Reisetrender 2020

Space-invaders

Planer om kommersielle flyvninger til rommet har eksistert lenge. I år kan det skje.

ROMREISER: Kommersielle turertil rommet kan skje i år.
ROMREISER: Kommersielle turertil rommet kan skje i år. Foto: Virgin Galactics
Sist oppdatert

Blir 2020 året da romturisme blir en realitet? Det tror i hvert fall det anerkjente magasinet for luksusturisme, Condé Nast Traveller, som har tittet i glasskulen og spådd reisetrender for 2020. Magasinet ser for seg mer flyskam, mer spartanske ferieformer og hoteller uten kjøtt på menyen, men også kommersielle turer til rommet for de som kan og er villige til å betale 250 000 dollar for en billett – som inkluderer romdrakt, ifølge New York Times. Richard Branson-eide Virgin Galactic har siden 2004 har syslet med planene om kommersielle flyvninger til verdensrommet. Planene er stadig blitt forsinket og skjøvet på.

Etter en vellykket prøveflyvning med «VSS Unity» i fjor, er planen å sende turister på en 90 minutters sub-orbital tur til rommet i år. Det vil i så fall skje fra Spaceport America, som er verdens første lufthavn formålsbygget for kommersielle flyvninger til rommet. Spaceport America ligger i staten New Mexico.

Virgin Galactic er ikke alene om satsingen på romturisme. Selskapet Blue Origin, som eies av den styrtrike Amazon-grunnleggeren Jeff Bezos, håper å gjennomføre en bemannet prøveflyvning til rommet med «New Shepard» i år. Elon Musks selskap Space X har som mål å sende en japansk milliardær rundt månen i 2023. Det finnes sågar allerede planer om et romhotell som kan ta imot romturister. Von Braun Rotating Space Station ser ut som et digert pariserhjul.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 07 2020

ROMFLY: «VSS Unity».
ROMFLY: «VSS Unity». Foto: Virgin Galactics
<b>UTSIKT:</b> Fra Virgin Galactics første tur til rommet. 
UTSIKT: Fra Virgin Galactics første tur til rommet.  Foto: Virgin Galactics
Spaceport America
Spaceport America Foto: Virgin Galactics

Denne saken ble første gang publisert 28/02 2020, og sist oppdatert 28/02 2020.

Les også