dødelig sjekking

Han smilte til TV-kameraene da hans hemmelige beundrer ble avslørt. Ingen kunne forutse hevnen han skulle ta

Deltageren i sjekkeprogrammet smilte uanfektet da programlederen avslørte hvem hans hemmelige beundrer var: En mannlig bekjent. Men var reaksjonen hans bare et spill for galleriet?

<b>JOVIALT:</b> Stemningen var tilsynelatende god mellom de to kameratene da det kom frem på TV at den ene var den andres hemmelige beundrer. Men sannheten var en annen. Bildene er fra TV-programmet som aldri ble sendt, men som ble avspilt i retten.
JOVIALT: Stemningen var tilsynelatende god mellom de to kameratene da det kom frem på TV at den ene var den andres hemmelige beundrer. Men sannheten var en annen. Bildene er fra TV-programmet som aldri ble sendt, men som ble avspilt i retten. Foto: Skjermdump: Warner Bros.
Sist oppdatert

For åpent kamera skulle det skje: Hemmeligheten skulle røpes og kanskje lede til noe mer, håpet Scott Amedure.

Den åpent homofile Scott hadde over lengre tid hatt et godt øye til en bekjent, Jonathan Schmitz (24). De to bodde i samme nabolag ved Lake Orion i delstaten Michigan i USA, men noe forhold hadde de ikke hatt.

Lite tydet på at Scotts følelser ble gjengjeldt av Jonathan Schmitz, som var mest opptatt av å bli gjenforent med kvinnen han hadde vært sammen med inntil nylig.

Klikk krim: Les mer true crime her

Dresset seg opp

Da Amedure fikk vite at TV-talkshowet The Jenny Jones Show skulle ha en spesialepisode kalt «Same-Sex Secret Chrushes», tok han affære. Navnet på episoden mer enn antydet at deltagerne var folk som var forelsket i én av samme kjønn. Scott Amedure meldte seg på og oppga Schmitz som sin hemmelige forelskelse.

– Jeg har en følelse av at Schmitz egentlig er bifil, fortalte han til programlederen.

Schmitz på sin side takket ja til å delta, men hadde kanskje ikke satt seg helt inn i temaet for episoden. Han skulle senere hevde at han trodde hans hemmelige beundrer var en dame.

– Jonathan Schmitz var overbevist om at beundreren var hans ekskjæreste som han fortsatt var forelsket i. Han kjøpte seg ny dress og satte seg på flyet til Chicago, sa Schmitz’ advokat Jim Burdick i et senere intervju, før han la til:

– Han ville ikke lagt den innsatsen for dagen hvis han trodde det var en annen mann han skulle møte, ettersom han var heterofil. Han hadde dessuten et sterkt håp om at han og ekskjæresten skulle finne tilbake til hverandre.

De ansvarlige for TV-produksjonen fastholdt likevel i ettertid: Schmitz var tydelig blitt informert om at den hemmelige beundreren kunne være en av samme kjønn, og at Schmitz ikke hadde hatt innvendinger.

Les også: (+) Sigrid (21) ble voldtatt og drept. Tilståelsen kom 29 år senere

Jordbær-drøm

Episoden ble spilt inn 6. mars 1995 og forløp uten dramatikk.

<b>FANGE:</b> Jonatan Schmitz ble dømt til 50 års fengsel for drapet på kompisen Scott Amedure.
FANGE: Jonatan Schmitz ble dømt til 50 års fengsel for drapet på kompisen Scott Amedure. Foto: NTB/CARLOS OSORIO/AP

Da Schmitz forsto at beundreren ikke var hans ekskjæreste, men derimot hans mannlige bekjente Scott Amedure, tok han det tilsynelatende med fatning. Han spøkte og lo foran kameraene mens han og Amedure klemte hverandre.

Han takket riktignok høflig nei til å gå på date med Amedure. Men selv ikke da Amedure røpet sin største fantasi − å binde Schmitz fast i en hengekøye og dekke ham med krem og jordbær − virket Schmitz ille berørt.

Men sannheten skulle vise seg å være en annen.

Tre dager etter TV-innspillingen, 9. mars 1995, ringte det på døren hos Scott Amedure. Foran ham sto Jonathan Schmitz − med et våpen i hånden.

Les også: (+) Seriemorderen ringte selv politiet og tilsto alt. Fikk beskjed om å «ringe igjen senere»

<b>VÅTE DRØMMER:</b> Homofile Scott Amendure tok TV til hjelp for å sjekke opp mannen han hadde følelser for. Det gikk ikke bra.
VÅTE DRØMMER: Homofile Scott Amendure tok TV til hjelp for å sjekke opp mannen han hadde følelser for. Det gikk ikke bra. Foto: Skjermdump: Warner Bros.

Lappen i postkassen

Tidligere samme dag hadde Johathan Schmitz funnet en lapp i postkassen sin. Lappen var fra Scott Amedure, og budskapet besto av klare seksuelle hentydninger.

– Denne lappen var dråpen som fikk begeret til å renne over for Schmitz, sa en politietterforsker i et intervju.

