fremtidsspådom i 1922:

Nobelprisvinneren spådde fremtiden for 100 år siden. Se hvordan han traff

Vitenskapsmannen Guglielmo Marconi spådde fremtiden i en artikkel i Hjemmet i 1922. Treffprosenten var ganske så imponerende. Se hvorfor fremtidsviter Eirik Newth ikke er SÅ imponert.

Pluss ikon
<b>VITENSKAPELIG GENI: </b>Guglielmo Marconi var i 1922 overbevist om at menneskeheten stod på terskelen til store tider og at folk ville å det fantastisk med fremtidens nyvinninger. Men han fryktet én ting.
VITENSKAPELIG GENI: Guglielmo Marconi var i 1922 overbevist om at menneskeheten stod på terskelen til store tider og at folk ville å det fantastisk med fremtidens nyvinninger. Men han fryktet én ting. Foto: Faksimile Hjemmet, 1922 og Wikimedia Commons
Sist oppdatert

Denne saken stod på trykk i Hjemmet 7. desember, 1922! Den er gjengitt ordrett slik den stod trykket i ukebladet med daværende rettskriving. I artikkelen er Marconi omtalt som William til fornavn (anglifisert av hans italienske navn Guglielmo)

Guglielmo Marconi var en italiensk fysiker og ingeniør. Han var en pioner innen trådløs telekommunikasjon.

Han var født inn i en velstående italiensk familie. Han trivdes ikke med vanlig undervisning, men viste et stort talent for fysikk og ble derfor tatt ut av skolen og fikk privatundervisning hjemme.

Fra 1890 arbeidet Marconi, da 16 år gammel, med trådløs telegrafi. I 1985 begynbte han med eksperimenter hjemme på gården til faren og lyktes å sende trådløse signaler over tre kilometer. Dette ble lagt merke til og han flyttet etter hvert til London der han fikk patent på systemet sitt. I 1897 grunnla han firmaet Marconi's Wireless Telegraph Company.

12. desember, 1901 lyktes Marconi med å telegrafere mellom Newfoundland i Canada og Cornwall i England. Han får offisielt æren for å ha slått multigeniet Nikola Tesla i kappløpet om å sende de første radiosignalene.

Det var imidlertid en kjensgjerning av Tesla allerede hadde tatt patent på flere oppfinnelser som blir avgjørende for utviklingen av radiotelegrafen. Til tross for at Tesla mente at Marconi brukte 17 av hans patenter, lot han italieneren få gjøre som han ville.

Med det resultat at det var Marconi, og ikke Tesla, som i historiebøkene har fått æren for å ha oppfunnet radiokommunikasjon. Han ble både rik og verdensberømt for dette og i 1909 mottok han nobelprisen i fysikk sammen med Karl Ferdinand Braun.

Da Titanic sank i 1912, ble radiokommunikasjon brukt da nærmeste skip fanget opp SOS-signalene og kunne ta seg til forlisstedet. Marconi fikk gjennom dette æren for å ha berget mange liv og oppnådde en slags heltestatus.

Da Hjemmet-artikkelen ble skrevet i 1922, var Marconi med andre ord en av verdens mest kjente og anerkjente vitenskapsmenn.

En stygg ripe i lakken til Marconis historiske fotavtrykk, er imidlertid det faktum at han meldte seg inn i Fascistpartiet og ble en støttespiller til Benito Mussolini. Senere er det kommet frem at han også skal ha hatt antisemittiske holdninger og at ingen jøder fikk lov til å studere ved det Kongelige italienske akademiet så lenge han var president for akademiet fra 1930.

Kilder: Wikipedia og Historienet

Se mer

William Marconi er en av vor verdens store mirakelmakere. Det sier man i fem verdensdeler; men han er tillike et av vor jords lykkeligste og mest likevegtige mennesker det sier han ialfald selv.

Hans arbeide som har været banebrytende og til gagn for den hele menneskehet har gjort ham lykkelig, og han har hat det held at arve en stor formue, saa han i alle sine manddomsaar helt har været istand til at ofre sig for videnskabelige opgaver.

Hans arbeider og opfindelser og det rolige liv han har ført har tillike gjort ham til optimist. Han tror paa menneskene og menneskelykke og mener, at verden stadig vil bli bedre.

Det er ogsaa hans opfattelse, at vi staar paa terskelen til store tider.

Videnskapen, sier han, vil i løpet av de næste femti aar fuldstændig forvandle verden. Livet paa vor jord vil bli i den grad forandret, saa vi som lever nu vil ha vanskelig for at gjenkjende den.

