Utenomjordisk trekantdrama

Da Lisa Marie oppdaget epostene mellom sin elsker og hans elskerinne, la hun en vanvittig plan

Et halvt år tidligere fikk hun oppfylt sin store drøm om å reise ut i verdensrommet. Så tok sjalusien over.

<b>SJALU:</b> Bildet til venstre viser Lisa Marie Nowak på presse­konferansen etter Discoverys landing, 17. juli 2006. Bildet til høyre er tatt et halvt år senere da Nowak ble pågrepet og anklaget for kidnappingsforsøk.
SJALU: Bildet til venstre viser Lisa Marie Nowak på presse­konferansen etter Discoverys landing, 17. juli 2006. Bildet til høyre er tatt et halvt år senere da Nowak ble pågrepet og anklaget for kidnappingsforsøk. Foto: AP Photo/NASA, Orange County Sheriff/FILE
Sist oppdatert

Astronauten Lisa Marie Nowak hadde tatt på seg en voksenbleie for å slippe unødvendige tissepauser under den forestående reisen, en toalettløsning astronauter vanligvis bruker i verdensrommet.

Men Nowak skulle ikke på tur ut i universet. Hun skulle få en rival ned på jorden − koste hva det koste ville.

Løs kanon

Den da 43-årige Nowak var utdannet ved den amerikanske marinens krigsskole. Hun ble astronaut etter å ha vunnet en rekke priser for å ha tjenestegjort i Sjøforsvaret.

Hun var nyseparert, hadde tre barn, og klarte å sjonglere både karriere og unger.

Men den tidligere marineoffiseren viste seg etter hvert å være en løs kanon på dekk.

Slikt er kanskje ikke et helt uventet resultat når man befinner seg i et pikant trekantforhold. Nowak hadde nemlig hatt et toårig forhold til sin astronautkollega Bill Oefelein (42). Overfor politiet forklarte hun senere at det var «mer enn en kollegial relasjon, men mindre enn et romantisk forhold».

Men da hennes utenomekteskapelige elsker i tillegg begynte å pleie tett kontakt med den 30 år gamle luftforsvarskapteinen Colleen Shipman, ble han plutselig mannen i midten. Den skilte tobarnsfaren fra Alaska bestemte seg for å avslutte forholdet med Nowak, ettersom romansen med Shipman virkelig skjøt fart.

<b>KOLLEGA:</b> Bill Oefelein innledet en romanse med en ny kvinne. Det likte Nowak dårlig.
KOLLEGA: Bill Oefelein innledet en romanse med en ny kvinne. Det likte Nowak dårlig. Foto: Nasa

Shipman var sikker på at hun og Oefelein nå hadde et forpliktende forhold. Det var bare en mulig slange i paradiset: astronautkollega Lisa Marie Nowak.

– Er du sikker på at det er ok for henne? Kommer det et galt kvinnfolk hjem til meg for å drepe meg? hadde hun spøkefullt spurt Oefelein, ifølge politiavhør.

– Nei, nei, nei. Hun er ikke slik. Det er greit for henne, hadde han svart.

Les også: Planen var å passere i 30 meters høyde. Det gikk fryktelig galt

Dampende e-poster

Det var absolutt ikke greit for Nowak. For da Nowak fikk nyss om Oefelein og Shipmans intime forhold, tok hun seg inn i leiligheten hans, logget seg på pc-en og oppdaget over 20 dampende e-poster sendt mellom elskeren og elskerens nye elskerinne.

– Jeg blir nødt til å kontrollere meg selv når jeg ser deg, hadde Shipman blant annet skrevet i en e-post fra desember 2006, mens Oefelein var mannskap på Discovery-romfergen.

– Det første jeg vil gjøre, er å rive av deg klærne, slenge deg i bakken og elske vettet av deg, fortsatte Shipman i mailen.

Rullegardina gikk ned

Nowak var fast bestemt på å ødelegge for de to turtelduene. Hun pakket bilen med utstyret egnet for kidnappinger, og la utskriftene av de dampende e-postene i førersetet.

Deretter printet hun ut et kart som viste veien fra NASA-bygget i Houston og til flyplassen i Orlando, der rivalen skulle lande nesten et døgn senere etter en het helg hjemme hos ungkaren Oefelein.

<b>FALLHØYDE:</b> Fallet fra himmelen ble voldsomt for Nowak. Hun fikk sparken som NASA-astronaut. Tre år senere ble hun også tuppet ut av det amerikanske sjøforsvaret.
FALLHØYDE: Fallet fra himmelen ble voldsomt for Nowak. Hun fikk sparken som NASA-astronaut. Tre år senere ble hun også tuppet ut av det amerikanske sjøforsvaret. Foto: NASA

Så tok trebarnsmoren på seg parykk og, ifølge Orlando-politiet; bleie, og kjørte 150 mil gjennom fem stater for å ta en alvorsprat med flammens nye dame.

Les også: (+) Det kaprede toget hadde stått stille i tre uker – så begynte blodbadet

Dynket med pepperspray

Bildene fra overvåkningskameraene på Orlando International Airport viste at Nowak ankom den internasjonale flyplassen 5. februar 2007 klokken 12.33. En time senere landet Colleen Shipman.

I ankomsthallen ble Shipman forfulgt av en forkledd Nowak på 10–15 meters avstand helt ut til flyplassens parkeringsplass.

Da Shipman oppdaget at hun ble forfulgt, kastet hun seg inn i bilen og låste dørene. Nowak skal ha banket på bilruta og forsøkt å åpne døra.

