Pelé ville bli hjemme

De fleste har sett det ikoniske bildet av Pelé som blir båret på gullstol. Få kjenner til den dramatiske historien bak

De fleste har sett det over 50 år gamle ikoniske bildet: Pelé på gullstol på Azteca stadion i Mexico. Den perfekte slutten på et VM som forandret fotballen for alltid. Ingen husker starten: At Pelé egentlig hadde tenkt å bli hjemme.

<b>KONGEN:</b> Pelé på tronen etter VM-finalen i 1970, med lagkamerat Rivellino i forgrunnen. Det var hans store revansj etter to dystre mesterskap med nedsparkinger og skader. Før turneringen i Mexico var hans deltagelse omstridt hjemme i Brasil. 
KONGEN: Pelé på tronen etter VM-finalen i 1970, med lagkamerat Rivellino i forgrunnen. Det var hans store revansj etter to dystre mesterskap med nedsparkinger og skader. Før turneringen i Mexico var hans deltagelse omstridt hjemme i Brasil.  Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert

Det brasilianske fotballikonet Pelé døde torsdag 29. desember etter lengre tids sykdom.

Han ble 82 år gammel.

Den legendariske storscoreren ble innlagt med tarmkreft i fjor og har slitt med en rekke helseproblemer som følge av kreftsykdommen.

De siste ukene har tilstanden hans blitt kraftig forverret og han har mottatt livsforlengende behandling.

«Vi er uendelig glad i deg. Hvil i fred», skriver datteren Kely Nascimento på Instagram.

Bildet av Pelé som blir båret på gullstol etter VM-finalen i Mexico i 1970 er blitt et av de mest kjente bildene i fotballhistorien.

Her får du historien bak bildet:

En vårdag i 1970 stormet Brasils landslagssjef Joao Saldanha inn på et treningsfelt i Rio, viftet med en ladd pistol og ropte «Hvor er den jævelen!?»

Og takk Gud for det.

For ellers ville verden aldri fått oppleve det som ble fotballkongen Pelé sin store signingsferd i VM i Mexico noen måneder senere. Den endte på gullstol etter et mesterskap mange eksperter fremdeles, 50 år senere, regner som tidenes beste og mest heidundrende fotballfest.

Ikke bare var fotballen underholdende, den var også i farger og TV-sendt over hele verden. Nordmenn måtte riktignok ha svenskeantenne, men ingen husker det i dag. På bildene som har festet seg fra den hete sommeren i Mexico i 1970, er gresset grønt og Brasil leker i gult og blått.

Ingen lekte som Pelé. Han var involvert i 14 av Brasils 19 scoringer i mesterskapet. Selv scoret han fire, deriblant det første målet i finalen mot Italia. Det var på en majestetisk heading der Pelé stanset tiden og svevde over motstanderen. Pelé kom aldri ned igjen. Han er der oppe ennå, høyt hevet over alle andre fotballspillere.

En engelsk TV-kommentator oppsummerte innsatsen slik:

– Det er lett å stave Pelé. Det staves G-U-D.

Men det kunne altså gått til helvete. Det var ingen selvfølge at Pelé dro til Mexico i det hele tatt. Han måtte ha litt hjelp fra en gærning med våpen og sikringen av.

<b>SVEVENDE:</b> Pelé var 1,73 høy, men hadde en spenst som gjorde ham til en fremragende hodespiller. Her henger han over Italias Burgnich (1,75) og nikker inn det første målet i VM-finalen. 
SVEVENDE: Pelé var 1,73 høy, men hadde en spenst som gjorde ham til en fremragende hodespiller. Her henger han over Italias Burgnich (1,75) og nikker inn det første målet i VM-finalen. 

Fotballen ble aldri som før

Denne gærningen, Joao Saldanha, og Pelé kom egentlig godt overens. Faktisk var det mye Saldanhas fortjeneste at landets store fotballstjerne var tilbake på landslaget i det hele tatt.