Menneskene, sier Marconi, har feilagtige ideer om fremskridt. I tusen aar var der saa godt som intet, i tusen aar skaptes ikke store forandringer i verden.

Saa kom opfindelsen av dampmaskinen og den elektriske telegraf, og man begyndte at tale om det nittende aarhundrede som opfindelsernes tidsalder.

Les også: (+) Putins mest skremmende våpen: Kunne kutte kabler på 6000 meters dyp

<b>KOMMERSIELL LUFTFART: </b>Marconi forutså at menneskene i stor grad ville foretrekke å reise med store luftfartøy. Tankene rundt kommersiell luftfart hadde så smått begynt å ta form på 1920-tallet, etter at Wright-brødrene fikk det første flyet på vingene i 1903. Den første kommersielle flyturen fant faktisk sted 1. januar, 1914. Det var likevel først på 1950-tallet at den kommersielle luftfarten for alvor fikk luft under vingene.
KOMMERSIELL LUFTFART: Marconi forutså at menneskene i stor grad ville foretrekke å reise med store luftfartøy. Tankene rundt kommersiell luftfart hadde så smått begynt å ta form på 1920-tallet, etter at Wright-brødrene fikk det første flyet på vingene i 1903. Den første kommersielle flyturen fant faktisk sted 1. januar, 1914. Det var likevel først på 1950-tallet at den kommersielle luftfarten for alvor fikk luft under vingene. Foto: Faksimile fra Hjemmet, 7. desember 1922.

Ingen trodde, at det sterke tempo lot sig opretholde. Alle mente at man med det elektriske lys, fonografen og de levende billeder hadde skapt tekniske mirakler som var saa vidunderlige, at deres like ikke vilde bli opfundet for lange, lange tider.

Og netop som man trodde, at evnen til at gjøre store opfindelser holdt paa at uttømmes, frembragtes vor tids største mirakler: flyvemaskinen, radiumstraaler og den traadløse.

Naar man i det hele tat stillet sig tvilende overfor videnskapens evne til at opretholde det gang begyndte tempo, saa er det, fordi man ikke forstod de kræfter, som staar bak opfinclelser og videnskabelige opdagelser.

Les også: Tesla – verdens største geni?

Videnskabsmanden kan ikke arbeide uten kjendskap til naturens love, og i begyndelsen av menneskets historie hadde man ikke et saadant kjendskap. Menneskene maatte først gjennem iagttagelser lære at træ flyter paa vand, de var istand til at bygge den første baat; de maatte erfare at man kan slaa ild av flint, før de lærte at koke sin mat.

<b>FORSMAK PÅ ATOMKRAFT:</b> I 1922 gjennomførte de amerikanske vitenskapsmennene G.L. Wendt og G. E. Ireon eksperimenter med grunnstoffet Wolfram (tungsten). Funnene deres skal ha vakt oppsikt da de ble presentert, men ble høvlet ned av den kjente fysikeren Sir Ernest Rutherford. Oppdagelsene deres ble dermed ikke fulgt opp, og Wendt døde få år senere. 20 år senere ble prinsippene i de to forskernes teori imidlertid bevist rett da nobelprisvinner Enrico Fermi aktiverte den første kontrollerte atomreaksjonen ved Universitetet i Chicago.
FORSMAK PÅ ATOMKRAFT: I 1922 gjennomførte de amerikanske vitenskapsmennene G.L. Wendt og G. E. Ireon eksperimenter med grunnstoffet Wolfram (tungsten). Funnene deres skal ha vakt oppsikt da de ble presentert, men ble høvlet ned av den kjente fysikeren Sir Ernest Rutherford. Oppdagelsene deres ble dermed ikke fulgt opp, og Wendt døde få år senere. 20 år senere ble prinsippene i de to forskernes teori imidlertid bevist rett da nobelprisvinner Enrico Fermi aktiverte den første kontrollerte atomreaksjonen ved Universitetet i Chicago. Foto: Faksimile fra Hjemmet, 7. desember 1922.

Ikke før det nittende arhundrede hadde verden samlet saa stor erfaring med hensyn til naturens love, at opfinderne rigtig kunde ta fat. Og stadig – daglig kan man næsten si – faar menneskene større kjendskap til naturen og dens gaader. Det er derfor ingen fare for, at tidsalderen for de videnskabelige mirakler skal ophøre.

