Vakkert OG konfliktfylt fjellområde:

Trøbbel i paradiset Kashmir

Fra horder av utlendinger og gode tider til bomber, terrorister og null turister. Da jeg besøkte Kashmir i 1988 så fremtiden lys ut. Året etter begynte problemene. De tar ikke slutt med det første.

Pluss ikon
Sist oppdatert

Klokka fire om morgningen våkner jeg til lett bølgeskvulp og mullaenes rop fra fjerne minareter. I mørket kan jeg høre en spinkel stemme forsiktig hviske mitt navn. Jeg har hyret en chicara; en vanntaxi, og mannen med padleåra har møtt opp en halvtime før tiden. Han har ikke råd til å miste en eneste kunde.

Kashmir er i dag den besøkendes marked. Som utlending blir jeg behandlet lik en maharaja. Jeg lever som en, også. Når jeg er på tur, bor jeg vanligvis på svært enkle hoteller, hos private eller i telt. Jeg sjekker aldri inn på luksushoteller. Men i dag våknet jeg i en overdådig husbåt. Og grunnen er enkel: Innsjøene Dal og Nigeen i Srinagar, Kashmirs hovedstad, har over 600 flytende hoteller myntet på besøkende. Av disse er det kun rundt 60 som har gjester, hovedsakelig indiske turister. Prisene på overnatting er derfor mildt sagt lave.

Skjeggete muslimer

<b>OVERDÅDIG: </b>Egen servitør, i en overdådig husbåt, føltes svært uvant. Men når det koster 300 kr natten inkludert tre måltider (middagen hadde hele seks forskjellige retter), så det prøves … og jeg følte meg som en maharaja.
OVERDÅDIG: Egen servitør, i en overdådig husbåt, føltes svært uvant. Men når det koster 300 kr natten inkludert tre måltider (middagen hadde hele seks forskjellige retter), så det prøves … og jeg følte meg som en maharaja.

– 95 prosent av Srinagars innbyggere er direkte eller indirekte avhengig av turister, forteller min lokale tolk når vi litt etter litt lydløst sklir over Nigeens vannspeil. I det nattehimmelen må vike for et svakt lys i øst, entrer vi en labyrint av trange kanaler før vi ankommer Kashmirs berømte flytende marked.

Menn i alle aldre padler ivrig rundt i smale kanoer av tre. Med seg har de grønnsaker, frukt og blomster. Andre kommer med tomme kanoer for å kjøpe, og jeg forbløffes over hvordan de klarer å manøvrere sine farkoster. Men jeg imponeres også over hvordan jeg blir mottatt. Det eneste jeg ser er smil. Skjeggete muslimer med i utgangspunktet strenge ansikter padler bort til meg og ønsker meg velkommen til Kashmir før de haster videre for å selge eller kjøpe. Straks sola viser seg har restauranteierne og butikkeierne fått det de trenger for dagen og hele markedet fordufter inntil neste morgen.

Da jeg besøkte Kashmir første gang i 1988, var det flere turister enn lokale kjøpmenn på Srinagars flytende marked. Nå er jeg den eneste utlendingen her.

<b>I VERDENSKLASSE:</b> Srinagars flytende marked starter lenge før dagslyset dukker opp. Her en av selgerne med hjemmedyrkede grønnsaker han skal selge.
I VERDENSKLASSE: Srinagars flytende marked starter lenge før dagslyset dukker opp. Her en av selgerne med hjemmedyrkede grønnsaker han skal selge.

Fra frigjørerne til terrorister

Siste jeg besøkte Kashmir i 2001, vandret jeg gjennom gater med bevæpnede soldater på hvert hjørne og bygninger ødelagt av bomber. Trusselnivået var høyt. Den gangen så jeg heller ikke en eneste utlending, forståelig nok. Men siden da har ting roet seg i Kashmir. I alle fall til en viss grad.

– De første terroristene dukket opp på slutten av 80-tallet og ble den gang kalt frigjørere, kan min tolk Elias (36) fortelle. Han forklarer videre at de kalte seg JKLF (Jammu & Kashmir Liberation Front), og ønsket at Kashmir skulle løsrive seg fra India og bli en selvstendig stat.

– Mange støttet løsrivelsen, for India hadde jo på en måte «sneket» seg til herredømme over Kashmir, medgir Elias.

FANTASTISK NATUR. Den beste måten å entre Kashmir på er å komme fra øst, Ladakh, med buss eller bil. Da må Zoji La krysses og her er naturen og ikke minst veien, virkelig vill og vakker. Her en lastebil med motorstopp like under fjellpasset.
FANTASTISK NATUR. Den beste måten å entre Kashmir på er å komme fra øst, Ladakh, med buss eller bil. Da må Zoji La krysses og her er naturen og ikke minst veien, virkelig vill og vakker. Her en lastebil med motorstopp like under fjellpasset.

