Historien om Fleischer's Hotel:

Det sies at rom 407 er hjemsøkt

To verdenskriger, brann og væpnet ran – historien om vakre og ærverdige Fleischer's Hotel på Voss mangler ikke dramatikk.

Pluss ikon
<b>MAJESTETISK:</b> Det ruver i terrenget, Fleischer's Hotel på Voss, som ble bygget i 1889 og som drives av 5. generasjon Fleischer familien i dag. Foto: Halvard Alvik, NTB (FRB)
MAJESTETISK: Det ruver i terrenget, Fleischer's Hotel på Voss, som ble bygget i 1889 og som drives av 5. generasjon Fleischer familien i dag. Foto: Halvard Alvik, NTB (FRB) Foto: Halvard Alvik
Sist oppdatert

Bak enhver stor mann, står en sterk kvinne, sier et gammelt ordtak. I historien om Fleischer's Hotel på Voss har flere kvinner spilt en sentral rolle – hvorav den ene sies å gå igjen, over 100 år etter sin død.

For keiser og kramkar

I snart 160 år har det høyreiste trebygget stått kneisende på Vossevangen med sine spisse tårn, spir og karnapper, midt mellom jernbanestasjonen og idylliske Vangsvatnet. Like lenge har familien med samme navn drevet hotellet.

I flere generasjoner har den ønsket gjester varmt velkommen, enten det er keiser eller kramkar, regent eller rallar. Mange prominente gjester har besøkt hotellet; konger og dronninger, keisere, sultaner, fyrster, kjente idrettsutøvere, kunstnere og store artister.

FEMTE GENERASJON: Alette Hjelmeland og Erik Fleischer Tønjum er femte generasjon i vertskapsrollen på ærverdige Fleischer›s Hotel på Voss.
FEMTE GENERASJON: Alette Hjelmeland og Erik Fleischer Tønjum er femte generasjon i vertskapsrollen på ærverdige Fleischer›s Hotel på Voss. Foto: Hjørdis Irene Halleland Mikalsen

– Vi tar like godt imot alle, enten det er kongebesøk eller en dame i bygda som skal feire 70-årsdagen sin her, sier Alette Hjelmeland, femte generasjon i vertskapsrollen på Fleischer's. Hun viser vei inn i «damesalongen» mens hun balanserer et brett med kaffekanne, kopper og nybakte wienerbrød. Telefonen i jakkelommen ringer, hun slår den av.

– Å drive hotell er ikke en jobb, det er en livsstil. Jeg pleier å si at det krever et godt hode, varmt hjerte, sterk integritet og stål i ben og armer, smiler hun og dumper ned i en dyp lenestol, signert den kjente møbelkunstneren fra Bergen, Christopher Knag.

Les også: (+) Ingen i familien satte pris på sykelige Nikolais unike talent – hans tøffe barndom skulle prege ham resten av livet

Nattevakten ranet

Alette er gift med Erik Tønjum Fleischer, og sammen har de sønnen Albert Johan. Ekte­mannen har også tre barn fra et tidligere forhold.

– Vi har hatt vår del av dramatikk på Fleischer. For 15 år siden hadde vi væpnet ran her, sier Alette og forteller historien om novembernatten i 2015 da en maskert person med skytevåpen tok seg inn i hotellet. Nattevakten ante fred og ingen fare da mannen kom stormende inn og presset et våpen mot magen hans. Han ble kommandert inn i et rom bak resepsjonen, hvor han ble bundet fast til en stol. Den maskerte mannen tømte safen og stakk av. Nattevakten klarte å komme seg løs fra tauene, og fikk varslet politiet. Gjerningsmannen ble aldri tatt.

– Det gikk heldigvis bra med nattevakten. Han fikk seg nok en støkk, men kom fra det hele uten skader, forteller Alette.

