true crime

Drosjesjåføren ble beskrevet som en snill og godt likt bestefar av venner og kolleger. Men bak fasaden kokte det

Han hadde sine grunner til å være fortvilet og frustrert. Ingen kunne likevel forestilt seg hvor voldsomt den ellers sindige bestefaren skulle reagere.

<b>PÅ ÅPEN GATE:</b> Darren Newcastle ble skutt utenfor taxien sin av sin rasende kollega Derrick Bird. Drapsraidet hadde bare så vidt begynt.
PÅ ÅPEN GATE: Darren Newcastle ble skutt utenfor taxien sin av sin rasende kollega Derrick Bird. Drapsraidet hadde bare så vidt begynt. Foto: Bruce Adams/ANL/REX
Sist oppdatert

Taxisjåføren gikk ut av bilen sin. I hånden holdt han en hagle. Han ropte navnet til en kollega. Da kollegaen snudde seg, løftet den godt voksne drosjekusken våpenet og fyrte av mot kollegaen.

– Han skjøt ham i ansiktet, sa taxikollegaen Don Reed (55) til Liverpool Echo.

– Kollegaen min lå på bakken, og jeg så at ansiktet hans var borte. Så kom gjerningsmannen mot meg. Han skjøt meg i ryggen mens jeg forsøkte å flykte, fortalte Don Reed som kom seg i dekning.

Småbyen Whitehaven nordvest i England skulle aldri bli den samme etter 2. juni 2010.

Lavmælt og sjenert

Whitehaven i Nord-England er én av de byene som gjerne blir utstyrt med merkelapper som «den sjarmerende havnebyen»: 25 000 innbyggere, sommerstid kjent for kald øl, fish & chips og et yrende båt- og strandliv.

Det avsidesliggende Cumbria med sine grønne landskap og små, avskjermede lokalsamfunn der alle kjenner alle, er ikke strøket der man forventer å møte en våpendesperado.

Derrick Bird (52) var da heller ikke hva man forbinder med en våpendesperado. I hjembyen gikk han for å være en lavmælt, men hyggelig og omgjengelig person som var godt likt i lokalmiljøet.

Den nyseparerte mannen hadde to voksne sønner og var nettopp blitt bestefar for første gang, forsommeren 2010.

<b>LAMSLÅTT:</b> Småbyen White­haven i Cumbria nordvest i England er kjent for ferie og harmoni. Seriedrapene som startet på drosjeholdeplassen i Duke Street tok områdets uskyld.
LAMSLÅTT: Småbyen White­haven i Cumbria nordvest i England er kjent for ferie og harmoni. Seriedrapene som startet på drosjeholdeplassen i Duke Street tok områdets uskyld. Foto: Derek Blair/AFP

– Han fremsto litt sjenert, men spurte alltid hvordan jeg hadde det og virket som en helstøpt type, sa en nabo av Bird i et intervju med ITV.

Bird hadde jobbet som taxisjåfør i Whitehaven i 23 år. Når han ikke jobbet, fremsto han som en hjemmekjær mann.

– Han satt ofte ute på balkongen sin og drakk te i ro og mak, istemte en annen nabo.

Men bak Derrick Birds sindige fasade kokte det.

<b>GODMODIG BESTEFAR:</b> Slik fremsto drosjesjåfør og bestefar Derrick Bird for naboer, kolleger og venner.
GODMODIG BESTEFAR: Slik fremsto drosjesjåfør og bestefar Derrick Bird for naboer, kolleger og venner.
<b>TRUFFET:</b> Taxi-kollega Don Reed klarte å snu seg vekk og rømme i siste liten før han ble beskutt av Derrick Bird.
TRUFFET: Taxi-kollega Don Reed klarte å snu seg vekk og rømme i siste liten før han ble beskutt av Derrick Bird. Foto: Martin Rickett

Gikk i svart

Bird hadde en stund ligget i ­konflikt med flere av sine taxi­kollegaer. Opptatt av rettferdighet som han var, reagerte Bird over det han mente var gjentatt sniking i køsystemet.

– Han var lei av at kollegaer til stadighet rappet turer foran nesa hans, sa vennen Peter Leder i et intervju med CNN.

– Han sa at han følte han alltid havnet sist i køen fordi han selv respekterte køsystemet.

Etter et møte om ukulturen blant taxisjåførene fikk ikke Derrick Bird støtten han hadde håpet på. Isteden skar noen opp dekkene på taxien hans.

Bird gikk i svart.

Motstanden fra kollegaene kom på toppen av en konflikt med tvillingbroren om et testamente og trusler om å bli angitt til myndighetene i en skattesak.

– Under et pub-besøk fortalte han meg at han kom til å gjøre noe oppsiktsvekkende, sa Peter Leder.

Derrick Bird avsluttet med ­følgende ord til vennen.

– Dette er siste gang du ser meg.

