Dronning Elizabeth og Prinsesse Diana

Dronning Elizabeth og prinsesse Diana forsto hverandre aldri

Diana var folkets prinsesse, som vant nasjonens hjerte. Likevel hadde dronning Elizabeth og hennes svigerdatter et vanskelig forhold.

<b>IKKE HJERTELIG: </b>Av å se på bilder sitter man med et inntrykk av Elizabeth og Diana ikke kom så godt ut av det med hverandre. Her er de på en polomatch i 1987. Da var ekteskapet med Charles over, men det var det bare den innerste kretsen om visste. Av utseende kunne Elizabeth og Diana virke som om de var fra hver sin planet.
IKKE HJERTELIG: Av å se på bilder sitter man med et inntrykk av Elizabeth og Diana ikke kom så godt ut av det med hverandre. Her er de på en polomatch i 1987. Da var ekteskapet med Charles over, men det var det bare den innerste kretsen om visste. Av utseende kunne Elizabeth og Diana virke som om de var fra hver sin planet. Foto: Getty Images/Julian Parker
Sist oppdatert

Diana var høy, uhyre velkledd og moteriktig – ofte også på stiletthæler, med et strålende smil som kunne smelte en sten. Lett flørtende snakket hun med alle og delte villig vekk ut klemmer. Diana var lett å elske.

Ingen ville drømme om å gi dronning Elizabeth en klem. Ikke fordi hun ikke var likt, eller elsket, men hun innbød mer til en respektfull distanse. Dronningen hadde sin egen stil, men noe moteoffer var hun aldri. Klær var noe som hørte til jobben og ikke et middel til å uttrykke sin egen personlighet.

<b>EN FLØRT:</b> Diana hadde glimtet i øyet og et lite, lurt smil. Hun hadde en lett flørtende måte å være på som var veldig betagende.
EN FLØRT: Diana hadde glimtet i øyet og et lite, lurt smil. Hun hadde en lett flørtende måte å være på som var veldig betagende. Foto: Tim Graham Photo Library via Getty Images

Dronning Elizabeth og Philips kjærlighet

«Du har vært min styrke og støtte i alle disse årene», sa dronning Elizabeth i sin gullbryllupstale til Philip i 1997. Det kunne Diana neppe si om Charles. Hun var helt annerledes både som menneske og som kongelig ektefelle enn det Philip var, og det er nok en del av forklaringen på at de to kvinnene aldri helt forsto hverandre.

<b>ELIZABETH OG PHILIP: </b>Selv hadde Elizabeth truffet mannen i sitt liv som 13-åring, og da var det gjort for hennes del. Det var aldri noen annen enn Philip for henne. Philip var kongelig av fødsel, og visste hva som ble krevet av ham. Han hadde en lovende karriere i marinen som han måtte gi opp da Elizabeth ble dronning i 1952. Frem til han pensjonerte seg som 96-åring i 2017, var jobben hans å støtte sin kone i hennes dronninggjerning. Og han var ikke en type som beklaget seg heller. Man får ta livet som det kommer, var hans motto.
ELIZABETH OG PHILIP: Selv hadde Elizabeth truffet mannen i sitt liv som 13-åring, og da var det gjort for hennes del. Det var aldri noen annen enn Philip for henne. Philip var kongelig av fødsel, og visste hva som ble krevet av ham. Han hadde en lovende karriere i marinen som han måtte gi opp da Elizabeth ble dronning i 1952. Frem til han pensjonerte seg som 96-åring i 2017, var jobben hans å støtte sin kone i hennes dronninggjerning. Og han var ikke en type som beklaget seg heller. Man får ta livet som det kommer, var hans motto. Foto: Tim Graham/Getty Images

Diana var ikke mer enn 20 år da hun ble landets kronprinsesse. Kanskje det var for mye forlangt at hun skulle mestre rollen med én gang, men forskjellen på hennes og svigermorens ekteskap var dramatisk.

Mens Elizabeth aldri tvilte på Philips kjærlighet, forsto Diana allerede før de giftet seg at Charles elsket en annen. Diana ville nok gjerne ha vært Charles’ «styrke og støtte», men Charles hadde hjertet sitt et annet sted.

Les også: (+) Nini var gift med to fettere: Ble fordømt av sine egne foreldre

<b>CHARLES OG DIANA: </b>Charles og Diana på sin bryllupsdag 29. juli 1981. Som Prinsessen av Wales var hun Storbritannias kronprinsesse og fremtidige dronning. Hun hadde kjent kongefamilien fra hun var liten og Elizabeth regnet med at hun forsto hva hun gikk til. Men Diana følte seg aldri som en av dem.
CHARLES OG DIANA: Charles og Diana på sin bryllupsdag 29. juli 1981. Som Prinsessen av Wales var hun Storbritannias kronprinsesse og fremtidige dronning. Hun hadde kjent kongefamilien fra hun var liten og Elizabeth regnet med at hun forsto hva hun gikk til. Men Diana følte seg aldri som en av dem. Foto: Getty Images/Terry Fincher

Ingen hjelp fra Elizabeth

<b>DIANA'S BOK:</b> Diana i India i 1992. På dette tidspunktet samarbeidet hun med Andrew Norton for å skrive en bok om hvordan livet hennes bak slottet murer egentlig var. Det kom til å ryste kongefamilien i sin grunnvoller.
DIANA'S BOK: Diana i India i 1992. På dette tidspunktet samarbeidet hun med Andrew Norton for å skrive en bok om hvordan livet hennes bak slottet murer egentlig var. Det kom til å ryste kongefamilien i sin grunnvoller. Foto: Jayne Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images

Men det var mer enn bare de ekteskapelige omstendighetene som skilte de to kvinnene. Dronning Elizabeth hadde et lyst sinn og lot ikke problemer gå for hardt inn på seg.

