Alles favorittplagg fyller 75

Bikiniene vi aldri glemmer

Visst er krig godt for noe: Bikinien ble skapt av rasjonering og døpt etter en atomsprengning. Her er en liten titt i minneboken til den dristige og fortsatt like spreke 75-årsjubilanten. 

<b>MARILYN MONROE, 1946:</b> Kort tid etter at verdens første bikini var presentert i Frankrike, poserte en 20 år gammel jente på en strand i California. Både kles­plagget og jenta sto foran et gigantisk gjennom­brudd: Norma Jean, som hun het, skiftet den samme sommeren navn til Marilyn Monroe og skrev under på sin første filmkontrakt. Den gule bikinien skal hun ha laget selv. Bilder som dette, av lettkledde filmstjerner og sex­symboler, bidro til å popularisere og alminne­liggjøre bikinien, som i mange vestlige land var forbudt langt ut i 50-årene.  
MARILYN MONROE, 1946: Kort tid etter at verdens første bikini var presentert i Frankrike, poserte en 20 år gammel jente på en strand i California. Både kles­plagget og jenta sto foran et gigantisk gjennom­brudd: Norma Jean, som hun het, skiftet den samme sommeren navn til Marilyn Monroe og skrev under på sin første filmkontrakt. Den gule bikinien skal hun ha laget selv. Bilder som dette, av lettkledde filmstjerner og sex­symboler, bidro til å popularisere og alminne­liggjøre bikinien, som i mange vestlige land var forbudt langt ut i 50-årene.   Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Det kommer trolig ikke som noe sjokk at det var en mann som oppfant bikinien. Mer overraskende er det kanskje å høre at oppfinneren, Louis Réard, egentlig laget biler. Før krigen var han ingeniør på Renault-fabrikken utenfor Paris. Men det er helt andre modeller enn en 1932 års Nervasport eller Primaquatre han huskes for i dag, og det kan han takke nazistene for.

<b>BRIGITTE BARDOT, 1952:</b> De tre B-ene som satte fyr på kinolerretet i 1950-årene: Brigitte Bardot i bikini. Scenene i filmer som «Le Trou Normand» (bildet), «Manina, jenta i bikinien» og spesielt «Og Gud skapte kvinnen» var reneste reklameplakaten for bikinien. «Bardot gjorde mer for den franske handelsbalansen enn bilindustrien», ifølge en begeistret finanspolitiker. Bardot var også den første som gjorde det til en vane å vise seg frem i bikini under filmfestivalen i Cannes. 
BRIGITTE BARDOT, 1952: De tre B-ene som satte fyr på kinolerretet i 1950-årene: Brigitte Bardot i bikini. Scenene i filmer som «Le Trou Normand» (bildet), «Manina, jenta i bikinien» og spesielt «Og Gud skapte kvinnen» var reneste reklameplakaten for bikinien. «Bardot gjorde mer for den franske handelsbalansen enn bilindustrien», ifølge en begeistret finanspolitiker. Bardot var også den første som gjorde det til en vane å vise seg frem i bikini under filmfestivalen i Cannes.  Foto: Getty Images
<b>MICHELE BERNARDINI, 1946:</b> Designer Louis Réard fant ingen modeller som ville stille opp da han presenterte den første bikinien for pressen ved Molitor-bassenget i Paris, 5. juli 1946. Han hentet inn stripperen Michele Bernardini (18), som ifølge rapportene mottok 50 000 fanbrev etter at bildene sto på trykk over hele verden. Bikinien hadde avismotiv, og fikk plass i den lille esken jenta holdt frem.
MICHELE BERNARDINI, 1946: Designer Louis Réard fant ingen modeller som ville stille opp da han presenterte den første bikinien for pressen ved Molitor-bassenget i Paris, 5. juli 1946. Han hentet inn stripperen Michele Bernardini (18), som ifølge rapportene mottok 50 000 fanbrev etter at bildene sto på trykk over hele verden. Bikinien hadde avismotiv, og fikk plass i den lille esken jenta holdt frem. Foto: Getty Images

Fikk en lettkledd ide

De ville at Renault skulle bygge stridsvogner til dem, og Réard fant ut at det var best å stikke, før de allierte begynte å slippe bomber på fabrikken. Han tok i stedet over morens undertøysforretning, der bombenedslagene var av den mer behagelige sorten. Réard ble reneste eksperten på tekstiler og kvinnekropp. Sommeren 1946 sydet det ­vestlige Europa av frigjørelse og livsglede, og Réard fikk en lettkledd idé som sto i stil.

