FBIs 10 Most Wanted Fugitives liste fyller 70 år

Listen volds- og drapsmenn har fryktet i 70 år

For 70 år siden ble en kongstanke født under en samtale mellom en FBI-sjef og en pressemann. Hvorfor ikke publisere en liste over de til enhver tid ti mest ettersøkte kriminelle? Tanken ble til virkelighet og suksessen har vært formidabel. Sjekk lista for utgangen av 2019.

<b>FERSK LISTE:</b> Disse ti utgjorde listen over FBIs ti mest ettersøkte kriminelle i slutten av november 2019.
FERSK LISTE: Disse ti utgjorde listen over FBIs ti mest ettersøkte kriminelle i slutten av november 2019. Foto: FBI
Sist oppdatert

Forløperen til FBI 10 Most Wanted Fugitives - som er det offisielle navnet - var en liste på 28 såkalte fiender av folket som Chicago-politiet publiserte under forbudstiden på 1920 og 1930-tallet.

LES OGSÅ: (+) Kineser stoppet med uvanlig bagasje: Innholdet fikk tollerne til å sperre opp øynene

Daværende FBI-direktør J. Edgar Hoover (1895 – 1972) adopterte på 1930-tallet det samme begrepet, fiender av folket om notoriske gangstere av typen Al Capone og John Dillinger.

Ideen bak 10 Most Wanted-listen startet med en samtale på slutten av 1949 mellom Hoover og sjefredaktør for det daværende nyhetsbyrået International News Service, William Kinsey Hutchinson. Da redaktøren spurte FBI-sjefen hvem de verste blant de verste forbryterne i landet var, tente det en gnist hos Hoover.

Han ba alle byråets 56 avdelingskontorer rundt om i USA sende inn lister og navn over de mest profilerte kriminelle de jaktet på. Agentene ved FBIs hovedkvarter i Washington D.C. gjennomgikk så alle navnene.

Kravet for å komme på listen var at det måtte finnes bilder av de ettersøkte og at det var utstedt arrestordrer på dem.

Dette er for øvrig krav som fremdeles gjelder. Og det er det som er grunnen til at notoriske massedrapsmenn som for eksempel Unabomberen, som sendte eksplosive brev til sine ofre, og Zodiac-killeren som drepte minst seks i San Francisco-området på slutten av 1960-tallet, aldri kom på listen.

LES OGSÅ: Ole slo ihjel kjøpmannen. La skylden på datteren (19).

Ingen visste hvem de var.

<b>HJERNEN BAK:</b> Daværende FBI-direktør J. Edgar Hoover fikk ideen til listen over de mest ettersøkte etter å ha pratet med en mediemann. 
HJERNEN BAK: Daværende FBI-direktør J. Edgar Hoover fikk ideen til listen over de mest ettersøkte etter å ha pratet med en mediemann.  Foto: CNN

En hit fra dag en

J. Edgar Hoovers kongstanke ble en hit fra dag en. På de 70 årene siden den aller første 10 Most Wanted-listen som ble publisert den 14. mars, 1950 har 523 (november 2019) ettersøkte figurert på den.

Av dem er 488 blitt pågrepet. 162 av dem, nesten en av tre, er blitt tatt takket være tips fra publikum som har gjenkjent forbryterne fra FBI-listen.

Ted Bundy - seriemorderen

En av de mest berømte på listen gjennom tidene, sadisten og seriemorderen Ted Bundy, rakk bare fem døgn på listen (10 – 15 februar 1978) før han ble gjenkjent og tatt.

En annen berømthet, Osama bin Laden sto derimot på listen Most Wanted Terrorists i 13 år, fra et bombeattentat mot en amerikanske ambassade i Kenya i 1998 til han ble tatt av dage i 2011.

Mest ettersøkt-listen var effektiv

Øverst på den aller første listen den 14. mars 1950 var den voldelige ransmannen Thomas J. Holden. Han ble arrestert den 23. juni 1951 fordi han ble gjenkjent av en nabo da avisen «The Oregonian» trykket FBI-listen med bilde av ham på sin forside.

Rømlingen hadde bodd og jobbet under falsk navn i Beaverton, Oregon de 15 månedene flukten varte.

FBI-listen viste seg å være effektiv.

<b>13 ÅR PÅ LISTE:</b> Terroristen Osama bin Laden sto på listen fra et bombeattentat mot USAs ambassade i Kenya i 1998 til han ble tatt av dage i 2011. 
13 ÅR PÅ LISTE: Terroristen Osama bin Laden sto på listen fra et bombeattentat mot USAs ambassade i Kenya i 1998 til han ble tatt av dage i 2011.  Foto: FBI

Massiv internasjonal menneskejakt

Listen ble også den beryktede mafiabossens James «Whitey» Bulgers bane. Han var på frifot i 16 år etter at han brøt alle bånd med mafiaen i Boston og levde i skjul med en samboer i et lite kystsamfunn i California.

