Kennedy-familiens dødsfall

Mange mener det hviler en forbannelse over det amerikanske familiedynastiet

Gang på gang har Kennedy-familien blitt rammet av dødsfall og tragedier.

Pluss ikon
<b>TRE AV BRØDRENE:</b> Både John F. Kennedy (t.v.) og broren Robert ble skutt og drept. Ted (t.h.) overlevde en flystyrt i 1964. Han døde senere av kreft.
TRE AV BRØDRENE: Både John F. Kennedy (t.v.) og broren Robert ble skutt og drept. Ted (t.h.) overlevde en flystyrt i 1964. Han døde senere av kreft. Foto: NTB scanpix
Sist oppdatert
<b>RYSTET USA: </b>En nasjon satt igjen i sorg og vantro da president John F. Kennedy ble skutt og drept i 1963.
RYSTET USA: En nasjon satt igjen i sorg og vantro da president John F. Kennedy ble skutt og drept i 1963.

Ulykker, attentater, kreft og overdoser. Parallelt med makt og berømmelse har Kennedy-dynastiet gjennom flere tiår blitt forfulgt av plutselige og tragiske dødsfall, gjennom flere generasjoner.

– Det henger et tragisk slør over familien, sa USA-ekspert Ole Moen til VG i 2013.

Da president John F. Kennedy ble skutt og drept på åpen gate i 1963 reagerte ikke bare en hel nasjon men en verden med sjokk og vantro.

Men dette var langt fra første gang at Kennedy-familien brått mistet en av sine nære, og det skulle vise seg et det heller ikke ble den siste.

Flere familiemedlemmer myrdet

John F. Kennedy hadde kun sittet som president i to år da han ble skutt mens han satt i en åpen bil sammen med kona Jaqueline Kennedy og vinket til folket i Dallas.

<b>MYRDET:</b> Dette bildet er tatt kort tid før USAs president John F. Kennedy ble skutt og drept på åpen gate i Dallas i 1963.
MYRDET: Dette bildet er tatt kort tid før USAs president John F. Kennedy ble skutt og drept på åpen gate i Dallas i 1963.

Også John F. Kennedys lillebror Robert F. Kennedy, tidligere justisminister i USA, ble i likhet med sin bror skutt og drept.

DE MEST OMTALTE KENNEDY-TRAGEDIENE: 

  • 1963: Skuddene i Dallas da president John F. Kennedy ble drept
  • 1968: Skuddene i California da presidentkandidat Robert F. Kennedy ble drept
  • 1984: Robert F. Kennedys sønn, David, død etter overdose
  • 1997: Robert F. Kennedys sønn, Michael, døde i en skiulykke
  • 1999: John F. Kennedys sønn, John F. Kennedy Jr. og hans kone mistet livet i en flystyrt.
  • 2019: Robert F. Kennedys barnebarn Saoirse Kennedy Hill, død etter overdose
  • 2020: Roberts F. Kennedys barnebarn Maeve Kennedy Townsend McKean og hennes sønn Gideon drukner etter en kanoulykke.

Robert ble myrdet i et attentat i California i 1968 mens han førte valgkamp for å bli Demokratenes presidentkandidat.

FAMILIEDYNASTI: Amerikanske mangemillionæren Joseph Patrick Kennedy (t.h.) var her nylig utnevnt ambassadør til London. Avbildet sammen med sin kone Rose Kennedy og åtte av deres ni barn. Fra venstre: Edward, Jeanne, Robert, Patricia (1924 - 2006), Eunice, Kathleen, Rosemary og John F Kennedy, som siden ble den 35. presidenten av USA.
FAMILIEDYNASTI: Amerikanske mangemillionæren Joseph Patrick Kennedy (t.h.) var her nylig utnevnt ambassadør til London. Avbildet sammen med sin kone Rose Kennedy og åtte av deres ni barn. Fra venstre: Edward, Jeanne, Robert, Patricia (1924 - 2006), Eunice, Kathleen, Rosemary og John F Kennedy, som siden ble den 35. presidenten av USA. Foto: Keystone/Getty Images

Edward Kennedy, som ofte bare ble kalt Ted, var den yngste i en søskenflokk på ni, og i løpet av noen få år mistet han to brødre til kaldblodige mordere. I tillegg mistet han en annen bror og en søster som begge mistet livet i flyulykker.

