Dronningbien

Beyoncé – sterk, frekk og sexy

Man kødder ikke med Beyoncé. Det har flere fått merke, inkludert faren Mathew. 

<b>BOOTYLICIOUS:</b> Kurvene til Beyoncé har vært med på å skape et nyord.
BOOTYLICIOUS: Kurvene til Beyoncé har vært med på å skape et nyord. Foto: Kevin Winter/Getty
Sist oppdatert

Beyoncé Giselle Knowles-Carter ble født i 1981, og fyller altså 40 i år. Det er jo ingen alder, spesielt med tanke på at hun har vært en av verdens største stjerner i to tiår allerede. 

Hun inntok rampelyset med gruppa Destiny’s Child, som ble dannet allerede i 1990. Noen regelrett barnestjerne var hun likevel aldri. Det tok nemlig ni år før det store gjennombruddet kom, med andrealbumet «The Writing’s On the Wall».

Destiny’s Child var egentlig en trio uten noen klar frontfigur, men det ble fort klart hvem som var stjerna av de tre. Onde tunger har påpekt at det langt ifra var Beyoncé som hadde den beste stemmen i gruppa, men det var likevel ingen overraskelse at det var Beyoncé som fikk den desidert største solokarrieren. Dama er rett og slett stjernemateriale, med en evne til å gjøre personer rundt seg til statister. 

Det hjelper jo at hun ser ut som hun gjør, og ordkonstruksjonen «Bootylicious», som egentlig var en sang fra Destiny’s Childs tredje album «Survivor», begynte mot midten av tiåret i større og større grad å bli synonymt med Beyoncé. Faktisk i så stor utstrekning at ordet ble lagt til i Oxford English Dictionary i 2006.

<b>FULLE HYLLER:</b> Beyoncé med to av mange Grammy-statuetter. Premiehyllen renner over av utmerkelser. 
FULLE HYLLER: Beyoncé med to av mange Grammy-statuetter. Premiehyllen renner over av utmerkelser.  Foto: ROBYN BECK/NTB

Rekordsetteren 

Imidlertid er det liten tvil om at det er en dame med musikalske kvaliteter vi snakker om. Tallenes tale er krystallklar: Hun var den første musikkartisten i historien som hadde seks album etter hverandre øverst på hitlistene i USA, og har solgt svimlende 118 millioner album. Utmerkelser og priser har hun nok av – bare av den høythengende Grammy-prisen har hun hele 28 stykker. 

I fjor landet hun en plass på Time Magazine sin liste over 100 kvinner som var med på å definere det forrige århundret. Forfatteren James Clear beskriver henne slik, i sin bok «Atomic Habits» fra 2018: «I løpet av de siste årene har vi fått bil, fly, fjernsyn, datamaskiner, internett, smarttelefonen og Beyoncé». 

I tillegg til den helt målbare suksessen, har hun også fått æren for å ha påvirket en hel generasjon med kvinnelige artister, som Ariana Grande, Lady Gaga og Rihanna, gjennom å blande sjangre som R‘n’B, pop og hip hop. Dette har gitt henne økenavnet «Queen Bey», et hint om at hun er selveste dronningbien.

Hun er også opphav til en rekke populærkulturelle uttrykk, som for eksempel «put a ring on it», som har blitt synonymt med at om du vil komme noen vei, får du gå ned på knærne og fri, og Instagram-frasen «I woke up like this», som blir brukt som en hashtag på bildedelingstjenesten, ofte ironisk eller med et skjevt smil.

<b>ALLSIDIG:</b> I 2019 hadde Beyoncé ansvar for sound­tracket til filmen «The Lion King». Året etter kom «Black Is King», en kortfilm basert på albumet, skrevet, regissert og produsert av Beyoncé.
ALLSIDIG: I 2019 hadde Beyoncé ansvar for sound­tracket til filmen «The Lion King». Året etter kom «Black Is King», en kortfilm basert på albumet, skrevet, regissert og produsert av Beyoncé. Foto: Andrew White/NTB
<b>STJERNEPAR:</b> Beyoncé med ektemannen, rapperen og produsenten Jay-Z. 
STJERNEPAR: Beyoncé med ektemannen, rapperen og produsenten Jay-Z.  Foto: Mike Coppola/Getty

Scene og skjerm

Ikke nok med at dama kan synge og danse som få andre – det er vel knapt noen som matcher henne når det gjelder å gjøre begge deler samtidig, på scenen. Hun har selv sagt om sin scenepersonlighet at hun har laget seg et alter ego, der hun kaller seg Sasha Fierce. Da kan hun være «mer aggressiv, sterk, frekk og sexy» enn hun er i det virkelige liv.

