De «siamesiske tvillingene» var elsket og hatet

Familiebildet som satte sinnene i kok: «Grotesk»

Brødrene er opphavet til begrepet siamesiske tvillinger. Samtidens menn syntes de var motbydelige, men kvinnene elsket dem. Brødrenes liv og karriere var svært dramatisk.

Pluss ikon
<b>FAMILIEBILDE:</b> Chang og Eng med hver sin kone, fru Eng Bunker til venstre og fru Chang Bunker til høyre. Det kunne bli barn av slikt, selv om ansiktsuttrykkene på bildet ikke oser av lykke. To av dem sitter foran.
FAMILIEBILDE: Chang og Eng med hver sin kone, fru Eng Bunker til venstre og fru Chang Bunker til høyre. Det kunne bli barn av slikt, selv om ansiktsuttrykkene på bildet ikke oser av lykke. To av dem sitter foran. Foto: NTB
Sist oppdatert

Siamesiske tvillinger utløser nysgjerrighet. Hvordan kan de jobbe, sove og gå på do når kroppene deres er sammenvokst? Men det er neppe som pirrer folks nysgjerrighet mer enn spørsmålet om hvordan de har sex.

Noen kvinner har en dragning mot det forbudte. Dødsdømte mordere drukner i frierbrev. Andre har en forkjærlighet for enkle mannfolk. Hvis menn er fysisk forbundet med hverandre, er det åpenbart også pirrende, viser historien til Chang og Eng Bunker.

Nektet innreise

Chang og Eng Bunker ble født i byen Siam i dagens Thailand i 1811, og ble opphavet til begrepet «siamesiske tvillinger». De to guttene var uløselig forbundet med hverandre like under brystbenet. Moren påsto at fødselen ikke var mer utfordrende enn da hun fødte deres mange søsken.

Da brødreparet planla å komme til Frankrike i 1830, ble de nektet innreise. Franske myndighetene var nemlig redde for hva slags virkning de ville ha på franske kvinner.

Det var en britisk handelsreisende som først la merke til dem da de var i tenårene. Han trodde det dreide seg om et eller annet slags merkelig dyr.

Da han skjønte at det var to sammenvokste unge menn, ønsket han umiddelbart å ta dem med seg hjem og tjene penger på å vise dem frem for et publikum. Såkalte freakshows var en vanlig og akseptert form for underholdning den gangen.

Da Chang og Eng fylte 18 år, kunne han ta dem med seg.

De unge mennene selv så på dette som sin store sjanse.

Les også: (+) Offisielt lå krigsskipet ved kai − men loggboken rommet en hemmelighet

Tenkte på dem under akten

Reisen førte de to til USA. Omtrent fra øyeblikket de gikk av skipet i Boston, ble de undersøkt, klemt på, avbildet og studert av leger og andre vitenskapsmenn fra en rekke vitenskapelige grener.

En lege ga dem nålestikk for å teste ut følsomheten i vevet som forbandt dem med hverandre. Begge trakk seg tilbake fra nålestikk midt i biten, mens det noen centimeter fra sentrum bare var tvillingen på den siden som reagerte.

Legen fant også ut at når den ene opplevde en sur smak, gjorde den andre det samme. Og når han kilte den ene av dem, ba den andre ham om å holde opp.

<b>SLIK HANG DE SAMMEN:</b> Chang og Eng var bare forbudet med et område på 13 centimeter som hadde en omkrets på 23 centimeter. Men de delte lever. Dette førte til at de ikke kunne skilles i sin samtid. Her en illustrasjon fra «The Home Handbook of Domestic Hygiene and Rational Medicine» av John Harvey Kellogg fra 1902.
SLIK HANG DE SAMMEN: Chang og Eng var bare forbudet med et område på 13 centimeter som hadde en omkrets på 23 centimeter. Men de delte lever. Dette førte til at de ikke kunne skilles i sin samtid. Her en illustrasjon fra «The Home Handbook of Domestic Hygiene and Rational Medicine» av John Harvey Kellogg fra 1902. Foto: NTB

Publikum var imidlertid ikke så interessert i alle disse undersøkelsene. De var mer opptatt av guttenes kjærlighetsliv.

En vandrehistorie gikk ut på at da Chang la seg etter en av Engs erobringer, ble brødrene enige om å møtes til duell. Men det ble aldri noe av den, fordi de fikk problemer med avstanden.

Det var stor bekymring for hva slags påvirkning de siamesiske tvillingene måtte kunne ha på kvinner i fertil alder. En kvinne sto frem og påsto at hun hadde født et tvillingpar som var sammenvokst fordi hun tenkte på Chang og Eng under kjønnsakten.

Les også: (+) Født i Farsund, død som sydhavskonge – hvor hans etterkommere ennå leve

Giftet seg med søstre

Brødrene tjente gode penger på å vise seg frem. Etter å reist rundt på utstilling i ti år, hadde de spart seg opp nok penger til at de kunne trekke seg tilbake.

De kjøpte eiendom i North Carolina, ble amerikanske statsborgere og kjøpte til og med slaver. Ironisk nok, ettersom mange mente at de i løpet av sine ti første år i USA hadde vært slaver selv.

Dette tok de sterk avstand fra. De hadde ikke vært slaver. De hadde vært frie menn som hadde tjent penger på ærlig og redelig vis.

