Fyrstinnens død diskuteres fortsatt

Hva skjedde med fyrstinne Grace?

40 år etter at fyrstinne Grace omkom i en bilulykke spekuleres det fortsatt i Monaco om hva som egentlig hendte 13. september 1982.

<b>FYRSTINNE GRACE OG RAINIER:</b> Prinsesse Stephanie sammen med foreldrene fyrstinne Grace og fyrst Rainier. Fyrsten døde i april 2005, og er stedt til hvile ved siden av sin kone i Grimaldi-familiens hvelv i Monte Carlo.
FYRSTINNE GRACE OG RAINIER: Prinsesse Stephanie sammen med foreldrene fyrstinne Grace og fyrst Rainier. Fyrsten døde i april 2005, og er stedt til hvile ved siden av sin kone i Grimaldi-familiens hvelv i Monte Carlo. Foto: Michel Dufour/WireImage
Publisert

14. september var det 40 år siden fyrstinne Grace døde på sykehuset i Monte Carlo, som senere ble oppkalt etter henne. Hun ble bare 52 år gammel.

Da hadde det gått 34 timer siden Monacos førstedame og datteren prinsesse Stephanie, den gang kun 17 år gammel, hadde blitt alvorlig skadet i en tragisk ulykke på vei hjem fra landstedet i Roc Agel til fyrstepalasset i lilleputtstaten.

En sorgtynget fyrst Rainier ga legene sitt samtykke til å skru av respiratoren som holdt hans kone i live etter at hun ankom sykehuset ett og et halvt døgn tidligere.

Les også: (+) Da lille Elizabeth ble født, var det utenkelig at hun en dag skulle bli dronning

<b>FYRSTINNE GRACE:</b> Fyrstinne Grace startet sin skuespillerkarriere som 20-åring. Hun hadde en rekke roller i filmer og TV-serier før hun giftet seg med fyrst Rainier i 1956.
FYRSTINNE GRACE: Fyrstinne Grace startet sin skuespillerkarriere som 20-åring. Hun hadde en rekke roller i filmer og TV-serier før hun giftet seg med fyrst Rainier i 1956. Foto: PL Gould/images Press/Getty Images

Hjerneslag mens hun kjørte

Født: 12. november 1929

Død: 14. september 1982

Yrke: Skuespiller og fyrstinne av Monaco

Ektefelle: Rainier av Monaco

Barn: Stephanie av Monaco, Caroline av Hannover og Albert av Monaco

Se mer

Legene ved sykehuset uttalte i etterkant at fyrstinnen trolig hadde fått et hjerneslag mens hun kjørte bilen, men da hadde allerede spekulasjonene om hva som egentlig skjedde begynt for lenge siden.

Var det prinsesse Stephanie som kjørte bilen, selv om hun ikke hadde førerkort? Var både mor og datter påvirket av alkohol? Kranglet de fordi Stephanie ville gifte seg med kjæresten, racerbilsjåføren Paul Belmondo? Ryktene var mange og sterke.

– Fyrstehuset selv har ansvaret for at ryktene oppsto og fortsatt eksisterer. De informerte aldri om detaljer rundt ulykken, sier en monegasker til Her og Nå.

<b>BEGRAVELSE:</b> Prinsesse Caroline, fyrst Rainier og daværende prins Albert (delvis skjult) fulgte etter fyrstinne Grace sin båre gjennom Monte Carlos gater.
BEGRAVELSE: Prinsesse Caroline, fyrst Rainier og daværende prins Albert (delvis skjult) fulgte etter fyrstinne Grace sin båre gjennom Monte Carlos gater. Foto: Tim Graham Photo Library via Getty Images

En av grunnene til at ryktene oppsto, var at de første som kom til ulykkesstedet fortalte at fyrstinnen ble funnet i baksetet, og at prinsesse Stephanie alvorlig skadet kom krypende ut fra førersetet.

Les også: Kaoset og ryktene rundt ekteskapet til fyrstinne Charlene og fyrst Albert føyer seg inn i en rekke av skandaler i Monaco.

Kjørte prinsesse Stephanie bilen?

Ryktene om at det var Stephanie som hadde kjørt bilen spredte seg dermed som ild i tørt gress fra Monaco og ut i verden.

