5 kvinnelige mordere du bør Vite om

For de som lot seg lokke av Brynhilds kontaktannonser, ventet en grusom skjebne

Svarte du på kontaktannonsene til norskfødte Brynhild, var dine dager talte. Til sammen drepte hun trolig 40 mennesker.

Pluss ikon
MONSTER: Ingen visste at familiemoren Belle (født Brynhild) levde et ufattelig grufullt dobbeltliv. Her poserer hun sammen med barna Lucy Sorensen, Myrtle Sorensen og Philip Gunness i 1904. Alle barna døde i en husbrann, men det er ikke klart om kroppen til en kvinne som ble funnet etter samme brann var Belles.
MONSTER: Ingen visste at familiemoren Belle (født Brynhild) levde et ufattelig grufullt dobbeltliv. Her poserer hun sammen med barna Lucy Sorensen, Myrtle Sorensen og Philip Gunness i 1904. Alle barna døde i en husbrann, men det er ikke klart om kroppen til en kvinne som ble funnet etter samme brann var Belles. Foto: Scanpix
Sist oppdatert

Når temaet er kjente mordere, er det aller flest menn som listes opp.

Opp gjennom historien er det likevel en rekke kvinnelige mordere, og her får du historien til fem av dem.

ADOPTIVDATTEREN: Belle Gunness utvandret fra Selbu i Trøndelag til Chicago i USA, hvor hun etter hvert spesialiserte seg på å forgifte ektemennene og innkassere forsikringspenger fra dem. Det antas at hun drepte minst 15 mennesker.
ADOPTIVDATTEREN: Belle Gunness utvandret fra Selbu i Trøndelag til Chicago i USA, hvor hun etter hvert spesialiserte seg på å forgifte ektemennene og innkassere forsikringspenger fra dem. Det antas at hun drepte minst 15 mennesker. Foto: AP / NTB scanpix

1. Belle Gunness

Belle Gunness er en av USAs mest kjente kvinnelige seriemordere. Hun er opprinnelig fra Selbu i Trøndelag, hvor hun kom fra fattige kår.

Belle, som opprinnelig het Brynhild Paulsdatter Størset, ble født 11. november 1859. I 1881 utvandret hun fra Norge, bosatte seg i Chicago i USA og amerikaniserte navnet sitt til Belle.

Ifølge NRK sier en historie fra Selbu at hun ble gravid med en gutt fra en større gård som sviktet henne på grunn av standsforskjellene.

Belle skal ha mistet barnet hun bar på.

Da hun kom til USA, giftet hun seg med drammenseren Mads Ditlev Anton Sørensen.

Han var en velstående skipsførersønn, og etter en tid åpnet de to konditori sammen. Dette brant ned etter et par år, og med forsikringspengene kunne de kjøpe seg et nytt hus i Chicago. Dette huset skal også ha brent ned til grunnen, og de fikk nye forsikringspenger.

I samme tidsrom ble historien om hvordan forretningsmannen og seriemorderen H.H. Holmes tok livet av utallige ofre for å innkassere livsforsikringer og selge likene til universitetet.

Det er blitt spekulert i om denne historien kan ha inspirert Belle.

Belle og Mads hadde til sammen fire barn. Det er ikke avklart om det er deres biologiske barn, eller adopterte. I tillegg tar de til seg den ti år gamle Jenny Olsen.

To av dem døde under mystiske omstendigheter, med symptomer på forgiftning. Også her kunne Belle innkassere forsikringspenger for barna.

Les også (+) Alle trodde Blanche var død. 25 år senere avslører et brev hennes grusomme skjebne

Ektemennene dør

I 1900 døde også ektemannen Mads, av hjerneblødning. Ifølge Belle hadde han kommet hjem med hodepine. Hun hadde gitt ham legemiddelet kinin før hun hadde gått og stelt i stand til middag. Da hun kom tilbake var han død.

På dette tidspunktet hadde Mads to ulike livsforsikringer som overlappet hverandre med én dag – akkurat den dagen han døde – 30. juli 1900.

Dermed fikk Belle dobbel utbetaling da ektemannen avgikk med døden. Summen var ifølge New York Post på 5000 dollar, som tilsvarer omkring 150.000 dollar i dag, eller godt over en million norske kroner.

USAS MEST KJENTE KVINNELIGE SERIEMORDER: Belle Gunness, opprinnelig fra Selbu i Trøndelag.
USAS MEST KJENTE KVINNELIGE SERIEMORDER: Belle Gunness, opprinnelig fra Selbu i Trøndelag. Foto: Wikimedia Commons

Belle kjøpte siden en staselig gård i La Porte Indiana. I 1902 giftet hun seg på nytt, med norskamerikaneren Peter Gunness.

Åtte måneder senere ble den nye ektemannen funnet død, med knust skalle.

Det forklarte en hysterisk gråtende Belle med at en kjøttkvern hadde falt ned fra en hylle og truffet ham i hodet. Også denne gangen kunne Belle innkassere livsforsikringen til mannen sin.