TVILLINGENE FRA SIAM: Eng (t.v.) og Chang Bunker levde fra 1811 til 1874. På dette bildet viser Chang og Eng frem det relativt lille partiet som bandt dem sammen. Like fullt delte de ett vitalt organ via denne forbindelsen.
TVILLINGENE FRA SIAM: Eng (t.v.) og Chang Bunker levde fra 1811 til 1874. På dette bildet viser Chang og Eng frem det relativt lille partiet som bandt dem sammen. Like fullt delte de ett vitalt organ via denne forbindelsen. Foto: NTB

I 1843 giftet de seg med to søstre, Adelaide og Sarah Yates, døtre av en høyt respektert landeier. De to kvinnene skal ha hatt en rekke beilere. Brødrene var blitt kjent med dem gjennom hyppige familiebesøk over flere år.

Da parene bekjentgjorde sine gifteplaner og kjørte omkring i nabolaget i en åpen vogn, brøt helvete løs. Noen lokale menn kastet murstein gjennom vinduene på farens gård og truet med å brenne ham levende dersom han ikke tok ansvar og tøylet sine døtres perverse lyster.

Les også: (+) Langsomt forsvinner storbyene i havet – hvorfor går det motsatt vei i Oslo?

Gruppesex?

Pressen fyrte opp. «The Carolina Watchman» tro til med den franskinspirerte tittelen «Mariage extraordinaire» og håpet de to parene kom til å bli like lykkelige som de ble nære.

Men de fleste tok det ikke humoristisk. En avis kalte ekteskapene for «groteske» og dro sammenligninger til Sodoma og Gomorra. De to parene kjøpte hver sin bolig og forsøkte etter beste evne å leve normale liv. Parene måtte dog forflytte seg samlet fra den ene boligen til den andre annenhver uke.

Lokalbefolkningen anså seg svært tolerant. Mange mente de hadde strukket seg mer enn langt nok ved å akseptere at de siamesiske brødrene i det hele tatt fikk bo i området. At de skulle være sammen med «normale» kvinner, var mer enn de kunne tåle. Når de skulle ha intim omgang, kunne det ikke være snakk om noe annet enn gruppesex. Den slags skulle man ha seg frabedt.

Begge kvinnene fikk barn i 1844. Det er aldri blitt sagt noe om hvordan de løste de seksuelle utfordringene, men at de løste dem, er det liten tvil om.

De to første barna ble født med seks dagers mellomrom, de to neste med åtte dagers mellomrom. De to parene fikk til sammen 21 barn.

Les også: (+) «Atombombens mor» hatet sitt eget kallenavn

Vurdert skilt

Etter hvert fikk tvillingene fikk økonomiske problemer, og la ut på sine visningsturneer igjen. Denne gangen tok de med seg noen av barna sine også.

Publikum var mer lunkent nå. Mange aksepterte ikke denne ukonvensjonelle familien.

<b>ATTRAKSJON:</b> Freakshows var mer akseptert før enn nå. Chang og Eng tjente gode penger på å vise seg frem.
ATTRAKSJON: Freakshows var mer akseptert før enn nå. Chang og Eng tjente gode penger på å vise seg frem.

Da familiene etter hvert krysset Atlanteren og dro på turné i England, var det mange som tvilte på om disse familiene kunne være ekte. For enkelte var det rett og slett avskyelig å forestille seg disse menneskene som ektefeller og fedre.

Det ble vurdert å skille brødrene i deres samtid. Men det ble frarådet, da man mente det kunne få fatale følger med datidens medisinske teknologi. Trolig kunne tvillingene relativt enkelt ha blitt skilt i dag.

Døde samme dag

I 1870 fikk Chang et slag som lammet hans høyre side, det vil si den siden som var nærmest broren. Han bandt opp det høyre beinet og brukte både krykke og brorens arm for å kunne gjennomføre de daglige gjøremål.

Men han ble aldri helt frisk igjen og slo seg på flaska. En kikhoste utviklet seg til en lungebetennelse som tok livet av ham 17. januar 1874.

Eng følte seg svak, og ba sønnen sjekke ut hvordan det gikk med Chang. Da han fikk vite at Chang var død, svarte han «Da er jeg ferdig også». Den neste timen hadde han voldsomme smerter og var dypt fortvilet. Kaldsvette dekket kroppen hans. Det eneste han gjorde med sin døde tvillingbror, var å trekke liket hans nærmere seg selv.

To timer etter at han mistet broren, var Eng Bunker også død.

Siamesiske tvillinger, også kalt sammenvokste tvillinger, er en medfødt misdannelse som består i at to tvillingers kropper henger sammen. Misdannelsen rammer både dyr og mennesker.

Fenomenet oppstår når den befruktede eggcellen ikke deler seg fullstendig som under et svangerskap med vanlige eneggede tvillinger. Sammenvokste tvillinger kan skilles operativt, men bare når hvert av barna har alle livsviktige organer intakt.

Første gang man hadde klart å skille siamesiske tvillinger med felles hjerte og lever, var i februar 2007. Den 5. april ble tvillingene vist frem i Thailand. Den ene av tvillingene måtte senere til operasjon på grunn av et hull i hjertet som ikke var veldig farlig. Operasjonen varte i over tolv timer og involverte mer enn 60 eksperter og kirurger.

Kilde: Wikipedia

Se mer

Denne saken ble første gang publisert 30/06 2023, og sist oppdatert 18/08 2023.

Les også