Guds utsendte

Skrekk-predikantene som drepte, svindlet og bedrev hor

De forkynte gudfryktighet, høy moral og nestekjærlighet. Selv drepte de, svindlet og bedrev hor.

<b>UT MED DEMONENE:</b> Medlemmene av New Life Church har akkurat mottatt pastor Ted Haggards innrømmelse av mange år med seksuell umoral.
UT MED DEMONENE: Medlemmene av New Life Church har akkurat mottatt pastor Ted Haggards innrømmelse av mange år med seksuell umoral. Foto: HELEN D RICHARDSON/NTB
Sist oppdatert

Én ting er hva man sier andre bør gjøre, noe helt annet er hva man gjør selv. Dette gjelder i høyeste grad religiøse ledere. Noen av dem proklamerte Guds kjærlighet fordømte synd og dårlig moral, men tråkket selv godt utenfor den smale sti.

<b>HOMOFOB:</b> Vekkelsespredikanten Ted Haggard var blant annet sterkt kritisk til homofili og abort. 
HOMOFOB: Vekkelsespredikanten Ted Haggard var blant annet sterkt kritisk til homofili og abort.  Foto: ROBYN BECK/NTB
<b>SKANDALEN:</b> Mike Jones fortalte at pastoren hadde betalt han for sex hele 36 ganger i løpet av tre år. 
SKANDALEN: Mike Jones fortalte at pastoren hadde betalt han for sex hele 36 ganger i løpet av tre år.  Foto: Ed Andrieski/NTB

Ted Haggard – Evangelisten

Grunnleggeren av New Life Church var virkelig på høyden av karrieren i 2006. Kirken hans hadde mer enn 10 000 medlemmer, og fra 2003 var han president av Nasjonalforeningen av evangelister (NAE) som representerte omkring 40 kirkesamfunn med 45 000 lokale kirker og millioner av følgere. Ted Haggards kjepphester var som for mange andre i bransjen, fordømmelse av sex utenfor ekteskapet, utroskap og homofili.

Dermed var det nok mange av følgerne hans som ble overrasket da Haggard selv ble avslørt av den mannlige eskorten og massøren Mike Jones. Jones fortalte at
Haggard hadde vært mangeårig kjøper av hans seksuelle tjenester, og han kunne krydre fortellingen med at Haggard gjerne tok meta­amfetamin mens de hadde seg.

En frivillig i kirken sto noen år senere frem på TV-programmet Larry King Live og fortalte at Haggard ved flere anledninger hadde oppført seg upassende: Den 20 år gamle Grant Haas fortalte at Haggard hadde spurt om det var greit om han masturberte foran ham. Grant hadde svart at det ønsket han ikke, det ville gjøre ham svært ukomfortabel. «Men han tok bare frem en flaske lotion og begynte å masturbere. Han pleide å si ‹du vet det Grant, at når du er en mann av Gud, så kan du ha det litt morsom på si›», fortalte Grant Haas. New Life Church skal ha betalt ham en betydelig sum penger for å få ham til å droppe beskyldningene.

Ted Haggard la senere alle kortene på bordet, ble kastet ut av kirken og begynte såkalt seks­uell reorienteringsterapi for å få bukt med homofilien. I 2010 startet han en ny kirke kalt St. James Church i Colorado hvor han fortsatt er pastor.

<b>MEKTIGE VENNER:</b> Sri Satya Sai Baba sammen med Indias stats­minister Atal Bihari Vajpayee i 2004. 
MEKTIGE VENNER: Sri Satya Sai Baba sammen med Indias stats­minister Atal Bihari Vajpayee i 2004.  Foto: Gautam Singh/NTB

Sathya Sai Baba – Guruen

14 år gammel ble Ratnakaram Sathyanarayana Raju stukket av en skorpion og lå bevisstløs i flere dager. Da han våknet opp, kunne han plutselig et for ham nytt språk; sanskrit − og han proklamerte for sin familie at han var en reinkarnasjon av profeten og guruen Shirdi Sai Baba, som igjen var en reinkarnasjon av gudene Shiva og Shakti.

