Voodoo-presidenten på Haiti

Doktor og despot

Han utnevnte seg til president på livstid, drepte medborgere i tusentall, tok etter eget utsagn livet av en amerikansk president og kommuniserte med hodeskallene til henrettede motstandere. Francois "Papa Doc" Duvalier var ikke helt som andre diktatorer. 

Pluss ikon
<b>FRIGJØRER:</b> Papa Doc var presidentkandidat i 1957 og vant med klar margin. Folket trodde de hadde fått en velgjører, men fikk i stedet er skrekkregime.
FRIGJØRER: Papa Doc var presidentkandidat i 1957 og vant med klar margin. Folket trodde de hadde fått en velgjører, men fikk i stedet er skrekkregime. Foto: Bettmann/Getty Images
Sist oppdatert

Jeeper med tungt bevæpnede menn kom kjørende inn på gårdstunet. Mennene steg ut av jeepene, rettet våpnene mot menneskene som fredfullt satt på tunet og drakk te.

– Den aktuelle dagen, 26. april 1963, hadde jeg nettopp fått innvilget asyl ved Den dominikanske republikks ambassade, uttalte tidligere løytnant i den haitianske hæren Francois Benoit til dokumentaren Evolution of Evil.

Fire dager i forveien, 22. april, hadde noen forsøkt å kidnappe barna til Francois Papa Doc Duvalier, den fryktede diktatoren som hadde styrt Haiti (som sammen med Den dominikanske republikk utgjør øya Hispaniola i Karibia) med jernhånd de siste seks årene.

En rasende Papa Doc var overbevist om at løytnant Francois Benoit sto bak, og beordret ham skutt.

Problemet var at Papa Doc og hans styrker tok feil; det var en annen mann som var ansvarlig for kidnappingsforsøket.

Siden Francois Benoit selv var i trygghet, tok Papa Docs styrker isteden sin vrede ut over familien hans som nettopp hadde kommet tilbake fra et kirkebesøk da Papa Docs styrker dukket opp.

<b>DIKTATOR:</b> Papa Doc var ansvarlig for et av de verste despotiene i verdenshistorien. Han styrte Haiti med terror og vold fra han ble innsatt som president til sin død i 1971. 
DIKTATOR: Papa Doc var ansvarlig for et av de verste despotiene i verdenshistorien. Han styrte Haiti med terror og vold fra han ble innsatt som president til sin død i 1971.  Foto: NTB Scanpix

Francois far, kona og hans nyfødte sønn ble sammen med en hushjelp og en barnepike alle likvidert, og huset satt i brann. De neste timene henrettet Papa Docs styrker flere titalls haitianere som hevn for det mislykkede kuppforsøket. En eldre mann ble drept kun fordi han het Benoit til fornavn.

Men Papa Doc begynte ikke som en nådeløs tyrann. Lik mange andre diktatorer, var hans motto å befri befolkningen fra undertrykkelse.

Studerte i USA

Francois Papa Doc Duvalier ble født i Haitis hovedstad Port-au-Prince i 1907. Rasismen og undertrykkelsen av den sorte befolkningen på Haiti under den amerikanske okkupasjonen som begynte i 1915, gjorde inntrykk på unge Francois Duvalier.

Da han kom hjem etter endte medisinstudier i USA ved University of Michigan, engasjerte han seg for lokalbefolkningen. Som nyutdannet lege reiste han rundt på landsbygda med medisiner og pleie til trengende medborgere, blant annet for å bekjempe malaria. Derav tilnavnet Papa Doc.

Han ble svært populær blant folket, og slo seg opp i politikken der han hadde flere ministerposter, blant annet helseminister. I 1957 stilte han til presidentvalg, og vant med klar margin. Folket jublet i gatene, i den tro at en frigjører som endelig skulle sørge for rettferdige vilkår for landets sorte befolkning hadde tatt over.

Men noe må ha endret seg hos Papa Doc etter at makten ble hans. Fra å være en uselvisk velgjører, begynte han isteden å få øynene opp for noe annet.

– Penger, repliserte historieprofessor Andrew Leak til dokumentaren Evolution Of Evil.

Papa Doc sørget for å innkreve det han kunne av skatter og avgifter fra et allerede hardt prøvet folk. Straks badet han og hans familie seg i rikdom i presidentpalasset. Folket, derimot, levde i ytterste fattigdom og måtte blant annet være med på å besørge byggingen av luftslottet Duvalierville, en tiltenkt by til presidentens ære.

