Best i Pest

Pest-delen av den ungarske hovedstaden har noen av Europas flotteste bygg, men også ruiner som skjuler hyggelige opplevelser for en billig penge.

Pluss ikon
<b>KONTRASTER:</b> Den vakre passasjen Párisi Udvar var lenge stengt for oppussing, men åpnet tidligere i år og er en del av Hyatt-hotellet. Et nydelig sted, men vi valgte en ruin. Der ble vi heller ikke ruinert.  
KONTRASTER: Den vakre passasjen Párisi Udvar var lenge stengt for oppussing, men åpnet tidligere i år og er en del av Hyatt-hotellet. Et nydelig sted, men vi valgte en ruin. Der ble vi heller ikke ruinert.   Foto: foto: Budapestinfo.com
Sist oppdatert

– Har du sett prisene her!?

Reisekameraten har akkurat vært i baren og hentet to øl. Til den nette sum av 40 kroner.

Til sammen.

<b>RUINBAR:</b> På Szimpla Kert kan du leske strupen i tørrlagte bad. 
RUINBAR: På Szimpla Kert kan du leske strupen i tørrlagte bad.  Foto: foto:

– Dette er den råeste baren jeg har opplevd. Så du rommet til venstre der borte? Det er fullt av badekar med kvinner som røker vannpipe!

Brutal forhistorie

Ungarn støttet Nazi-Tyskland under andre verdenskrig og måtte betale dyrt for det. Sovjetunionen okkuperte landet etter krigen, og fra 1948 var landet i praksis styrt av den Moskva-logrende statsministeren Mátyás Rákosi etter brutale utrenskninger, forbud mot andre partier enn kommunistpartiet, internering av opposisjonelle og tvangskollektivisering av jordbruket. En oppstand i 1956 for liberalisering ble brutalt slått ned av sovjetiske styrker. Rundt 20 000 mennesker ble drept. Mange husker Ungarn som det mest vestorienterte landet i Østblokken, og en forsiktig markedsorientering og liberalisering startet på tampen av 60-tallet. Ungarn var da også blant landene i Østblokken som ristet av seg det kommunistiske åket raskest.

<b>INVASJON:</b> Sovjetiske strids­vogner i gatene i Budapest i 1956 for å knuse opprøret. 
INVASJON: Sovjetiske strids­vogner i gatene i Budapest i 1956 for å knuse opprøret.  Foto: Wikipedia

I Budapests sentrumskjerne er sporene etter Jernteppet få. Store avenyer og en imponerende bygningsmasse gjør at byen kan minne om Paris, og Ungarns hovedstad er et ypperlig valg for en passe utsvevende langhelg. Elven Donau deler byen på midten. Buda på den ene siden, Pest på den andre. Vi velger Pest. Der ligger den gigantiske parlamentsbygningen i nygotisk stil. Bygget ble fullført i 1902 med Palace of Westminster i London som forbilde, og var på denne tiden en av verdens største bygninger. Det er et praktfullt bygg, men vi skal til ruin. Vi har lest oss opp på forhånd, og det heteste tipset var å finne en såkalt «ruin bar». Konseptet så dagens lys i det jødiske kvarteret for noen år siden; Gamle, falleferdige leiegårder ble gjort om til barer med billige drikke.

<b>PARLAMENTET:</b> Den gigantiske parlamentsbygningen på Pest-siden.  
PARLAMENTET: Den gigantiske parlamentsbygningen på Pest-siden.   Foto: Budapestinfo.com

Ikke ruinert

Vi sikter oss inn den første vi finner på kartet; Szimpla Kert. Fasaden ser svært morken ut, og inngangen voktes av en kraftig kar. Men innenfor portene åpner det seg en liten eventyrverden, en oase av fest og moro. I midten er det et stort dansegulv, under åpen himmel. Men musikken er ikke plagsomt høy, dette er ikke en klubb, det er en bar og det er mulig å snakke med hverandre overalt.

Det er små rom med forskjellige tema, i to etasjer. I ett rom er det satt ut tomme badekar, hvor noen jenter ligger henslengt og røker vannpipe mens de smiler og prater. Og i et rom innerst i lokalet viser de svart-hvitt filmer fra kommunist-Ungarn mens gjestene ligger strødd i sacco-sekker utover gulvet. Her koster en Johnny Walker 30 kroner, og for samme pris får du et romslig glass hvit- eller rødvin. Det er ikke ofte du finner slike priser på det som mange mener er byens aller kuleste utested. Kan anbefales.

<b>SPA:</b> Sammen med Szechenyi er Gellert det mest kjente termalbadet i Budapest. Gellert ligger på Buda-siden. 
SPA: Sammen med Szechenyi er Gellert det mest kjente termalbadet i Budapest. Gellert ligger på Buda-siden.  Foto: Hellohungary

6 høydepunkter

1: Ruin-barer

Nevnte Szimpla Kert er en vinner, den ligger i jødekvarteret, du finner den lett på Google Maps. I samme område kan du teste I tillegg kan du prøve Ellato Kert, Instant & Fogas Haz, Mazel Tov Budapest og Anker’t. Alle innen gangavstand fra hverandre i Pest bydel.

