Den djevelske julevasken

Hesteskaller, bæsjestokker, nesten-rakfisk og andre juletradisjoner

Rundt om i verden er det mange rare jule-tradisjoner. Vi har samlet et knippe som skaper julestemning der og kanskje her.

Publisert

Renslighet er en dyd sies det, og noen tar dette helt bokstavelig. I Guatemala antas det at djevelen og mange andre onde ånder lurer i de mørke, fuktige og skitne hjørnene av deres hjem. Derfor bruker de hele uken før jul på å rydde, feie, samle søppel og stable all skitt og lort i en haug utendørs.

Som en engel på toppen av et juletre, plasseres et bilde av djevelen oppå søppelberget og hele haugen settes i brann. Denne fascinerende tradisjonen kalles «La Quema del Diablo» (å brenne djevelen), og den symboliserer å kvitte seg med alt vondt det siste året for å starte på ny fra asken. Holder ikke med å sette en skål med Ajax under sofaen der altså.

Visste du at …

...skikken med å kysse under misteltein kommer fra nordisk mytologi hvor gudinnen Frigg lover velsignelse til de som utfører skikken. Frigg var gift med Odin og mor til Balder. Hun var vis og kjente gudenes, menneskenes og verdens skjebne. Avviser du kysset, bringer det ulykke. Muligheter her altså. Er du modig, kan du jo prøve med granbar.

Ganna i Etiopia

Etiopiere feirer jul 7. januar og som en del av Ganna/Genna, deltar de på en gudstjeneste i den etiopisk-ortodokse kirken sammen med familiene sine. De faster dagen før og kler seg i hvitt for anledningen, og beveger seg i en prosesjon rundt kirken som en del av seremonien.
Gutter og menn spiller også gjerne en kamp de kaller Ganna som ligner på gatehockey.


Rulleskøyter i Venezuela

The capital of Caracas is doing Christmas right, making the most of a green Christmas by still finding a way to glide rather than walking.
Venezuelans in this city strap on their rollerblades on Christmas morning each year and take to the streets to skate to mass, as 70 % of the population (Metro.co.uk) is Catholic. The government actually closes the streets until 8:00 am on Christmas day in order to make sure it’s safe for families to enjoy the holiday tradition together and get to mass without too much difficulty.

Tysk lykkeagurk
Tysk lykkeagurk

Tysk lykkeagurk

Det kan være rare ting på folks juletrær, det være seg stygge skolebilder i en juleramme eller bakervarer på en snor, men den tyske sylteagurken topper listen.

Tradisjonen er å gjemme den på treet i siste liten. På julemorgen vil barnet som finner den først få en ekstra gave. For voksne antas det å bringe lykke til den som oppdager den først.

Sladrearv
Sladrearv

Sladrealv

«Er det noen snille barn her?» blir mild i forhold til denne skumle dukken som overvåker barn i USA i desember.

Alven flytter seg rundt i huset, sitter og vokter barna, for så visstnok å returnere til Nordpolen for å sladre til julenissen om deres oppførsel.

Kjøpesenternisser
Kjøpesenternisser

Kjøpesenter-nisser

Du ville normalt ikke la barnet ditt sette seg i fanget til en totalt fremmed. Men i engelsktalende land er det tradisjon å tvinge dem til å sette seg på fanget til en innleid fyr i knallrød dress og med et ansikt som er skjult av et kunstig, hvitt skjegg. Bare for å få tatt noen bilder av de håpefulle, men ofte ender det like gjerne i tårer og snørr.

Santacon
Santacon

Santacon karneval

Denne begivenheten finner årlig sted i New York City, og er for dem som ønsker å kle seg ut som julenissen. Det er ikke for barn,
men voksne som vil komme i jule-stemning, kle seg ut og ha det gøy. Det er visstnok ikke tillatt å drikke. Skulle noen være så uheldig å dukke opp i alvekostyme, blir det ikke sett nådig på.