– Han forsøkte imidlertid å bøte på bildet av seg selv, ved å kjøre rundt i gatene og dele ut mindre pengesummer til folk, sa professor Robert Fatton til Evolution of Evil.

Nådeløst regime

Papa Doc hadde på kort tid blitt en diktator. Og som diktatorer flest, ble han forsøkt styrtet. Første gang alt i 1958. Kuppmakerne, en gruppe på bare åtte bestående av tre haitianske hæroffiserer og fem amerikanske leiesoldater, ble imidlertid raskt overmannet og drept av Papa Docs styrker.

Kuppforsøket hadde uansett gjort Papa Doc mistroisk overfor det militære. Han opprettet i 1959 derfor sin egen private milits, Tonton Macoute, som beste kan oversettes til mannen med ljåen. Militsens brutalitet gjorde dem fryktet. Militsen torturerte og drepte folk i tusentall. Alle som våget stå opp mot Papa Docs regime, skulle knuses.

<b>PRIVAT MILITS:</b> Papa Doc brukte sin private milits Tonton Macoute til å undertrykke og terrorisere befolkningen. 
PRIVAT MILITS: Papa Doc brukte sin private milits Tonton Macoute til å undertrykke og terrorisere befolkningen.  Foto: Jean-Claude FRANCOLON/Corbis/VCG via Getty Images

Tonton Macoute kunne for eksempel ta seg inn i en landsby for å drepe fiender og forrædere. Mennene i landsbyen ble tvunget til å bevitne drapene av sine egne koner og barn, før de selv ble skutt.

Men det var ikke bare politiske motstandere som ble rammet, ifølge professor Andrew Leak.

– Forretningsfolk som nektet å gi fra seg forretningen sin, eller en far som ikke ville gi fra seg sin datter til Tonton Macoute, var blant ofrene.

Mentale lidelser

I mai 1959 pådro diabetikeren Papa Doc seg et hjerteinfarkt, sannsynligvis etter en overdose insulin. Han endte i koma, med påfølgende mentale lidelser som bivirkning. Mange mente han etter dette rett og slett ble gal.

I hans sykefravær hadde Haiti blitt midlertidig ledet av Clement Barbot, sjefen for Tonton Macoute. Tilbake i sjefsstolen fikk Papa Doc det for seg at Clement Barbot hadde konspirert mot ham, og kastet ham i fengsel.

Da Barbot ble løslatt i 1963, igangsatte han det feilslåtte kidnappingsforsøket som løytnant Francois Benoit fikk skylden for først. Da Papa Doc kom på sporet av Barbot, hadde han greide å stikke av. Diktatoren ble fortalt at Barbot hadde lyktes med å flykte ved å forvandle seg til en sort hund.

– Drep alle sorte hunder, var Papa Docs respons.

Frem til kuppmaker Clement Barbot ble oppsporet og henrettet få uker senere, kunne ingen sort hund i Port-au-Prince føle seg trygg.

<b>BABY DOC:</b> Før  Papa Doc Duvalier sovnet inn, fikk han utpekt sønnen Jean Claude Baby Doc Duvalier som sin etterfølger. Baby Doc videreførte terrorregimet til faren. 
BABY DOC: Før  Papa Doc Duvalier sovnet inn, fikk han utpekt sønnen Jean Claude Baby Doc Duvalier som sin etterfølger. Baby Doc videreførte terrorregimet til faren.  Foto: Bettmann/Getty Images

President på livstid

Samme år skulle Papa Docs presidentperiode egentlig ha utløpt. Siden grunnloven sa at ingen president kunne bli gjenvalgt, sørget Papa Doc for å endre denne i forkant av valget, som kulminerte i at han selv likeså godt fikk 100 prosent av stemmene, 1 320 748 i tallet.

– Folket har talt, konkluderte Papa Doc på en pressekonferanse.

Imidlertid fant han raskt ut at én ny presidentperiode ikke var nok. Folket måtte da ønske ham som president for evig? I 1964 holdt han derfor en folkeavstemning over temaet. 99,9 prosent av de stemmeberettigede stemte ja. Ikke så rart, egentlig. Samtlige stemmesedler inneholdt kun én valgmulighet, altså ja.

– Jeg har blitt valgt til president på livstid. Det var ikke etter mitt eget ønske, men jernviljen til det haitiske folk, sa han til pressen og slo samtidig fast at han var udødelig.