«Kvinner vil sole mest mulig av kroppen. Menn vil se mest mulig», tenkte han.

<b>JILL IRELAND, 1960:</b> Det tok litt tid før amerikanerne slapp bikinien løs, selv om sexsymboler som Marilyn Monroe, Jayne Mansfield og Rita Hayworth gikk foran. I mange delstater var plagget forbudt. Det løsnet for alvor rundt 1960, da filmindustrien kom opp med en ny strand-sjanger som ble populær blant ungdommer – og da 16 år gamle Brian Hyland sang om en «itsy bitsy teeny weeny yellow polka dot bikini», og solgte to millioner plater. Her viser skuespillerinnen Jill Ireland seg frem i det bittelille, gule, polkaprikkede vidunderet.
JILL IRELAND, 1960: Det tok litt tid før amerikanerne slapp bikinien løs, selv om sexsymboler som Marilyn Monroe, Jayne Mansfield og Rita Hayworth gikk foran. I mange delstater var plagget forbudt. Det løsnet for alvor rundt 1960, da filmindustrien kom opp med en ny strand-sjanger som ble populær blant ungdommer – og da 16 år gamle Brian Hyland sang om en «itsy bitsy teeny weeny yellow polka dot bikini», og solgte to millioner plater. Her viser skuespillerinnen Jill Ireland seg frem i det bittelille, gule, polkaprikkede vidunderet. Foto: Getty Images
<b>MISS WORLD, 1951:</b> Den aller første Miss World-konkurransen ble avholdt i London, og svenske Kicki Håkansson (nr. to fra venstre) vant. Imidlertid ble mange, inkludert Paven, opprørt over bildene av vakre kvinner i bikini, og arrangøren innførte justeringer. Håkansson er fortsatt den eneste Miss World som er kronet i bikini, og ikke i mer tekkelig badedrakt eller kjole.
MISS WORLD, 1951: Den aller første Miss World-konkurransen ble avholdt i London, og svenske Kicki Håkansson (nr. to fra venstre) vant. Imidlertid ble mange, inkludert Paven, opprørt over bildene av vakre kvinner i bikini, og arrangøren innførte justeringer. Håkansson er fortsatt den eneste Miss World som er kronet i bikini, og ikke i mer tekkelig badedrakt eller kjole. Foto: Getty Images

Fire små trekanter

En bikini skal kunne trekkes gjennom gifteringen.

Todelte badedrakter var ikke noe helt nytt. De hadde fått sitt gjennombrudd på strendene på 1930-tallet, men disse var rause i størrelsene og skjulte fortsatt mye hud. Tøymangel og rasjonering under krigen førte riktignok til at amerikanerne fjernet mye av det overflødige – men ennå hadde ingen sett en kvinnenavle på stranden.

Réard grep saksen. Han klippet ut fire små trekanter av et ­tøystykke, festet noen snorer, og voilà; han hadde skapt et plagg som bare trengte et navn og litt blest.

<b>HALLE BERRY, 2002:</b> En god ting kan ikke gjentas for ofte, tenkte filmskaperne, og Halle Berrys hyllest til Ursula Andress vakte også betydelig oppsikt og anerkjennelse. Som Jinx i «Die Another Day» spilte hun den første fargede Bond-piken.
HALLE BERRY, 2002: En god ting kan ikke gjentas for ofte, tenkte filmskaperne, og Halle Berrys hyllest til Ursula Andress vakte også betydelig oppsikt og anerkjennelse. Som Jinx i «Die Another Day» spilte hun den første fargede Bond-piken. Foto: NTB
<b>URSULA ANDRESS, 1962:</b> Sveitsiske Ursula Andress steg opp av vannet som Honey Ryder i den aller første James Bond-filmen, «Dr. No». Hun hadde både konkylie, kniv og en aksent som var såpass ille at stemmen måtte dubbes – men først og fremst hadde hun en hvit bikini. Scenen er blitt ikonisk, og bikinien er i flere kåringer utropt til verdens mest berømte. Andress solgte den på auksjon for 35 000 pund i 2001. <br/>I originalromanen til Ian Fleming hadde Honey Ryder bare på seg beltet, for øvrig.
URSULA ANDRESS, 1962: Sveitsiske Ursula Andress steg opp av vannet som Honey Ryder i den aller første James Bond-filmen, «Dr. No». Hun hadde både konkylie, kniv og en aksent som var såpass ille at stemmen måtte dubbes – men først og fremst hadde hun en hvit bikini. Scenen er blitt ikonisk, og bikinien er i flere kåringer utropt til verdens mest berømte. Andress solgte den på auksjon for 35 000 pund i 2001.
I originalromanen til Ian Fleming hadde Honey Ryder bare på seg beltet, for øvrig.
Foto: Getty Images