<b>SVEITSERSTIL:</b> Fleischer's Hotel ble bygget i sveitserstil. Denne byggestilen var populær i Norge fra cirka 1850–1910 og er inspirert av arkitekturen i Alpene. Her fra hotellets spisesal.
SVEITSERSTIL: Fleischer's Hotel ble bygget i sveitserstil. Denne byggestilen var populær i Norge fra cirka 1850–1910 og er inspirert av arkitekturen i Alpene. Her fra hotellets spisesal. Foto: Terje H.T. Andersen

Spøkelsesrommet

– Har du sovet godt, forresten? Jeg hørte at du fikk rom nummer 407.

Alette smiler skøyeraktig til meg. Rom nummer 407 er hotellets berømte spøkelsesrom. Gjennom generasjoner er det blitt fortalt at hotellets aller første vertinne, Magdalene Fleischer, går igjen på akkurat dette rommet. Gjester har fortalt om en kvinneskikkelse kledd i svarte klær, om kalde gufs og lysekroner som blinker uten noen spesiell grunn.

<b>SALONGEN:</b> Sveitser­stilen kjennetegnes av blant annet stor etasjehøyde, veranda­utbygg, fasade kledd med pløyd panel, utskårne detaljer og rikt profilert listverk. Her fra hotellets hjørnesalong, slik den så ut i 1910.
SALONGEN: Sveitser­stilen kjennetegnes av blant annet stor etasjehøyde, veranda­utbygg, fasade kledd med pløyd panel, utskårne detaljer og rikt profilert listverk. Her fra hotellets hjørnesalong, slik den så ut i 1910. Foto: Hjørdis Irene Halleland Mikalsen

– Om Magdalene går igjen, så er hun et spøkelse av den snille sorten. En av gjestene hevder å ha våknet da en kvinneskikkelse klappet henne vennlig på kinnet, beroliger Alette. Magdalene var gift med Fredrik Fleischer, som i 1864 grunnla hotellet.

– Hun var en respektert og elsket hotellvertinne som var veldig opptatt av gjestenes ve og vel. Og hun må ha vært en skikkelig grepa dame. På travle dager, når det koker rundt meg og listen over gjøremål er lang, hender det at jeg tenker på Magdalene. Hun drev et hotell uten innlagt vann eller strøm og måtte leve med den overhengende faren for at et stearinlys eller en oljelampe når som helst kunne sette fyr på trebygget, sier dagens vertinne.

Les også: (+) Einar og Per ble henrettet foran øynene på moren. Faren Wilhelm viet resten av livet til å ta hevn

<b>FINT BESØK:</b> Det var dekket med det fineste hotellet hadde av servise og bestikk da kronprinsesse Märtha og kronprins Olav var på middagsbesøk i forbindelse med Vestlandske Turnstemna i 1932.
FINT BESØK: Det var dekket med det fineste hotellet hadde av servise og bestikk da kronprinsesse Märtha og kronprins Olav var på middagsbesøk i forbindelse med Vestlandske Turnstemna i 1932. Foto: Hjørdis Irene Halleland Mikalsen
<b>TIDLIGERE TIDER:</b> Den driftige Magdalene, ektemannen Fredrik og sønnen Theodor foran Fleischer's Hotel ca. 1900.
TIDLIGERE TIDER: Den driftige Magdalene, ektemannen Fredrik og sønnen Theodor foran Fleischer's Hotel ca. 1900. Foto: Hjørdis Irene Halleland Mikalsen

«Vi har mistet alt!»

Magdalenes frykt ble til virkelighet en maidag i 1888. Arbeidet med nytt påbygg var akkurat avsluttet, da det tok fyr i en sponhaug. Ilden spredte seg raskt. På kort tid sto alt i flammer.

Det fortelles at hotelldirektøren ikke hadde ordnet med forsikring, og i fortviles utbrøt til sin kone: «Magda! Magda! Vi er ruinert! Vi har mistet alt!» Men Magdalene kunne berolige sin ektemann. Hun hadde ordnet med forsikring. Ekteparet kunne starte på nytt.

