Historiske bygninger blir rasert

Shopping-Mekka

Mekka er det helligste stedet i islam med millioner av pilegrimsreisende hvert år. Nå får Saudi-Arabia kritikk for å ha gjort om byen til et slags Las Vegas for muslimer.

<b>ARABISK LAS VEGAS:</b> Et luksushotellkompleks med verdens største gulvareal og verdens høyeste klokketårn er anlagt på islams helligste sted.
ARABISK LAS VEGAS: Et luksushotellkompleks med verdens største gulvareal og verdens høyeste klokketårn er anlagt på islams helligste sted.
Publisert

Hajj er navnet på pilegrimsreisen alle muslimer er pålagt å gjennomføre i løpet av livet dersom de har økonomi og helse til det. Hvert år, datoene forskyver seg, pakker et sted mellom to og fire millioner troende kofferten for å dra til den hellige byen Mekka i Saudi-Arabia i fem hektiske dager. Der gjennomfører de blant annet ritualet med å gå rundt den hellige bygningen Kaba i Al-Harammoskeen.

Moskeen blir ansett som det aller helligste stedet i islam. Inne i moskeen blir alle muslimer ansett som likeverdige, og den er en av de få moskeene i verden hvor menn og kvinner kan be samlet.

<b>BØNNEHOTELL:</b> Fra luksussuitene på Abraj Al Bait kan man se ned på helligdommen Kaba og be uten å måtte utsette seg for trengsel i folkehavet.
BØNNEHOTELL: Fra luksussuitene på Abraj Al Bait kan man se ned på helligdommen Kaba og be uten å måtte utsette seg for trengsel i folkehavet.

Big ben på steroider

Over det hele rager verdens tredje høyeste bygning. Med sine 601 meter er hotelltårnet Abraj Al Bait en slags Big Ben på steroider. Det har verdens høyeste klokketårn som er synlig på 30 kilometers avstand. Selve urtavlen er også verdens største der den med sine 43x43 meter lyser om kapp med månen. 

Hotellbygget som ble reist av Binladen Group kan skilte med verdens største gulvareal. Med 45 etasjer der fem er reserverte for den Saudi -Arabiske kongefamilien, 12 tårn, 10 000 hotellrom, 70 restauranter og fem helipad´er og gulvmosaikker iblandet med gull kom den samlede prislappen på nesten 140 milliarder kroner.

<b>HISTORISK:</b> Slik så helligdommen Kaba ut 150 år før skyskraperhotellene kom.
HISTORISK: Slik så helligdommen Kaba ut 150 år før skyskraperhotellene kom.
<b>PANIKK:</b> En årsak til at man bygger ut kapasiteten rundt helligdommen er for å unngå flere tragedier der pilegrimer blir trampet ned i trengselen. I september 2015 ble minst 2236 tråkket i hjel i et kryss mellom to gater i Mekka.
PANIKK: En årsak til at man bygger ut kapasiteten rundt helligdommen er for å unngå flere tragedier der pilegrimer blir trampet ned i trengselen. I september 2015 ble minst 2236 tråkket i hjel i et kryss mellom to gater i Mekka.

Las Vegas

Den er også det mest synlige symbolet på den ekstreme byggeboomen som har preget den hellige byen de siste 20 årene. Kritikerne hevder at islams helligste sted i dag minner mer om skyskraperlandet Dubai, noen av dem har også begynt å kalle Mekka for islams svar på Las Vegas.

Klokketårnet er høyest i verden.

Mens en pilegrimsreisende fra fattige Bangladesh i snitt må påregne en utgift på tre årslønner for å komme til Mekka, er byen blitt et shoppingmekka for mer velstående tilreisende. I tillegg til fancy hoteller, er Al-Haram blitt omkranset av kjøpesentre som tilbyr alt fra Kentucky Fried Chicken til Rolex-klokker, mens eiendomsprisene har steget til over det firedobbelte av hva man finner i Monaco.

<b>HELLIG LYNTOG:</b> I 2018 ble en høyhastighets jernbane åpnet mellom havnebyen Jeddah og de hellige byene Mekka og Medina. Nå kan pilegrimene reise i komfort i 300 km/t.
HELLIG LYNTOG: I 2018 ble en høyhastighets jernbane åpnet mellom havnebyen Jeddah og de hellige byene Mekka og Medina. Nå kan pilegrimene reise i komfort i 300 km/t.

Profetens kone

Kritikken har ikke blitt mindre av at flere av byens historiske bygninger ble jevnet med jorden av bulldosere og dynamitt for å gi plass til hotellkompleksene.

1,8 milliarder av verdens innbyggere er muslimer.

Ifølge Newsweek er flere av til og med bygget på gravstedene og de historiske hjemmene til noen av islams tidlige nøkkelfigurer. Blant dem er huset til Profetens kone Khadijah.

På grunn av økt press på fasilitetene med den økende strømmen av pilegrimer skal et nytt utbyggingsprosjekt øke kapasiteten rundt helligdommen fra 48 000 til 150 000 besøkende i timen. Også det har hatt sin pris.

<b>FREDAGSRUSH:</b> Det er ikke bare under hajj at det er trangt <br/>i Mekka. Her forlater pilegrimer den store moskeen etter fredagsbønn i januar i år.
FREDAGSRUSH: Det er ikke bare under hajj at det er trangt
i Mekka. Her forlater pilegrimer den store moskeen etter fredagsbønn i januar i år.

Slumområder

– Dette var den viktigste delen av det historiske distriktet som nå er jevnet med jorden, forteller Irfan al-Alawi fra Islamic Heritage Research Foundation til britiske The Guardian. Beboerne ble kastet ut på én ukes varsel og endte opp i nye slumområder i utkanten av byen. Selv flere av byens hellige fjell er blitt sprengt bort med dynamitt.

– Det er ingen andre steder i verden at utbygging starter med bulldosere istedenfor planlegging, sier Alawi oppgitt.

<b>ØKER KAPASITETEN:</b> Både minareter og byggekraner preger horisonten mens titusener av pilegrimer ber inne i den helligste moskeen.
ØKER KAPASITETEN: Både minareter og byggekraner preger horisonten mens titusener av pilegrimer ber inne i den helligste moskeen.

Bare for muslimer

Drivkraften bak utbyggingen er Saudi-Arabias oljeformue. Men i fremtiden vil pilegrimsturisme bli en stadig større nasjonalinntekt. I dag er 1,8 milliarder av verdens innbyggere muslimer.

Et av de få stedene hvor menn og kvinner kan be sammen.

Når man kjører til Mekka deler veien seg i to. Den ene går til de perifere byområdene men den andre går inn til den hellige bykjernen og er skiltet med «bare for muslimer».

I 2015 bidro pilegrimsreisene med 10 milliarder USD i statskassen. Beregningene sier at om to år vil inntektene ha steget til 150 milliarder USD. Og om ti år ser man for seg at Saudi-Arabia vil være vertskap for 30 millioner pilegrimer årlig.

<b>LANDEMERKE:</b> Klokketårnet er synlig på flere mils avstand mens pilegrimer ber fra toppen av fjellet Al-Noor hvor profeten Muhammed skal ha tilbrakt mye tid med meditasjon.
LANDEMERKE: Klokketårnet er synlig på flere mils avstand mens pilegrimer ber fra toppen av fjellet Al-Noor hvor profeten Muhammed skal ha tilbrakt mye tid med meditasjon.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 10 2020

Denne saken ble første gang publisert 20/02 2020.

Les også