Etter dette begynte hun å sette inn kontaktannonser i norskspråklige aviser hvor hun søkte etter enslige, velstående menn. På en tid med mye immigranter var ikke dette uvanlig, og mange nordmenn som søkte lykken i USA gikk rett på.

De fikk beskjed om å ta med pengene sine, slik at de kunne kjøpe seg inn i gården hennes.

– Dette var ensomme norske ungkarer, mange var totalt kuttet ut av familiene sine. Hun lure dem med løfter om hjemmelaget norsk mat, og tegnet et veldig forførende bilde av livet de skulle nyte, skriver true crime-forfatteren Harold Schechter i boken «Hell's Princess: The Mystery of Belle Gunness, Butcher of Men» ifølge New York Post.

Det skal ha vært flere friere som kom til gården med alt de hadde av penger, for deretter å forsvinne sporløst. 27. april 1908 brant gården ned til grunnen. I restene etter ildens herjinger ble det funnet tre forkullede barnelik i kjelleren og liket av en hodeløs kvinne. Det er fortsatt usikkert om kvinneliket er Belle.

Les også: Samantha (36) var en stille og beskjeden jente. Endte som en av verdens mest ettersøkte

Gravde opp eiendommen

ÅSTEDET: Restene av brannen til Belle Gunness etter at den brant ned til grunnen.
ÅSTEDET: Restene av brannen til Belle Gunness etter at den brant ned til grunnen. Foto: AP

Asle Helgelien var broren til en av Belles forsvunnede friere, Andrew Helgelien. Han kom til gården for å lete etter sin bror, som hadde forsvunnet. Belle hadde tidligere skrevet til Asle at broren hadde forlatt henne. Han gravde selv på branntomten og fant liket av sin bror.

Det ble satt i gang en stor utgravning på tomten, og ifølge den offentlige liksynsmannen ble det funnet levninger av ti menn og to kvinner der. Blant dem adoptivdatteren Jenny Olsen.

Folk kom fra hele landet for å se på utgravningen av likene, og åsstedet fikk etter hvert tilnavnet «Murder Hill», og ble et populært sted å reise på utflukt.

Til sammen ble det funnet benfragmenter fra anslagsvis 30-40 mennesker. Ofrene skal ha blitt forgiftet eller drept med hammer og partert i seks deler.

Sannsynligvis overlevde Belle Gunness brannen, selv om det hersker usikkerhet om hva som skjedde med henne, ifølge Store Norske Leksikon. Hun fikk legendestatus i USA, og flere personer har hevdet at de har observert henne i mange år etter brannen. Hvor hun egentlig ble av, er imidlertid et mysterium.

Anslagene over hvor mange Belle Gunness drepte, varierer fra 15 og opp til over hundre personer.

Les også: (+) Senja: Mann kjørte 70 dager med lik i bagasjerommet

ANDREA YATES: Massemorder Andrea Yates under rettsaken mot henne.
ANDREA YATES: Massemorder Andrea Yates under rettsaken mot henne. Foto: Bret Coomer (AFP)

2. Andrea Yates

Andrea Yates fra Texas i USA tok livet av sine fem barn i 2001. Ungeflokken besto av en jente og fire gutter i alderen seks måneder til sju år.

Rundt denne tiden slet fembarnsmoren med fødselsdepresjon, og hadde ved flere anledninger prøvd å ta livet sitt.

Hennes første psykolog, Dr. Eileen Starbranch, advarte Yates og hennes daværende ektemann Russell Yates om å ikke få flere barn etter at de var blitt firebarnsforeldre.

Grunnen var at Starbranch mente det ville være en stor risiko for hennes psykiske helse å bli mor nok en gang etter at hun hadde forsøkt å begå selvmord to ganger etter å ha fått sitt fjerde barn.

Yates-paret fulgte ikke rådet og fikk totalt fem barn. Yates virket imidlertid tilsynelatende funksjonell frem til hun hadde fått sitt femte barn og faren hennes døde i 2001. Det var da hun forsøkte å ta livet sitt to ganger.

Selv om Andrea ble sendt inn og ut av sykehuset ved flere anledninger, var hennes andre psykolog, Dr. Mohammed Saeed, overbevist om at hun hadde blitt bedre. 16 dager før drapene hadde han tatt henne av den antipsykotiske og beroligende medisinen Haldol.

Da hennes daværende ektemann dro på jobb 20. juni 2001, fikk Andrea ansvaret for de fem barna helt alene.

I løpet av kort tid rakk hun å drukne alle barna sine i familiens badekar før hun ringte sin daværende ektemann i full panikk.

Ikke noen markup/edit-modus definert for desktop

Hun ble dømt til livsstid, men dommen ble senere ugyldiggjort. Yates ble dømt utilregnelig i 2006, og sendt til et psykriatisk sykehus i Vernon, Texas.

