Dersom vi kan reise neste år: 

Reisedrømmer for 2021

Kanskje blir det mulig å reise igjen i 2021. Vi har disse europeiske stedene å anbefale deg. 

<b>DØDSKYSTEN:</b> Cabo Vilan, fyrlykt og museum på Costa da Morte (Dødskysten) i Galicia.
DØDSKYSTEN: Cabo Vilan, fyrlykt og museum på Costa da Morte (Dødskysten) i Galicia. Foto: Carol Yepes/Getty Images
Sist oppdatert

Det var til disse europeiske stedene vi skulle reist i år, ifølge reisemagasinet Vagabonds redaksjon, som hadde plukket ut sine favoritter. Dersom du lengter etter å reise utenlands igjen, så får vi håpe at sjansen kan by seg i 2021 i stedet.

Galicia, Spania

Spanias grønneste

Det finnes ikke ett sted i det sørlige Europa hvor havet er så brusende vilt og vakkert på en og samme tid som i Galicia – i det nordvestlige Spania. Klimaet gjør dette hjørnet av Spania til landets frodigste.

Og hvem kan egentlig motstå en kyststripe med navnet Costa de Morte, Dødskysten? Du får ikke det varme middelhavs­klimaet her, og vindfullt kan det bli. Til gjengjeld får du et prima utvalg av fisk og skalldyr, og friske, mineralske hvitviner, der druen albariño er dronningen.

Beste tips: Ta en fottur langs kysten. Camino dos faros (fyrstien) er en 200 kilometer lang kyststi som tar deg tett på fyrlyktene og den dramatiske kysten.

Montenegro

Mye på liten plass

<b>UNESCO-LISTET:</b> Kotor, Montenegro.
UNESCO-LISTET: Kotor, Montenegro. Foto: Hedda Bjerén/Tenkkoffert.com

Til tross for at Montenegro er blant Europas minste nasjoner, så er landet pakket med det meste for en innholdsrik ferie. Her finnes flotte fjellmassiver med dype daler og innsjøer, historiske steder og vidunderlige strender ved Adriaterhavet. Montenegro er som Kroatia, bare med mindre turisme. Men reiser man hit bare for å ligge på stranden, går man glipp av hele det vakre baklandet på Balkan. Sjekk ut nasjonal­parkene Durmitor og Biogradska Gora. Du kommer neppe til å angre.

Beste tips: Kotor, UNESCO-listet havneby som ligger godt bevart lengst inne i Kotorbukten. Ta trappene opp til den gamle festningen som byr på betagende utsikt over byen og havnen.

<b>MER ENN TALLINN:</b> Haapsalu i Estland.
MER ENN TALLINN: Haapsalu i Estland. Foto: Visit Estonia

Estland

Mer enn Tallinn

Lenge før det ble moderne med rugbrød, surdeig og surkål sto dette på menyen i Estland. Tallinn er en het potet, men Estland er hovedretten. Her finnes mange koselige småsteder å besøke, øyer å oppdage og strender å nyte. Bruk noen dager i vakre Haapsalu med sin middelalderborg og fargerike trehus.

Beste tips: Ingen fikk bo i nest øverste etasje i Hotell Viru i Tallinn. Den eksisterte formelt ikke. For 23. etasje var besatt av KGB, og i hver av hotellets 24 etasjer satt korridorvakter og rapporterte til den sovjetiske etterretningstjenesten. I dag ligger det et museum i 23. etasje som er tilgjengelig for alle, men kun i grupper i følge med guide.

<b>BY OG BERG:</b> Gamlebyen i Innsbruck.
BY OG BERG: Gamlebyen i Innsbruck. Foto: Julius Silver

Innsbruck, Østerrike

Bergiselbakkebyen

By eller berg? I Innsbruck må du ikke velge. De hoppinteresserte assosierer byen med Bergisel­bakken og den tysk-østerrikske hoppuka. Innsbruck er også en livlig sentraleuropeisk by med trikk, torg, smug fra middelalderen og massevis av øl- og vinstuer, kafeer og restauranter, pluss bratte fjell, svimlende stier og snøkledde bakker. Fra parken Innsbrucker Hofgarten går Nordkettenbahnen. Den starter som T-bane, men løfter seg raskt fra undergrunnen, opp i dagslyset og opp til Hungerberg der du bytter til gondolbanen, som tar deg videre opp til Hafelekarspitze på cirka 2300 meter over havet.

