fikk livet snudd på hodet

Lottomillionæren sløste vekk 100 millioner kroner

Lottomillionærer er ikke helt som andre millionærer ...

<b>SUS OG RUS:</b> Michael Carroll vant 10 millioner pund på lotto. Da pengene tok slutt, fikk han spørsmål om hvordan det føles å miste så mye penger. – Jeg mistet dem ikke, jeg bare brukte dem opp, sa han. 
SUS OG RUS: Michael Carroll vant 10 millioner pund på lotto. Da pengene tok slutt, fikk han spørsmål om hvordan det føles å miste så mye penger. – Jeg mistet dem ikke, jeg bare brukte dem opp, sa han.  Foto: Albanpix/REX/NTB
Sist oppdatert

Drømmen om raske penger, og et enklere og lykkeligere liv, får oss til å slenge inn lottokupongen hver uke. Det dukker stadig opp historier om at det faktisk går an.

Den norske rekorden er en gevinst på 4485 millioner kroner i Eurojackpot på Norsk Tippings ­Eurojackpot i juni 2020. Året før hadde en nordmann vunnet 443,9 i samme lotteri.

Like før jul 2020 vant en kvinne på Østlandet 310 millioner kroner på Viking­lotto.

Hun fikk litt pusteproblemer, men tok det ellers pent og sindig, forteller Norsk Tipping. Reaksjonen later til å gå igjen blant nordmenn som vinner mye penger.

– Syv av ti vinnere forteller at bruker muligheten til å oppfylle en eller annen drøm. De ferske millionærene bruker oftest penger på ny bil, bolig, reiser og gaver til familien, sier Norsk Tipping, som tilbyr økonomisk veiledning til alle som vinner mer enn to millioner kroner.

Det høres ut som en fornuftig løsning, men kanskje er det like effektivt med en skrekkhistorie fra virkeligheten: Det er jo noen som har vist hvordan det IKKE skal gjøres.

På det området er Michael ­Carroll uslåelig.

<b>KRASJLANDING:</b> Michael Carroll er for lengst tilbake i det virkelige liv. Siste nytt er at denne truckførerjobben ved et slakteri, er erstattet av arbeid i Skottlands kullgruver.   
KRASJLANDING: Michael Carroll er for lengst tilbake i det virkelige liv. Siste nytt er at denne truckførerjobben ved et slakteri, er erstattet av arbeid i Skottlands kullgruver.    Foto: Peter Jolly/REX/NTB

Livet snudd på hodet

I november 2002 var Carroll 19 år gammel. Han hadde en deltidsjobb som søppeltømmer, fotlenke rundt ankelen og en kjæreste som var syv måneder på vei. Han hadde også en tier i lomma. Ettersom en ølboks kostet tyve, brukte han tieren på en lottokupong.

Det er ikke godt å si om det var det lureste eller det dummeste han noensinne har gjort.

Den lørdagen ble tallrekken 5-28-32-38-42-48 trukket ut i den britiske lottoen. Carroll vant 9,7 millioner pund, rundt 100 millioner kroner.

Ettersom Carroll sto frem med gevinsten i britisk presse,, og aldri sa nei til noe, kunne leserne fra første stund følge med på moroa og pengebruken. Det startet egentlig lovende.

– Jeg skal spare pengene. Jeg skal bare kjøpe meg et hus ved en innsjø, så jeg kan fiske, sa Carroll i det første intervjuet.

Men det var siste gang ordene sparing og fisking ble nevnt i artikler om Michael Carroll.

Les også: (+) Dronningen av Playboy er norsk - slik var hennes utrolige karriere

<b>HAN GA F:</b> Michael Carroll vant ingen popularitetskonkurranser med sin oppførsel. I media ble han døpt Lotto-slubberten.  
HAN GA F: Michael Carroll vant ingen popularitetskonkurranser med sin oppførsel. I media ble han døpt Lotto-slubberten.   Foto: Alban Donohoe/REX/NTB

Piker, vin og sang

Moren, en søster,og en tante og onkel fikk én million pund. Hver. Resten ble satt i et investeringsfond, slik han ble rådet til av lotteriets økonomiske veiledere.

Avkastningen alene ville gi ham mer enn nok å leve av, fikk han forklart. Det var tross alt nesten 60 millioner kroner der.

Rådgiverne tok imidlertid ikke høyde for at Carroll syntes han hadde mye å ta igjen.

Livet hadde bare vært sånn passe. Faren hadde dødd i fengsel. Moren hadde tatt hjem den ene stefaren etter den andre. På skolen gikk det for fort: Lese og skrive lærte han først da han havnet på ungdomsanstalt etter et butikk­tyveri.

<b>I RINGEN:</b> En av drømmene Carroll fikk oppfylt, var å gå en boksekamp. Kampen mot Mark Rhino Smith trakk tusen tilskuere. 
I RINGEN: En av drømmene Carroll fikk oppfylt, var å gå en boksekamp. Kampen mot Mark Rhino Smith trakk tusen tilskuere.  Foto: Rob Howarth/REX/NTB

Han kjøpte seg en diger eiendom hjemme i Swaffham i Øst-England. Han kjøpte biler, deriblant en Rolls-Royce, en Bentley og en Ford Sierra Cosworth. Han dro til Gran Canaria rundt 100 ganger. Og hele tiden var det fest.

– Jeg tok gjerne tre striper kokain og ei halvflaske vodka, og det var bare til frokost, sier Michael Carroll. Like grådig forsynte han seg av kvinner. Huset var alltid fullt, av nye venner som hadde dukket opp fra intet og av prostituerte. Selv anslår han at han lå med 4000 kvinner, på det meste åtte om gangen.