Men det var bare et spørsmål om tid før han ble tatt: han figurerte konstant på FBI-listen over de 10 mest ettersøkte.

Plakaten med bilder av de 10 mest ettersøkte hang på veggene i postkontorer og andre offentlige bygninger, bildene ble i tillegg vist i TV-programmet «America´s Most Wanted. Summen av dette førte til at han ble gjenkjent av en nabo.

LES OGSÅ: Gjelden gjorde han til drapsmann - tegnet livsforsikring på svigerfaren før han drepte

Hun ringte FBI, Bulger ble tatt og naboen fikk 2,1 millioner dollar (nesten 20 millioner kroner i dagens valuta) i «finnerlønn».

Internasjonal menneskejakt

I 1993 skjøt og drepte den pakistanske statsborgeren Mir Aimal Qazi to CIA-ansatte utenfor CIAs hovedkvarter i Langley, Virginia og såret tre. FBI satte ham på listen over de 10 mest ettersøkte og publiserte bilder av ham i en rekke land.

Han flyktet til Kandahar, Afghanistan og greide å skjule seg i fire år før han ble tatt etter en massiv internasjonal menneskejakt.

Ramzi Yousef kom på listen for å ha stått bak de første bombeangrepene på New Yorks World Trade Center i 1993. Etter to år ble han gjenkjent og arrestert i Pakistan.

I dag soner han på livstid i samme fengsel som en annen kollega fra samme liste, Eric Rudolph, mannen bak bombeattentatet under Atlanta-OL i 1996.

<b>5 DAGER:</b> Det tok FBI bare fem dager å få tips fra publikum om USAs kanskje mest notoriske sadist og seriemorder, Ted Bundy da denne plakaten ble offentliggjort. 
5 DAGER: Det tok FBI bare fem dager å få tips fra publikum om USAs kanskje mest notoriske sadist og seriemorder, Ted Bundy da denne plakaten ble offentliggjort.  Foto: FBI

Bare ti kvinner

Noen har til og med opplevd å havne på FBI´s 10 Most Wanted-liste som mer skremmende enn å være på flukt. Som for eksempel Andrew Cunanan.

I 1997 drepte Andrew fem mennesker, deriblant den verdensberømte motedesigneren Gianni Versace. Etter drapene skjulte han seg i en husbåt i Miami Beach. Politiet var ikke i stand til å finne ham. Likevel, da Cunanan fant ut at han hadde havnet på FBI´s 10 Most Wanted-liste skjøt han han seg.

Ransmannen Billy Austin Bryant har rekorden for å ha vært kortest tid på listen og Victor Manuel Gerena har stått på den lengst. Bryant var på listen i bare to timer i 1969 før han ble gjenkjent, omringet og arrestert av FBI-agenter like ved hjemmet sitt i delstaten Maryland. Gerena havnet på listen i mai 1984, etterlyst for væpnet ran og var på frifot i 32 år.

FBIs liste beviser en gang for alle at kvinner er mindre kriminelle enn menn. Av de 523 som har figurert på listen har bare ti vært kvinner, det blir snaut to prosent. Den aller første het Ruth Eisemann Schier. Hun havnet på listen i 1968 etter å ha medvirket i kidnapping av en milliardærdatter i USA-delstaten Georgia. 26-åringen ble tatt etter 79 døgn på listen.

<b>KVINNEKAMP:</b> Ruth Eiseman Schier ble første kvinne på Most Wanted-listen da hun ble innlemmet i 1968. 
KVINNEKAMP: Ruth Eiseman Schier ble første kvinne på Most Wanted-listen da hun ble innlemmet i 1968.  Foto: FBI

Intens menneskejakt

Den mest berømte kvinnen som har vært på listen er den politiske aktivisten Angela Davis. Den 14. august 1970 ble det utstedt en arrestordre på henne for å ha medvirket i kidnapping og mord på en dommer.

FBI-direktør J. Edgar Hoover førte henne opp på sin 10 Most Wanted Fugitive List den 18. august 1970 og en intens menneskejakt ble iverksatt.

Den 13. oktober ble hun gjenkjent på et Howard Johnson Motor Lodge motellrom i New York City takket være plakatene med bilder som var blitt distribuert over nesten hele nasjonen.

LES OGSÅ: Sex-uhyrene som voldtok og drepte

FBI-agenter var raskt på pletten og Davis ble arrestert. Da kom det gratulasjoner til Hoover og listen hans fra daværende president Richard Nixon for å ha «tatt den farlige terroristen Angela Davis». Hun ble for øvrig under en rettssak i 1972 funnet ikke skyldig i anklagene.

NUMMER 1: Ransmannen Thomas J. Holden sto øverst på den første FBI 10 Most Wanted Fugitives-list publisert den 14. mars 1950.
NUMMER 1: Ransmannen Thomas J. Holden sto øverst på den første FBI 10 Most Wanted Fugitives-list publisert den 14. mars 1950. Foto: FBI

Nye tider

Måten FBI´s liste blir distribuert på har også forandret seg i takt med samfunnets omveltninger. I flere tiår var de titusenvis av amerikanske postkontorer de vanligste stedene å henge opp plakatene med de 10 mest ettersøkte.