<b>SKUTT FOR FAMILIE:</b> Darren Bird siktet først på en små­barns­familie, men valgte å skyte den passer­ende syklisten Mike Pike (64) i stedet.
SKUTT FOR FAMILIE: Darren Bird siktet først på en små­barns­familie, men valgte å skyte den passer­ende syklisten Mike Pike (64) i stedet. Foto: REX
<b>MÅL:</b> Darren Rewcastle var mannen som både snek i køen på taxi­holde­plassen og som skar opp dekkene på taxien, mente Derrick Bird, og skjøt den yngste kollegaen ned utenfor drosjen hans.
MÅL: Darren Rewcastle var mannen som både snek i køen på taxi­holde­plassen og som skar opp dekkene på taxien, mente Derrick Bird, og skjøt den yngste kollegaen ned utenfor drosjen hans.

Skarpladd på rundtur

Tidlig på morgenen 2. juni 2010 satte Derrick Bird seg i bilen. Med seg hadde han en hagle.

De første skuddene avfyrte Bird mot hodet til sin tvillingbror David som lå i sin egen seng. Deretter satte Derrick Bird kursen mot taxiholdeplassen i White­haven. På veien passerte han kontoret til brorens advokat. Utenfor kontoret påtraff han advokaten. Derrick Bird skjøt og drepte også ham.

Rundt 10.30 ankom han taxiholdeplassen. Der sto kollegaen Darren Rewcastle (43) − én av dem Derrick Bird mente stjal turer fra ham. Derrick Bird mistenkte dessuten at det var Darren Rewcastle som hadde skåret hull i dekkene på taxien hans. Derick Bird skjøt og drepte ­kollegaen.

Derrick Bird fortsatte å skyte, nå mot tilsynelatende tilfeldige forbipasserende. Flere ble såret. En tenåringsjente ble forsøkt drept, men jenta klarte på utrolig vis å dukke unna skuddsalven.

Etter hvert satte han seg inn i bilen igjen og kjørte mot nabobyen Egremont, åtte kilometer sør for Whitehaven. Derick Bird skjøt og drepte en tobarnsmor samt en mann i 70-årene som var ute og gikk tur med hunden sin i Egremont.

Derrick Bird kjørte videre. I neste småby, Wilton, skjøt og drepte han ekteparet James og Jennifer Jackson. Rektor på skolen der Jennifer jobbet, Richard Lee, uttalte senere til Daily Mail at han og Jennifer kort tid i forveien hadde pratet ut om en tragisk ulykke der to lokale ungdommer hadde mistet livet.

– Vi snakket om hvor trist det var, men hun sa at man alltid må se etter det positive i livet, fortalte rektoren.

– Timer senere ble hun frarøvet sitt eget liv.

DOBBELTDRAP: Blomster til minne om James og Jennifer Jackson i Wilton, England 3. juni 2010.Foto: NTB / AFP / ANDREW YATES
DOBBELTDRAP: Blomster til minne om James og Jennifer Jackson i Wilton, England 3. juni 2010.Foto: NTB / AFP / ANDREW YATES

Uvitende offer

Mens antallet ofre og åsteder økte, intensiverte politiet jakten på Derrick Bird og hans sølvgrå Citroën Picasso. Don Reed, taxisjåføren som var vitne til det første drapet på drosjeholdeplassen, kunne raskt fortelle politiet at gjerningsmannen var hans kollega gjennom 20 år.

Mens store politistyrker fra flere distrikter rykket inn, jaktet politihelikoptre drapsmannen fra luften.

– Vi ber innstendig folk om å holde seg innendørs til gjerningsmannen er pågrepet, var politiets oppfordring til de rundt 500 000 innbyggerne i Cumbria fylke.

Les også: (+) Her bodde småbarnsfaren Nils (25), mannen bak en av de mest grufulle forbrytelsene i fredstid i Norge

Men ikke alle hadde fått med seg dramaet som pågikk seg. Garry Purdham (31) i landsbyen Gosforth, for eksempel. Derfor ante han neppe fare da en mann nærmet seg hagen til Garrys far der 31-åringen trimmet hekken. Mannen løftet en hagle. Derrick Bird skjøt og drepte Garry.

Så satte drapsmannen kursen mot et kjernekraftverk i en naboby, der han selv hadde jobbet. Men kraftverket hadde nylig fått utvidede sikkerhetstiltak som beskyttelse mot mulige terroranslag. Derrick Bird kjørte videre.

DREPT: En kvinne sørger ved stedet hvor rugbyspilleren Garry Purdham ble skutt og drept av Derrick Bird. Foto: NTB / AFP PHOTO/Leon Neal
DREPT: En kvinne sørger ved stedet hvor rugbyspilleren Garry Purdham ble skutt og drept av Derrick Bird. Foto: NTB / AFP PHOTO/Leon Neal

Sparte mor og barn

I neste by stoppet Derrick Bird bilen ved siden av en mor og hennes tre små barn, deriblant en ni år gammel gutt. Derrick Bird rettet våpenet mot familien.