Beste tips: Stiftskeller, restaurant og biergarten i Stiftgasse 1 i Altstadt (gamlebyen), som siden 1328 har servert gemütlichkeit, øl, knödel og sauerkraut.

<b>RUSSLAND:</b> Oppstandelseskirken, St. Petersburg.
RUSSLAND: Oppstandelseskirken, St. Petersburg. Foto: Getty Images

St. Petersburg, Russland

Magisk metropol

Aldri har det vært enklere å besøke St. Petersburg. Hurtigtog tar deg til den vakre byen på 3,5 timer fra Helsinki, T-banen annonserer stasjonene på engelsk, og fra oktober 2019 ble det mulig å få E-visum. Prisnivået er hyggelig, og tsarens gamle hovedstad er full av historie og opplevelser. Ta deg en rusletur på paradegaten Nevskij Prospekt og langs elven Neva med alle broene. Få med deg Oppstandelseskirken (også kalt Blodskirken, tsar Aleksander 2 ble myrdet der i 1881) med sine fantastiske løkkupler og Isakskatedralen i glinsende gull.

Ta en kikk på Rembrandt, Picasso og van Gogh i statsmuseet Eremitasjen. Opera eller ballett i verdensklasse på Mariinskij-, Mikhailovskij- eller Aleksandriinskij-teateret er også vel verdt pengene.

Beste tips: I St. Petersburg er utvalget av kaukasisk mat stort. Ved torget Sennaya Ploshchad ligger restauranten Khochu Kharcho, der granateplefriske smaker og fersk mynte blandes med geit-
ost og chakhokhbili – en sterkt krydret kyllinggryte. Georgisk vin og ostebrødet khachapuri hører med.

<b>SVENSK VILLMARK:</b> Nasjonalparken Padjelanta.
SVENSK VILLMARK: Nasjonalparken Padjelanta. Foto: Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se

Norrland, Sverige

Svensk villmark

Dersom du vil oppleve en annen villmark enn den norske, men ikke ønsker å reise så langt, kan Norrland anbefales. De fleste besøker Kebnekaise, Kungsleden mellom Abisko og Hemavan, og ishotellet i Jukkasjärvi. Men
Norrland er stort, og har rikelig med plass til deg som vil nyte stillheten i fred. Som i nasjonalparkene Padjelanta og Sarek. Togpass fra Norrtåg og Arctic Circle Pass fra SJ har gjort det enklere å reise rundt med tog i Norrland.

Beste tips: Vil du svi av litt ekstra for komforten, så sjekk inn på Abisko Turiststation, som eies av den svenske turistforeningen. Ta dagsturer i fantastisk natur og nyt treretters middag og vin om kvelden. Ytterligere opp noen trinn på komfortstigen er Niehku Mountain Villa i Riksgränsen. Et spektakulært designhotell midt ute i villmarken.

<b>KYKLADENE:</b> Klosteret på Amorgos. 
KYKLADENE: Klosteret på Amorgos.  Foto: Getty images

Kykladene, Hellas

Postkort-vakkert

Kan man egentlig oppleve en flottere måte å reise på enn å sitte på akterdekket på en ferge i Egeerhavet? Neppe. Øygruppen Kykladene er like flott i virkeligheten som på postkortene. Vi anbefaler deg å styre unna Santorini dersom du vil unngå turiststimen. Det finnes plenty av andre skjønnheter å oppdage. Som Folegandros, der den største landsbyen Chora ligger dramatisk til på et stup og byr på milevis med utsikt til et hav så blått at en kan bli svimmel.

Som Amorgos, som ser ut som ryggen på en drage, og som inviterer til fotturer mellom timian og rosmarin. Som Sifnos, den egenrådige øya med bortgjemte strender og særpregede matretter som revifada (røkte kikerter, løk og olivenolje) og mastelo (lam kokt på vin og dill). Fergeavgangene er hyppige nok, så når du er lei, drar du bare videre.

Beste tips: Klosteret Panagia Hozoviotissa på Amorgos skal være det nest eldste i Hellas, reist i 1017. Klosteret er cirka 40 meter høyt, fem meter bredt, består av åtte etasjer, og henger bokstavelig talt i klippeveggen 300 meter over havoverflaten.