2: Fotball

Ferencvaros er byens beste lag, og de har en splitter ny stadion i Pest, Groupama Arena. Hjemmefansen synger og skaper en enorm stemning, vel så bra som på noen engelsk arena, etter vår mening. Vi så de grønne og hvite i en CL-kvalik mot Valletta fra Malta, det ble 3–1 og stor fest. Klarer du treffe med lokaloppgjøret mot Honved, har du lykkes maksimalt. Men; Kom til banen minst en time før kampstart, og ta med ID. Du må nemlig avgi fingeravtrykk og bli klubbmedlem før du får kjøpe billett. Det tar sin tid. Vi mistet halve 1. omgang. Selve billetten koster 150 kroner.

<b>ØL-MEKKA:</b> FIRST Craft Beer har mye godt øl og en strålende grillrestaurant. 
ØL-MEKKA: FIRST Craft Beer har mye godt øl og en strålende grillrestaurant.  Foto: foto:

3: Kraftig øl

Pest har en rekke barer som har spesialisert seg på «hjemmelaget øl», FIRST Craft Beer er en av dem. Slå deg ned i den stilfulle baren og test de ulike sortene fra lys lager, via IPA til det mørkeste brygget. Vi anbefaler en Hara Punk, en imperial IPA som bare går under navnet «Son Of A Bitch». Ikke så rart, kanskje, brygget måler 8,5 % på strømpelesten. Blir du brått sulten, trenger du ikke gå langt. First Craft serverer biff og burgere av ypperste kvalitet, og stort mer trenger du ikke. Et vanskelig sted å forlate, når du først har trådd over dørstokken.

4: Terrorens Hus

<b>TERRORENS HUS:</b> Gir et brutalt innblikk i det kommunistiske vanviddet.
TERRORENS HUS: Gir et brutalt innblikk i det kommunistiske vanviddet. Foto: Wikipedia

Moskva holdt lenge Ungarn i et jerngrep. Dette blir du grundig informert om og påminnet i Terror Háza Múzeum, på adressen Andrassy Ut 60. Bygningen huset sikkerhetstjenesten, og hit ble mennesker som var mistenkt for opposisjonell virksomhet brakt inn for avhør, tortur, og i noen tilfeller; henrettelse. Særlig dødscellene i kjelleren gjør et sterkt inntrykk. Her satt fangene og ventet på å bli hentet av bøddelen. Den nakne galgen står der ennå, med et rep og en krakk, som ble sparket vekk under den dødsdømtes føtter. Bygningen ble kjøpt av en stiftelse i 2002, og gjort om til et museum. Dette er vår nære Europa-historie, og et besøk her er sterkt anbefalt. Men kom tidlig. Vi var der klokken 10. Et par timer senere slynget køen seg langt nedover gata.

5: Flippermuseet

<b>FLIPPERMUSEUM:</b> Nesten helt analoge opplevelser fra da Pac-­Man, Space Invaders og Donkey Kong var hett på spillfronten.
FLIPPERMUSEUM: Nesten helt analoge opplevelser fra da Pac-­Man, Space Invaders og Donkey Kong var hett på spillfronten.

En eller annen nostalgisk luring har funnet på å samle en haug med gamle flipperspill og andre fordums spillmaskiner, leid seg et stort kjellerlokale, og fylt det opp. Du betaler 100 kroner i inngang, og så er det bare å spille så mye du vil. Det plinger, smeller og ringer jevnt og trutt, og de besøkene har, som meg selv, levd en stund. Dette er en tripp-down-memory-lane, for oss som vokste opp med gatekjøkken, flipperspill og Pac-Man. Lenge før PlayStation, Call of Duty og Fortnite. Kjelleren har en bar, sånn for sikkerhets skyld. Det er 400 kvadratmeter å boltre seg på, og du kan velge mellom 130 ulike flipperspill. Du finner nostalgien i Radnoti Miklos-gata.

<b>SPA I PEST:</b> Budapest er den hovedstaden i verden som har flest varme kilder. Szechenyi er det flotteste av spaene. 
SPA I PEST: Budapest er den hovedstaden i verden som har flest varme kilder. Szechenyi er det flotteste av spaene.  Foto: Budapestinfo.com

6: Bading

Er du av den sportslige og/eller lekne typen, og besøker Budapest i sommerhalvåret, MÅ du legge turen om Margareta-øya. Den 2,5 km lange øya ligger for seg selv midt ute i Donau, og du kan gå/sykle eller ta bussen ut dit. Et stort offentlig bad ligger midt på øya, og det har alt du kan ønske deg. Basseng med baner for dem som vil svømme langt, bølgebasseng, strømbasseng og ikke minst noen ganske heftige sklier som suger skikkelig i magen. Tips: Prøv den oransje sklia.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn

<b>ACTION:</b> Utendørs­badet Palatinus bør oppleves der­som du liker litt mer actionfylt bading. 
ACTION: Utendørs­badet Palatinus bør oppleves der­som du liker litt mer actionfylt bading. 

Denne saken ble første gang publisert 22/09 2019, og sist oppdatert 17/09 2019.

Les også