Selv overlevde han en flystyrt i 1964 hvor to av medpassasjerene mistet livet. Ted Kennedy døde senere av kreft i 2009.

Les også (+): Båtfolk forsvinner sporløst i norsk ferieparadis – Området på Sørlandet omtales som den norske versjonen av Bermuda-triangelet på folkemunne

<b>I SORG:</b> Her er Jaqueline Kennedy sammen med barna Caroline og John F. Kennedy Jr. i begravelsen til ektemannen John F. Kennedy i 1963. Sammen med henne er også presidentens to brødre, Ted (t.v.) og Robert.
I SORG: Her er Jaqueline Kennedy sammen med barna Caroline og John F. Kennedy Jr. i begravelsen til ektemannen John F. Kennedy i 1963. Sammen med henne er også presidentens to brødre, Ted (t.v.) og Robert.

Døde i flyulykker

Men Kennedy-familiens dystre historie starter lenge før skuddene i Dallas, og familien har opplevd mareritt på mareritt gjennom flere tiår.

<b>FLYSTYRT:</b> Eldstemann Joseph P. Kennedy Jr. døde under andre verdenskrig da flyet han satt i eksploderte i 1944.
FLYSTYRT: Eldstemann Joseph P. Kennedy Jr. døde under andre verdenskrig da flyet han satt i eksploderte i 1944.

12. august 1944 døde den da 29 år gamle Joseph P. Kennedy Jr. i en flystyrt etter at flyet han satt i eksploderte over Den engelske kanal. Alle om bord i flyet mistet livet, også den eldste Kennedy-broren.

<b>FLYSTYRT:</b> Også Kathleen Kennedy Cavendish, datteren til Joseph og Rose Kennedy døde i en flyulykke i 1948.
FLYSTYRT: Også Kathleen Kennedy Cavendish, datteren til Joseph og Rose Kennedy døde i en flyulykke i 1948.

Kun fire år senere, i 1948, mistet Joseph og Rose Kennedy nok et barn i en flyulykke, da datteren Kathleen Kennedy Cavendish døde da flyet hun satt i styrtet. Hun ble bare 28 år gammel.

<b>FLYULYKKE:</b> John F. Kennedy Jr. og hans kone Carolyn Bessette omkom i en flyulykke i 1999. Det skal ha vært Kennedy Jr. selv som styrte flyet da det styrtet.
FLYULYKKE: John F. Kennedy Jr. og hans kone Carolyn Bessette omkom i en flyulykke i 1999. Det skal ha vært Kennedy Jr. selv som styrte flyet da det styrtet.

I 1999 mistet John F. Kennedy Jr. livet i en flyulykke. Han var sønn av John F. Kennedy og Jaqueline Kennedy Onassis. Det var Kennedy selv som var pilot i flyet som styrtet. Om bord var også hans kone, Carolyn Bessette-Kennedy og hennes søster Lauren Bessette.

Ifølge New York Times ble de omkomne funnet på 37 meters dyp i Atlanterhavet noen dager etter ulykken. Alle tre satt fortsatt fastspent i setene da restene av flyet ble funnet.

Les også (+): 18 år gammel var Adam 122 centimeter. Ti år senere var han over to meter – han det eneste mennesket som noen gang er blitt klassifisert både som «dverg» og som en «kjempe» i løpet av livet

Ulike dødsfall rammet familien

<b>OPPLEVD MYE:</b> Ethel Kennedy er i dag 92 år gammel, og har opplevd flere tragedier enn de fleste. Hun var gift med tidligere presidentkandidat Robert F. Kennedy, og de fikk 11 barn sammen. 
OPPLEVD MYE: Ethel Kennedy er i dag 92 år gammel, og har opplevd flere tragedier enn de fleste. Hun var gift med tidligere presidentkandidat Robert F. Kennedy, og de fikk 11 barn sammen. 