Den unge gutten ble kjapt kjent for å ha en rekke guddommelige krefter: Han kunne få ting til å oppstå av ren luft, spå om fremtiden, helbrede syke og til og med bringe dem tilbake fra de døde. Eller − som kritikerne etter hvert skulle kalle det; triks, illusjoner, fingerferdigheter og svindel. Før han var 18 hadde Sai Baba fått bygget et tempel til sine følgere i nærheten av fødebyen Putaparthi.

Spesielt ryktet om hans evne til å helbrede spredte seg raskt, og 31 år gammel la han ut på en tempel-turne i det nordlige India. Da hadde han allerede fått bygget et sykehus i hjembyen, og fått en solid følgerskare. At han proklamerte åndelig oppvåkning og utvikling fremfor spesifikk religion, gjorde at både hinduer og muslimer kunne følge ham.

<b>DØD:</b> Tusenvis møtte opp til Sai Babas begravelse, overbevist om at skriveriene om han var fabrikkert.
DØD: Tusenvis møtte opp til Sai Babas begravelse, overbevist om at skriveriene om han var fabrikkert. Foto: DIBYANGSHU SARKAR/NTB

− All religion leder til Gud, forklarte han.

Etter å ha overlevd ett slag og fire hjerteinfarkt, hvorpå han etter sigende skal ha helbredet seg selv foran publikum, skjøt heltedyrkelsen fart. Sathya Sai-­organisasjonen skal på det meste ha hatt over 1200 ulike sentre fordelt på 114 land, deriblant i Norge. Flerfoldige millioner mennesker skal ha fulgt Sai Baba.

<b>FAVNET BREDT:</b> Blant Sai Babas tilhengere fant man både hinduer, muslimer og kristne. 
FAVNET BREDT: Blant Sai Babas tilhengere fant man både hinduer, muslimer og kristne.  Foto: Mahesh Kumar A/NTB

Sai Baba skal ha finansiert en rekke sykehus, klinikker, universitet og skoler, og fikk en høy stjerne i hjemlandet India, men allerede på 1970-tallet begynte det å melde seg kritiske røster. Den indiske professoren A. V. Kovoor ønsket å avsløre de mange indiske «gude-mennene», og satte spørsmålstegn ved mange av «kreftene» til Sai Baba. Fysikeren Hosur Narasimhaiah fulgte opp, og skrev tre brev til Sai Baba der han utfordret guruen til å vise sine krefter i et kontrollert og vitenskapelig miljø. Sai Baba svarte aldri på disse henvendelsene, og anklagene om bedrageri ble avvist.

<b>GODT KJENT:</b> Etter hvert var det stadig mer skriverier om Sai Babas forkjærlighet for unge menn
GODT KJENT: Etter hvert var det stadig mer skriverier om Sai Babas forkjærlighet for unge menn Foto: Faksimile: The Guardian

Det samme skjedde da anklagene om seksuelt misbruk av unge gutter begynte å dukke opp. En rekke unge gutter sto frem og fortalte om hva de var utsatt for.

Sathya Sai Baba døde av kreft i 2011. Der gikk tydeligvis grensen for helbredelseskreftene hans.

<b>USTABIL:</b> Shoko Asahara fikk store mentale problemer. Det hindret ikke tusenvis av mennesker å bruke han som religiøst forbilde. 
USTABIL: Shoko Asahara fikk store mentale problemer. Det hindret ikke tusenvis av mennesker å bruke han som religiøst forbilde.  Foto: JIJI PRESS/NTB

Shoko Asahara – Sektlederen

Aum Shinrikyo ble dannet i 1984 av apotekeren Chizuo Matsumoto, opprinnelig som en yoga- og meditasjonsgruppe. Etter hvert utviklet det seg til en salig smørje av hinduisme, buddhisme og kristendom. I 1987 etablerte sekten et hovedkvarter i byen Fujinomiya. Omtrent på samme tid begynte psyken til grunnleggeren Matsumoto å svekkes kraftig. Han utviklet selvmordstanker og angst, og byttet navn til Shoko Asahara.

Det store vendepunktet kom i 1989 da gruppen formelt ble anerkjent som et religiøst samfunn av japanske myndigheter. Dette medførte fritak fra betaling av skatt, og myndighetene kunne ikke lenger kreve innsyn i gruppens aktiviteter. De neste årene opplevde sekten en eksplosiv vekst fra rundt 20 medlemmer til 20 000.