– På dette tidspunktet må den ellers gode personen jeg kjente ha mistet den siste rest av menneskelighet, sa en venn av Derrick Bird i et intervju med BBC senere.

Men Derrick Bird må ha besluttet å skåne småbarnsfamilien da han fikk øye på en syklist.

– Han så på mamma og han så på meg. Og skjøt syklisten isteden, uttalte niåringen senere.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Lenger nede i veien skjøt og drepte Derrick Bird pensjonisten Jane Robinson (66). Også hun stelte i hagen sin. Ifølge vitner, ble 66-åringen lokket bort til Birds bil.

– Han rullet ned vinduet og skjøt henne, sa et vitne til Daily Mail senere.

Jane Robinson skulle bli drapsmannens siste dødsoffer.

<b>ENDESTASJON:</b> Derrick Birds bil ble funnet krasjet og forlatt i et skogområde. Ikke langt unna ble levningene av seriedraps­mannen funnet kort tid etter.
ENDESTASJON: Derrick Birds bil ble funnet krasjet og forlatt i et skogområde. Ikke langt unna ble levningene av seriedraps­mannen funnet kort tid etter. Foto: Martin Rickett

Stoppet

Store politistyrker nærmet seg for alvor. Derrick Bird kjørte mot et skogsområde. På veien skjøt han en turgåer. Kvinnen, som ble skutt i ansiktet, fikk livreddende førstehjelp av andre turgåere og overlevde.

I et populært turområde ved den lille byen Boot krasjet Derrick Bird bilen sin inn i en bro og flyktet videre til fots med våpen i hånd. Fra et helikopter oppdaget politifolk den hensatte taxien. Turisten Simon Greening (38) var tilfeldigvis i sentrum for dramaet og jakten.

– Det tok ikke lang tid før bevæpnet politi kom til og fikk oss i sikkerhet, sa han til Daily Mail.

Store politistyrker omringet taxien og området rundt. Klokken 13.01 ble Derrick Birds lik funnet av politiet i skogsområdet like ved. Han hadde tatt sitt eget liv.

FUNNSTEDET: Politi ved stedet hvor Derrick Bird ble funnet død, nær landsbyen Boot i Nord-England, 2. juni 2010. Foto: NTB /  REUTERS/Phil Noble
FUNNSTEDET: Politi ved stedet hvor Derrick Bird ble funnet død, nær landsbyen Boot i Nord-England, 2. juni 2010. Foto: NTB / REUTERS/Phil Noble

Den ellers godlynte bestefaren hadde sørget for å sende 12 mennesker foran seg inn i døden. Kollegaen Don Reed som ble skutt av drapsmannen, uttalte at det er vanskelig å forsone seg med drapene.

– Vi hadde kjent hverandre i årevis. Dette er umulig å forstå.

Heller ikke vennen Peter Leder forsto hvorfor Derrick Bird kunne drepe sin egen bror og elleve andre mennesker.

– Dette ligner overhodet ikke den Derrick jeg kjente gjennom mer enn 20 år. Han må ha mistet hodet fullstendig, annen forklaring har jeg ikke.

Les også: (+) Politimannen Tore (25) drepte ni – på én natt

Møtte desperadoens blikk

– Det var noe rart med væremåten hans, sa Ashley Glaister (14).

Idet mannen i taxien rettet våpenet mot henne, hadde hun alt snudd seg for å flykte. Hun bøyde hodet idet gjerningsmannen avfyrte ­våpenet. Det reddet livet hennes.

– Jeg kunne føle ladningen sneie hestehalen min, sa hun.

Ungjenta løp for livet og kom seg unna.

<b>DRAPSRUTE:</b> Den sorte linjen viser Derrick Birds dødelige ferd fra hjemmet sitt til der bilen ble funnet.
DRAPSRUTE: Den sorte linjen viser Derrick Birds dødelige ferd fra hjemmet sitt til der bilen ble funnet. Foto: REX

En mann som ble stående ved siden av drapsmannens taxi på rødt lys, sa i et TV-intervju at han forsto at noe var galt idet han fikk blikkontakt med drapsmannen.

– Vinduet på bilen hans var rullet ned. Blikket hans var iskaldt, som om han så rett igjennom meg. Jeg forsto at noe var alvorlig galt, trådte klampen i bånn og kjørte på rødt lys for å komme meg unna.

En annen mann møtte blikket til Derrick Bird mens drapsmannen kjørte vekk fra et av åstedene.

– Vi forsto at han hadde skutt kvinnen som lå livløs på bakken foran oss, sa mannen.

– Han virket helt likegyldig.

Kilder: bbc.com, CNN, crimeand­investigation.co.uk, dailymail.co.uk, The Telegraph

Denne saken ble første gang publisert 02/08 2022, og sist oppdatert 04/08 2022.

Les også