Les også: (+) Morderen villedet Norges skarpeste etterforskere i flere måneder, men han gjorde én stor feil

3. Leonarda Cianciulli

Italienske Leonarda Cianciulli (1893-1970) har fått kallenavnet «Såpemakeren fra Correggio» på grunn av det hun gjorde med likene til kvinnene hun drepte.

Mellom 1939 og 1940 drepte hun nemlig tre kvinner og laget såper og tekaker av kroppene deres.

«SÅPEMAKEREN FRA CORREGGIO»: Leonard CIanciulli.
«SÅPEMAKEREN FRA CORREGGIO»: Leonard CIanciulli. Foto: Wikimedia Commons

Da den yngste sønnen hennes, Giuseppe, skulle i militæret under andre verdenskrig, ville Leonarda beskytte ham, koste hva det koste ville.

Hun kom derfor til at det måtte et offer til, og de tre middelaldrende kvinnene hun drepte som offer for sin sønn, skulle holde ham trygg under krigen.

De to første kvinnene laget hun tekaker av, som ble spist av andre kvinner som kom på besøk. Den siste kvinnen laget hun såpe av.

I tillegg skal hun ha tjent på drapene, ved å stjele penger og smykker fra ofrene sine.

Leonarda ble dømt for forbrytelsene og straffen ble satt til 30 år i fengsel.

Les også: Disney-filmene som har grusomme og mørke bakgrunnshistorier

BLODGREVINNEN: Portrett av Elizabeth Bathroy.
BLODGREVINNEN: Portrett av Elizabeth Bathroy. Foto: Wikimedia Commons

Elizabeth Báthory

Elizabeth Báthory, også kjent under som «Blodgrevinnen», var en grevinne fra den ungarske adelsfamilien Báthory.

Hun ble anklaget for å ha drept mer enn 600 personer på 1500- og 1600-tallet.

Elizabeth Báthory beskyldt for å ha torturert og drept flere hundre unge jenter, m

ed hjelp fra tjenerne sine. Senere historier sier også at hun pleide å bade i jomfrublod for å holde seg ung.

Under rettssaken mot henne skal over 300 vitner fortalt om tortur som besto av slag som ledet til død, operasjoner, bitt i ansiktet og på kroppsdeler, sulting, og seksuell mishandling.

Hun ble dømt til isolat på livstid og ble innesperret resten av sitt liv.

Les også: (+) Alma bar på en grusom historie

Karla Homolka

Kanadiske Karla Homolka og hennes daværende ektemann Paul Bernardo voldtok og drepte minst tre jenter i perioden 1990 til 1992, blant dem Homolkas egen lillesøster.

Saken hennes ble verdenskjent da hun inngikk en såkalt tiltalepruting for drapet på Leslie Mahaffy, Kristin French og Karlas søster Tammy.

Julen 1990 dopet Karla Homolka og Paul Bernando ned 15 år gamle Tammy med en blanding av medikamenter og alkohol. De voldtok den bevisstløse jenta og filmet overgrepet. Plutselig begynte Tammy å kaste opp og sluttet å puste. Kjæresteparet forsøkte å vekke henne til live, men så seg nødt til å ringe 911, riktignok etter at de hadde fjernet bevisene og lagt henne på soverommet. Forklaringen deres om at det var en ulykke ble godtatt, og dødsårsaken ble notert som et uhell.

Grunnen til at de forgrep seg på jenta, skal ha vært at Paul Bernando var skuffet over at Karla ikke var jomfru. De skal ha blitt enige om at han skulle få jomfrudommen til lillesøsteren i «julegave» i stedet.

Et og et halvt år senere forgriper de seg igjen på den 14 år gamle jenta Leslie Mahaffy. De kidnapper og binder henne fast og bruker samme metode som sist, før de dreper henne og kvitter seg med liket.

Ti måneder senere gjør de det samme med 15 år gamle Kristen French før de dreper henne og dumper henne i en grøft.

Karla Homolka havnet på sykehus i 1992, hvor hun legger kortene på bordet. Da Paul Bernando arresteres i 1993 påsto Karla at hun hadde blitt misbrukt av Paul. Hun hevdet at hun ufrivillig hadde blitt med på drapene til de tre jentene. Dette gjorde at hun kunne få tiltalepruting, som da ga henne 12 år i fengsel mot at hun sa seg skyldig i drap.

Paul Bernando ble dømt til livsstid for drapet på de tre jentene og for voldtekt av flere andre jenter.

Et par videoer av drapet dukket opp som viste at Karla var mer aktiv enn hun hadde påstått i drapene.

Dette skapte engasjement blant publikum, og ble dermed omtalt som «Deal with the devil» av den kanadiske pressen. Tiltaleprutingen gjaldt frem til Karla ble sluppet ut i 2005.

I dag er Karla gift på nytt og har en sønn.

Kilder: Time, LA Times, CNN (1), CNN (2), Store Norske Leksikon, NRK, New York Post, NY Daily News, Britannica

Denne saken ble første gang publisert 05/11 2017, og sist oppdatert 06/06 2022.

Les også