Bakteppet for Konflikten går tilbake til 1947 da britene oppga herredømme over Britisk India. Flertallet av befolkningen i Kashmir var muslimer, og ønsket en sammenslutning med det muslimske Pakistan. Den daværende fyrsten, maharaja Hari Singh, som var hindu, ønsket å styre Kashmir som en selvstendig stat, men da stammekrigere fra Pakistan rykket inn i Kashmir til støtte for et lokalt muslimsk opprør i 1947, søkte maharajaen militærhjelp fra India. Som motytelse måtte han melde Kashmir inn i Den indiske union. I det nordvestlige området av Kashmir dannet muslimer et indre selvstyre som de kalte Azad Kashmir («Fritt Kashmir»). Opprøret ble støttet av Pakistan. Etter langvarige kamper ble opprøret slått ned av indiske tropper. FN-megling oppnådde våpenstillstand i 1949 som delte Kashmir i et indisk- og et pakistansk-administrert område. Delelinjen fikk imidlertid stadig mer preg av en permanent grense. Både India og Pakistan gjør fortsatt krav på Kashmir.

Avtalen som maharajaen tegnet med India i oktober 1947, sa at Kashmir kunne fortsette som en del av India inntil befolkningen selv fikk avgjøre sin skjebne i en folkeavstemning.

–Denne har derimot aldri blitt avholdt, påpeker Elias og hevder at der ligger kjernen til Kashmirs problemer.

Marihuana vokser vilt

1988 var ifølge mange eldre innbyggere som jeg snakker med det beste året noensinne i Kashmir. Elias var bare en guttunge den gangen, men han husker horder av turister og husbåter fulle av utlendinger. Men han husker også at de militante gruppene, de fleste sponset og trent av Pakistan, ble godt mottatt av Kashmirs befolkning allerede året etter. Men i opprørsgruppenes kjølvann forsvant turistene samtidig som militante muslimske opprørere ble stadig mer voldelige. Det samme ble de indiske styrkene.

Ifølge en rapport fra Amnesty International kan ikke ugjerningene foretatt av Kashmirs militante muslimer måle seg med hva de indiske styrkene har stått for. Og den samme rapporten sier at frem til 2015, har ikke en eneste indisk soldat eller politimann blitt stilt for en sivil rett i India, til tross for beskyldninger om drap, voldtekter og lemlestelser av uskyldige sivile.

<b>VOKSER VILT:</b> Elias viser frem noen av marihuana buskene som vokser i store mengder langs veien mellom Srinagar og Pahalgam.
VOKSER VILT: Elias viser frem noen av marihuana buskene som vokser i store mengder langs veien mellom Srinagar og Pahalgam.

Sammen med Elias drar jeg til Pahalgam. Et skogkledd fjellområde ikke langt fra Srinagar. Jeg var her første gang i 1988 og forandringene er kolossale siden den gangen. Og litt underlige. Blant annet vokste det ikke enorme mengder marihuana vilt i veikanten for 29 år siden.

– Vi er troende muslimer, vi røyker ikke marihuana derfor får plantene stå i fred, smiler Elias, men innrømmer at ungdomsgjenger i det siste har blitt observert med sekker fulle av marihuana.

EVENTYRLIG STEMNING: Både Dal innsjøen og Nigeen innsjøen er full av fiskere. Omringet av høye fjell og tåke, hviler det en eventyrlig og eksotisk atmosfære over Srinagars innsjøer.
EVENTYRLIG STEMNING: Både Dal innsjøen og Nigeen innsjøen er full av fiskere. Omringet av høye fjell og tåke, hviler det en eventyrlig og eksotisk atmosfære over Srinagars innsjøer.

Nordmann kidnappet og drept

Tyve minutter senere ankommer vi Pahalgam. Et vakkert område, men for en nordmann overskygges dette av den tragiske historien om Hans Christian Ostrø. I juli 1995 ble nordmannen kidnappet av terroristgruppen al-Faran like ved Pahalgam. 13. august samme året ble han funnet drept.

Og i Pahalgam er det mye uro. Sist i juli.

– En gruppe hinduistiske pilegrimer på vei hjem etter å ha besøkt den hellige Amaranath grotta ble drept av sunnimuslimske terrorister, fordi den årlige pilegrimsferden til Amaranath genererer penger til den sjiamuslimske minoriteten i Pahalgam området, sukker Elias. Han forteller at flere titalls hindupilegrimer har blitt massakrert de siste 17 årene av denne ene grunnen.

Indiske turister

Konlikten om Kashmir

India anklager Pakistan for å bevæpne og trene opp opprørere som siden 1989 har kjempet for at Kashmir skal bli uavhengig fra India, eller at regionen skal slås sammen med Pakistan. Den pakistanske regjeringen avviser anklagen.

Rundt 70 000 mennesker er blitt drept i konflikten. Over 97 prosent av innbyggerne i Indiske Kashmir er muslimer.

Det er veldig lett å se seg blind på Kashmirs mange negative sider, men det finnes mye mer i dette karrige fjellområdet enn terror og uroligheter. For Kashmir blir av mange sett på som noe av det mest naturskjønne området i hele verden. Tjukk granskog, høye fjell og turkisblå elver dominerer. Og folkene som lever her er svært gjestfrie. Og selv om utenlandske turister fortsatt holder seg unna Kashmir, så strømmer det til mange indiske turister, noe 15 år gamle Shahid setter pris på.

