Ponniekspressen

Populært og romantisert postsystem

Ponniekspressen i USA fraktet ekspresspost på hesteryggen. Den var populær, men hestepost-vesenet fikk kort levetid.

Foto: Federal Highway Administration/Wikimedia Commons
Sist oppdatert

Ponniekspressen (Pony Express) ble grunnlagt som Nord-Amerikas første ekspresspostrute for hester og ryttere 3. april 1860. Ruten mellom Saint Joseph i Missouri i øst og Sacramento i California i vest, utgjorde en strekning på omkring 3000 kilometer. Det var en forlengelse fra Sacramento til San Francisco.

Ponniekspressen gikk i begge retninger mellom øst og vest. Rittene førte gjennom ørkener, sletter og fjellområder. Regnet fra øst mot vest begynte ferden i St. Joseph i Missouri og fulgte stort sett Oregon and California Trails til Fort Bridger i Wyoming. Den gikk videre langs Mormon Trail til Salt Lake City i Utah-territoriet og fortsatte på Central Nevada Route til Carson City i Nevada-territoriet. Ruten krysset så Sierra Nevada-fjellene og førte videre til Sacramento i California.

Stafettsystem

Her ble post overført til elvebåter som gikk til San Francisco. Posten besto av konvolutter, pakker, aviser og annet. Når dampbåter ikke var tilgjengelig, fraktet ryttere posten til San Francisco-Oakland i California.

Omkring hver 15. til 20. kilometer var det en mellomstasjon der det raskt ble skiftet hester, eventuelt også rytter. I 1860 var det omkring 190 Ponniekspress-stasjoner. På en stasjon kunne en uthvilt rytter skifte til en ny hest og tok mochilaen (postposen) med seg. Skifte av ryttere foregikk etter gjennomsnittlig 80 kilometer.

På hele strekningen var som regel omkring 75 hester og 40 ryttere i aktiv tjeneste. Ponniekspressens stafettsystem innebar det som i samtiden ble regnet som en svært rask transport av post. Rytterne tilbakela omkring 120 kilometer i døgnet. De var hovedsakelig unge og ugifte menn ikke eldre enn 18 år.

Romantisert

Ponniekspressen ble svært populær, men var i drift i bare halvannet år. USAs første ekspresspostrute, som tok ti dager, offentliggjorde lukking 26. oktober 1861. Det var to dager etter at den transkontinentale telegrafen hadde kommet til Salt Lake City. Telegraflinjen var mye kjappere enn hesteritt.

Mot vest var telegraflinjen ført til California, en ny amerikansk delstat med en raskt voksende befolkning. Ponniekspressen ble nedlagt i november 1861 og ble aldri noe vellykket økonomisk foretagende. Fra mars 1861 førte den post bare mellom Salt Lake City og Sacramento. Den var konkurs bare 18 måneder etter oppstarten. Ponniekspressen skal ha fraktet omkring 35 000 brev.

I tiden etter at telegraftjenesten ble opprettet, ble ponniekspressen romantisert og ble en del av legendene om det amerikanske ville vesten. Store deler av ruten gikk gjennom fiendtlige indianerterritorier. Det hendte ofte at ryttere måtte ta pause på grunn av angrep eller fare for angrep fra urfolk. Det viktigste for en postrytter var å kunne flykte.

Legendariske navn fra Ponniekspressens dager er William (Buffalo Bill) Cody, Robert (Pony Bob) Haslam og Jack Keetley.

Vestover

Evnene og utholdenheten til rytterne og deres raske hester ble ansett som en del av røff amerikansk individualisme i en tid da grenser ble flyttet stadig lenger vest. Det fremkommer blant annet av mange filmer og fjernsynsprogrammer om Ponniekspressen. Første bok som ga en helhetlig omtale av Ponniekspressen ble utgitt i år 1900.

Kilder: snl.no: The Pony Express; Wikipedia: Ponniekspressen, Pony Express

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 60 2021

Denne saken ble første gang publisert 08/12 2021, og sist oppdatert 08/12 2021.

Les også