Øl eller vin? Ja takk, begge deler

Slik velger du riktig drikke til grillmaten

Vi ba øl- og vineksperter Espen Smith og Frank Røstgård om den perfekte drikken til hamburgere, cæsarsalat med grillet kylling og biffsandwich.

Pluss ikon
EKSPERTENE: Espen Smith (til venstre) og Frank Røstgård anbefaler herlig øl og vin til sommerens grillmat.
EKSPERTENE: Espen Smith (til venstre) og Frank Røstgård anbefaler herlig øl og vin til sommerens grillmat.
Sist oppdatert

Jeg har invitert Vi Menns øl og vineksperter Espen Smith og Frank Røstgård på grillparty for å få de beste tipsene til drikke til grillmaten.

Cesarsalat av grillkylling

1 kylling

Cayennepepper

Salt, nykvernet pepper

Olje

Salat

2 poser Romano salatblanding, vasket

Cherrytomater

Grønn asparges

Revet parmesan

Majones

Rømme

Dijonsennep

Ansjos

Sitronsaft

Salt, pepper

Smør inn kyllingen med olje og krydder. Grill på indirekte varme under lokk til det pipler klar saft ut av kyllingen når du stikker en nål i den. (Ca 70 grader i kjernen.) Mitt triks er å la kyllingen sitte på en boks med Solo, da blir alle sider like godt stekt. Legg kyllingen til avkjøling på et lunt sted.

Kutt av bunnen på asparges og grill i fem minutter. Bland majones og rømme og finhakket ansjos og smak til med dijonsennep, sitronsaft, salt og pepper. Bland i en god dose revet parmesan til slutt, obligatorisk i en cesardressing.

Ha salatblader, cherrytomater delt i to og asparges i en salatbolle. Vend forsiktig inn cesardressingen. Kutt kyllingkjøtt i terninger, for all del, ta med skinnet. Vend forsiktig inn i salaten.

Det er også vanlig med krutonger i salaten. Jeg sparer heller litt av dressingen, som jeg smører på brødskiver, lyngriller og serverer ved siden av.

Nøgne Ø Farmhouse ale 6,5 % vol
Tommasi La Fornaci Lugana DOC 2017

Øl eller vin til grillmaten, lurer mange. Svaret er heldigvis ja, takk, begge deler. Det er ingen regel for at det ene passer bedre enn det andre. Liker du best øl, ja, da tar du det, sverger du til vin til maten, uansett, vær så god.

Tradisjonelt sett har vin vært førstevalget til de fleste måltider. Unntaket er norske nasjonalretter som rakefisk, pinnekjøtt, fårikål og lutefisk. Da er det alltid øl og akevitt på bordet.

– I dag har vi så mange øltyper å velge i, også alkoholsterke, at vi klarer å finne øl til alle retter. Øl er en allsidig ledsager til grillmat, og matcher det meste, om det er fisk eller kjøtt, magert eller fett, mild smak, eller godt krydret. Øl er i tillegg leskende, og ekstra godt i sommervarmen. En stor fordel med øl i forhold til vin er at øl smaker det samme når du drikker den alene, som når du drikker den til maten, uansett hva maten smaker, sier Espen.

Han har med seg et bredt spekter øl, og noen av dem har den skumle kombinasjonen sinnssykt god og lettdrikkelig, men samtidig åtte prosent alkohol, faktisk.

– Årets trend er lettdrikkelige øl, drinkability eller drikkbarhet er et nytt begrep i øluniverset. Øl tilsettes grapefrukt-, lime- og mangojuice og blir bare enda mer leskende. Du får fruktbare øl, og øl som smaker sjokolade og karamell. De mest alkoholsterke bør drikkes med et annet drikkemønster enn en pilsner med fire prosent alkohol, tipser Espen.

Kjølige viner

Frank syns det er enkelt å velge viner til grillmat, kjøremønsteret er opplagt.

Hamburgere

Fire burgertoppinger

Frukt og godt

Vannmelon

Ananas

Honning

Middelhavsburger

Soltørkede tomater

Sorte oliven

Mozzarella

Guacamole og bakt paprika

Rød paprika

Avokado

1/2 rød chili

Sitronsaft

Cheddar og karamellisert løk

Cheddar

Løk

Olje

Smør

Sukker

Hamburgerdressing

Det er sikkert morsomt å lage en burger selv, men det fins mye bra ferdiglagd i butikken også. Her har jeg brukt Thick & Juicy fra Rema 1000 og den likte alle. Trikset er å steke den på høy varme på begge sider, og ta den av før den blir hard som en puck. Burgeren skal være myk og saftig i kjernen.

Det er tusen veier til en god hamburgertopping. Disse fire er lette å tilberede, men lag dem gjerne på din egen måte. Alle burgerne har fått en tjukk stripe med hamburgerdressing under seg.