Parallelt med veksten ble gruppens aktiviteter stadig mer voldelige. Det første tegnet kom da et av medlemmene ønsket å forlate sekten. Han ble da drept av andre sektmedlemmer, angivelig etter ordre fra Asahara. To år senere varslet advokaten Tsutsumi Sakamoto at han forberedte et gruppesøksmål mot sekten. Aum Shinrikyo svarte med å ta livet av advokaten, hans kone og parets ett år gamle sønn.

<b>ARRESTERT:</b> Sektlederen Shoko Asahara ble etter hvert dømt til døden, og hengt i 2018.
ARRESTERT: Sektlederen Shoko Asahara ble etter hvert dømt til døden, og hengt i 2018. Foto: JIJI PRESS/NTB

De stadig mer avskyelige handlingene var et resultat av Shoko Asaharas stadig mer ustabile psyke. Han utviklet villere og villere konsepter. Dommedag var uunngåelig og ville få form av en krig mellom USA og Japan. Alle som ikke var medlem av sekten ville bli dømt til evig fortapelse. Men det fantes ett unntak: De som ble drept av Aum Shinrikyo ville bli frelst.

Aum Shinrikyo forsøkte å gjennomføre gassangrep mot en rekke mål, deriblant keiserens palass, rivaliserende religiøse grupper, offentlige bygg, amerikanske baser og en flyplass. De mislyktes med angrepene, men greide å vekke myndighetenes interesse for sekten.

<b>SARINGASS:</b> 13 mennesker ble drept da dommedagssekten Aum Shinriko gikk til aksjon mot Tokyos T-bane.
SARINGASS: 13 mennesker ble drept da dommedagssekten Aum Shinriko gikk til aksjon mot Tokyos T-bane. Foto: AP/NTB

Mot slutten av 1992 ble lederens mentale helse ytterligere forverret, og han led av hallusinasjoner og paranoia. Ordbruken ble tøffere, gruppa begynte å eksperimentere med giftproduksjon og i 1995 gjennomførte Aum Shinrikyo det verste terrorangrepet i Japan i fredstid. Saringass ble spredt på fem ulike tog i Tokyos T-bane, og nervegiften tok livet av tretten personer og skadet omkring 6000.

Den påfølgende etterforskningen førte til at det ble tatt ut tiltale mot 191 medlemmer av Aum Shinrikyo, hvorav alle unntatt én ble dømt. Åtti av disse ble dømt til fengsel på ubestemt tid, fem til livsvarig fengsel, og tretten stykker ble dømt til døden, inkludert lederen Shoko Asahara. Henrettelsene ble gjennomført i 2018.

<b>NAZIPAVEN:</b> Matt Hale (midten) har aldri lagt skjul på sin politiske orientering. 
NAZIPAVEN: Matt Hale (midten) har aldri lagt skjul på sin politiske orientering.  Foto: BILL KALINA/NTB

Matthew F. Hale
– Hvitmaktpaven

Hale grunnla kirken World Church of the Creator i Illinois i USA, i 1996. Samtidig utnevnte han seg selv til kirkens høyesteprest, Pontifex Maximus, eller pave om du vil.

Dette var imidlertid ikke noen ordinær kirke. Trossamfunnet var basert på Church of the Creator som ble dannet av den kjente rasisten, antisemitten og hvit makt-forkjemperen Ben Klassen i 1972. Hale og hans kirke fulgte opp holdningene og handlingene til forbildet.

<b>MENIGHETEN:</b> Solkorset er også et slags kors.
MENIGHETEN: Solkorset er også et slags kors. Foto: STEVE MILLER/NTB

Allerede i 12-årsalderen hadde Hale begynt å lese bøker om hvit makt og nazisme, inkludert Adolf Hitlers «Mein Kampf», og han forsøkte å danne en nazi-gruppe allerede på barneskolen. Dette gjentok seg på universitetet og senere i livet, men gruppene tiltrakk seg ikke medlemmer i nevne­verdig grad. I 1988 mistet han advokatlisensen etter blant annet å ha kjempet for å frata enkelte etniske grupper deres juridiske rettigheter. Senere ble Matthew Hale dømt for vold.

