De eneste vennlige sjelene på krigsskueplassen

Eneste liv i Mosuls ruiner

Hundene har en enestående evne til å styre unna blindgjengere og miner i de forlatte ruinene av Mosul. De få, men vennlige skapningene er glade når de får besøk i det som var Iraks nest største by. Se video fra ruinene her!

Pluss ikon
<b>IMPONERENDE ROLIG:</b> Foran en utbombet bygning i et område fullt av bomber og miner, minimalt med mat og mest sannsynlig en tøff fortid. Likevel var hundene Johnny møtte rett utenfor krigsherjede Mosul svært vennligsinnede.
IMPONERENDE ROLIG: Foran en utbombet bygning i et område fullt av bomber og miner, minimalt med mat og mest sannsynlig en tøff fortid. Likevel var hundene Johnny møtte rett utenfor krigsherjede Mosul svært vennligsinnede.
Sist oppdatert

Med skuddsikker vest og noen soldater fra Peshmerga, den kurdiske hæren, beveger jeg meg gjennom et utbombet og forlatt område i utkanten av Mosul, nord i Irak.

- Ikke tråkk uten for veier og fortau

– Ikke rør noe og ikke tråkk utenfor veier og fortau, kommanderer general Nadeem. Årsaken er IED-er – improviserte bomber, lagt igjen av IS.

<b>MERKELIG FØLELSE:</b> Veiskiltet som forteller at vi er på god vei til Mosul, gir en merkelig følelse. Dette var rett før IS ble jaget fra byen.
MERKELIG FØLELSE: Veiskiltet som forteller at vi er på god vei til Mosul, gir en merkelig følelse. Dette var rett før IS ble jaget fra byen.
<b>PÅ VAKT:</b> Selv om jeg ikke opplever skuddveksling og krig under mitt besøk, så indikerer de tungt bevæpnede soldatene fra Peshmerga, kontinuerlig på vakt, at dette ikke akkurat er verdens tryggeste område.
PÅ VAKT: Selv om jeg ikke opplever skuddveksling og krig under mitt besøk, så indikerer de tungt bevæpnede soldatene fra Peshmerga, kontinuerlig på vakt, at dette ikke akkurat er verdens tryggeste område.

– De feige IS-rottene er blitt jaget fra byen, men de har lagt igjen en rekke miner og bomber, tordner generalen. Han forteller at lysbrytere, dørhåndtak, en stol, en kjele eller en dukke på bakken, kan være trigget med en bombe.

Leker er rigget som bomber

– Det er flere eksempler på at barn har plukket opp en leke fra bakken, som IS har rigget, og ungen er blitt sprengt i filler, forteller den hardbarkede krigeren og rister på hodet.

– Hva slags mennesker gjør slikt?

IED

En improvisert bombe eller veibombe er en kategorisering av improviserte bomber som er laget under primitive forhold, i motsetning til produksjonsforholdene hos kommersielle fabrikanter av landminer og andre sprenglegemer.

Kilde: Wikipedia

Jeg følger karene forsiktig gjennom ødelagte hus og forlatte gater. Brått ser jeg bevegelse.

– Vi tviler på det, men du vet aldri om det fortsatt er noen fra IS, som har ligget i skjul her tungt bevæpnet i håp om at en «fiende» skal dukke opp, fortalte Nadeem før vi gikk inn i ruinlandsbyen. Derfor skvetter jeg litt.

Skeptisk til hunder

Ut av ruinene kommer derimot ingen IS kriger. Det er en hund.

... IS kappet hoder av dyr da de øvde på halshugging.

Etter å ha blitt angrepet og bitt av hunder en rekke steder i verden, er jeg alltid litt skeptisk til løshunder. Og midt i en krigssone er vel neppe hundene særlig vennlige. Eller?

To hunder kommer nølende mot meg med hodet litt senket, underdanig føler de seg litt frem for å se om jeg er et snilt menneske eller omvendt. Jeg bøyer meg forsiktig ned, strekker ut hånden og brått ligger de begge foran meg med magen i været.

<b>HOLDER VAKT:</b> Imad fra Peshmerga og hans MP4 automatvåpen, var aldri langt unna meg, hvor jeg enn gikk. Her står han delvis i skyggen og vokter mens to av Mosuls hunder holder ham med selskap.
HOLDER VAKT: Imad fra Peshmerga og hans MP4 automatvåpen, var aldri langt unna meg, hvor jeg enn gikk. Her står han delvis i skyggen og vokter mens to av Mosuls hunder holder ham med selskap.

Selvmords-hunder

– Det finnes noen få hunder igjen i Mosul og områdene rundt, forteller Nadeem og hans kollega Behjedh, og legger til at de begge undrer litt over hvordan hundene får mat.

– Vi gir dem noe når de kommer til oss, men ellers aner jeg ikke hvordan de overlever for området er tomt for folk, forteller Nadeem, men påpeker i samme åndedrag at dette er hunder som er langt mer robuste enn vanlige hunder.

<b>VARMT:</b> Til tross for ekstrem sol, lå hundene ofte midt i solsteika. Vi gav dem litt vann, for det finnes ikke mye av i området. De slurpet det i seg, men jeg skulle gjerne gitt dem mer.
VARMT: Til tross for ekstrem sol, lå hundene ofte midt i solsteika. Vi gav dem litt vann, for det finnes ikke mye av i området. De slurpet det i seg, men jeg skulle gjerne gitt dem mer.

I 2016 planla IS, som et siste desperat forsøk på å holde den irakiske hæren unna Mosul, å bruke 600 «selvmords-hunder». Ifølge Fahmi Abbas fra den irakiske hæren, fanget IS løshunder, stjal hunder fra oppdrettere og andre hundeeiere, for å bruke dyrene i sin feige krig.