Blindet av et raseri som hadde bygget seg opp over flere dager, rettet Schmitz nå våpenet mot Amedure i døråpningen og skjøt ham to ganger i brystet.

Amedure døde på stedet.

Schmitz ringte deretter selv politiets nødnummer: «Jeg har skutt en mann,» kan man høre ham si i 911-sam­talen. Han forklarte også hvorfor han hadde begått drapet: «Jeg skjøt ham fordi han var homo­seksuell og forsøkte å sjekke meg opp på TV,» kan man høre ham si til 911-operatøren.

Les også: (+) «Thomas» (18) fra Mysen er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

I RETTEN: Jonathan Schmitz var mål for kameraten Scott Amedures drømmer. Schmitz endte i fengsel etter
å ha drept kameraten.
I RETTEN: Jonathan Schmitz var mål for kameraten Scott Amedures drømmer. Schmitz endte i fengsel etter å ha drept kameraten. Foto: NTB/Richard Sheinwald/AP

Homo-panikk

Under etterforskningen kom det frem at Jonathan Schmitz led av homofobi, og dessuten hadde mentale lidelser som blant annet gjorde at han taklet stress dårlig.

– Påkjenningen min klient følte er nok vanskelig å sette seg inn i, men man kan si at han kom i en panikklignende tilstand der han ble livredd for å bli sett på som homofil, hevdet Schmitz’ advokat Jim Burdick i et intervju, og la til:

– Min klient kunne ikke forestille seg at det var en annen mann som var beundreren, og han følte seg ydmyket.

I så fall skjulte Schmitz ydmykelsen godt. På opptakene fra programmet kan Schmitz observeres smilende mens Amedure gjentar at han er tiltrukket av ham.

<b>LØSLATT:</b> Jonathan Schmitz (24) tålte ikke at hans homofile venn forsøkte å sjekke ham opp på TV. Til venstre under TV-showet, til høyre under løslatelsen.
LØSLATT: Jonathan Schmitz (24) tålte ikke at hans homofile venn forsøkte å sjekke ham opp på TV. Til venstre under TV-showet, til høyre under løslatelsen. Foto: Warner Bros./fengselet

Dro sammen på bar

Men på tross av at Schmitz avviste Amedures kurtise under innspillingen av TV-programmet med henvisning til at han selv var heteroseksuell, kom det under rettssaken i 1996 frem opplysninger som pekte i en annen retning.

En venn av drapsofferet forklarte at han, Amedure og Schmitz hadde dratt på bar sammen senere på kvelden 6. mars 1995 –etter at TV-innspillingen var ferdig. Ifølge vennens forklaring, var det en tydelig seksuell undertone i samtalen mellom Schmitz og Amedure under barbesøket.

Vennen hevdet videre at Scott Amedure hadde fortalt ham at han og Schmitz hadde hatt sex samme natt.

Schmitz' forklaring under rettssaken var en annen. Han fastholdt sin forklaring om at han drepte Amedure fordi Amedure hadde ydmyket ham gjennom å sjekke ham opp på TV. Påstanden om at han og Amedure skulle ha hatt sex etter TV-innspillingen, avfeide han som løse spekulasjoner.

Men den dreptes venn var sikker i sin sak:

– Jeg tror på Scotts versjon om at han og Schmitz hadde sex etter TV-innspillingen, og at dette ledet til at Schmitz senere drepte Scott i affekt – kanskje fordi han ikke taklet erkjennelsen av at han selv var tiltrukket av andre menn, hevdet vennen i et senere intervju.

Les også: (+) Drapsmysteriet ved E6: John (58) står ved vasken på kjøkkenet. Men han er ikke alene i huset

<b>TRAILERPARK:</b> Scott Amedure bodde i en såkalt trailerpark da han ble oppsøkt av en rasende Jonathan Schmitz med nyinn­kjøpt våpen og mord i blikket. 
TRAILERPARK: Scott Amedure bodde i en såkalt trailerpark da han ble oppsøkt av en rasende Jonathan Schmitz med nyinn­kjøpt våpen og mord i blikket.  Foto: Star Tribune via Getty Images

− Affekt

Schmitz’ beskrivelse av hendelser på drapsdagen syntes i hvert fall tydelig nok: Da han fant lappen fra Amedure, tok raseriet overhånd. Han dro ut og kjøpte et våpen før han kjørte bort til Scott Amedures husvogn og skjøt og drepte ham.

Schmitz’ forsvarere argumenterte med at Schmitz drepte i affekt, utløst av lappen i postkassen. Om han ble funnet skyldig, kunne man følgelig ikke dømmes for overlagt drap.

Retten trodde på Schmitz’ forklaring om at drapet på Scott Amedure ikke var planlagt. Han ble derfor dømt for forsettlig drap på Scott Amedure til en straff av fengsel i 50 år med en minstetid på 25 år.