Langbent skjønnhet

Han bestemte seg for å kuppe lanseringen til Jacques Heim, en kjent motedesigner fra Paris. Heim hadde reklamert for «verdens minste badedrakt», en todelt sak han hadde gitt navn etter det minste han ­visste om: Atom.

Réard kalte inn pressen til en oppvisning ved et basseng i Paris, der han viste frem en langbent skjønnhet med minimal bekledning.

– Hun har på seg en bikini. Og som dere ser: Den er mindre enn ­verdens minste badedrakt. Kan du ikke trekke den gjennom en giftering, er det ikke en bikini. Den avslører alt, unntatt morens pikenavn, forkynte Réard.

<b>CHARLIES ENGLER, 2003:</b> Filmhistorien har bydd på en rekke berømte bikini-scener, og ofte har disse vakt mer begeistring enn selve filmen. Cameron Diaz (til v.) og Demi Moore fra nyinnspillingen av «Charlies engler» kan stå som et lysende eksempel.
CHARLIES ENGLER, 2003: Filmhistorien har bydd på en rekke berømte bikini-scener, og ofte har disse vakt mer begeistring enn selve filmen. Cameron Diaz (til v.) og Demi Moore fra nyinnspillingen av «Charlies engler» kan stå som et lysende eksempel. Foto: Sony Pictures
<b>JULIE EGE, 1971:</b> Raquel Welch (innfelt) gryntet bare et par-tre linjer i filmen «One Million Years B.C.» i 1966, men innsatsen gjorde henne likevel til et sexsymbol. Plakater av Welch i hjorteskinns­bikini dekket gutteromsvegger verden over. Norske Julie Ege hadde en tilsvarende rolle i den fjerde og siste filmen som ble laget i steinalder-serien, «Creatures the World Forgot», i 1971. Handlingen er glemt, men ikke bikinien.
JULIE EGE, 1971: Raquel Welch (innfelt) gryntet bare et par-tre linjer i filmen «One Million Years B.C.» i 1966, men innsatsen gjorde henne likevel til et sexsymbol. Plakater av Welch i hjorteskinns­bikini dekket gutteromsvegger verden over. Norske Julie Ege hadde en tilsvarende rolle i den fjerde og siste filmen som ble laget i steinalder-serien, «Creatures the World Forgot», i 1971. Handlingen er glemt, men ikke bikinien. Foto: NTB

Atombomber

En bikini avslører alt, unntatt morens pikenavn.

Navnet «Bikini» tilhørte en atoll i Stillehavet, og var på alles lepper etter at USA samme uken hadde foretatt en atomprøvesprengning der. Det hørtes lett og ledig ut, klinget bra på alle språk, og Réard takket sikkert høyere makter for at amerikanerne hadde vraket alternativet, atollen Enewetak.

Resten er historie, som det heter, og litt av den videre historien fortelles gjennom disse bildene.

Foto: Getty Images
<b>JENNIFER LOPEZ, 2021:</b> Hvis det skulle trenges bevis for at bikinien lever i beste velgående etter 75 år, så er de lette å finne. Jennifer Lopez, med 153 millioner følgere på Instagram, er en aldeles utmerket representant for de nye tidene. Med sine 51 år slår hun med denne selfien også effektivt hull på myten om at bikinien bør legges vekk ved fylte 47, slik en undersøkelse blant britiske kvinner nylig kom frem til. Det er bare å kjøre på!
JENNIFER LOPEZ, 2021: Hvis det skulle trenges bevis for at bikinien lever i beste velgående etter 75 år, så er de lette å finne. Jennifer Lopez, med 153 millioner følgere på Instagram, er en aldeles utmerket representant for de nye tidene. Med sine 51 år slår hun med denne selfien også effektivt hull på myten om at bikinien bør legges vekk ved fylte 47, slik en undersøkelse blant britiske kvinner nylig kom frem til. Det er bare å kjøre på! Foto: Instagram

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 35 2021

Denne saken ble første gang publisert 15/07 2021, og sist oppdatert 15/07 2021.

Les også