Bulgarias merkelige kommunist-UFO står forlatt på fjelltoppen

Bulgarias mange og store monumenter fra kommunisttiden er i dag eksotiske etterlevninger fra en svunnen tid. Og noen av dem er svært spennende. Men for mange vekker monumentene minner om en uhyggelig fortid.

<b>PÅ TOPPEN:</b> Buzludzha var unik da den ble bygget. Og den enorme betongkonstruksjonen på en øde fjelltopp er vel ganske unik også i dag.
PÅ TOPPEN: Buzludzha var unik da den ble bygget. Og den enorme betongkonstruksjonen på en øde fjelltopp er vel ganske unik også i dag. Foto: Johnny Haglund


Sist oppdatert

Det må være det dummeste og mest imponerende jeg noensinne har sett – og det på en og samme gang.

Når nattemørket avløses av daggry blir det underlige byggverket synlig over tjukk skog og grønne åser.

Det er som at en UFO har landet i Bulgaria. Fra parkeringsplassen ved foten av fjellet leder en sti opp til betongkonstruksjonen.

Jo nærmere jeg kommer, desto mer og mer måpende blir jeg: Et enormt bygg på en avsides plass. Konstruksjonen, byggingen, slitet, mengden av betong. Og ikke minst; kostnadene. Hvorfor i all verden?

Men etter å ha sett meg mett på kolossen fra utsiden, og oppdaget at den er stengt og lukket og at det er strengt forbudt å gå inn, blir jeg litt skuffet.

Årsaken er at bygningen ikke lenger vedlikeholdes og anses derfor som farlig.

Men heldigvis har jeg med meg grottehjelmen. Et hull i bakken like ved tårnet leder meg ned i mørket.

Jeg klyver inn og blir møtt av en underjordisk labyrint. Det lukter jord og fuktighet. Det meste er ødelagt og ramponert, men dører, trapper og rom står her nå som da bygget ble reist. Jeg leter meg litt frem før jeg finner trappene som leder opp til Ufoens enorme amfiteater helt øverst.

Les også: Dypt inne i Amazonas' jungel finnes et strand­eldorado av de sjeldne. Og en liten, norsk koloni

<b>DOM OVER FORTIDEN:</b> Mutters alene står jeg midt i det enorme amfiteateret, som ble brukt av kommunistene til møter og slikt en gang i tiden. På veggen bak meg ses rester av 510 kvadratmeter mosaikkunst.
DOM OVER FORTIDEN: Mutters alene står jeg midt i det enorme amfiteateret, som ble brukt av kommunistene til møter og slikt en gang i tiden. På veggen bak meg ses rester av 510 kvadratmeter mosaikkunst. Foto: Johnny Haglund

Fra mørket stiger jeg opp i en gigantisk sal. Det knaser i glass og ødeleggelser under mine føtter, men når jeg stopper opp midt i rommet, forsvinner alle lyder.

Veggene rundt meg er prydet av mosaikkbilder fra den gang dette var kommunistenes skrytebygg. Mye er ødelagt, men jeg kan se Georgij Dimitrov, Bulgarias første kommunistleder, i et av bildene og klassiske kommunistillustrasjoner i andre.

En fugl flyr inn det ene vinduet, noen flaggermus begynner å pipe svakt i et hjørne, og jeg kan nærmest kjenne historiens sus feie gjennom både marg og ben. Dette er Buzludzha, en etterlevning fra den gang kommunismen dominerte Bulgaria.

Les også: (+) Gjemte seg for tyskerne i skogen i tre år – visste ikke at krigen var over

ARBEIDSKRAFT: Mer enn 6000 mennesker skal ha vært involvert i byggingen av Buzludzha-monumentet. Det ble åpnet av partileder Todor Zhivkov i 1981.
ARBEIDSKRAFT: Mer enn 6000 mennesker skal ha vært involvert i byggingen av Buzludzha-monumentet. Det ble åpnet av partileder Todor Zhivkov i 1981. Foto: Johnny Haglund

Torturert og drept

Fra 1946 til 1990 ble Bulgaria styrt av en kommunistisk regjering. Folkerepublikkens første president, Georgij Dimitrov, blir i dag omtalt som en terrorist av mange eldre innbyggere i Bulgaria.

– Folk ble fengslet uten dom. Opposisjonelle, eller folk som ble mistenkt for å være opposisjonelle, ble drept, hevder Svoboda (62). Fru Svoboda, som hun liker å bli kalt, er med meg noen dager på min reise i Bulgaria. Damen har inngående kjennskap til livet under kommunismen og ikke minst; hun vet om en rekke monumenter fra kommunisttiden, som ikke så mange andre kjenner til.