Robert F. Kennedy og hans kone Ethel (92) fikk 11 barn sammen før han ble skutt og drept i 1968. Og Ethel, som lever fortsatt, har opplevd flere tragedier enn de aller fleste.

I 1984 døde sønnen David Kennedy av en overdose, kun 28 år gammel. 13 år senere døde hans bror Michael Kennedy i en skiulykke i Aspen. Han ble 39 år.

<b>SKIULYKKE:</b> Michael Kennedy var sønn av Robert F. og Ethel Kennedy. I 1997 døde han i en skiulykke i Aspen, Colorado.
SKIULYKKE: Michael Kennedy var sønn av Robert F. og Ethel Kennedy. I 1997 døde han i en skiulykke i Aspen, Colorado.

I august 2019 døde Saoirse Kennedy Hill, et annet barnebarn av Robert og Ethel, bare 22 år gammel.

– Verden ble mindre vakker i dag, uttalte Ethel Kennedy etter barnebarnets død.

<b>OVERDOSE:</b> Saoirse Kennedy Hill døde i 2019 av en overdose bare 22 år gammel. Hun var barnebarnet til Ethel og Robert F. Kennedy.
OVERDOSE: Saoirse Kennedy Hill døde i 2019 av en overdose bare 22 år gammel. Hun var barnebarnet til Ethel og Robert F. Kennedy.

Barnebarnet ble ifølge New York Times funnet livløs i Kennedy-familiens residens i Hyannis Port i Massachusetts, etter det som skal ha vært en utilsiktet overdose.

<b>DRUKNET:</b> Maeve Kennedy Townsend McKean og hennes sønn Gideon (8) omkom under en padletur i april i år. Townsend McKean var barnebarnet til Ethel og Robert F. Kennedy.
DRUKNET: Maeve Kennedy Townsend McKean og hennes sønn Gideon (8) omkom under en padletur i april i år. Townsend McKean var barnebarnet til Ethel og Robert F. Kennedy.

I april i 2020 rammet nok en tragedie familien da Maeve Kennedy Townsend McKean (40) og hennes sønn Gideon (8) mistet livet etter en padleulykke.

Ifølge myndighetene var det så røff sjø og sterk vind at de to ikke klarte å padle tilbake til stranden.

McKean, som også var barnebarnet til Ethel og Robert F. Kennedy, ble funnet på dypt vann ved Shady Side i Maryland. Sønnen ble funnet først to dager senere, rundt 600 meter fra der moren ble funnet.

Les også (+): Norges verste seriemorder lever i frihet

<b>DRUKNET:</b> Åtte år gamle Gideon Joseph Kennedy McKean druknet etter en padleulykke. 
DRUKNET: Åtte år gamle Gideon Joseph Kennedy McKean druknet etter en padleulykke. 

Hviler det en forbannelse over familien?

Til tross for at mange mener at det hviler en forbannelse over den berømte familien, er det ikke alle som er enige i det.

Patrik Kennedy (52), sønn av Ted Kennedy, uttalte dette etter at familien ble rammet av nok en tragedie i 2019:

– Vi er en stor familie. Alle generasjoner har fått mange barn. Våre besteforeldre fikk mange barn, og så var det våre foreldre, som igjen har fått mange barn. Da er sjansen stor for at man opplever mye, sa han ifølge The Irish Post i fjor.

<b>KOLLAPSET:</b> Kara Kennedy, datteren til Ted Kennedy, døde brått etter å ha fått et hjerteinfarkt under trening i 2011.
KOLLAPSET: Kara Kennedy, datteren til Ted Kennedy, døde brått etter å ha fått et hjerteinfarkt under trening i 2011.

Les også (+): Bløffmakeren Viggo (22) dro til Geiranger og opprettet sitt eget lille, private politidistrikt

Denne saken ble første gang publisert 02/12 2020, og sist oppdatert 11/08 2023.

Les også