Pelé hadde fått nok av VM etter mesterskapet i England i 1966. Der hadde han blitt sparket i filler. Motstanderne hadde skjønt at den eneste måten å stoppe ham på, var å dele ham på midten. Først ut var bulgarerne, så portugiserne.

Egentlig navn Edson Arantes do Nascimento, født 23. oktober 1940. Kallenavnet Pelé festet seg da han ikke klarte å uttale navnet til den lokale keeperen, Bilé, som guttunge.

Eneste spiller med tre VM-titler, i 1958, 1962 og 1970. Scoret i to av finalene.

Yngste spiller og målscorer i en VM-finale.

650 mål på 694 ligakamper, 77 mål på 92 landskamper

Gift tre ganger, minst syv barn

Klubber: Santos (1956-74), New York Cosmos. Ble utnevnt til offisiell nasjonalskatt i Brasil i 1962 for å holde europeiske storklubber unna.

Døde etter lengre tids sykdom, 29. desember, 2022.

Se mer

– Pelé, taklet brutalt. Slik er den moderne fotballen, sier kommentatoren på BBC med trist film-
avisstemme i ett av TV-klippene. Brasil ble utslått tidlig, og Pelé haltet nedslått hjem.

– Aldri mer, sa Pelé.

Tre år senere nærmet det seg kvalifisering til neste VM, og han hadde fortsatt ikke dukket opp. Brasilianerne begynte å bli nervøse. Mente han det? Virkelig?

Ansettelsen av Saldanha som ny trener var ett av grepene som fikk Pelé til å ombestemme seg. Saldanha var hissig og ustabil, men Pelé likte fotballen han sto for, og laget han satte sammen.

Like viktig var det at det internasjonale fotballforbundet, FIFA, hadde innsett at noe måtte gjøres for å snu det negative imaget som 60-åras mesterskap hadde påført sporten. I 1962 hadde mange av lagene vært bedre til å slåss enn spille fotball, og kampen mellom Italia og vertslandet Chile var så ille at BBC advarte mot sterke scener før den ble sendt i opptak.

Også i 1966 var det tidvis kynisk og rått, og det ble litt glemt i den engelske jubelen over seieren på hjemmebane at finalen var en av få målrike kamper. Enkelte fryktet for fotballens fremtid.

Les også: Barcelona virket ustoppelige – så ble toppscoreren deres kidnappet

<b>KNUST IGJEN:</b> Pelé ble sparket i filler av Portugal i VM i 1966, og behandlingen fikk FIFA til å se etter løsninger for å beskytte stjernene bedre. 
KNUST IGJEN: Pelé ble sparket i filler av Portugal i VM i 1966, og behandlingen fikk FIFA til å se etter løsninger for å beskytte stjernene bedre. 

I stedet ble den sendt inn i en ny, moderne æra. Mexico-VM ble et veiskille. Mesterskapet var det første, virkelige steget mot å gjøre fotball til en pengemaskin. Adidas leverte sin klassiske ball med 32 sorte og hvite felter, som alle gutter snart ville ha. Panini solgte samlealbum på lisens.

Gule kort (58 brukt), og røde (ingen, faktisk), ble introdusert for å tydeliggjøre for spillere og tilskuere hva som foregikk. Kampene ble spilt i drepende hete midt på dagen for å tilfredsstille de viktige TV-markedene i Europa.

Brasil vant alle kampene i VM i 1970, og er fremdeles den eneste verdensmesteren som har vunnet samtlige kamper i både kvalifiseringen og sluttspillet.

Jairzinho scoret i alle seks kampene i sluttspillet, men vesttyske Gerd Müller ble toppscorer med ti mål.

Finalelaget: Felix, Carlos Alberto, Brito, Piazza, Everaldo, Clodoaldo, Gerson, Jairzinho, Rivelino, Pelé, Tostao.

Everaldo ble drept i en bilulykke i 1974. Felix døde i 2012, og Carlos Alberto i 2016.