Hun snakker med stor forakt om det tidligere kommunistregimet i Bulgaria.

– Vi visste jo ingenting da, men myndighetene hadde arbeidsleirer hvor fanger ble plassert uten hverken bevis eller dom. Folk ble bortført, torturert og drept i stor skala, hevder hun og understreker at hun er svært lite begeistret over minnene fra denne tiden.

– Rett etter kommuniststyrets fall i 1990 ønsket innbyggerne i Bulgaria å fjerne alle spor og minner om deres terrorvelde, men kostnadene var store og Bulgaria hadde en hel haug monumenter bygget av disse gale mennene, forklarer hun.

MONUMENTENE: Kommuniststyret i Bulgaria reiste mer enn 150 store, massive monumenter rundt om i landet. Mange av dem ble bygget for å understreke Bulgarias nære bånd til sin store bror i øst; Sovjet-
unionen.
MONUMENTENE: Kommuniststyret i Bulgaria reiste mer enn 150 store, massive monumenter rundt om i landet. Mange av dem ble bygget for å understreke Bulgarias nære bånd til sin store bror i øst; Sovjet- unionen. Foto: Johnny Haglund
BYGD FOR Å FEIRE: På toppen av Buzludzha-fjellet (1432 moh.), ble monumentet bygget, blant annet for å feire at tyrkerne ble utvist fra Bulgaria etter 500 år med ottomansk styre.
BYGD FOR Å FEIRE: På toppen av Buzludzha-fjellet (1432 moh.), ble monumentet bygget, blant annet for å feire at tyrkerne ble utvist fra Bulgaria etter 500 år med ottomansk styre. Foto: Johnny Haglund

35 tonn koboltglass

Dermed ble de fleste monumentene stående. Svoboda forteller at under kommunistene ble innbyggerne i landet månedlig trukket fem Lev (ca. 24 kr) i lønn som gikk til å bygge monumenter i landet til ære for kommunismen.

– Mye av disse pengene gikk til de korrupte ledernes private velstand, men noe ble brukt til å bygge monumenter og ikke minst møtesteder for kommunistledere fra inn- og utland. Et slikt sted var Buzludzha.

<b>FLAMMENE BRENNER:</b> Noen hundre meter under UFO’en står dette massive monumentet, og er en del av hele Buzludzha-monumentet.
FLAMMENE BRENNER: Noen hundre meter under UFO’en står dette massive monumentet, og er en del av hele Buzludzha-monumentet. Foto: Johnny Haglund

Buzludzha

  • Monumentet ble bygget fra 1974 til 1981 og kostet den gang 14 186 000 lev (som i dag tilsvarer rundt 278 millioner kr.).
  • TNT ble brukt til å tilrettelegge fjelltoppen på Buzludzha Fjellet for det store UFO bygget, noe som reduserte fjellets høyde fra 1441 moh. til 1432 moh. Mer enn 15 000 kubikkmeter stein ble sprengt bort.
  • Tårnet til Buzludzha er 107 meter høyt. På innsiden av bygget ble det, foruten 35 tonn koboltglass, brukt tredve tonn kobber til kuppelen i amfiteateret.
  • Mer enn 20 fremtredende bulgarske kunstnere brukte 18 måneder på å ferdigstille dekorasjonene på innsiden av «ufoen».
  • I 1991 ble Buzludzha tømt for folk og overlatt til seg selv. Monumentet ble plyndret, og er nå i fullt forfall. Mange frykter bygget vil kollapse, noe som er årsaken til at det er forbudt å gå inn.

Svoboda forteller at etter dagens kurs kostet Buzludzha mer enn 58 millioner Lev (ca. 278 millioner kroner) å bygge.

– Bygget ble påbegynt i 1974 og ferdigstilt i 1981 og da med blant annet 510 kvadrater mosaikkunst bygget av 35 tonn koboltglass, forteller hun. Men mest tragisk var det for dem som bygde denne ufoen.

– Mer enn 6000 arbeiderne jobbet med bygget, og mange av disse var politiske fanger. Jeg er overbevist om at flere av dem døde under det harde slitet, hevder hun og fyrer seg brått enda mer opp:

– Og nå har folk begynt å snakke om å restaurere dette bygget fordi det er et minne om Bulgarias historie. Det eneste dette minner oss om er tortur, bortførelser og drap, freser damen og mener bygget burde rives ned til grunnen. Ikke alle deler den oppfatningen.