<b>ITALIA:</b> Torbole, Gardasjøen.
ITALIA: Torbole, Gardasjøen. Foto: Getty images

Gardasjøen, Italia

Noe for alle

Italias største innsjø har alt. Krystallklart vann, middelalderbyer, nærhet til så vel Alpene som Romeo og Julies Verona og vindistriktet Valpolicella med sine amarone- og ripasso-viner.

Beste tips: Har du forspist deg på risotto, så ta taubanen fra Malcesine og opp til Monte Baldo på 1800 meter over havet. Gondolen fra midtstasjonen snurrer sakte 360 grader slik at du får maksimal utsikt. Fra toppen går det flere turstier med varierende lengde.

<b>POLEN:</b> Poznan.
POLEN: Poznan. Foto: Getty Images

Polen

Polen-varsel

Glem forestillingene om et østblokkgrått Wojciech Jaruzelski-land. Her venter klassiske eventyrbyer, vakre torg og ølkneiper i byer som Krakow, Gdansk, Wroclaw, Poznan, UNESCO-­listede Torún, for ikke å glemme strandlivet i Sopot, som sender tankene til Rivieraen. Eller naturen.

Nasjonalparken Slowinskis sanddyner strekker seg 30 meter over havet, og i Bialowiezas magiske urskog beiter bison. Fjellferie finner du i Zakopane og Tatrafjellene, og på elven Dunajecs kan du seile med flåter gjennom canyon-aktige daler med steile sider. Kort reise og et hyggelig prisnivå taler også til Polens fordel.

Beste tips: Torget i Zamosc må være et av Europas flotteste. For drøyt 400 år siden bestemte en fyrste seg for å bygge den perfekte renessansebyen, inspirert av Venezia og Padova.

<b>VILL KYST:</b> Costa Vicentina, Portugal.
VILL KYST: Costa Vicentina, Portugal. Foto: Getty Images

München, Tyskland

Weekend-perfekt

Er du glad i rause mugger med pils, er München stedet. Byen er mest kjent for Oktoberfesten, den årlige festivalen da byen fylles med øltørste turister fra hele verden. Men byen er triveligere å besøke alle andre deler av året enn da festivalen går av stabelen fra midten av september til begynnelsen av oktober. Øl får du nok av uansett, for München har flere ølhaller per innbygger enn noen annen by. Hofbräuhaus er den mest kjente.

Beste tips: München har mange ølhaller, men byen har også mange flotte uteserveringer, altså biergarten. Vår favoritt er Biergarten am Wiener Platz, særlig om sommeren når man kan sitte under kastanjetrærne, og langbordene er fulle av folk som nyter rustikk mat og pils i literstore mugger. Ligger på Innere Wiener Strasse 19.

<b>MÜNCHEN:</b> Marienplatz.
MÜNCHEN: Marienplatz. Foto: A. Mueller/München Tourismus

Costa Vicentina, Portugal

En glemt kyst

Denne ville kyststripen mellom Odeceixe og Burgau, bare to timer sør for Lisboa, er Algarvekystens antitese og byr på noen av Europas mest urørte strender. Området har de seneste årene havnet på radaren til vandrere. Det skyldes kyststien Fisherman’s Trail. Du går tett på havet, bor på små familiedrevne pensjonater eller på bondegårder (gårdsturisme).

Beste tips: Ta turen ut til Cabo de São Vicente og fyret på klippen som reiser seg 60 meter over havet. Helt frem til det 14. århundre ble det regnet som verdens ende i Portugal. Ikke uten grunn, for dette er Europas sørvestligste punkt. Utenfor er det ingenting annet enn hav så langt øyet rekker.

<b><P CLASS=MSONORMAL>SKOTTLAND:</b> The Jacobite på Glenfinnan Viaduct.

SKOTTLAND: The Jacobite på Glenfinnan Viaduct. Foto: Visit Scotland

Skottland

Whisky on the rocks

Hva har tog, Harry Potter, whisky og mektig natur felles? Jo, Skottland. Mens noen søker heiene, fjellene og dype daler, ser andre etter gyllen whisky og dødt øl. De toginteresserte søker seg til The Jacobite-toget med sitt damplokomotiv på West Highland Line.

