Sløseriombudsmannen

Jorden rundt for skattepengene

Har du hørt om kommunen som sendte 85 politikere og byråkrater til Amsterdam for å se på bysykler, selv om man ikke planla å ha noen bysykler selv?

Pluss ikon
<b>SAN FRANCISCO:</b> Denne gang byr vi på politikernes fine og eksotiske reisemål (og morrapils), som finansieres av skattebetalerne.
SAN FRANCISCO: Denne gang byr vi på politikernes fine og eksotiske reisemål (og morrapils), som finansieres av skattebetalerne. Foto: NTB scanpix/Raga Jose Fuste
Sist oppdatert

I en grå kommunebyråkrat-hverdag kan det være godt å komme seg litt bort fra permer og kopimaskiner – hva er da bedre enn om langhelgen kan kalles “studietur”, så morrapilsen på flyplassen kan dekkes av kommunen?

Dette med morrapilsen fikk kommentarfelt-begeret til å renne over etter Skien kommunes årlige studiereise til USA. Én ting var regningen på 400.000 skattekroner for turen som ifølge fylkesordføreren hovedsakelig hadde resultert i økt salg av vafler (selv om vaffelgründeren det var snakk om benektet at hun hadde fått noe hjelp).

Faglige innspill

Da lokalavisa fant ut at flere som reiste ikke engang kunne noe særlig engelsk, økte mistankene om at dette egentlig var en kosetur, og da ordfører Hedda Five og andre i reisefølget krevde å få dekket ørepropper og flyplass-øl kjøpt klokka 8 om morgenen var saken klar.

Ofte er studietur-trangen så stor at man ikke engang prøver å gjøre et ordentlig forsøk på å forsvare pengebruken – i 2015 sendte Tromsø kommune 85 (!) politikere og byråkrater til Amsterdam for å se på bysykler selv om byråd Ragni Ramberg mente det uansett ikke var aktuelt å starte opp i Tromsø. Det var visst uansett ålreit å hente “inspirasjon og faglige innspill”.

Ukens beste påskudd

1. Seks politikere fra Akershus reiser Jorden rundt for å få ideer til en drøy kilometer lang trikkelinje mellom Fornebu og Lysaker.

2. Oslo kommune sendte 30 rektorer til New Zealand for å lære om undervisning, elevene måtte ta fri mens de var borte på grunn av lærermangel.

3. 85 politikere og byråkrater fra Tromsø reiste til Amsterdam for å se på bysykler på tross av at det ikke var aktuelt å starte noe bysykkel-prosjekt i Tromsø.

Spennende

Det syntes også fylkestannlege Arne Åsan som fikk være med Trude Drevland og 35 andre Bergens-byråkrater for å se på trikkeløsninger på den franske rivieraen. Det ble forsøkt påstått at poenget med turen var å sjekke hvordan trikken der forholdt seg til verneverdige bygg, noe som virket litt pussig da ingen som jobbet med bygningsvern var invitert.

Slike behagelige studieturer arrangeres typisk helt uavhengig av budsjettene til de som betaler; det ble komisk da Oslo kommune sendte 30 rektorer til New Zealand for å lære om undervisning mens kommunen måtte gi elevene fri fordi budsjettene var så trange at man ikke hadde råd til å ansette nok lærere, og da Drammen kommune tok seg råd til å sende 12 byråkrater til Japan for å lære om helseteknologi mens helsebudsjettene ble kuttet kraftig, og omsorgsdirektør Eva Grünwald forsikret journalistene om at det uansett ikke var aktuelt å benytte seg av robotløsningene de dro for å lære om.

Ingen har nok gått bananas på samme måte som en gjeng nesten-pensjonister fra Akershus fylkeskommune som for noen år siden rakk å få dekket turer til Vancouver, San Francisco, Hong Kong, Bangkok, Singapore og Kuala Lumpur under påskudd av å planlegge kollektivtrafikk mellom Lysaker og Fornebu (en drøy kilometer) utenfor Oslo. Ingen av dem som faktisk skulle bestemme over kollektivtrafikken fikk bli med, men fylkesordføreren måtte framheve at det i alle fall var spennende å se at trikken i Canada kjørte uten trikkefører!

Denne saken ble første gang publisert 28/05 2019, og sist oppdatert 27/05 2019.

Les også