Nye Fleischer's Hotel åpnet året etter, til stor beundring. Nybygget var i sveitserstil med verandaer, balkonger, spir og tårn. Langs fasaden var det oppført en stor balkong med direkte adgang til spisesalen, slik det fremstår den dag i dag.

Les også: (+) Den ufattelige ulykken endret livet til en hel familie for alltid

<b>FREDRIK'S BAR:</b> Baren på hotellet er oppkalt etter grunnleggeren, Fredrik Fleischer, som drev hotellet sammen med sin kone Magdalene.
FREDRIK'S BAR: Baren på hotellet er oppkalt etter grunnleggeren, Fredrik Fleischer, som drev hotellet sammen med sin kone Magdalene. Foto: Terje H.T. Andersen

Kjøpte hotellet tilbake

Magdalene og Fredrik Fleischer fikk tre barn, Johan, Cecilie og Theodor. Da Fredrik døde, tok de to sønnen over driften, med god støtte fra sin driftige mor. De hadde fremgangsrike år frem til første verdenskrig kom og satte en stopper for de gode tidene.

I 1917 ble hotellet solgt ut av familien. Det gikk hardt inn på Theodor Fleischers sønn, Fredrik. Han var 21 år på det tidspunktet, og hadde tenkt å overta etter sin far. Han bestemte seg for at han en gang skulle kjøpe hotellet tilbake. Elleve år senere klarte han det.

Hotellet gikk så det suste under Fredriks ledelse, men i Europa brygget det opp til en ny stor krig. Da andre verdenskrig brøt ut var Voss et mobiliseringssted for de norske styrkene og fikk derfor hard medfart. Våren 1940 ble nesten hele Vossevangen jevnet med jorden av tyske bomber. To bygg ble på mirakuløst vis spart; kirken og Fleischer's Hotel. To bomber hadde landet på plenen, men ingen av disse ble detonert.

Les også: (+) Bare de døde sjekket ut: – Da jeg var ung, hørte jeg skrikene

<b>NYBAKT HOTELLDIREKTØR PÅ BÅTTUR:</b> Den unge mannen bak i båten er Olaf Fleischer Tønjum, han overtok hotellet i 1957.
NYBAKT HOTELLDIREKTØR PÅ BÅTTUR: Den unge mannen bak i båten er Olaf Fleischer Tønjum, han overtok hotellet i 1957. Foto: Hjørdis Irene Halleland Mikalsen

-Tyskerne annekterte hotellet, men familien rakk å gjemme bort alt sølvtøyet under gulvet. De øverste tyske offiserene bodde på hotellet under hele krigen, men de fant aldri sølvtøyet. Nazistenes tilstedeværelse falt Fredrik tungt for brystet, han fryktet at han ville bli stemplet som nazisympatisør. Men det var han ikke, tvert imot, han var engasjert i motstandsarbeidet, forteller Alette engasjert.

En grepa dame

Men også denne krigen tok slutt. Og da freden kom i 1945 fortsatte Fredrik driften av Fleischer's Hotel frem til sin død i 1957. Han hadde aldri giftet seg og var barnløs, derfor var det nevøen, Olaf Fleischer Tønjum, som overtok driften. Da var han bare 23 år gammel.

– Svigerfar overtok et nedslitt og lite lukrativt hotell, men han fikk orden på sakene. Dessuten giftet han seg en dame som heller ikke var redd for å ta i et tak. Det er synd at svigermor er bortreist denne helgen, for henne skulle dere ha møtt. Om Magdalene var en «grepa dame», så er det ikke mindre tak i svigermor. Det skulle vært skrevet bok om henne, sier Alette og forteller historien om sin fargerike svigermor, Gerd Ohnstad Tønjum:

<b>FJERDE GENERASJON VERTSKAP:</b> Olaf og Gerd Fleischer var et driftig par som fikk utrettet mye i sin tid. Olaf døde i 1998, men Gerd holder fortsatt stand.
FJERDE GENERASJON VERTSKAP: Olaf og Gerd Fleischer var et driftig par som fikk utrettet mye i sin tid. Olaf døde i 1998, men Gerd holder fortsatt stand. Foto: Hjørdis Irene Halleland Mikalsen

Under en feriereise til Italia i 1965 ble den vakre bondedatteren fra Flåm kåret til Miss Rimini etter å ha posert i bastskjørt og hula hula-krans. Som 17-åring reiste hun til USA for å jobbe som au pair hos onkelen sin. Her ble hun beilet til av den søkkrike arvingen til ketchup-dynastiet Heinz. Men det ble aldri de to. Gerd ville hjem til Vestlandet.

