Hvem tjener på Koronaviruset

Nå kommer koronaspirasjonene

Koronaviruset sprer seg som … vel et virus, og det er vel bare et tidsspørsmål før noen vil stille det uunngåelige spørsmål; Hvem har noe å tjene på at koronaviruset sprer seg?

HØR HER: "Bill Gates spiste en flaggermus mens han fant opp 5G"
HØR HER: "Bill Gates spiste en flaggermus mens han fant opp 5G" Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert

Ingressen er selvsagt villedende. Noen har jo allerede stilt det spørsmålet. Første gang jeg hørte det var for bare en uke siden, på båten mellom Nesodden og Oslo. Tre middelaldrende kvinner satt på morgenbåten og diskuterte hvordan koronaviruset hadde oppstått og hvordan det spredte seg.

– Spørsmålet er jo egentlig hvem som har noe å tjene på dette, oppsummerte til slutt den ene av dem. De to andre nikket ettertenksomt.

Ja, hvem har egentlig noe å tjene på dette?

VM i Sverige

VINNERE: Vant virkelig Brasil VM i Sverige i 1958? Eller var hele VM-et en gedigen bløff?
VINNERE: Vant virkelig Brasil VM i Sverige i 1958? Eller var hele VM-et en gedigen bløff? Foto: NTB Scanpix

Konspirasjoner, konspirasjonsteorier eller konspiranoja er et fenomen som har eksistert i godt over hundre år, og har som hensikt å antyde (eller avsløre, litt avhengig av hva du tenker om det) bakenforliggende hemmelige årsaker for at noe skal ha skjedd. En av de mer populære, at månelanding aldri har skjedd, er et godt eksempel, der teorien … eller konspirasjonen … er at USA og CIA har iscenesatt en Månelanding, på Island eller et eller annet sted i Mojaveørkenen, for å vinne kappløpet mot russerne, og gi amerikanerne en slags vinnerfølelse. Andre konspirasjonsteorier omfatter at USA skal ha stått bak 9/11, at skoleskytingen i Sandy Hook ble iscenesatt av myndighetene eller at fotball-VM i Sverige i 1958 aldri fant sted. Det finnes i grunnen ikke det som har skjedd (eller ikke skjedd, avhengig av hva du tenker om det), som ikke også har minst en konspirasjonsteori, og nå er det altså COVID-19 – koronaviruset som står for tur.

5G-teknologi

To av de første teoriene som oppsto, mens tusenvis falt døde om på gatene i Wuhan, i Kina, var at dette var noe kineserne hadde stått for selv. Den ene gikk på at forskere i Wuhan hadde jobbet med å studere et flaggermus-virus, noe gikk galt og viruset spredte seg. Den republikanske senatoren i Arkansas, Tom Cotton, frontet denne teorien på Twitter og ovenfor Fox News.

Den andre pekte på 5G-teknologien som ble rullet ut i Wuhan, og mente at viruset hadde oppstått som en følge av dette. Youtuberen Dana Ashlie hev seg raskt på denne teorien, og videreformidlet den til sine hundretusenvis av følgere.

SJEFENE OVER DET HELE: Noen tror at en verdensomspennende elite bestemmer over verden, og påfører sykdommer, katastrofer og krig for å holde oss i sjakk
SJEFENE OVER DET HELE: Noen tror at en verdensomspennende elite bestemmer over verden, og påfører sykdommer, katastrofer og krig for å holde oss i sjakk Foto: NTB Scanpix

Fem kategorier

Dette er konspirasjonsteorier i kategorien «Enemy Outside», der de som starter teoriene ser for seg at en fremmed makt enten bevisst eller ubevisst har satt noe i gang. Vitenskapsskribenten Jesse Walker lanserte i 2013 fem ulike retninger innen konspirasjonsteorier: nemlig en fiende utenfra – for eksempel kineserne, en fiende innenfra – noen har satt ut et virus for å holde befolkningen nede eller få fokuset bort fra andre samfunnsproblemer, fiender ovenfra – en maktstruktur som forsøker å holde folk ned, for eksempel ved å overbevise folk om at et virus herjer, fiender under – lavere samfunnsklasser ønsker å endre på maktstrukturen ved å skape kaos. Det siste, som Walker omtaler som «Benevolent Conspiracies», der de som står bak konspirasjonen tenker på et høyere gode, og gjør det de gjør for at verden skal bli bedre.