Det var også det store samtaleemnet da fyrstinne Grace 18. september ble bisatt i Saint-Pauls- katedralen med blant andre USAs daværende førstedame Nancy Reagan, prinsesse Diana og hennes gode venn og skuespiller Cary Crant til stede.

Prinsesse Stephanie derimot lå fortsatt skadet på sykehuset, og fikk ikke tatt farvel med sin mor. Det har hun senere fortalt har plaget henne i alle disse årene.

Det har nok også alle ryktene om at det var hun som var ansvarlig for morens død, men det gikk 20 år før hun delte sine følelser.

<b>PRINSESSE STEPHANIE:</b> Prinsesse Stephanie, med nakkekrage, og prins Albert deltok på en gudstjeneste til ære for fyrstinne Grace en måned etter hennes død.
PRINSESSE STEPHANIE: Prinsesse Stephanie, med nakkekrage, og prins Albert deltok på en gudstjeneste til ære for fyrstinne Grace en måned etter hennes død. Foto: Getty Images

– Jeg kjørte ikke. Det er sikkert. Jeg ble kastet rundt i bilen, akkurat som moren min ble slengt bak i baksetet. Passasjerdøra var knust og jeg kom meg ut gjennom den eneste mulige utgangen, på sjåførsiden, fortalte prinsesse Stephanie i et intervju med Paris Match i 2002.

Les også: Dronning Elizabeth og prinsesse Diana forsto hverandre aldri

<b>GRACE OG DIANA:</b> Fyrstinne Grace og prinsesse Diana døde begge i en tragisk bilulykke. Her sammen med prins Charles i London i 1981.
GRACE OG DIANA: Fyrstinne Grace og prinsesse Diana døde begge i en tragisk bilulykke. Her sammen med prins Charles i London i 1981. Foto: Anwar Hussein/Getty Images

Benekter skyld i ulykken

Hun la ikke skjul på at hun var skuffet over at hverken hennes familie eller fyrstehuset aldri har gått ut mot spekulasjonene.

– Jeg orker ikke dette mer. Alt dette som er blitt skrevet og sagt har opprettholdt et ikke-eksisterende mysterium. Jeg vil bare si: Stopp. La meg oppdra barna mine i fred og gå videre med livet mitt, sa prinsessen.

Også i et intervju med tyske magasinet Bunte i 2003 benekter Stephanie noe som helst form for skyld i ulykken.

– Jeg har ingenting å klandre meg selv for. Det måtte i så fall være at jeg overlevde og fortsatt er her. Tok mamma feil av gassen og bremsen? Jeg vet ikke. Det var ikke jeg som kjørte, sa prinsessen.

Les også: (+) Edward var konge i 326 døgn: Mange oppfattet ham som en forræder

<b>ULYKKESSTEDET:</b> Det var på vei hjem fra ferie prinsesse Stephanie og fyrstinne Grace kjørte ut av veien. Fyrstinnen døde på sykehuset dagen etter.
ULYKKESSTEDET: Det var på vei hjem fra ferie prinsesse Stephanie og fyrstinne Grace kjørte ut av veien. Fyrstinnen døde på sykehuset dagen etter. Foto: Getty Images

Spekulasjoner rundt hennes død

Monegaskere Her og Nå har snakket med mener at fyrstinne Graces popularitet er årsaken til at spekulasjonene rundt hennes død fortsatt eksisterer – 40 år etter.

– Hun var elsket av alle, og vil aldri bli glemt, sier en.

– Hennes død preger fortsatt Monaco. Mange av skandalene hadde ikke skjedd hvis hun hadde fått leve lenger. Hun var «sjefen» i familien, og hadde satt en stopper for det utagerende livet til både prinsesse Stephanie, prinsesse Caroline og fyrst Albert.

<b>BARNA TIL FYRSTINNE GRACE:</b> Fyrstinne Charlene, fyrst Albert og prinsesse Stephanie på Monte Carlo open i tennis i april 1982.
BARNA TIL FYRSTINNE GRACE: Fyrstinne Charlene, fyrst Albert og prinsesse Stephanie på Monte Carlo open i tennis i april 1982. Foto: Daniel Simon/Gamma-Rapho via Getty Images

Da Caroline ble skilt fra playboyen Philippe Junot i 1980, sa Grace til sine venner at hun heretter skulle «godkjenne» sine barns kjærester.

– Det fikk hun dessverre ikke anledning til, sier en annen.

Denne saken ble første gang publisert 20/09 2022.

Les også