Se mer

– I 1970 hadde vi fire dollar i safen. Nå har vi fire milliarder dollar, sa FIFA-president Joao Havelange da han ga seg i 1998.

Men også selve spillet fikk et løft. Lagene fikk endelig lov å benytte innbyttere. Dermed var det ikke lenger en åpenbar fordel å sparke motspillere ut av kampen.

Alle hadde sett hvordan Pelé hinket hjelpeløs rundt etter grisetaklingene til Portugals Morais i 1966, og det var langt fra noe enkeltstående tilfelle. Før 1970 ble mange fotballkamper i praksis spilt 11 mot 10, hvis en spiller fikk en smell tidlig.

Til sist hadde FIFA skjønt at stjernene som folk ville se, måtte beskyttes.

Ut med Pelé!

Det var akkurat det Pelé ville høre. Selv om han allerede var en legende, og verdens mest kjente idrettsutøver, muligens i selskap med Muhammad Ali, følte han at han hadde noe å bevise. Han hadde aldri fått vise seg frem gjennom et helt mesterskap.

Som spinkel 17-åring forbløffet han alle under sitt første VM, i Sverige i 1958, med viktige scoringer på Brasils ferd mot triumfen – men Pelé selv husket også kneskaden som hadde satt ham utenfor de to første kampene. Og i 1962 rakk han bare å score ett mål i første kamp før det var over på grunn av nedsparking og skade.

<b>HJERNENE BAK:</b> Joao Saldanha (1917–90) overtalte Pelé til å gjøre comeback på landslaget. Men den tilsynelatende idyllen tok slutt, <br/>og Saldanha ville vrake stjernen til VM. 
HJERNENE BAK: Joao Saldanha (1917–90) overtalte Pelé til å gjøre comeback på landslaget. Men den tilsynelatende idyllen tok slutt,
og Saldanha ville vrake stjernen til VM. 

Pelé hadde to VM-titler, men i hans øyne var ingen av dem komplette. At han aldri hadde spilt for andre klubber enn Santos hjemme i Brasil, gjorde også at folk i Europa sjelden fikk se så mye av ham. Hvor god var han egentlig, denne karen alle snakket om?

– Jeg følte at jeg fortsatt hadde noe uoppgjort, sier Pelé. Det var noe som manglet. En perfekt siste dans, på den aller største scenen, så hele verden kunne se. I farger, til og med.

Alle som er gamle nok til å huske Fotball-VM i Mexico i 1970, hevder fortsatt bestemt at det er den beste turneringen verden har sett. Her er noen gode grunner til at de kan ha rett.

Tidenes mesterskap

Etter to mesterskap på 1960-tallet preget av stygt og destruktivt spill og få scoringer, var plutselig den lekne, angrepsrettede fotballen tilbake. Kvartfinaler og semifinaler inneholdt dramatiske møter som fortsatt står som klassikere, og det ble scoret nesten tre mål i snitt per kamp, noe som ikke har skjedd siden. Den høye underholdningsverdien
kom svært beleilig for FIFA fordi det var første gang et VM ble vist på TV over hele verden, og attpåtil i farger.

Tidenes finale

Brasil slo Italia 4–1, Pelé og Carlos Alberto scoret hvert sitt kunstverk av en scoring og sambafotballen triumferte. Arne Scheie er en av mange som setter finalekampen på Azteca stadion øverst av de 21 VM-finalene som er spilt, og Arne Scheie lytter man til.

Tidenes spiller

Han var 29, og på høyden av sin fantastiske karriere i 1970. Pelé er kåret til Århundrets idrettsutøver av Den internasjonale olympiske komité, og til Århundrets fotballspiller av FIFA. Den utnevnelsen ble delt fordi Diego Maradona fikk flest stemmer på nettet, men uttalelsene i pressen var samstemte fra stjerner som Beckenbauer, Puskas, Cruyff og Platini: De som ikke stemte på Pelé, kan ikke ha sett ham spille.