Den vil aldrig mer stanse og er i virkeligheten bare netop begyndt. De store opfindelser som vi nu er saa stolte av vil skrumpe ind til noget betydningsløst mot de langt større opfindelser og opdagelser, man vil gjøre i den næste menneskealder. Det, sier Marconi, er ganske uundgaaelig.

Skal man profetere om fremtiden, sier Marconi videre, skal man først og fremst gjøre sig klart, at videnskapen saavidt har faat døren paa gløt til, hvad man kan kalde „vibrationernes felt". De fleste av de siste aartiers store opfindelser: telefonen. det elektriske lys, dynamoen, den elektriske motor, levende billeder' og den traadløse — er alle basert paa vibrationer. Videnskapen holder med andre ord paa at vende ryggen til de store „voldsomme kræfter" for at studere den endnu større styrke i det „uendelig lille".

Les også: (+) Da faren forlot dem, tok Leonard Cohen til seg norske Axel. Den turbulente oppveksten satte dype spor

<b>SOLCELLEENERGI:</b> Slik så Marconi for seg at solcellepaneler ville se ut i fremtiden. Solcelleenerig var slett ikke så banebrytende som Marconi presenterer det som i artikkelen. Faktisk ble den første patenten på et solcellepanel registrert allerede i 1888. Men det er først de siste 20 årene at solcelleenergi for alvor har blitt å regne med som en viktig energikilde på verdensbasis. Det har vært en eksplosiv økning i den globale kapasiteten, særlig etter 2007.
SOLCELLEENERGI: Slik så Marconi for seg at solcellepaneler ville se ut i fremtiden. Solcelleenerig var slett ikke så banebrytende som Marconi presenterer det som i artikkelen. Faktisk ble den første patenten på et solcellepanel registrert allerede i 1888. Men det er først de siste 20 årene at solcelleenergi for alvor har blitt å regne med som en viktig energikilde på verdensbasis. Det har vært en eksplosiv økning i den globale kapasiteten, særlig etter 2007. Foto: Faksimile fra Hjemmet, 7. desember 1922.

Man har erfart, at det som engang blev betragtet som naturens største kraft — til eks. vandfald — allikevel bare er smaating.

Videnskapsmænd er begyndt at forstaa, at naturens mægtigste kræfter er lænket i vibrationer, som er saa svake at man ikke kan føle dem — skjønt man kan føle en blid sommerbris paa kindet. Et menneskelig ord, hvisket til den traadløse, kan føres hele jorden rundt, men dunget man al verdens eksplosive stoffer sammen i New York og futtet dem av, da vilde knaldet ikke høres i Europa.

Ingen, hverken den største videnskapsmand eller den største opfinder, har indbildningskraft nok til at antyde de enorme tekniske mirakler man vil hente fra „vibrationernes felt". En ting er jeg dog ganske sikker paa. Studiet av vibrationer vil lære os at hente vor elektricitet direkte fra solen. Der er ikke tvil om, at solen er en vældig elektrisk e kraftstation. Hvis vi kunde 'tappe den energi, som solen utsender, saa vilde vi ha drivkraft likesaa billig som solskin. Naar som helst kan det ogsaa ske, at man opdager, hvorledes solen kan tappes for energi. Opdagelsen kan komme idag eller imorgen — kanske ogsaa først om femti aar. Men komme vil den. Vi vet, hvorledes elektricitet forvandles til lys. Visste vi, hvorledes lys forvandles til elektricitet, saa var opdagelsen gjort.

Atomerne, hævder Marconi videre, blir ogsaa en av fremtidens store, uuttømmeligo kraftkilder. Den dag vil idetheletat komme, da man vil betragte det som fuldstændig primitivt at hente drivkraft fra vandfald og ved at brende kul, som møisomnmelig maa utgraves av jorden.

<b>DIREKTEOVERFØRING AV VIDEO:</b> Også dette var på gang på den tiden. Det var nemlig i 1922 at Charles Francis Jenkins holdt sin første offentlige demonstrasjon av fjernsynets prinsipper da et tv-signal ble sendt fra Washington DC til marinebasen i Anacostia ikke langt unna via telefonledningen og dernest trådløst tilbake til Washington. Etter dette gikk utviklingen relativt raskt, men man kunne i 1922 neppe ane hvor massivt tv-revolusjonen skulle bli.
DIREKTEOVERFØRING AV VIDEO: Også dette var på gang på den tiden. Det var nemlig i 1922 at Charles Francis Jenkins holdt sin første offentlige demonstrasjon av fjernsynets prinsipper da et tv-signal ble sendt fra Washington DC til marinebasen i Anacostia ikke langt unna via telefonledningen og dernest trådløst tilbake til Washington. Etter dette gikk utviklingen relativt raskt, men man kunne i 1922 neppe ane hvor massivt tv-revolusjonen skulle bli. Foto: Faksimile fra Hjemmet, 7. desember 1922.