<b>JAKT:</b> Da Baby Doc ble styrtet i 1986, ble det plutselig utrygt å være medlem av Tonton Macoute. På bildet er en mistenkt tilhenger av Tonton Macoute drept av tilhengere av Jean-Bertrand Aristide, en prominent motstander av Duvalier-regimet. Arstide ble valgt til president i 1991. 
JAKT: Da Baby Doc ble styrtet i 1986, ble det plutselig utrygt å være medlem av Tonton Macoute. På bildet er en mistenkt tilhenger av Tonton Macoute drept av tilhengere av Jean-Bertrand Aristide, en prominent motstander av Duvalier-regimet. Arstide ble valgt til president i 1991.  Foto: Peter Turnley/Corbis/VCG via Getty Images

Sønnen overtok

Nye kuppforsøk mot mannen som hevdet ingen kuler kunne ramme ham, fulgte. Blant annet tok en gruppe på 13 eksil-haitianere turen fra trygge liv i New York for å befri sitt elskede Haiti fra tyranniet. Det gikk imidlertid med dem som med andre som hadde forsøkt å styrte Papa Doc. 11 av de 13 ble drept under skuddvekslinger med Papa Docs styrker. De siste to ble fanget og tatt med til Port-au-Prince.

– De skal henrettes offentlig, fastslo Papa Doc, som besluttet henrettelsene kringkastet på TV. Repriser ble sendt gjentatte ganger de påfølgende ukene.

Men etter nærmere 14 års terrorvelde der mer enn 30 000 haitianere hadde blitt drept av Papa Docs brutale regime, var det brått slutt for mannen som hevdet han var udødelig. 21. april 1971 sovnet Papa Doc inn etter et sykeleie.

Før han utåndet, rakk han å utnevne sin sønn Jean-Claude Baby Doc Duvalier (19) til ny president. Baby Doc styrte Haiti med samme brutale hånd som faren frem til han ble styrtet i et kupp i 1986.

<b>VOLDELIG HISTORIE:</b> Militærkuppet i 1986 bar bud om bedre tider, men demokratiseringen mislyktes og volden fortsatte. Ifølge FN har Haiti siden vært preget av uroligheter og flere militærkupp. Ifølge UD er situasjonen i Haiti svært ustabil med omfattende vold begått av kriminelle gjenger. På grunn av sikkerhetssituasjonen fraråder Utenriksdepartementet reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig til Haiti.
VOLDELIG HISTORIE: Militærkuppet i 1986 bar bud om bedre tider, men demokratiseringen mislyktes og volden fortsatte. Ifølge FN har Haiti siden vært preget av uroligheter og flere militærkupp. Ifølge UD er situasjonen i Haiti svært ustabil med omfattende vold begått av kriminelle gjenger. På grunn av sikkerhetssituasjonen fraråder Utenriksdepartementet reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig til Haiti. Foto: David Turnley/Getty Images

Baby Doc flyktet til Frankrike, men skal ha rukket å ta med seg mesteparten av Haitis statskasse. Om Baby Doc ikke var like ravende gal som faren, var han ikke mindre eksentrisk. Han skal blant annet ved en anledning ha sendt sin tjener ut for å kjøpe en luksusbil som matchet fargen på de nye blå skoene hans.

Baby Doc vendte tilbake til Haiti i 2011 etter 25 år i eksil. Returen var angivelig drevet en motivasjon til hjelpe landet som var sterkt preget av jordskjelvet året i forveien. Baby Doc kom aldri til makten igjen og døde i Port-au-Prince av et hjerteinfarkt i 2014.

Utnyttet voodoo

Mange mener Papa Doc spilte på folks tro på svart magi og voodoo, som står sterkt på Haiti. Han begynte å kle seg i sorte dresser, farget håret mørkt og fremstilte seg selv som en halvgud og inkarnasjon av Baron Samedi, en mektig ånd som representerer de døde i voodoo-religionen.

Politiske motstandere og andre forrædere ble gjerne ført til spesialbygde torturkamre. Papa Doc bivånet ofte torturen gjennom kikkhull i veggene mens han inntok et bedre måltid. Han skal også ha fått tilsendt de avkappede hodene til statsfiender, for å kunne kommunisere med sjelene deres.

Da USAs president John F. Kennedy ble skutt og drept i Dallas 22. november 1963, var Papa Doc raskt ute med å ta æren for drapet. – Jeg kastet en forbannelse over Kennedy, hevdet han. Kennedy hadde åpenlyst kritisert Papa Docs regime.

Kilder: Evolution Of Evil: Papa Doc Duvalier - A Brutal Voodoo Dictator, britannica.com, snl.no, history.com

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 33 2023

Denne saken ble første gang publisert 12/06 2023, og sist oppdatert 05/07 2023.

Les også