Det har ikke manglet på konspirasjonsteorier innenfor noen av disse kategoriene, heller ikke i forhold til koronaviruset. Kineserne svarte umiddelbart på de amerikanske beskyldningene over, og mente viruset stammet fra en amerikansk militærlab på oppdrag fra CIA, og hadde blitt fraktet over til Wuhan.

REDUSERE BEFOLKNINGEN: Er det Bill Gates som står bak koronaviruset?
REDUSERE BEFOLKNINGEN: Er det Bill Gates som står bak koronaviruset? Foto: NTB Scanpix

Bill Gates

På Norges mest kjente nettsted for konspirasjonsteorier, Nyhetsspeilet, går de lenger. Mye lenger. Allerede i slutten av januar hadde de etablert det faktum at viruset stammer fra en biovåpen-lab i Kina, like ved fiskemarkedet, der man forsker på koronavirus, SARS og ebola. Under tittelen «Corona, et helt ufarlig virus eller noe langt verre» klinker de til med at Covid-19 er et spesiallaget patogensom skal komme i to bølger; det første kommer til å utslette 12 % av oss, den neste omtrent 30 – 50% av oss.

Her pekes det på Bill Gates, at han på en eller annen måte tok patent på viruset for noen år siden, og det kobles til at han holder foredrag om at vi er for mange på jorden. Les mer om det her. Så surrer de sammen en suppe av påstander og påhitt, konkluderer med at FN (sammen med blant annet Pentagon, CIA og Rockefeller) har som mål å halvere befolkningen i verden de neste fem årene, for at vi skal ned på 500 millioner innen 2030.

Blekemiddel

Av de mer pussige konspirasjonsteoriene har du den med at Bulgarias president Bojko Borrisov skal være immun for viruset, fordi en spådame har gitt ham det. En annen går ut på at forfatteren Dean Koontz forutså viruset i 1981, da han skrev om det menneskeskapte Wuhan-400-viruset, og som alltid er det noen som har antydet at TV-serien The Simpsons forutså det i en tidligere episode.

En del mener å vite at det eksisterer en vaksine for viruset, som myndighetene nekter oss å få , og mange – Donald Trump inkludert – var raskt ut med å fastslå at dette bare var snakk om vanlig forkjølelse. Et langt farligere råd som kommer fra amerikanske konspirasjonsteoretikere, er å drikke blekemiddel for å drepe viruset.

Kaffe

Falsk lege: Denne "brevet" begynte å sirkulere i sosiale medier.
Falsk lege: Denne "brevet" begynte å sirkulere i sosiale medier.

Bruken av sosiale medier har gjort det veldig mye enklere å spre konspirasjonsteorier, og i en tid der alle er eksperter, betyr det at det er mange «sannheter» ute og går. Eksperter peker på at når folk er bekymret og redde, ligger lista langt lavere for å dele informasjon, selv om innholdet er tvilsomt.

Det er ofte rykter som setter i gang konspirasjonsteoriene. India og Albania, som har svært lavt antall smittede, blir raskt forklart med at folkegruppene her har en slags immunitet, eller det må være de som står bak viruset. Den lave utbredelsen i Afrika blir koblet til at viruset ikke tåler varme, og derfra er veien kort til at folk villig deler «informasjonen» om at kaffe, te og kakao tar livet av koronaviruset. I sosiale medier fikk et innlegg skrevet av «en italiensk lege» rask spredning, til tross for at det ikke var lenket til noen kilde.

Den neste kospirasjonsteorien kan fort komme til å stamme fra Liverpool-fans som mener at noen har satt dette i gang så de ikke skal vinne ligaen for første gang på 30 år, mens Leeds-supportere må begynne å tro at noen ikke vil at de skal rykke opp.

Det som er spennende blir å se hva som kommer av konspirasjonsteorier når snørret og feberen har lagt seg. Det er da det virkelig begynner.

Denne saken ble første gang publisert 13/03 2020, og sist oppdatert 20/01 2021.

Les også