Tidenes redning

Gol! ropte Pelé høyt da innlegget fra høyre traff pannen hans. Så sikker var han i sin sak. Han stanget ballen med kraft ned i bakken, rett ved den venstre stolpen i målet som Englands keeper Gordon Banks forsvarte. Men til alles store overraskelse spratt ikke ballen videre inn i nettet. På streken hadde Banks utført et tigersprang og fått en hånd på ballen, som forsvant over tverrliggeren. Lagkaptein Bobby Moore klappet Banks på skulderen.

– Bra, Banksy, men hold den fast, så slipper vi corner imot. Har du ikke sett redningen, søk den opp på YouTube.

Tidenes kamp

Semifinale, Italia-Vest-Tyskland 4–3 etter ekstraomganger. Italia tok en tidlig ledelse ved Boninsegna, og sto imot et tysk stormløp helt til forsvarsspilleren Schnellinger streifet inn i ukjent landskap og banket inn sitt første og eneste landslagsmål i karrieren på overtid.

I ekstraomgangene klarte ingen å forsvare seg. Toppscorer Gerd Müller snublet inn ett mål og stupte inn et annet, men Italias innbytter Rivera bredsidet inn ekstraomgangenes femte og siste scoring, og sikret finaleplassen.

Døpt «Århundrets kamp».

Se mer

Så da kvalifiseringen til Mexico-VM startet, var Pelé tilbake. Det gikk først riktig så bra. Laget til Saldanha vant alle kampene og VM-plassen ble sikret på overbevisende måte. Men så ble det 0–0 i en tam treningskamp mot erkerivalen Argentina, og alle i Brasil ville vite hva som var galt. Pressen skyldte på Saldanha, diktator Medici gjorde det samme og forlangte dessuten at spissen Dada måtte inn på laget. Mens Saldanha skyldte på Pelé.

– Laget har et problem og det heter Pelé. Han hjelper ikke midtbanen nok. Jeg vurderer å droppe ham, sa Saldanha, som også kom med rare uttalelser om at Pelé var nærsynt og trolig syk.

Mange trodde ham. At Pelé, snart 30, var ferdig. Pelé ble usikker selv.

– Jeg trodde jeg hadde kreft eller noe som ingen hadde fortalt meg, skriver Pelé i sin biografi.

Les også: – Ikke lat som dere er Moder Teresa, sa dommeren da fotballstjernen fikk dommen

<b>MODERNE TIDER:</b> England og Vest-Tyskland var to av lagene som bidro til underholdningen i Mexico. England rotet bort en tomålsledelse i kvartfinalen, etter en svak keeperinnsats av vikaren Peter Bonetti. Bobby Moore med ballen som erstattet den brune pløsa fra tidligere turneringer. 
MODERNE TIDER: England og Vest-Tyskland var to av lagene som bidro til underholdningen i Mexico. England rotet bort en tomålsledelse i kvartfinalen, etter en svak keeperinnsats av vikaren Peter Bonetti. Bobby Moore med ballen som erstattet den brune pløsa fra tidligere turneringer. 

I beste velgående

Krisen løste seg uten at Pelé trengte å gjøre noe.

Til alt hell uttalte treneren til storklubben Flamengo seg kritisk om Saldanha i et intervju. Det var da Saldanha fant frem pistolen for å gjøre opp. Han fant aldri Flamengo-treneren på treningsfeltet den dagen, noe som var et lykkelig utfall for alle parter. For Saldanha fikk sparken, og den siste hindringen var ryddet vekk.

Pelé dro til Mexico, og resten er historie som det heter. Men for en historie. Brasil spilte fotball som ingen andre hadde gjort. Pelé kalte det «jogo bonito», det vakre spillet, vi kjenner det som sambafotball. Den nye treneren, Mario Zagallo, rådførte seg med spillerne og satte opp et lag der den elegante Clodoaldo holdt igjen litt på midtbanen, og Pelé, Gerson, Tostao, Jairzinho og Rivellino tok seg av resten.