Beyoncé er da også kjent for sine forrykende sceneopptredener, som kanskje toppet seg med opptredenen under Super Bowl i 2013. 

Også på det store lerretet har Beyoncé gjort seg bemerket. Her er det riktignok lengre mellom utmerkelsene – noen Oscarstatuett har hun ikke i premieskapet. Men, hun fikk oss blant annet til å le i «Austin Powers: Gold­member» (2002), forsøkte det samme i «The Pink Panther» (2006), gjorde en god figur i musikalen «Dreamgirls» (2006) og har flere andre relativt store filmer på CV-en.

Nå sist hadde hun en frem­tredende rolle i nyversjonen av «The Lion King» (2019), både som skuespiller og med ansvar for soundtracket. Det er ikke alle som har taklet overgangen fra musikkens scener til filmlerretet like bra.

<b>TOPP KROPP:</b> Hun er flink til å vise frem sine verdenskjente former, også i egne sosiale medier.
TOPP KROPP: Hun er flink til å vise frem sine verdenskjente former, også i egne sosiale medier. Foto: foto: xposurephotos/NTB
<b>STARTEN:</b> Karrieren startet med trioen Destiny’s Child, men det var alltid Beyoncé som var stjerna. 
STARTEN: Karrieren startet med trioen Destiny’s Child, men det var alltid Beyoncé som var stjerna.  Foto: Jim Smeal/Getty

Krangling og uvennskap 

Man kommer seg sjelden helt til topps uten å skape uvenner på veien, og dette stemmer i høyeste grad for Beyoncé også. Faren Mathew Knowles var manageren til gruppa, og ble manageren til både Beyoncé og søsteren Solange etter at Destiny’s Child ble oppløst.

Etter noen år surnet imidlertid forholdet mellom far og døtre, i hvert fall på det profesjonelle plan. Beyoncé ble eldre og ønsket å ta mer kontroll over sin egen karriere, noe faren hadde problemer med å innrette seg etter. Men, han måtte selvfølgelig gi seg til slutt. Beyoncé får det som hun vil, og i 2011 tok det profesjonelle samarbeidet slutt.

Sangerinnen Keri Hilson prøvde seg på et lite stikk til Beyoncé i sin hitlåt «Turning Me On» fra 2009. Selv om hun aldri nevnte dronningbien ved navn, var de fleste sikre på at det var superstjernen Keri sang om i svært lite flatterende ordelag. Dette skulle Hilson angre bittert på. Hun gikk fra å være et gryende stjerneskudd til å bli nærmest en paria, idet hærskaren av Beyoncé-fans regelrett la henne for hat. Ikke minst i sosiale medier, der Hilson måtte tåle en bortimot uavbrutt strøm av hatmeldinger og negativitet de neste ti årene. Hun har heller ikke gitt ut noe album siden 2010. 

Beyoncé selv gjorde lite eller ingenting for å helle bensin på bålet, men lærdommen er likevel tydelig: Man kødder ikke med Beyoncé. Da får man hele bi­-
kuben på nakken. 

<b>LIFE’S A BEACH:</b> Beyoncé trives på stranda.
LIFE’S A BEACH: Beyoncé trives på stranda.
<b>PRISVINNER:</b> Beyoncé under Golden Globe i 2007.
PRISVINNER: Beyoncé under Golden Globe i 2007. Foto: Kevin Winter/Getty

Power-par

« Dama er rett og slett stjernemateriale.

På privaten er hun gift med selveste Jay-Z, en av de viktigste og mest innflytelsesrike artistene og produsentene i USA. Sammen skal de være gode for over halv-
annen milliard dollar, så de lider ikke akkurat noen nød.

De har tre barn sammen, og lever et relativt stille og rolig, og ikke minst privat, familieliv. Det vil si, helt til hun skal ut på turné igjen. Da våkner Sasha Fierce til live igjen, klar til å kjempe for å beholde tronen som den heiteste dama i bransjen.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 22 2021

<b>FORMFULLENDT:</b> Vanskelig å finne feil med denne innsvingen.
FORMFULLENDT: Vanskelig å finne feil med denne innsvingen. Foto: Kevin Winter/Getty

Denne saken ble første gang publisert 12/05 2021, og sist oppdatert 12/05 2021.

Les også