Dette blir ofte omtalt som verdens flotteste togtur, men nå må togentusiastene dele setene med Harry Potter-fans som vil oppleve viadukten Glenfinnan, som er kjent fra Harry Potter-filmene og Hogwart Express. Hovedstaden Edinburgh er absolutt verdt et besøk, men er du generelt forsynt med storbyer, kan du heller legge turen til Isle of Skye på vest­kysten. Øya varter opp med fantastisk natur og whiskydestilleriet Talisker, der duften av malt blandes med lukten av hav og råtten tang. En liten advarsel: Ta høyde for at du kommer til å ville forlate hverdagens stillesittende stress for å bli sauegjeter på Skye i stedet.

Beste tips: Aberfeldy er en liten landsby langs elven Tay. Besøk whiskydestilleriet, bokhandelen med sin hyggelige kafé og ta den flotte rusleturen The Birks of Aberfeldy gjennom vakker skog og forbi bekker og fossefall. Byens mest kjente innbygger er for øvrig JK Rowling, forfatteren av Harry Potter-bøkene.

<b>LEVENDE ØYER:</b> Stromboli og De eoliske øyer.
LEVENDE ØYER: Stromboli og De eoliske øyer. Foto: Getty Images

De eoliske øyer

Glødende hett

Disse små øyene nord for Sicilia er forskånet for masseturismen. Forhåpentlig vil sjarmen til øyene bestå, for De eoliske øyer er blant Middelhavets vakreste, og der er konkurransen hard. Alle øyene har sitt særpreg, men skal vi løfte frem noen av dem, må det bli Vulcano med vulkankrateret Gran Cratere Volcano som puster, peser og stinker hydrogen­sulfid.

Salina er den grønneste av øyene. Stromboli har en helt egen atmosfære grunnet følelsen av isolasjon og den aktive vulkanen. Vil du bort fra alt mas, så dra til Alicudi som hverken har biler eller veier, og der esel er et vanlig transportmiddel. Å starte øyhoppingen er enklest fra øya Lipari, som man når med en 40 minutters båttur fra Milazzo på Sicilia.

Beste tips: Pollara, Salina. Har du sett den italienske filmen «Il postino», som fikk veldig oppmerksomhet da den kom i 1994? Mye av filmen er spilt inn i Pollara på Salina. Den isolerte byen er nok den mest bildeskjønne i det eoliske universet, og er kjent for sine flotte solnedganger.

<b>HOVEDSTAD:</b> Gamlebyen i Bern.
HOVEDSTAD: Gamlebyen i Bern. Foto: Bern Welcome

Bern, Sveits

Lille Praha

Bern er en av Europas minste hovedsteder (127 000 innbyggere) og kanskje Europas minst kjente hovedstad. Det er egentlig ufortjent. Den UNESCO-listede gamlebyen på halvøya som er omkranset av elven Aare vekker assosiasjoner til Praha.

Beste tips: Dersom det skulle bli en øl eller to for mye på gamlebyens mange hyggelige kneiper, så kan dagen derpå gjerne nytes på den lokale åssiden Gurten (858 moh.). Ta Gurtenbahn opp, nyt freden og utsikten over Bern på den ene siden og til Alpene på den andre. Flere serveringssteder finnes.

<b>BILTOUR:</b> Yugotour til Avala Tour i Beograd. 
BILTOUR: Yugotour til Avala Tour i Beograd.  Foto: foto: Milos Martac/Yugotour

Beograd, Serbia

Loslitt sjarm

Gentrifiseringen som gjennom­syrer europeiske byer, der gamle og slitne arbeiderstrøk forvandles til moderne bydeler for mer velstående klasser, har ikke helt nådd Serbias hovedstad. Der andre byer til det kjedsommelige beskrives som «det nye Berlin», er Beograd litt mer sliten og tøff. Opplev Kalemegdan-parken og festningsbyen der. Gå ned til vannet der Donau og Sava møtes. Det gamle bohemkvarteret Skadarlija og gaten Skadarska er turistvennlige, og i parallellgaten Cetinjska finnes mange klubber, restauranter og barer.

Beste tips: Vil du vite mer om Jugoslavias historie, så book deg inn på en Yugotour, en guidet tur gjennom Beograd med en Yugo, Jugoslavias svar på russernes Lada og DDRs Trabant.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 64 2020

Denne saken ble første gang publisert 21/12 2020, og sist oppdatert 23/12 2020.

Les også