/eller forbedringer på karosseriet, instrumentene og løftekapasiteten.

<b>110 STYKKER:</b> Av den nyeste modellen, kjent som Air-Crane S-64, er det så langt produsert cirka 110 eksemplarer. De fleste har base i USA, men noen er solgt til andre land som Italia og Sør-Korea først og fremst som flygende brannbiler ved eventuelle skogbranner.
110 STYKKER: Av den nyeste modellen, kjent som Air-Crane S-64, er det så langt produsert cirka 110 eksemplarer. De fleste har base i USA, men noen er solgt til andre land som Italia og Sør-Korea først og fremst som flygende brannbiler ved eventuelle skogbranner.

Den aller nyeste modellen kalles Sikorsky-Erickson S-64 Air-Crane. Det kan for utstyres med en tank som holder cirka 10 000 liter vann når det rykker ut for å bistå under brannslukking.

Det er produsert bare cirka 110 S-64 Air-Cranes. De fleste har base i hjemlandet USA, men noen er blitt solgt til Italia og Sør-Korea, først og fremst til bekjempelse mot skogbranner.

Selskapet Erickson Air-Crane leier helikoptrene sine også ut på verdensbasis til alt fra private selskaper til myndigheter enten det dreier seg om skogbranner eller tunge løft i industrien.

<b>LØFTES PÅ PLASS:</b> Da Washingtons «Capitol» som huser den amerikanske kongressen ble pusset opp, var det hendig å ha et tungtløftende helikopter til de høyeste løftene.
LØFTES PÅ PLASS: Da Washingtons «Capitol» som huser den amerikanske kongressen ble pusset opp, var det hendig å ha et tungtløftende helikopter til de høyeste løftene.
<b>ØREDØVENDE:</b> Du hører lyden av brølende turbiner og dunkende rotorer lenge før du ser det oransje helikopteret.
ØREDØVENDE: Du hører lyden av brølende turbiner og dunkende rotorer lenge før du ser det oransje helikopteret.
<b>I INDUSTRIEN:</b> På grunn av løftekapasiteten blir Air-Cranes også mye brukt til tunge løft i industrien, alt fra toppetasjer på skyskrapere til utstyr til skiheiser på fjelltopper.
I INDUSTRIEN: På grunn av løftekapasiteten blir Air-Cranes også mye brukt til tunge løft i industrien, alt fra toppetasjer på skyskrapere til utstyr til skiheiser på fjelltopper.

Kallenavn

Det hører med til historien at hvert eneste av Sikorsky-Erickson Air-Crane er døpt med eget navn. Blant de mer fargerike og minneverdige navnene er nok «Elvis», «The Incredible Hulk og kanskje «Olga». Det var sistnevnte som løftet på plass toppseksjonen av den kanadiske byen Torontos mest berømte landemerke, CN-tårnet.

Opprinnelig publisert i Vi Menn nr 1 /2017

<b>FIN FIGUR:</b> Helikopteret er smalt rundt midjen. FOTO: Jeremy Conklin
FIN FIGUR: Helikopteret er smalt rundt midjen. FOTO: Jeremy Conklin
<b>ELVIS OG OLGA:</b> Hvert eneste av Sikorsky-Erickson Air-Crane er døpt med eget navn.
ELVIS OG OLGA: Hvert eneste av Sikorsky-Erickson Air-Crane er døpt med eget navn. Foto: wacamerabuf
<b>FLYGENDE LØFTEKRAN: </b>Helikopteret kan nesten se spinkelt ut, men har fantastiske krefter.
FLYGENDE LØFTEKRAN: Helikopteret kan nesten se spinkelt ut, men har fantastiske krefter. Foto: Wacamerabuf

FAKTA

Sikorsky-Erickson Air Crane er et tomotors helikopter med stor løftekapasitet.

Produsent
Sikorsky Aircraft Erickson Air-Crane
Arbeidsoppgaver
Flygende løftekran, brannslukking, berging.
Designer
Igor Sikorsky
Første flytur
9 mai 1962
Hovedoperatør
Erickson Air-Crane
Antall
Ca. 110
Mannskap
3 (pilot, co-pilot, mekaniker)
Kapasitet
Maks 5 personer
Løftekapasitet
9072 kilo
Lengde
21,41 meter
Rotordiameter
21,95 meter
Høyde
5,57 meter
Toppfart
203 km/t.

Denne saken ble første gang publisert 26/03 2019, og sist oppdatert 26/03 2019.

Les også