<b>TRAGISK PUNKTUM:</b> Scott Amedure ble 32 år gammel og felt av sin tiltrekning til kameraten Jonathan Schmitz.
TRAGISK PUNKTUM: Scott Amedure ble 32 år gammel og felt av sin tiltrekning til kameraten Jonathan Schmitz. Foto: Privat

Saksøkte TV-stasjonen

Episoden av The Jenny Jones Show med Scott Amedure og Jonathan Schmitz ble aldri vist på TV. Men dramatikken var ikke over av den grunn. I 1999 saksøkte Scott Amedures familie TV-showet og mente at det var skyld i sønnens død.

Jenny Jones uttalte fra vitneboksen at det var ingenting som tydet på at Schmitz var misfornøyd under deltagelsen i programmet, selv ikke da Amedure røpet sin fantasi om å binde Schmitz fast i en hammock.

– Tvert om, han satt bare og smilte da han fikk høre dette, sa hun og fastholdt at hennes program ikke kunne lastes for det senere drapet på Scott Amedure.

Men juryen ville det annerledes.

Les også: (+) «Svein» (13) og tre andre unge gutter skulle bare gjøre et brekk. Det fikk fatale følger for Asbjørn (44)

Frikjent

Juryen mente at The Jenny Jones Show sammen med produksjonsselskapet Warner Bros. måtte holdes ansvarlig. Derfor tilkjente retten Scott Amedures familie nærmere 30 millioner amerikanske dollar i erstatning. TV-programmet anket avgjørelsen, og The Jenny Jones Show og Warner Bros. ble til slutt frifunnet av en domstol i Michigan.

Amedure-familiens bistandsadvokat, Geoffrey Fieger, var ikke fornøyd med avgjørelsen og uttalte i et senere intervju at alle som medvirket i den aktuelle episoden «burde vært satt i fengsel».

– Showet la til rette for at Schmitz kunne begå sin senere ugjerning og var årsaken til at Scott Amedures liv endte helt uten grunn, hevdet han.

– Det var umulig å forutse hva som skulle skje tre dager senere, sa Frank Amedure jr., Scott Amedures bror, i et senere intervju, før han la til:

– Da Scott meldte seg på dette programmet, tror jeg ikke han på noen som helst måte ønsket å såre noen. Derimot tror jeg han følte dette ville være en fin måte å vise noen at han brydde seg om dem.

The Dating Game Killer

Seriemorderen Rodney Alcala, som ble pågrepet av amerikanske myndigheter i 1979, fikk kallenavnet The Dating Game Killer.

Han stilte i 1978 stilte som bachelor (ungkar) i det populære amerikanske sjekkeprogrammet The Dating Game. Alcala vant over de andre ungkarene, men ungkarskvinnen Cheryl Bradshaw avslo allikevel å gå på date med Alcala: Hun syntes han var «ekkel».

Bradshaw kom dermed uskadet fra sitt møte med seriemorderen, men etterforskerne konkluderte i ettertid med at minst tre andre kvinner ble drept av Alcala i tidsrommet etter han var med i TV-programmet og frem til han ble pågrepet av politiet.

Totalt drepte Alcala minst ni kvinner.

Ikke lenger homofob

Jonathan Schmitz ble løslatt på prøve i 2017 etter å ha sonet litt over 20 år og er i dag en fri mann. Han har holdt en lav profil etter løslatelsen og har ikke ønsket å gi intervjuer eller uttale seg offentlig.

Etter løslatelsen av Jonathan Schmitz sa Frank Amedure jr. at han var usikker på hvor mye Schmitz hadde lært av å sitte inne.

– Jeg føler ikke nødvendigvis behov for at han skal sitte i fengsel til evig tid, men jeg ønsker å vite at han har blitt en endret mann og at han ikke lenger er homofob.

Showet slet

<b>IKKE MIN FEIL:</b> Programleder og komiker Jenny Jones i vitneboksen under rettssaken der Scott Amedures familie krevde erstatning av datingprogrammet.

The Jenny Jones Show var et amerikansk talkshow, ledet av komikeren og skuespilleren Jenny Jones med varierende suksess.

Showet gikk på amerikansk TV over tolv sesonger fra 1991 til 2003. I programmets begynnelse fremsto det som inspirert av populære The Oprah Winfrey Show. Men ettersom programmet slet med lave seertall de første sesongene, valgte de ansvarlige å anlegge en mer tabloid tilnærming. Mer spekulative temaer ble tatt opp, inspirert blant annet av kontroversielle The Jerry Springer Show.

Etter at The Jenny Jones Show ble tatt av luften i 2003, har Jones gradvis trukket seg tilbake fra TV-bransjen. I dag lever hun av å lage matlagingsprogrammer, blant annet på YouTube. Hun har ikke besvart Vi Menns henvendelser.

I en tidligere uttalelse, gitt etter at programmet ble frikjent for Scott Amedures død, uttalte hun at «i alle mine år som leder for The Jenny Jones Show, har jeg og mine medarbeidere tatt godt vare på våre deltagere. Vi kan ikke se at vi gjorde noe annerledes med henblikk på Jonathan Schmitz».

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2021, og sist oppdatert 13/03 2021.

Les også