Les også: 19 gode serier på Netflix

<b>MONSTRØSE METER:</b> Kommunist-styret i Bulgaria reiste mer enn 150 store monumenter rundt om i landet. Her; Alyosha monumentet i Plovdiv – 11 meter høy russisk soldat reist i 1957 for å hylle den røde armeens frigjøring av byen under andre verdenskrig.
MONSTRØSE METER: Kommunist-styret i Bulgaria reiste mer enn 150 store monumenter rundt om i landet. Her; Alyosha monumentet i Plovdiv – 11 meter høy russisk soldat reist i 1957 for å hylle den røde armeens frigjøring av byen under andre verdenskrig. Foto: Johnny Haglund
<b>HØY UTEN HATT:</b> Dimităr Blagoev var grunnlegger av kommunistpartiet i Bulgaria. Ved foten av fjellet hvor Buzludzha ligger, står en statue av ham.
HØY UTEN HATT: Dimităr Blagoev var grunnlegger av kommunistpartiet i Bulgaria. Ved foten av fjellet hvor Buzludzha ligger, står en statue av ham. Foto: Johnny Haglund

Monumentet som krympet

Et annet eksempel på kommunistenes pussige monumenter står oppført i den lille byen Banya.

– Se på dette, sukker Svoboda idet vi parkerer i en rundkjøring i den lille byen. Her står et monument av to viktige menn under kommunisttiden; Lenin og Georgij Dimitrov.

– Disse to mennene møtte hverandre aldri, så monumentet er egentlig bare tull. Heldigvis for ettertiden var de lokale politikerne korrupte, ler damen og forteller:

– En lokal, velstående mann i Banya donerte en stor sum penger til det lokale kommuniststyret på slutten av 70-tallet, for at de skulle reise en statue av disse to kommunistene. Hans ønske var en kjempestatue, og han donerte penger deretter.

Men denne mannen dro ut av landet like etter, og fikk aldri se hva mesteparten av pengene hans gikk til. De lokale politikerne tok nemlig en stor del av pengene og puttet i egen lomme, slik at det som var igjen kun dekket kostnadene til et ganske lite monument.

<b>FRUEN OG LENIN:</b> Fru Svoboda studerer monumentet over Lenin og Georgij Dimitrov. Hun kaller sistnevnte en terrorist. Som ung ble hun tvunget til å jobbe 45 dager med å bygge et monument for å hylle kommunismen.
FRUEN OG LENIN: Fru Svoboda studerer monumentet over Lenin og Georgij Dimitrov. Hun kaller sistnevnte en terrorist. Som ung ble hun tvunget til å jobbe 45 dager med å bygge et monument for å hylle kommunismen. Foto: Johnny Haglund
<b>HELTER:</b> Tre ungdommer på 17 år, som jeg treffer i Banya, forteller at de synes både Lenin og Georgij Dimitrov er helter.  – Mye av det negative om kommunisttiden i Bulgaria, er usant, tror gutta. 
HELTER: Tre ungdommer på 17 år, som jeg treffer i Banya, forteller at de synes både Lenin og Georgij Dimitrov er helter.  – Mye av det negative om kommunisttiden i Bulgaria, er usant, tror gutta.  Foto: Johnny Haglund

Bedre før

– Vår stolthet, brummer en liten gruppe eldre menn som sitter et steinkast fra monumentet av Lenin og Dimitrov. De er først litt reserverte når jeg spør dem, for alle husker de kommunismen. Men disse karene satt på de styrendes side av bordet.

– Jeg reiste mye den gang, innrømmer en av mennene. Han ser at jeg er nysgjerrig, og klarer ikke å la være å skryte litt: – Jeg satt jo ganske høyt oppe i systemet, vet du.

<b>GAMLE «KAMERATER»:</b> Rundt kafé-bordet like ved monumentet av Lenin og Georgij Dimitrov snakket mennene varmt om tiden da kommunistene styrte Bulgaria.
GAMLE «KAMERATER»: Rundt kafé-bordet like ved monumentet av Lenin og Georgij Dimitrov snakket mennene varmt om tiden da kommunistene styrte Bulgaria. Foto: Johnny Haglund

Mennene forteller nærmest i munnen på hverandre hvor mye bedre Bulgaria fungerte under kommunismen: – Alle hadde jobb og alle hadde mat, nå er det langt mer fattigdom, hevder de. På spørsmål om arbeidsleirer, undertrykkelse, drap og tortur, rister de på hodet:

– Negativ propaganda fra Vesten, hevder de og hever glassene.

– Skål for kommunismen og skål for våre monumenter som minner oss om den vakre fortiden til Bulgaria.

Denne saken ble første gang publisert 30/12 2020, og sist oppdatert 11/03 2021.

Les også