Da Nowak tok til tårene og ba tynt om å få en prat, åpnet Shipman bilvinduet noen centimeter for deretter å bli dynket ned med pepperspray.

Shipman satte klampen i bånn og raste ut av parkeringsplassen mens hun ringte politiet. Fru Nowak ble pågrepet idet hun prøvde å kvitte seg med posen med parykk og tilbehør.

Sinnssyk

Lisa Marie Nowak første forklaring var at hun bare ville skremme Shipman til å forklare seg om forholdet til Bill Oefelein, og for å få avklart sin egen posisjon i kjærlighetstriangelet. Det var ifølge Nowak ikke meningen hverken å overvåke, overfalle eller bortføre rivalen.

– Så vidt jeg vet trenger du ikke parykk, forkledning, våpen og pepperspray hvis du bare skal snakke med noen, sa Orlando-politiets talskvinne Barbara Jones tørt til pressen dagen etter det mislykkede angrepet.

Samme dag ble den sykelig sjalu Lisa Marie Nowak siktet for kidnapping, legemsfornærmelse og bevisforspillelse. Siktelsen ble etter hvert utvidet til drapsforsøk.

Nowak nektet straffskyld, og forsvarerne hennes mente hun var sinnssyk i gjerningsøyeblikket.

Men ifølge romfartsorganisasjonen NASA hadde Nowak ikke vist noen tegn på ustabilitet før arrestasjonen.

– I tillegg var dette nøye planlagt, og hun hadde hele bilturen på 150 mil til å ombestemme seg, sa statsadvokat Kendall Coffee til ABC News.

Les også: Himmelens største flyvende maskiner har ofte én ting til felles

<b>BLEIE:</b> Da Nowak satte seg i bilen med mål om å kidnappe rivalen Shipman, hadde hun på seg en voksenbleie for å slippe unødvendige tissepauser underveis, en toalettløsning astronauter vanligvis bruker i verdensrommet.
BLEIE: Da Nowak satte seg i bilen med mål om å kidnappe rivalen Shipman, hadde hun på seg en voksenbleie for å slippe unødvendige tissepauser underveis, en toalettløsning astronauter vanligvis bruker i verdensrommet. Foto: NASA

«Jordarrest»

For første gang i NASA-historien ble en aktiv astronaut anklaget for en grov forbrytelse. Familie og nære venner av Nowak var sjokkert. De beskrev henne som en tvers gjennom snill, god og glad person som ikke hadde noe ondskap og mørke i seg.

Under den rettslige høringen sto en medtatt og uflidd Nowak i fengselsuniform og kikket apatisk ned i gulvet. Et tragisk vendepunkt for en kvinne som noen måneder tidligere smilte bredt etter sitt første oppdrag i verdensrommet.

I mars 2007 skulle Nowak egentlig ha blitt med Discovery ut på nok en ekspedisjon. I stedet fikk hun «jordarrest».

Hun ble løslatt mot kausjon, under forutsetning av at hun ble undergitt døgnkontinuerlig overvåkning med elektronisk fotlenke i påvente av rettssaken. Nowak fikk strafferabatt for å tilstå deler av tiltalen. I november 2009 ble hun idømt to dagers fengsel med en prøvetid på ett år.

Les også: (+) Setter kursen mot månen, men tro ikke at månen er målet

Ble vitseoffer

Men den offentlige uthengningen rundt det bisarre trekantdramaet var kanskje en enda større straff. Ikke bare ble den bleiebrukende astronauten et utakknemlig offer for et nådeløst mediesirkus og vitsene til amerikanske talkshowverter. Hun fikk også sparken som NASA-astronaut like etter arrestasjonen. Tre år senere ble hun også tuppet ut av det amerikanske sjøforsvaret.

Mannen som sto i sentrum for den romansen, Bill Oefelein, fikk også etter hvert fyken fra NASA. Nowaks store kjærlighet strødde ekstra salt i såret da han i 2010 giftet seg med «den andre kvinnen», Colleen Shipman.

<b>TREKANTDRAMA:</b> – Det første jeg vil gjøre, er å rive av deg klærne, slenge deg i bakken og elske vettet av deg, skrev Shipman i en e-post til Oefelein som Nowak oppdaget da hun tok seg inn i leiligheten, og logget seg på pc-en hans.
TREKANTDRAMA: – Det første jeg vil gjøre, er å rive av deg klærne, slenge deg i bakken og elske vettet av deg, skrev Shipman i en e-post til Oefelein som Nowak oppdaget da hun tok seg inn i leiligheten, og logget seg på pc-en hans. Foto: NTB scanpix/REUTERS/Red Huber/Pool

NASA endret rutiner

Sjalusidramaet mellom Nowak, Oefelein og Shipman ble en hodepine for NASA.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen er kjent for å være en nådeløs arbeidsgiver som har screenet astronauters helse i over 50 år.

NASA stiller svært strenge fysiske og psykiske krav. Den mentale screening-prosessen av astronauter omfatter en skriftlig, psykologisk test i tillegg til flere økter med psykologer og psykiatere. Svært få kommer gjennom nåløyet.

Nowak-saken førte til en full gjennomgang av beredskapen mot ustabile astronauter. Testene ble enda strengere, og astronautene må nå årlig gjennom rutinemessige undersøkelser som kartlegger astronautenes fysiske og psykiske helse, i tillegg til sosiale og adferdsmessige faktorer.

Kilder: ABC News, BBC News, Daily Mail, USA Today, CNN, Reuters

Denne saken ble første gang publisert 31/01 2024, og sist oppdatert 01/02 2024.

Les også