De mislykkede forsøkene på å stable på bena politiske grupperinger kan ha vært medvirkende til at Hale heller valgte å satse på religion, og da en videreføring av Ben Klassens kvasi-kirke, som i grunn bare var et verktøy for å fremme hat og splittelse.

Hale hadde mer hell som kirkeleder, men i 2003 tok det brått slutt. Matt Hale hadde forsøkt å få en leiemorder til å ta dommer Joan Lefkowav av dage. Problemet var at leiemorderen egentlig var informant for FBI. Hale ble dømt til 40 år i fengsel.

Yahweh ben Yahweh – Svartmakt-Messias

Amerikanske Hulon Mitchell Jr. slet med å velge et navn og en religion han var fornøyd med. Først ble han med i Nation of Islam, og tok navnet Hulon X. På slutten av sekstitallet byttet han til kristendommen og begynte å tilby helbredelse gjennom bønn under navnet Father Mitchell. I 1978 flyttet han til Florida, hvor han samlet afroamerikanere som mente de nedstammet fra de opprinnelige israelittene, under navnet Nation of Yahweh. Selv tok han navnet Yahweh ben Yahweh, og utpekte seg selv til Messias.

Sentralt i Nation of Yahweh var ideen om at Gud og alle profetene i Bibelen var av afrikansk herkomst, og at all ekte kunnskap kom fra Yahweh ben Yahweh selv. Dette slo, merkelig nok, godt an. Trossamfunnet og Yahweh selv ble godt likt i lokalsamfunnet. Såpass godt likt, at borgermesteren av Miami gjorde 7. oktober til «Yahweh ben Yahweh-dagen». En måned senere tok imidlertid populariteten slutt.

<b>MESSIAS:</b> En afroamerikansk Messias har vi også hatt.
MESSIAS: En afroamerikansk Messias har vi også hatt. Foto: Bettmann/Getty Images

I 1990 havnet ben Yahweh og flere av hans følgere i fengsel, etter å ha blitt dømt for en rekke kriminelle handlinger. Blant disse var mer enn et dusin drap, hvorav syv skal ha blitt utført av Robert Rozier, en tidligere topp footballspiller i NFL.

Yahweh ben Yahweh slapp ut på prøve i 2001, under strenge vilkår. Fem år senere døde han av prostatakreft.

Norsk svovel

TIL UNDERSAK

Også her til lands har vi eksempler på at religiøs overbevisning kan få folk til å godta så mangt, og i noen tilfeller delta selv.

Blant annet kunne VG i 2018 avsløre arbeidsmetodene til et knippe norske predikanter, til kraftige reaksjoner både fra politikere og mannen i gata. Her er en noen eksempler på kontroversielle norske predikanter.

Knutby-pastoren

Den norske pastoren Helge Fossmo ble midtpunktet i Filadelfiamenigheten i svenske Knutby. Her veltet han seg i sex med sektens kvinner, selv om han selv har uttalt at det egentlig var Jesus som «betjente kvinnene seksuelt». Det hele raknet da Fossmo ble dømt for drapet på sin kone Alexandra, og drapsforsøk på sin elskerinnes mann, Daniel Linde. Fossmo var også mistenkt for drapet på sin første kone, men ble frikjent for dette forholdet.

Svein-Magne Pedersen

Pedersen var blant predikantene som ble omtalt i VGs avsløringer i 2018. Han hevder å ha fått nådegaven å kunne helbrede ved bønn i 1971, og drev tidligere en telefonlinje hvor innringerne kunne bli lovet mirakler og helbredelse – til 14 kroner minuttet.

Visjon Norge

TV-kanalen Visjon Norge sender 24 timer i døgnet. Ifølge deres egne nettsider har Visjon Norge 60 lønnede medarbeidere, som jobber for «Et Skandinavia hvor Guds Ord igjen settes sentralt ikke bare i kirker og bedehus, men også i næringsliv, politikk og kultur». Driften finansieres hovedsakelig av gaver, og deres aggressive innsamlingsform har møtt stor kritikk.

Denne saken ble første gang publisert 25/03 2021, og sist oppdatert 29/10 2021.

Les også