Universets fotoalbum

Disse blinkskuddene viser at det er mer i universet enn du aner

NASAs bildearkiv er et fotoalbum i stjerneklasse, gratis tilgjengelig for alle.

<b>FARVEL TRYGGHET:</b> Bruce McCandless var den første astronauten som testet en ryggmontert manøvreringsenhet med små rakettmotorer. Innretningen fungerte så tillitvekkende at han til slutt våget å manøvrere seg nesten 100 meter vekk fra Romfergen. Hadde astronauten fått motorstopp, hadde han ikke hatt mulighet til å manøvrere seg tilbake til tryggheten til moderskipet.
FARVEL TRYGGHET: Bruce McCandless var den første astronauten som testet en ryggmontert manøvreringsenhet med små rakettmotorer. Innretningen fungerte så tillitvekkende at han til slutt våget å manøvrere seg nesten 100 meter vekk fra Romfergen. Hadde astronauten fått motorstopp, hadde han ikke hatt mulighet til å manøvrere seg tilbake til tryggheten til moderskipet.
Sist oppdatert

Det første bildet ble tatt fra verdensrommet allerede for snart 75 år siden. En av Hitlers tidligere V-2 raketter som var blitt erobret av det amerikanske forsvaret ble utrustet med kamera i nesen istedenfor sprengstoff. Da raketten ble skutt opp fra White Sands-basen i New Mexico 24. oktober 1946, tok det automatiserte kameraet bilder annethvert sekund mens raketten klatret til 105 kilometers høyde. Grensen til verdensrommet var nådd, og kameraet, som var beskyttet av en stålkasse, landet trygt i fallskjerm.

I årene som fulgte har mennesket satt sine fotspor på Månen, opprettet en permanent base i rommet med romstasjonen ISS, tatt robotselfier på Mars og rettet blikket langt nok ut i universet til å bivåne skapelsen av galakser og dødskampen til supernovaer.

Helt siden den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA ble opprettet i 1958 har den sittet ringside, utforsket og dokumentert universet, og sitter i dag med en skattkiste full av bilder. Det var tross alt denne organisasjonen som klarte å sende mennesker til Månen. I tillegg har den fotografert hver eneste planet i Solsystemet og sendt opp Hubble-romteleskopet for å utforske fjerne galakser.

Disse bildene har hele tiden vært til fri benyttelse, og hundrevis av dem har vært publisert på nettet siden 1990-tallet. Men utvalget har vært tilfeldig og begrenset helt til NASA gjorde hele samlingen på 140 000 bilder, videoer og lydfiler tilgjengelig online på nettsiden nasa.gov for to år siden.

Mange av bildene, for eksempel det ikoniske av Buzz Aldrin på Månen, er allerede verdenskjente. Men et dypere dykk inn i arkivet avslører også ukjente steder i universet og fotomotiver som bare astronauter opplever. Her har vi samlet noen av astronautenes og romforskernes blinkskudd.