På Voss fikk hun jobb på turistkontoret, og ble kjent med den unge hotelldirektøren Olaf Fleischer Tønjum. De to ble et par og giftet seg i 1966. Hun var 25 år, han var 32. Sammen fikk de to sønner; Jan Fredrik og Erik.

Ekteparet var et driftig team. De bygde svømmehall og nytt kurs- og konferansesenter. Gerd og Olaf fikk 32 år sammen. Like før jul i 1998 døde Olaf brått av hjertesvikt. Gerd fortsatte å drive hotellet, godt hjulpet av sine to sønner. Nå har hun overlatt roret til Erik og Alette.

Les også: (+) Arvid, Ivar og tvillingene Agnes og Aslaug skulle bare ta en snarvei den vakre maikvelden – da skjedde det ufattelige

PIONER: Magdalene Fleischer var hotellets første vertinne og en driftig dame Hun døde i 1915, men det sies at hun går igjen på hotellets rom nr. 407.
PIONER: Magdalene Fleischer var hotellets første vertinne og en driftig dame Hun døde i 1915, men det sies at hun går igjen på hotellets rom nr. 407.

Ingen spøkelser

Alette ser på klokken.

– Jeg kunne sittet her i timevis og fortalt om Fleischers historie, men pliktene kaller. Du må få med at gjestene uansett er viktigst, slik var det i Magdalenes tid – og slik er det fortsatt, sier hun med et varmt smil før hun svever ut av damesalongen på høye hæler.

Intervjuet er over, det er tid for å sjekke ut av Fleischer's Hotel. Og om noen av leserne skulle lure på om journalisten fikk æren av å møte hotellets første vertinne, Magdalene, er svaret nei.

Ingen sortkledd kvinneskikkelse, kalde gufs eller blinkende lysekroner. Bare en riktig god natts søvn i en myk seng i et ærverdig hotell med en spennende historie.

Lang historie

Historiske Fleischer’s Hotel har vært å skue i dalsiden over Vangsvatnet siden 1864. Dagens hotellbygning sto ferdig i 1889. Men historien går lenger tilbake:

Familiens stamfar, Johan Seckman Fleischer slo seg ned på Voss allerede i 1760. Han er oldefar til hotellets grunnlegger, Fredrik Fleischer, og tipp-tipp-tipp-tipp- oldefar til dagens vertskap.

Grunnleggeren av Fleischer's Hotel, Fredrik Lyth Ørum Fleischer, solgte i 1864 Voss Kirke til Voss kommune. Kirken hadde vært i Fleischer-slektens eie siden 1752, men da var tiden inne for å starte hotelldrift. Hotellet ble raskt populært og har gjennom tidene hatt besøk av både konger, keisere og adelsmenn.

Fredrik Fleischer drev hotellet sammen med sin kone Magdalene. Deretter overtok deres to sønner, Johan og Theodor, driften. Hotellet ble solgt i 1917, men kjøpt tilbake av Theodors sønn, Fredrik, i 1928.

I 1957 overtok 4. generasjon, Olaf Fleischer Tønjum, hotelldriften. Han var nevø av Fredrik, og drev hotellet sammen med sin kone Gerd. Etter Olafs død i 1998, har det vært sønnen Erik og hans kone Alette som har vært vertskap.

Denne saken ble første gang publisert 06/07 2021, og sist oppdatert 06/04 2022.

Les også