Historie

Mange nordmenn samler gjenstander fra krigens dager – men de er ikke nazister

William Hakvaak og Roger Albrigtsen er blant samlere som jakter skjulte skatter etter krigen på loft, loppemarkeder og brukthandler landet rundt.

Pluss ikon
<b>GJENSKAPT: </b>Gestapokontoret i
Svolvær – slik det i
dag framstår på
William Hakvaags
museum.
GJENSKAPT: Gestapokontoret i Svolvær – slik det i dag framstår på William Hakvaags museum.
Sist oppdatert

Innenfor døra på Lofoten Krigsminnemuseum i Svolvær henger det et digert hakekorsflagg.

– Det stammer fra slagskipet Blücher, som ble senket i Drøbaksundet den 9.april 1940, forteller William Hakvaak.

Museumsdirektøren er selv en av landets største samlere av gjenstander fra krigen. Borte i et hjørne Gestapo-kontoret i Svolvær gjenskapt med originale gjenstander, så publikum kan formelig føle makten og uhyggen på slike plasser. SS-uniformene har tilhørt en av tyskerne som tjenestegjorde her.

William Hakvaag viser personlig besøkende rundt. Han peker og forteller historiene bak de ufattelige mengdene med gjenstander som befinner seg i montre og i hyller.

Elsker historie

– Dette var noe jeg begynte med for 50 år siden, forteller 70-åringen.

Den endeløse interessen for krigen som i fem år satte så sterkt preg på hjembyen hans, har William hatt med seg fra guttedagene.

Bestefaren hans hadde radiosenderen til Milorg en tid, ble peilet inn og fikk huset omringet av tyske soldater. Når de voksne fortalte historier om ulike drama fra den gangen, satt han musestille og lyttet. I tillegg var han glad i å lese. Derfor begynte han tidlig å samle på gjenstander fra krigens tid:

– For meg er det viktig at tingene har en historie – noe spennende eller interessant som jeg kan fortelle gjestene om.

<b>PRIVAT MUSEUM:</b>
Samler William Hakvaag
lagde museum i sentrum
av Svolvær av sin enorme
samlingen med
krigsminner som han
gjennom 50 år har fått
sammen. Her med
«kongeflagget», som var
med Haakon VII under
hele flukten fra tyskerne
våren 1940.
PRIVAT MUSEUM: Samler William Hakvaag lagde museum i sentrum av Svolvær av sin enorme samlingen med krigsminner som han gjennom 50 år har fått sammen. Her med «kongeflagget», som var med Haakon VII under hele flukten fra tyskerne våren 1940.

– Ettersom det ble klart for meg at jeg en dag kanskje ville få til å åpne et eget museum, begynte jeg å samle over et vidt spekter. Derfor kan du i museet finne alt fra frakken til Nordahl Grieg, kepien til Birger Eriksen, uniformer fra kompani Linge, Eva Brauns sølvveske eller akvareller som er malt av Adolf Hitler. Etter et besøk her skal folk ha et inntrykk av hva nasjonalsosialismen var og hvilken pris det kostet å bekjempe den, forklarer William Hakvaag.

<b>BLI ABONNENT:</b> Artikkelen er publisert i samarbeid med Vi Menn.
BLI ABONNENT: Artikkelen er publisert i samarbeid med Vi Menn.

Han sier at han i museets 22-årige historie aldri har hatt besøk av nynazister. Samlere er opptatt av historie – og av å finne ut hvordan en ideologi kan føre til så mye lidelse og elendighet som tilfellet var med nazismen, sier museumsdirektøren.

Stive priser

Han er konstant på utkikk etter ting til museet – men syns at prisene de siste årene er blitt veldig høye.

– Enkelte oppsøker meg for å tilby saker og ting som de skal ha helt urimelig priser for, og da blir det nei. Nå og da kan man få fatt på ting som ikke er alt for dyre, men det krever tålmodighet, konstaterer han.

<b>FORFATTER OG
SAMLER:</b> Roger
Albrigtsen er sjokkert
over prisnivået
gjenstander fra
krigen, særlig bilder.
FORFATTER OG SAMLER: Roger Albrigtsen er sjokkert over prisnivået gjenstander fra krigen, særlig bilder.

Hans egen samling er bygget opp ved hjelp av et stort kontaktnett blant krigsveteranene og motstandsfolk. Og ved å oppsøke alt av bruktforretninger, auksjoner, private samlere, loft på gamle hus, uthus og brygger.

Mye blir frambudt på nettet, men det er langt mellom gode og historiske ting fra krigstiden.

– Nylig fant jeg en liten messingstatue med inskripsjon som viser at den i 1941 var en gave til Henry Rinnan fra Gestapo i Trondheim, forteller han.

Dyre bilder

Journalist og forfatter Roger Albrigtsen (47) skriver bøker og artikler om dramatiske hendelser under krigen i Nord-Norge. Han er selv samler, og har mange års erfaring på området.

– Du har flere typer samlere. «Rustgjengen» er de som – utstyrt med metallsøkere – leter fram alle mulige rustne våpen og andre gjenstander fra jorda i områder hvor det for eksempel var krigshandlinger. Andre er spesialister på plakater, skytevåpen, jernkors, bajonetter, uniformer eller bilder, sier han.

Markedet for fotografier som tyske soldater tok under krigen, har de siste åra tatt helt av.

– Tidligere ble det solgt hele album for en tusenlapp. I dag kan ett lite svart/hvitt-bilde gå for tusen kroner eller mer på auksjon, opplyser Roger Albrigtsen:

– På samme måte som William Hakvaag, mener jeg at historiske gjenstander passer bedre i et museum enn i min egen bokhylle.

<b>STADIG DYRERE:</b> Bilder fra tyske soldatalbum – her fra Narvik i
1940, selges for stadig høyere priser
STADIG DYRERE: Bilder fra tyske soldatalbum – her fra Narvik i 1940, selges for stadig høyere priser

BLI ABONNENT: Artikkelen er publisert i samarbeid med Vi Menn. Klikk her for å abonnere eller les alt ukebladet har utgitt på vimennpluss.no.

Denne saken ble første gang publisert 13/08 2018, og sist oppdatert 13/08 2018.

Les også