– Han holdt de reneste romerske orgiene, sier Sandra - du husker kanskje den høygravide kjæresten hans? Hun og den nyfødte datteren ble ikke lenge før de flyttet langt vekk fra de ville tilstandene i Swaffham.

Les også: (+) Før bodde det 4000 mennesker her. Nå bare 60. Her drikkes det øl fra morgen til kveld

<b>UMODEN:</b> Carroll ble pågrepet over 40 ganger under sine glansdager. Dette arrestasjons­bildet er etter en av gangene politiet fant kokain hjemme hos ham.
UMODEN: Carroll ble pågrepet over 40 ganger under sine glansdager. Dette arrestasjons­bildet er etter en av gangene politiet fant kokain hjemme hos ham. Foto: REX/NTB

Sprettert i fylla

Det dukket stadig opp nye avishistorier. Carroll arrangerte billøp i hagen. Han gikk en boksekamp mot en av deltakerne i et britisk TV-show. Han spilte inn en singel som het «Øl, øl, øl».

Og han ble truet på livet av utpressere. Etter at de skar strupen over på rottweilerne hans, betalte han etter eget utsagn over en million kroner for å få være i fred.

I juni 2005, mindre enn tre år etter gevinsten, ble det antydet i pressen at Carroll var inne på siste millionen. Investeringsfondet skrumpet på grunn av høye straffegebyrer på uttakene og ellevill sløsing. Ting gikk over styr.

En sommerdag satt Carroll i en varebil på torget i hjembyen og skjøt stålkuler med sprettert. 32 biler og butikkvinduer ble knust. Året etter fikk han en ni måneders fengselsdom for slåssing. Det var hans 42. lovbrudd i rekken, kunne avisene melde.

Og så var festen over. Carroll hadde brukt opp 100 millioner kroner på fire år. Eiendommen i Swaffham ble stående og forfalle. Garasjene sto tomme for luksusbiler. Det var ikke en prostituert å se.

Les også: (+) Roy Erling Karlsøen (57) har levd for eventyrene − nå betaler kroppen prisen

<b>UTGANGSPUNKTET:</b> Michael Carroll var en litt usikker tenåring som brått fikk en svimlende sum på kontoen.  
UTGANGSPUNKTET: Michael Carroll var en litt usikker tenåring som brått fikk en svimlende sum på kontoen.   Foto: Geoff Robinson/REX/NTB

Blakk igjen

Ved jevne mellomrom har britisk presse sporet ham opp. Han har jobbet for smuler på kjeksfabrikk, han har vært slakter, tømmerhugger og, senest, kullarbeider i Skottland.

En tid bodde han igjen sammen med Sandra og datteren sin, men høsten 2020 kunne The Mirror opplyse at han hadde ny samboer. I intervjuet reflekterte Carroll over sin fortid.

– Det var noen år med galskap, men jeg angrer ikke. Jeg ville gjort alt en gang til. Det var mye moro for en tier, sier Carroll.

Om han har noen råd å komme med til andre som plutselig står med en gigantgevinst på kontoen?

– Kom deg vekk! Flytt langt unna, dit ingen kjenner deg. Når du får penger mellom hendene, kommer alle kravlende og vil ha. Ikke stol på noen, aller minst slekta, sier Michael Carroll.

Og om han fortsatt leverer inn lottokupongen hver uke? Å ja, da.

– Mest fordi det ville irritert vettet av folk hvis jeg vant igjen. Da skulle jeg kjøpt meg et hus ved innsjø, og fisket. Jeg lover, sier Michael Carroll.

  • Skotten John McGuinness vant 10 millioner pund på lotto i 1997. Etter å ha delt med slekt og venner, investerte han resten i favoritt-fotballklubben Livingston. Da klubben gikk konkurs i 2004, satt McGuinness bare igjen med gjeld.
  • Forretningsmannen Jack Whittaker var allerede styrtrik da han i 2002 vant den største jackpoten noensinne i det amerikanske Powerball-lotteriet, 314 millioner dollar. Pengene førte ingenting godt med seg, sa Whittaker like før sin død i fjor. Han ble ranet en rekke ganger, og huset brant ned, men det verste var at barnebarnet Brandi døde av en overdose narkotika – kjøpt for pengene Whittaker raust delte ut etter gevinsten.
  • William Post hadde aldri eid stort med penger før han vant 16 millioner dollar i 1988. Ifølge Time Magazine hadde han pådratt seg gjeld innen tre måneder. Post hadde blant annet kjøpt seg fly, restaurant og et bilopphuggingsfirma, mens en eks-kone hadde saksøkt ham og blitt tilkjent en tredel av gevinsten. I tillegg ble broren til Post pågrepet da han leide inn en drapsmann til å ta livet av lottovinneren for å få tilgang til pengene selv.
  • Billie Bob Harrell vant 31 millioner dollar i Texas i 1997. To år senere var han blakk og tok livet av seg. Harrell hadde brukt mye på veldedighet og gaver til kirke og slekt, og kona stakk av gårde med halvparten da de skilte seg.
Se mer

Tragisk tvist

I 2023 kunne britisk tabloidpresse igjen by på en oppdatering Michael Carrolls liv.

Han virker å ha roet seg ned, og bor og jobber fremdeles med det samme som i 2020, ifølge The Mirror.

Men i mai rammet tragedien. Michaels 43 år gamle søster, Zoe, ble funnet død i sitt hjem av sine to tenåringsdøtre. Dødsfallet skyldes hjertesvikt som følge av kokainbruk, skriver Daily Mail.

Det er ikke kjent om Zoe på noe tidspunkt fikk noe penger av Michael Carroll etter hans lottogevinst.

Denne saken ble første gang publisert 19/04 2021, og sist oppdatert 13/02 2024.

Les også