Brukte hunder i krigen

<b>BIL FULL AV EKSPLOSIVER:</b> En bil rigget for et selvmordsangrep fra IS, ble ifølge Nadeem oppdaget på veien av et amerikanske fly. – De bombet bilen, uskadeliggjorde eksplosivene og drepte sjåføren før han nådde sitt mål.
BIL FULL AV EKSPLOSIVER: En bil rigget for et selvmordsangrep fra IS, ble ifølge Nadeem oppdaget på veien av et amerikanske fly. – De bombet bilen, uskadeliggjorde eksplosivene og drepte sjåføren før han nådde sitt mål.

– IS festet bomber til hundene og sendte dem i retning irakiske styrker, forteller Abbas til et nettsted for dyrevenner. Og bombene ble detonert med fjernutløser straks de var i strategiske posisjoner.

Men ifølge den Irakiske hæren, var ikke selvmordshund-prosjektet til IS særlig vellykket. Flere av hundene ble tatt hånd om og plassert hos dyrevenner etter hvert som Mosul ble gjenerobret fra IS.

Kappet hodet av dyr

– Men ikke alle, påpeker Nadeem og forteller at hundene vi møter mulig er tidligere IS hunder, noe som er ganske overraskende. For IS er ikke akkurat dyrevennlige. Blant annet er det kjent at de kappet hoder av dyr da de øvde på halshugging før et planlagt angrep i Israel i 2015 (Haifa).

Og en av terroristene fra Paris-angrepet i 2015 og bomben i Belgia i 2016, Mohamed Abrini, ble tatt med en plastpose full av ekskrementer, eksplosiver og dyretestikler – råmaterialer til en bombe – da han ble arrestert i april 2016.

<b>RUSLER ETTER OSS:</b> Den mest fortrolige hunden vi traff, fulgte etter oss nesten hele dagen. Her sjekker mennene en tunnel de fant, men hunden venter utenfor… hvilket var en god grunn for meg til også å vente utenfor.
RUSLER ETTER OSS: Den mest fortrolige hunden vi traff, fulgte etter oss nesten hele dagen. Her sjekker mennene en tunnel de fant, men hunden venter utenfor… hvilket var en god grunn for meg til også å vente utenfor.

– Så hvis disse hundene har vært i IS sitt grep, er det fantastisk at de er så snille og ikke hater mennesker, påpeker jeg overfor Nadeem, som nikker og legger til:

– Disse hundene er unike på flere måter for de har en slags sjette sans.

– Til tross for at dette området er fullt av miner og improviserte bomber, tråkker ikke hundene på dem. Det er akkurat som om de værer hvor det er farlig å tråkke, mener generalen.

20 liter TNT

Vi vandrer videre gjennom den ødelagte byen, og hundene følger etter. Vi gir dem litt vann, for sola steker ubarmhjertig. Hundene svarer med å logre og slurpe i seg dråpene.

I enkelte bygninger leder Nadeem og Behjedh oss inn i ruinene. Jeg må balansere i deres fotspor og være ytterst forsiktig med ikke å komme borti noe. Ved et tilfelle rusler en av hundene ved min side i et utbombet hus.

Den tripper over murpuss og ødelagt inventar, men plutselig stopper den opp akkurat som om noe er galt. To meter unna finner Nadeem en 20 liters plastkanne fylt med TNT – en bombe.

<b>20 LITER TNT: </b>En 20 liters plastkannet fylt med TNT står i et utbombet hus. – Denne er ikke veldig farlig, hevder derimot Nadeem og legger til at IS ikke rakk å trigge den før de ble jagd ut herfra. Men den uferdige bomben indikerer samtidig at i dette huset kan det finnes flere improviserte bomber.
20 LITER TNT: En 20 liters plastkannet fylt med TNT står i et utbombet hus. – Denne er ikke veldig farlig, hevder derimot Nadeem og legger til at IS ikke rakk å trigge den før de ble jagd ut herfra. Men den uferdige bomben indikerer samtidig at i dette huset kan det finnes flere improviserte bomber.

– Denne er ikke veldig farlig, hevder derimot Nadeem, og legger til at IS ikke rakk å trigge den før de ble jaget ut av Mosul. Men den uferdige bomben indikerer samtidig at i dette huset kan det finnes flere improviserte bomber, så jeg får streng beskjed om ikke å løfte på så mye som en stein.

Oppryddingen vil ta tid

20. oktober 2016 var siste dagen IS oppholdt seg i dette området, men det vil fortsatt ta lang tid før de opprinnelige innbyggerne, for det meste kristne kurdiske bønder, kan flytte tilbake.

– Å rydde opp etter IS, finne og fjerne alle miner og bomber, vil ta lang tid, innrømmer Nadeem, og klapper en av hundene.

– Hadde vi bare hatt våre firbente venners egenskaper, hadde denne jobben gått raskere, avslutter den hardbarkede krigeren.

<b>VÆPNEDE VAKTER:</b> Under hele mitt opphold i det nordlige Irak, hadde jeg med meg bevæpnede vakter, stort sett fra Peshmerga, den kurdiske hæren. Her står jeg med Imad og hans MP4 automatvåpen like ved byen Sharya ca. 50 km. fra Mosul.
VÆPNEDE VAKTER: Under hele mitt opphold i det nordlige Irak, hadde jeg med meg bevæpnede vakter, stort sett fra Peshmerga, den kurdiske hæren. Her står jeg med Imad og hans MP4 automatvåpen like ved byen Sharya ca. 50 km. fra Mosul.

Denne saken ble første gang publisert 05/04 2019, og sist oppdatert 05/04 2019.

Les også