<b>UDØDELIGE:</b> Sentrale spillere på Brasils VM-lag for 50 år siden: 5 Clodoaldo, 7 Jairzinho, 11 Rivellino, 10 Pelé og 9 Tostao.
UDØDELIGE: Sentrale spillere på Brasils VM-lag for 50 år siden: 5 Clodoaldo, 7 Jairzinho, 11 Rivellino, 10 Pelé og 9 Tostao.

Brasil ga nesten aldri fra seg ballen, og det var smart ettersom de ikke var spesielt gode til å forsvare seg, og målvakten Felix var lagets desidert dårligste. Han slapp inn et lompeskudd mot de alltid plagsomme naboene fra Uruguay i semifinalen, og Brasil var i trøbbel et langt stykke ut i andre omgang før det ordnet seg. Pelé til Jairzinho. Mål.

Jairzinho scoret i alle kampene, men det var Pelé som var drivkraften. Han dominerte finalen mot Italia også med én scoring og to målgivende. Den siste til lagkapteinen Carlos Alberto etter et trekk som involverte åtte av utespillerne. Scoringen er blitt stående som selve symbolet på spillet til verdensmesterne fra 1970.

Etter kampen banket Pelé på veggene nede i kjelleren på Azteca stadion, og hilset til kritikerne:

– Jeg er ikke død! Jeg er ikke død! skrek han.

Les også: (+) Alle trodde at Einar var død

<b>ELLEVILT:</b> Franz Beckenbauer ødela kragebeinet etter at Vest-Tyskland hadde gjort sine bytter, og løp rundt på banen med armen i fatle. Den dramatiske semifinalen mot Italia inneholdt også fem mål i ekstraomgangene. 
ELLEVILT: Franz Beckenbauer ødela kragebeinet etter at Vest-Tyskland hadde gjort sine bytter, og løp rundt på banen med armen i fatle. Den dramatiske semifinalen mot Italia inneholdt også fem mål i ekstraomgangene.  Foto: Privat

Det vakre spillet

De som hadde trodd han var for gammel, hadde bommet grovt.

– Pelé hadde akselerasjonen, teknikken og kraften og alt det du ser på TV-bildene, men det ingen tenker over er at han alltid var den grundigste og beste på trening også, sier lagkamerat Clodoaldo. Og selv om han var nærsynt, så Pelé ting på en fotballbane ingen andre gjorde.

– Han observerte alltid. Han fulgte med på hva alle gjorde. Dommeren, tilskuerne, motspillerne, keeperne. Han visste alltid hvilken side som var din svakeste, og gikk alltid den veien, sa Carlos Alberto.

Disse evnene kom til syne i to av turneringens mest berømte øyeblikk – selv om ingen av dem endte med mål. I kampen mot Tsjekkoslovakia skjøt Pelé fra egen banehalvdel. Skuddet strøk rett på utsiden av stolpen.

– Jeg hadde lagt merke til at europeiske keepere ofte sto langt ute. Jeg angrer litt på at jeg ikke ventet med den, etterpå var det ingen som våget seg vekk fra streken, sier Pelé. Mot Uruguay, på stillingen 1-1, slo Tostao en pasning mot Pelé som løp i full fart mot målvakten Mazurkiewicz. I stedet for å berøre ballen, slik karen med det vanskelige navnet forventet, lot han den være. Ballen rullet videre til høyre, forbi keeperen, mens Pelé selv løp til venstre. Kanskje var Pelé overrasket over den vellykkede bløffen. Skuddet etterpå, på åpent mål, traff bare stolpen.

Så god var Pelé i 1970 at selv missene var vakre.

Men vakrest av alt er smilet på gullstolen.

Les også: (+) I nesten 80 år hadde søsknene fått være i fred i sin egen lille verden på gården øverst i dalen. Så skjedde det ufattelige

Denne saken ble første gang publisert 29/12 2022, og sist oppdatert 29/12 2022.

Les også