Bisarr krimgåte

De besøkende i akvariet fikk seg en støkk da de så hva tigerhaien hadde spist

Det hele startet med en forsvunnet småkjeltring og en magesyk hai.

<b>TREKKPLASTER:</b> Tigerhaien i saltvannsbassenget i Coogee før den avslørte mageinnholdet sitt. 
TREKKPLASTER: Tigerhaien i saltvannsbassenget i Coogee før den avslørte mageinnholdet sitt.  Foto: Historisk
Publisert

For seks pence kunne folk komme inn og se den nye attraksjonen ved akvariet i Coogee, utenfor Sydney: En fire meter lang tigerhai svømte rundt i bassenget.

Men en gang utpå ettermiddagen 25. april 1935 fikk besøkende bivåne en oppvisning de ikke hadde betalt for: Haien kastet opp en nesten intakt menneskearm.

Armen ble fisket opp fra bassenget. Rundt håndleddet satt en taustump. To boksere var tatovert på underarmen.

Hai hadde tatt livet av tre karer på byens strender den våren, men politiet innså raskt at det ikke var den hovedmistenkte, haien, som sto bak denne gangen. Armen var åpenbart skåret av med egnet, skarpt verktøy, ikke revet og tygd av haitenner.

For etterforskerne var det nærliggende å tenke gjengoppgjør; utallige Sydney-gangstere hadde endt opp med betongstøvler i havnebassenget. Mistanken ble styrket da armens eier ble identifisert av broren til den tidligere bokseren Jim Smith. Han dro kjensel på tatoveringen fra avisbildene.

<b>NESTEN HEL:</b> Det kunne forblitt en uløst forsvinnings­historie, men en sulten hai ville det annerledes. Dette er armen som ble spyttet ut i et akvarium i Sydney, og som dannet opptakten til et snodig kriminalmysterium.
NESTEN HEL: Det kunne forblitt en uløst forsvinnings­historie, men en sulten hai ville det annerledes. Dette er armen som ble spyttet ut i et akvarium i Sydney, og som dannet opptakten til et snodig kriminalmysterium. Foto: Historisk/Public domain

Savnet

Smith, en familiefar, småkjeltring og biljardbule-bestyrer, hadde vært savnet i tre uker, og var sist sett over noen glass i baren på Hotel Cecil ved Cronulla-stranden. Han hadde drukket i lag med en kjenning, Patrick Brady, fikk politiet vite.

En drosjesjåfør fortalte politiet at han hadde kjørt Brady etterpå, og at «han så nervøs ut». Interessant nok hadde drosjeturen endt på adressen til en velstående og tilsynelatende respektabel industrieier ved navn Reginald Holmes. Han drev et båtbyggerfirma, men ryktene gikk også om at han tjente betydelig mer penger på kokainsmugling enn båtsalg.

Begge ble avhørt. Brady innrømmet at han hadde møtt den andre, mens Holmes blånektet. I stedet stakk han til sjøs med hurtigbåten sin, og tok med seg en flaske konjakk og en pistol. Konjakken brukte han til å drikke seg til mot, pistolen til å skyte seg i hodet.

Kulen klarte bare å svimeslå ham, og Holmes – full og forvirret – raste rundt på havna og hindret fergetrafikken i timevis før havnepolitiet overmannet ham.

Bedriftseier Holmes ble liggende på sykehus i flere uker − med et lite hull i hodet og store huller i forklaringene han ga politiet. Han fortalte at Brady hadde drept Smith og plassert liket, minus venstrearmen, i en koffert og dumpet den i Gunnamatta Bay.

Så hadde han, av årsaker Holmes ikke klarte å redegjøre for, kommet til ham med armen og bedt om penger. Til sist hadde Brady kastet armen i havet fra noen klipper langs veien, hevdet industrimannen Holmes.

<b>OFFER:</b> Armen tilhørte Jim Smith, en tidligere bokser som slo seg inn på en kriminell løpebane. 
OFFER: Armen tilhørte Jim Smith, en tidligere bokser som slo seg inn på en kriminell løpebane.  Foto: Historisk
<b>BAKMANN:</b> Reginald Holmes ble knyttet til drapet. Han prøvde selvmord før andre ordnet den saken for ham. Patrick Brady var politiets hovedmistenkte.
BAKMANN: Reginald Holmes ble knyttet til drapet. Han prøvde selvmord før andre ordnet den saken for ham. Patrick Brady var politiets hovedmistenkte. Foto: Historisk

Tre skudd i brystet

Kanskje ville de rettslige avhørene, som skulle begynt i starten av juni, gitt klarere svar. Men hovedvitnet, Reginald Holmes, dukket aldri opp. Han ble ikke haimat, men funnet i bilen sin på kaia i Sydney med tre skudd i brystet.

Patrick Brady ble likevel tiltalt for drapet på Smith, men frikjent.

– Vi vet ikke engang om det har funnet sted et drap. For alt vi vet, kan Jim Smith fortsatt være i live et sted, med én arm, påpekte forsvareren finurlig.

Den australske drapsgåten er aldri blitt oppklart. Mange bøker er skrevet, mange teorier lansert. Den vanligste er at Smith ble tatt av dage av Brady, på oppdrag fra Holmes, fordi Smith truet med å avsløre en forsikringssvindel og presset båtbyggeren for penger. Andre hevder at Smith var en tyster, drept av personer i Sydneys underverden.

<b>STARTSTEDET:</b> Tigerhaien ble et kortvarig trekkplaster på Coogee Palace Aquarium.
STARTSTEDET: Tigerhaien ble et kortvarig trekkplaster på Coogee Palace Aquarium. Foto: Historisk

Patrick Brady hevdet sin uskyld helt til han døde i 1965. Haien ble avlivet og skåret opp noen dager etter at den gulpet opp armen. Det dukket opp en fugl, en rotte og en mindre hai, men ingen flere menneskedeler.

Denne saken ble første gang publisert 09/04 2024.

Les også