<b>FØRSTE ROMFOTO:</b> Verdens første foto tatt fra verdensrommet ble tatt ved hjelp av en tysk V-2 rakett som opprinnelig var ment som et avansert masseødeleggelsesvåpen. Krummingen til horisonten er godt synlig fra 100 kilometers høyde.
FØRSTE ROMFOTO: Verdens første foto tatt fra verdensrommet ble tatt ved hjelp av en tysk V-2 rakett som opprinnelig var ment som et avansert masseødeleggelsesvåpen. Krummingen til horisonten er godt synlig fra 100 kilometers høyde.
<b>MARS-SELFIE:</b> Er det liv på Mars? sang David Bowie. Etter at Mars-roboten Curiosity landet på Mars i 2012 etter å ha tilbakelagt 560 millioner kilometer, har den blant annet funnet vann under mars-overflaten, noe som kan være grunnlaget for liv. Den er også en racer til å ta selfier med kameraet på robotarmen. Ved å sy sammen flere titalls bilder kan den gi et naturtro inntrykk av hvordan den ser ut på avstand mens den kjører rundt.
MARS-SELFIE: Er det liv på Mars? sang David Bowie. Etter at Mars-roboten Curiosity landet på Mars i 2012 etter å ha tilbakelagt 560 millioner kilometer, har den blant annet funnet vann under mars-overflaten, noe som kan være grunnlaget for liv. Den er også en racer til å ta selfier med kameraet på robotarmen. Ved å sy sammen flere titalls bilder kan den gi et naturtro inntrykk av hvordan den ser ut på avstand mens den kjører rundt.
<b>ENSOM LANDEVEI:</b> Roboten Opportunity som landet på Mars i 2004 var opprinnelig designet for å tilbakelegge én kilometer, men klarte å kjøre til sammen drøyt 45 kilometer før den ble ødelagt av en sandstorm i 2018. 
ENSOM LANDEVEI: Roboten Opportunity som landet på Mars i 2004 var opprinnelig designet for å tilbakelegge én kilometer, men klarte å kjøre til sammen drøyt 45 kilometer før den ble ødelagt av en sandstorm i 2018. 
<b>NORDLYS:</b> Romteleskopet Hubble som går i bane rundt jorden er kjent for å levere detaljerte bilder av himmellegemer langt unna. En av nyobservasjonene i 2016 var nordlyset på Jupiter som er langt kraftigere enn det vi opplever her på jorden. – Det ser nesten ut som om det er fyrverkerifest på Jupiter, uttalte en av astronomene.
NORDLYS: Romteleskopet Hubble som går i bane rundt jorden er kjent for å levere detaljerte bilder av himmellegemer langt unna. En av nyobservasjonene i 2016 var nordlyset på Jupiter som er langt kraftigere enn det vi opplever her på jorden. – Det ser nesten ut som om det er fyrverkerifest på Jupiter, uttalte en av astronomene.
<b>DØDSKAMP:</b> Restene av supernovaen Tycho sett gjennom røntgenkameraet til satellitten Chandra. Det man ser er sjokkbølgene etter eksplosjonen som har varmet stjernerestene opp til flere millioner grader. Ved hjelp av datasimuleringer kan forskere studere hvordan stjerner eksploderer, noe som igjen er viktig for å forstå hvordan universet ekspanderer.
DØDSKAMP: Restene av supernovaen Tycho sett gjennom røntgenkameraet til satellitten Chandra. Det man ser er sjokkbølgene etter eksplosjonen som har varmet stjernerestene opp til flere millioner grader. Ved hjelp av datasimuleringer kan forskere studere hvordan stjerner eksploderer, noe som igjen er viktig for å forstå hvordan universet ekspanderer.
<b>MYK LANDING:</b> Etter at Romfergen ble pensjonert, er det russiske Sojus romfartøyer som frakter astronauter til og fra ISS-romstasjonen. Her lander «Ekspedisjon 59» i Kasakhstan sist juni med amerikaneren Anne McClain, canadieren David Saint-Jaques og russeren Oleg Kononenko etter 204 dager i rommet. Flammen under selve Sojus-kapselen kommer fra bremse­rakettene som sørger for en myk landing i tillegg til fallskjermene.
MYK LANDING: Etter at Romfergen ble pensjonert, er det russiske Sojus romfartøyer som frakter astronauter til og fra ISS-romstasjonen. Her lander «Ekspedisjon 59» i Kasakhstan sist juni med amerikaneren Anne McClain, canadieren David Saint-Jaques og russeren Oleg Kononenko etter 204 dager i rommet. Flammen under selve Sojus-kapselen kommer fra bremse­rakettene som sørger for en myk landing i tillegg til fallskjermene.
<b>PORTEN TIL VERDENS­ROMMET:</b> Et Sojus MS-15 flyr opp gjennom jordatmosfæren etter utskytningen fra Kasakhstan 25. september i fjor. Det spesielle er at bildet er tatt fra rom­stasjonen ISS og viser opp­skytingen ovenfra. Selve turen opp til romstasjonen tok seks timer og krevde fire omløp rundt jorden.
PORTEN TIL VERDENS­ROMMET: Et Sojus MS-15 flyr opp gjennom jordatmosfæren etter utskytningen fra Kasakhstan 25. september i fjor. Det spesielle er at bildet er tatt fra rom­stasjonen ISS og viser opp­skytingen ovenfra. Selve turen opp til romstasjonen tok seks timer og krevde fire omløp rundt jorden.
<b>ROM MED UTSIKT:</b> Astronaut Nick Hague la ut dette bildet i oktober med kommentaren: <br/>«I dag er min siste mandag om bord i dette romlaboratoriet og jeg nyter den siste utsikten». Hague tilbrakte seks måneder på Den internasjonale romstasjonen (ISS). På den tiden tilbakela han 130 millioner kilometer i løpet av 3248 jordomløp.
ROM MED UTSIKT: Astronaut Nick Hague la ut dette bildet i oktober med kommentaren:
«I dag er min siste mandag om bord i dette romlaboratoriet og jeg nyter den siste utsikten». Hague tilbrakte seks måneder på Den internasjonale romstasjonen (ISS). På den tiden tilbakela han 130 millioner kilometer i løpet av 3248 jordomløp.
<b>SISTE REIS:</b> Romfergen Dicovery sett fra Den internasjonale romstasjonen, på Discoverys aller siste ferd i februar 2011. Discovery var romfergen med flest turer i rommet. I løpet av 27 år ble det 39 romferder.
SISTE REIS: Romfergen Dicovery sett fra Den internasjonale romstasjonen, på Discoverys aller siste ferd i februar 2011. Discovery var romfergen med flest turer i rommet. I løpet av 27 år ble det 39 romferder.
<b>SPEKTAKULÆRT:</b> En søyle av solmasse skytes ut i verdensrommet 31. august 2012, <br/>i et spektakulært fenomen som kalles Coronal Mass Ejection (CME).
SPEKTAKULÆRT: En søyle av solmasse skytes ut i verdensrommet 31. august 2012,
i et spektakulært fenomen som kalles Coronal Mass Ejection (CME).

STORMFULL PLANET

Det blåste friskt på jord­kloden 4. september i fjor. Bildet som er tatt fra GOES-16 vær­satellitten som går i geostasjonær bane på 35 786 kilometers høyde viser fire tropiske sykloner på rekke langs jordens vestlige sfære. Da bildet ble tatt var orkanene Juliette i det østlige Stillehavet og Dorian i Atlanteren i kategori 2, mens den tropiske stormen Fernand over Mexico og Gabrielle i det østlige Atlanterhavet blåste med en vind­hastighet oppimot 90 km/t. Data fra vær­satellittene er for lengst blitt det viktigste verktøyet til å spå været med.Fact: Click to add text

Denne saken ble første gang publisert 09/01 2020, og sist oppdatert 09/01 2020.

Les også