Det er 100 000 dollar i finnerlønn for tips som leder til arrestasjon.

– Det er mindre vanlig nå. Det blir færre og færre postkontorer. De har mindre og mindre å rutte med og bruker veggene til å markedsføre egne tilbud, forteller Christopher Allen, FBIs nåværende hovedansvarlig for 10 Most Wanted-listen til CNN i forbindelse med 70-årsjubileet.

Allen forteller videre at listen med navn og personlige detaljer i dag blir oversatt til en rekke språk og distribuert rundt om på kloden og at de ofte tar i bruk reklamebyråer for å få ansiktene til forbryterne plassert på store reklameplakater.

Internett er blitt tatt i bruk for å spre listen siden 1990-tallet. Leslie Isben Rogger ble den første på 10 Most Wanted-listen som ble tatt takket være bruk av Internett. Bankraneren ble gjenkjent og arrestert den 19. mai 1996.

Bruker sosiale medier

I dag har FBI-teamet mer moderne og bruker sosiale media som Facebook og Twitter for å gjøre det vanskelig for ettersøkte å holde seg skjult. For det er som FBIs Christopher Allen sier: - Hele konseptet er basert på assistanse fra dere publikum og media verden rundt.

Det hjelper naturlig nok på publikums iver etter å bidra at det er finnerlønn å få for en opplysning som fører til arrestasjon av an av de på 10 på listen over FBIs mest ettersøkte.

Men de 2,1 millionene dollar kvinnen som tipset om mafiaboss James Whitey Bulder er unntak. Han var en storfisk. Vanlig finnerlønn er 100 000 dollar, ca. 900 000 kroner med dagens kurs.

Det er ikke småpenger det heller.

Verdens mest ettersøkte menn 2019-2020

1. Yaser Abdel Said
Ettersøkt for mord. Skal ha drept sine egne døtre. FBI antar at det dreier seg om æresdrap. Det går rykter om at han i dag kjører drosje i New York...

2. Alejandro Rosales Castillo
Har stått på listen siden 2017. Ettersøkt for mord.

3. Behadreshkumar Patel
Havnet på listen i 2017. Ettersøkt for drap. Skal angivelig ha drept sin egen kone.

4. Rafael Caro-Quintero
Lag til listen i 2018. Du kan hente inn 20 millioner i dusør om du hjelper FBI å finne denne mannen. Ettersøkt for narkotikatrafikk og drapet på en DEA-agent.

5. Santiago Villalba Mederos
Ble lag til listen i 2017. Gjengmedlem som har vært på flukt siden 2010. Ettersøkt for drap, ran og ulovlig våpenbesittelse.

6. Arnoldo Jimenez
Ble lagt til listen i 2019. Syv år etter han angivelig drepte sin egen kone bare timer etter at de giftet seg.

7. Eugene Palmer
Alder er ingen hindring. Den snart 80 år gamle Eugene Palmer er ettersøkt for drapet på sin egen svigerdatter i 2012. Ble satt på listen i 2019.

8. Alexis Flores
Har stått på listen siden 2007. Ettersøkt for mord og kidnapping.

9. Jason Derek Brown
Ettersøkt for drap og væpnet ran. Har vært på flukt i over 10 år. Det skal være en dusør på 200.000 dollar på Brown.

10. Robert William Fisher
Han har vært på listen siden 2002. Ettersøkt blant annet for drapet på sin kone og parets to barn. Dusør på 100.000 dollar.

Se video av FBIs mest ettersøkte personer:

Kilder: fbi.gov; CNN

Effektiv liste: FBIs mest ettersøkte personer

<b>KORTEST TID:</b> Det tok bare to timer fra multikriminelle Billy Austin Bryant i 1969 ble ført opp på 10 Most Wanted-listen til han ble gjenkjent og arrestert. 

Den aller første «FBI's Most Wanted Fugitives-list» ble publisert den 14. mars 1950. Hjernen bak var daværende FBI-direktør J. Edgar Hoover.

162 etterlyste er blitt tatt/lokalisert takket være at publikum har gjenkjent dem fra «10 Most Wanted-listen».

Billy Austin Bryant har rekorden for å ha vært kortest tid på «10 Most Wanted-listen»: 2 timer.

Victor Manuel Gerena har rekorden for å ha figurert på «10 Most Wanted-listen» lengst: 32 år.

Den eldste til å debutere på listen er 80 år gamle Eugene Palmer. Han kom på listen i mai 2019.

Artikkelen er publisert i samarbeid med Vi Menn. Les mer fra Vi Menn på www.vimennpluss.no.

Denne saken ble første gang publisert 29/01 2020, og sist oppdatert 30/01 2020.

Les også