Diana slet med psykiske problemer. Hun hadde spiseforstyrrelser, en lidelse som svigerfamilien hennes forsto lite av. De hellet nok mer til at hun fikk bite tennene sammen og holde fasaden utad. Det var det siste Diana kunne tenke seg.

Elizabeth hadde også en sterk pliktfølelse og ville aldri drømme om å la egne problemer og sorger komme i veien for den jobben hun skulle gjøre. Og selv om hun forsto at det var tungt for Diana å være i et kjærlighetsløst ekteskap, håpet hun at jobben som kronprinsesse, og fremtidig dronning, ville gi mye mening til tilværelsen, slik den gjorde det for henne selv.

I en svært åpen samtale med en talepedagog, sa hun en gang: – Så jeg gikk til svigermor, gråtende, og sa: «Hva gjør jeg? Jeg kommer til deg, hva skal jeg gjøre?» Og hun svarte: «Jeg vet ikke hva du skal gjøre. Charles er håpløs». Og det var det, og det var hjelpen jeg fikk.

Les også: (+) Trygg, humoristisk og folkelig er ord som beskriver det bilde mange av oss har av kong Olav. Ikke mange visste om hans plagsomme handikap.

<b>GRAVID I 1982</b>: Diana, gravid med William, og Elizabeth i mai 1982. Diana slet med å tilpasse seg kongefamilien og følte at hun møtte liten forståelse fra dem. De på sin side var ikke vant til emosjonelt utagerende mennesker og visste ikke helt hva de skulle gjøre.
GRAVID I 1982: Diana, gravid med William, og Elizabeth i mai 1982. Diana slet med å tilpasse seg kongefamilien og følte at hun møtte liten forståelse fra dem. De på sin side var ikke vant til emosjonelt utagerende mennesker og visste ikke helt hva de skulle gjøre. Foto: Getty Images/Tim Graham

Prinsesse Diana endret alt

Etter hvert som problemene i hennes eldste sønns ekteskap eskalerte, gjorde faktisk dronningen noen forsøk på å hjelpe Diana, men hun visste bare ikke hvordan. Og Diana klarte ikke å nå dronningen på et menneskelig plan. Å reagere med tårer var helt fremmed for Elizabeth.

Hun viste også sterk motvilje mot å bli innviet i all verdens detaljer om sine barns privatliv. De to kvinnene var og forble fremmede for hverandre.

<b>ELSKELIGE DIANA: </b>Vakker som sommerdag var Diana. Hun var elsket av alle, bortsett fra ham hun ville ha mest: Charles. Noe slikt slapp Elizabeth å oppleve. Hun tvilte aldri på Philips kjærlighet, og kanskje fordi hennes eget kjærlighetsliv hadde vært så enkelt, var det vanskelig for dronning Elizabeth å forstå tvil og inderlig skuffelse hos andre.
ELSKELIGE DIANA: Vakker som sommerdag var Diana. Hun var elsket av alle, bortsett fra ham hun ville ha mest: Charles. Noe slikt slapp Elizabeth å oppleve. Hun tvilte aldri på Philips kjærlighet, og kanskje fordi hennes eget kjærlighetsliv hadde vært så enkelt, var det vanskelig for dronning Elizabeth å forstå tvil og inderlig skuffelse hos andre. Foto: Getty Images

Diana døde 31. august 1997 og ble begravet en uke senere, 6. september. Den uken fikk Elizabeth kjenne på hvilken sterk posisjon Diana hadde. Mens blomsterhavet vokste utenfor Kensington og Buckingham Palace, ble hun værende på Balmoral slott i Skottland.

<b>HJERTEDRONNINGEN: </b>Diana sa at hun gjerne ville være dronning av folks hjerter, når hun ikke lenger kunne bli landets dronning. At hun hadde blitt nettopp det må ha vært helt tydelig for dronning Elizabeth da hun ble presset til å komme tilbake til London etter Dianas død og så blomsterhavet til ære for prinsessen.
HJERTEDRONNINGEN: Diana sa at hun gjerne ville være dronning av folks hjerter, når hun ikke lenger kunne bli landets dronning. At hun hadde blitt nettopp det må ha vært helt tydelig for dronning Elizabeth da hun ble presset til å komme tilbake til London etter Dianas død og så blomsterhavet til ære for prinsessen. Foto: AFP

Etter hvert ble det nærmest opprørsstemning, og Elizabeth måtte bøye av og komme til London og forholde seg til de voldsomme følelsene som var utløst ved Dianas død. Det var trolig først da det gikk opp for henne at Diana hadde forandret selve monarkiet.

I talen til folket på begravelsesdagen sa hun at det var lærdom å trekke av Dianas liv. For hennes egen del må det ha vært å aldri hindre to som elsker hverandre i å få hverandre, og å legge forholdene til rette for nye medlemmer av kongefamilien og ønske dem velkommen.

Denne saken ble første gang publisert 14/09 2022, og sist oppdatert 09/11 2022.

Les også