Ogaa vove jernbaner og skibe vil i løpet av forholdsvis kort tid synes os fuldkommen forældet, mener Marconi. Det er hans tro, at fremtidens trafik hovedsagelig vil foregaa i luften. „Tog" og skibe vil flyve i faste ruter og direkte faa drivkraft fra solen eller fra kraftstationer paa jorden, som tapper solen eller atomer for energi.

Billig drivkraft og den fuldstændige overflødiggjørelse av kul og vandfald er altsaa et av de problemer, som fremtiden først vil løse. Frygten for at kullene skal slippe op kan menneskene altsaa spare sig – man vil slet ikke faa bruk for kul.

Endvidere sier Marconi, vil man uten tvil under den fortsatte eksperimentering med vibrationer bli istand til at avsende lysstraaler pr. traadløs. Dette vil igjen være det samme som, at man kan se den person som man taler med pr. traadløs telefon. Saadanne traadløse lysstraaler vil dog ikke alltid være et gode.

Tenk bare om man kunde se den man telefonerte til og selv bli set — det kunde være høist ubehagelig. Man vilde føle det som et indgrep i privatlivets fred.

Hele scener — til eksempel en fotballkamp — vil da ogsaa kunne gjengis i radio-billeder. Spilles der en fotball- eller baseballkamp i London, vil man samtidig kunne se den samme kamp paa en bane i New York. Hver av de spillendes bevægelser vil bli gjengit pr. traadløs.

FERIEBYER: Slik så Marconi for seg fremtidens feriebyer.
FERIEBYER: Slik så Marconi for seg fremtidens feriebyer. Foto: Faksimile fra Hjemmet, 7. desember 1922.

Endelig hævder Marconi, at disse store kommende mirakler ganske naturnødvendig maa forandre de sociale forhold her paa jorden.

Kampen for tilværelsen vil bli meget lettere, og langt flere mennesker end nu vil komme til at leve i komfort.

Fremtidens største fare blir kanhænde den, at menneskene med altfor litt besvær vil faa sit utkomme— at de vil faa altfor gode dage.

Og det skal der som bekjendt en bred ryg til.

Les også: (+) Norges glemte koloni-eventyr endte med fyll, korrupsjon og slaveri

Tilføyelse 2022: Fremtidsforsker fascinert, men ikke veldig imponert

Av: Anders Eid, klikk.no

Vi har fått astrofysiker og fremtidsforsker Eirik Newth til å lese originalartikkelen og kommentere funnene. Han synes artikkelen er fascinerende, men påpeker samtidig at både fjernsynsteknologi, luftfartsteknologien og ikke minst solcelleenergi var kommet et godt stykke på vei i 1922.

Fremtidsforsker Eirik Newth avbildet ved en tidligere anledning.
Fremtidsforsker Eirik Newth avbildet ved en tidligere anledning. Foto: nyebilder.no

– Det er for så vidt en del spådommer her som er ganske treffende. Nå skal det sies at dette med lufttransport og TV og trådløs telefoni allerede var mye diskutert i samtiden. TV ble det for eksempel forsket aktivt på, og de første apparatene ble tatt i bruk få år senere, skriver Newth i en e-post til klikk.no.

– Så er det ganske interessant at William (anglifisert av hans italienske navn Guglielmo) Marconi tydeligvis ikke kjente til det betydelige forskningsarbeidet som var gjort på å lage strøm av sollys. Han snakker om hvor viktig det blir når vi oppdager hvordan lys kan bli til elektrisitet i en artikkel fra 1922. I 1921 fikk Albert Einstein Nobelprisen for sitt arbeid på den fotoelektriske effekten, som er nøyaktig det gjennombruddet Marconi etterlyser. Da hadde effekten og forskningen på den vært kjent i minst et tiår, påpeker Newth

– Så Marconis analyse er i sin helhet sånn passe midt på treet, oppsummerer Newth i sin analyse.

Denne saken ble første gang publisert 21/12 2022, og sist oppdatert 27/12 2022.

Les også