– Har aldri vært bedre tider, hevder han når jeg treffer han sammen med familiens hester i Pahalgam. Han forteller at de tjener gode penger på å leie ut hestene til indiske turister, og for en 15-åring er 2017 det beste året noensinne i Kashmir. Og jeg hører flere slike historier. Tross flere voldelige episoder de siste årene, så viser de siste års utvikling at konflikten i Kashmir krever færre menneskeliv enn tidligere.

<b>– ALDRI VÆRT BEDRE TIDER:</b> 15 år gamle Shahid hevder tidene i Kashmir aldri har vært bedre – i alle fall ikke i hans levetid. Han og familien lever godt av å leie ut hester til indiske turister i Pahalgam.
– ALDRI VÆRT BEDRE TIDER: 15 år gamle Shahid hevder tidene i Kashmir aldri har vært bedre – i alle fall ikke i hans levetid. Han og familien lever godt av å leie ut hester til indiske turister i Pahalgam.

Konflikt med Kina

Dessuten ser jeg langt færre soldater i gatene nå, og jeg føler at stemningen er mer avslappet enn i 2001. Derfor undrer jeg meg på hvorfor ikke flere av de utenlandske turistene kommer tilbake. Svaret overrasker meg:

– Utlendingene er ikke redde for militante muslimer lenger. De er redde for Kina, hevder Elias. Bakgrunnen er området Doklam, høyt opp i Himalaya, som både Kina og Bhutan gjør krav på. India gjør ikke krav på området, men støtter Bhutan. Spenningen mellom India og Kina økte tidligere i år da kinesiske soldater begynte å bygge en anleggsvei på Doklam-platået. India sendte soldater for å stanse anleggsvirksomheten. Kina svarte med å sende enda flere soldater til området og har siden holdt militærøvelser.

<b>FORURENSET:</b> Kashmir blir av mange oppfattet som svært naturskjønt og friskt. Men Jhelum Elven, som renner gjennom sentrum av Srinagar, er svært forurenset. Uten at det stopper Mansoor, der han fisker rett ved siden av kloakk utslipp.
FORURENSET: Kashmir blir av mange oppfattet som svært naturskjønt og friskt. Men Jhelum Elven, som renner gjennom sentrum av Srinagar, er svært forurenset. Uten at det stopper Mansoor, der han fisker rett ved siden av kloakk utslipp.

Doklam-platået er strategisk viktig, særlig for India, fordi det ligger like ved Siliguri-korridoren, også kjent som Chicken's Neck – en smal korridor som forbinder Nordøst-India med resten av landet.

– Konflikten skriver seg tilbake til 1959, som resulterte i en kortvarig grensekrig i 1962, uttaler sinolog Harald Bøckman til Minerva.

– Vi var i krig med Kina i 1962, og nå ser det ille ut igjen, mener Elias. Han er overbevist, som mange andre Kashmir innbyggere, at det er denne konflikten som i dag holder utlendingene vekk fra Kashmir.

– Faren for en atomkrig er til stede, og om muslimer med geværer skremte utlendinger fra Kashmir tidligere, kommer vi ikke til å se snurten av dem i fremtiden hvis denne konflikten eskalerer.

Historien så langt

1947: India får uavhengighet fra Storbritannia, men Kashmirs stilling blir ikke avklart.
1964 FN-avtale fører til at 2/3 av Kashmir kommer under indisk kontroll, resten under pakistansk.
1965 Full krig bryter ut mellom India og Pakistan.
1971 Krig bryter ut igjen.
1972 Våpenhvile, men ingen enighet.
29. juli 1998 Stans i fredsforhandlingene mellom den indiske og den pakistanske statsministeren.
Juli 1998 Kamper langs kontroll linjen.
August 2000 Terrorister massakrerer minst 89 mennesker (noen hevder 105) og skader mer enn 60.
Oktober 2001 Hele 38 mennesker drept i Srinagar.
Juli 2001 Nye 13 mennesker drept.
August 2002 Terrorister dreper 9 hinduistiske pilegrimer.
Mai 2003 India og Pakistan gjenopptar diplomatiske forbindelser.
Juni 2010 Store demonstrasjoner i Kashmir – pågår i flere måneder.
Juni 2011 Indiske styrker dreper tre pakistanske soldater.
2014 Det gjennomføres et valg med uvanlig høy valgdeltagelse, til tross for oppfordringer til boikott.
Juli 2016 Voldelige protester oppstår og mer enn 90 mennesker mister livet.
April 2017 Laveste valgdeltagelsen på 30 år i Kashmir. Mer enn 200 voldsepisoder. 7 mennesker mistet livet.
Juli 2017 8 hinduistiske pilegrimer drept av terrorister.

Denne saken ble første gang publisert 09/09 2019, og sist oppdatert 09/09 2019.

Les også