Tio de Nadal
Tio de Nadal

Bæsjestokk mates fram til jul

«Tió De Nadal» er den katalanske bæsjestokken, en spesielt unik juletradisjon i denne delen av Spania.

Lokalbefolkningen lager en figur av en tømmerstokk, tegner på et ansikt og setter på en hatt. Så bruker de fjorten dager på å mate den med frukt, nøtter og søtsaker.

På julaften slår hele familien stokken med pinner og synger en tradisjonell sang som oversatt blir til «hvis du ikke driter bra, slår jeg deg med en pinne» til stokken gir fra seg alle godsakene.

De dekorerer også julekrybbene sine med små, bæsjende, keramiske figurer. Vanligvis kjente karakterer hentet fra årets nyheter. Figurer med buksene rundt anklene til og med.

Mari Lywd
Mari Lywd

Mari Lwyd i Wales synger

En Sør-Wales-tradisjon med noen skremmende aspekter. Tradisjonen innebærer bruk av hodeskallen til en hest montert på en stang og båret av en person skjult under en sekk.

Opprinnelsen er fra hedenske ritualer hvor Mari Lwyd ankommer døren til hjemmet ditt eller en pub og utfordrer deg til en rime/sang-konkurranse.

Huseierne forventes å nekte dem adgang, igjen gjennom sang, og de to sidene ville fortsette sine svar til hverandre med sang. Hvis huseierne mister toneleiet til slutt, vil de måtte invitere inn på mat og drikke.

Spådom ved skokasting

På julaften i Tsjekkia deltar ugifte i et ritual som involverer sko og ekteskap. De står med ryggen til døren og slenger en sko over skulderen. Hvis skoen lander med tåen vendt mot døren, betyr det at personen vil gifte seg i løpet av det neste året. Men får de en hæl mot døren, må de se frem til nok et år som singel. Noen foretrekker kanskje det siste.

Glem ribbe, her er det KFC Chicken som gjelder

KFC
KFC

En smart markedsføringskampanje i Japan overbeviste en gang befolkningen om at stekt kylling er et tradisjonelt amerikansk festmåltid. Mange japanere stikker nå innom en Kentucky Fried Chicken-restaurant for sin årlige julemiddag.

Oberst Sanders-statuer har festlige antrekk og tilbehør utenfor, og maten serveres i pyntede juletemabokser hvert år gjennom hele jula. Dessuten er KFC en så populær julegodbit i Japan at reservasjoner må gjøres på forhånd.

Høy etterspørsel førte til fødselen av en KFC-leverings-tjeneste på nett som lar japanere få julebøtten med kylling levert på festdagen.

La Font de la Figuera
La Font de la Figuera

Her er en for det nye året

I Spania er det vanlig å bruke rødt undertøy på nyttårsaften. Men den lille byen La Font de la Figuera har tatt tradisjonen ett skritt videre: Løping utendørs kun iført rødt undertøy. Merkelig nok har byen den høyeste forekomsten av lungebetennelse i landet.

Skikken har bredt om seg for i Santa Monica, California, hvor bildet er fra, har det også fenget an.

Mattak
Mattak

Julematen du aldri glemmer

Neste gang du klager over bestemors festlige rosenkål, send en tanke til folk på Grønland.

Hver jul må de gomle mattak – rå hvalskinn med litt spekk – og kiviak som lages ved å pakke en alkefugl inn i selskinn, begrave den i flere måneder og spise det nedbrutte kjøttet. Litt sånn som rakfisk egentlig.

Vart du skræmt no?

I Østerrike har St. Nicholas en ond motpart kalt Krampus. Han er den slemme utgaven til St. Nicks godhet, en demonlignende skapning med
én oppgave:

Å straffe uskikkelige barn før jul.

Menn kledd i djevelkostymer streifer rundt i gatene, bærer på lenker og en kurv for å bortføre spesielt slemme barn og hale dem til helvete. Da lærer de nok å holde seg hjemme.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 61 2022

Denne saken ble første gang publisert 16/12 2022.

Les også