Offentlig sløsing

Norske byråkrater mingler for millioner

Det koster å være kar. Og en plass i FNs sikkerhetsråd henger høyt. Vi er litt usikre på hvem som egentlig er tjent med denne plassen, men at den koster skattemillioner, hersker det ingen tvil om.

Pluss ikon
<b>GREI UTSIKT:</b> Erna møter pressen i residensen til daværende FN-ambassadør Tore Hattrem (helt til høyre). Sentral mingleplass finansiert av skattebetalerne.
GREI UTSIKT: Erna møter pressen i residensen til daværende FN-ambassadør Tore Hattrem (helt til høyre). Sentral mingleplass finansiert av skattebetalerne. Foto: Pontus Höök/NTB scanpix
Sist oppdatert

Nå begynner det å svinge! Kronprins Haakon som DJ mens utenriksminister Ine Eriksen Søreide slipper seg løs på dansegulvet, 280 000 skattekroner brukt på mansjettknapper og 135 000 på binders. 12 skattemillioner kroner for å gi oss norsk plass i FNs sikkerhetsråd (og dermed toppjobber for norske byråkrater senere). Det er som kjent mer der det kommer fra (våre lønnsposer), og valgkampen er bare så vidt i gang!

Goodiebags og giveaways

Norske byråkrater kjemper innbitt mot kolleger fra Canada og Irland om den ettertraktede plassen i sikkerhetsrådet som blir ledig fra 2021. Nylig avholdt den norske FN-delegasjonen en fest på en fasjonabel restaurant i fjerde etasje på FNs hovedkvarter i The Big Apple, New York.

Ingen ringere enn kronprins Haakon var hentet inn for å leke DJ. Festen kostet oss skattebetalere 757 611 kroner. Småpenger målt mot hva kampanjen hittil har kostet – og nok vil koste. Over 12 millioner skattekroner er så langt gått til goodiebags, PR-materiell og giveaways. Det gjenstår masse tid på taksameteret.

Bistandsaktuelt forteller at Australia frem mot 2012 svidde av 300 millioner skattekroner på sitt kandidatur, og smisket til seg støtte ved blant annet å fly hundre FN-ambassadører ned for å gi dem en rundreise i hjemlandet. Jeg tipper at den regningen ikke inneholdt mange økonomibilletter og rimelige overnattinger.

<b>HU HEI!:</b> Utenriksminister Ine Eriksen Søreide svinger seg under den norske lanseringsfesten i FN.
HU HEI!: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide svinger seg under den norske lanseringsfesten i FN. Foto: Norges FN-delegasjon på Instagram

På skattebetalernes vegne og regning

Med våre skarve 12 millioner er det altså langt frem til Australias totalbudsjett. Men vi er i flytsonen. For til de 12 millionene kommer blant annet nødvendig oppgradering av bolig.

Den tidligere ambassadeboligen i New York ble naturlig nok altfor puslete. Den lå kronglete til også; altfor langt for ambassadører hvis hverdag består av tallrike cocktailparties og evinnelig mingling. Ikke uventet fant man det derfor nødvendig at Statsbygg handlet på de norske skattebetalernes vegne (og regning).

I 2018 sikret de fellesskapet, representert ved daværende FN-ambassadør Tore Hattrem, en leilighet på 300 kvadratmeter til 87 millioner kroner. Såpass måtte man da unne Hatt­rem, så han ikke skammet seg i møtet med de andre landenes representanter.

<b>DJ-ENE MØTES:</b> Kronprins Haakon er en viktig del av den norske FN-valgkampen, og under lanseringsfesten var han DJ sammen med DJ Adipop (Adiele Arukwe).
DJ-ENE MØTES: Kronprins Haakon er en viktig del av den norske FN-valgkampen, og under lanseringsfesten var han DJ sammen med DJ Adipop (Adiele Arukwe). Foto: Ragna Marie Fjeld/UD

Bistandsmidler og klimaseminar

Hattrem er tidligere politiker for Høyre, og i likhet med mange andre politikere er han blitt belønnet med en flott posisjon i Utenriksdepartementet der han kan mingle med fiffen.

Da svenskene forsøkte seg på det samme, brukte de 27 millioner skattekroner på blant annet å fly inn 27 FN-ambassadører til Stockholm for å sikre seg deres stemmer, og fikk skarp kritikk både fra velgere og mediene.

Kostnaden for disse reisene ble dekket med bistandsmidler, og offisielt var det regnskapsført som et såkalt klimaseminar. Det skapte naturligvis sterke reaksjoner.

Mon tro om det ikke er på sin plass å stille spørsmål ved norsk pengebruk også. Hvilke prioriteringer er gjort? Hva er utleggene regnskapsført som? Hvor mange skattekroner synes skattebetalerne (og mediene) at det er forsvarlig å bruke på denne valgkampen? Og hvilken verdi har en plass i FNs sikkerhetsråd for andre enn byråkratene og politikerne det gjelder?

Så mange spørsmål. Så få svar.

De største utgiftene til kampanjen

Nøkkelkortbånd: kr 226 400

Pins og mansjettknapper: kr 279 840

Paraplyer: kr 82 345

Bokser med binders: kr 135 000

Notatblokker: kr 484 608

Drikkeflasker: kr 202 460

Papirposer: kr 180 100

Penner: kr 95 800

Telefonholdere: kr 102 443

Tøyposer: kr 297 950

Design kampanjemateriell: kr 213 535

Bøker om sikkerhetsrådssalen: kr 270 000

Diverse materiell, inkludert sjal: kr 110 296

Kampanjefilm: kr 114 370

Reiser med kampanjeformål: kr 2 462 169

Øvrig kampanjemateriell og profilering: kr 1 119 882

Kurs og seminar: kr 614 223

Tildeling til utenriksstasjonene til representasjon og reise: kr 4 225 000

Lønn midlertidig ansatte/spesialutsendinger: kr 856 229

(Kilde: UD)

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn

Denne saken ble første gang publisert 11/07 2019, og sist oppdatert 01/07 2019.

Les også