Frukt og godt: Kutt av skallet på ananasen, kutt så i skiver og fjern den harde kjernen. Kutt melon i like tynne skiver. Grill direkte på begge sider i fem minutter og ha på noen striper honning mot slutten. Dette både lukter og smaker skummelt godt.

Middelhavsburger: Kutt mozzarella i skiver og grill godt på direkte varme. Ta av osten før den sklir gjennom grillristen. Legg på burgeren og topp med sorte oliven og soltørket tomat.

Guacamole og grillet paprika: Kutt paprika i båter og grill med skinnsiden ned til de er kullsorte. Putt i en brødpose og vent en halvtime. Så kan du dra av det ytterste sorte laget. Mos sammen avokado, finhakket chili og cayennepepper og smak til med sitronsaft.

Cheddar og karamellisert løk: Kutt løk i tykke skiver og stek på medium varme i olje og smør i en time. Ha på sukker mot slutten. Topp burgeren med cheddarskive og den gode løken.

Brasserie (C) Curtius 7 % vol. og
Josef Dockner Göttweig Rosé 2017.

– Tenk rike viner med uttalt fruktsødme og mye smak, slik at den ikke drukner i det som serveres fra grillen. En annen tommelfingerregel er å kjøle den ned uansett om den er hvit, rose eller rød. Det er mye bedre med en kjølig frisk vin i sommervarmen enn en slapp varm en, sier Frank.

Dette er jo et kjempelurt tips som til og med jeg klarer å følge. Han er raus og romslig når han gir tips.

– Personlig vil jeg anbefale viner med bra syre noe jeg synes komplimenterer de fleste måltider. Men regel nummer en når du velger din grillvin er å ta en vin du liker, sier Frank.

På menyen står det hamburgere med ulike toppinger, en cæsarsalat på hjemmegrillet kylling og biffsandwich.

Frank og Espen velger følge til rettene, og to av valgene gjør spesielt sterkt inntrykk. Rødvinen Cannonball er helt kanon til biffen, med kraftige fataromaer som matcher grillrøykaromaen.

Til burgerne kliner Espen til med gladølet Ægir Mango-Habanero Bæver 8 % vol., der innslag av frukt og chili lager hurrastemning i ganen. Øl og vin, altså, grilling blir ikke helt det samme uten.

Grilløl

Ikke kjøp pils hver gang, det er en verden av gode og til dels festlige øl til lyse sommerkvelder, sier Espen Smith

Ægir Mango-Habanero Bæver 8 % vol. Lys korngul og tåket, med et tett høyreist skum. Duft av mango og papaya, sitron og appelsin. Anslaget er tørt og spicy, med en hissig habanero kryddersmak mot sitrusfrukt, mango og noe tropisk fruktsødme. Godt krydret ettersmak.

Et kick av et øl, med tropisk fruktsødme som treffer grillmatens komplekse marinader og kryddersauser, og hvor det hele avrundes med humletørrhet ledsaget av Habanero chili.

Blue Moon 5,4 % vol. Ølet er gulhvit i fargen, tåket mot en tett og kraftig skumtopp. Det dufter av tropisk frukt, noe overmoden banan og en anelse hvetebakst. Anslaget er søtlig med smak av banankake, tropisk fruktsalat og hvetebolle, mot en lett krydret avslutning.

Fruktigheten i ølet passer godt til hvit og rosa fisk på grillen, gjerne fisk i folie hvor ølet er base for sausen eller marinaden. Passer også til krydret grillburger med tropiske sauser og salater med tropisk frukt.

Kona Hanalei Island IPA 4,5 % vol. Ølet er lys korngul og tåket, toppet med en lett skumtopp. Det dufter av friske røde bær, sitrus og noe tropisk frukt. Anslaget er friskt og leskende, med en tørr fruktighet mot lys vørter og en middels lang, humlet avslutning.

Denne friske alen fra Hawaii lesker og slukker tørsten en varm sommerdag, samtidig som den går godt til salater, kald skinke og mager spekemat, fingermat.

Brasserie (C) Curtius 7 % vol. Lys korngul mot hvit og tåket, i utseende. Duft av sitrus, våt blomstereng og noe tropisk frukt i bunn. Fyldig og samtidig leskende smak, med et syrlig anslag og en balansert maltrik avslutning.

Dette er en belgisk Cuvée fra Liege, et elegant øl som står godt til magrere fisk- og kjøttretter, kylling og salater.

Kapittel Watou Blond 6,5 % vol. Ølen er gyllen korngul og klar, toppet med en kraftig skumtopp. Det dufter av tuttifrutti godteri, lys malt, mot noe hvete i bunn. Anslaget er friskt og syrlig, med en godt balansert maltsødme mot lyse stikkelsbær, lett syrlig, krydret finish.

Grillmat servert i norsk utendørs sommertemperatur, trenger ofte noe varmende i drikken som ledsager. Da tenker jeg på alkoholvarmen, som kommer tydelig frem i denne type lys belgisk ale, utover friskhet og lys sødme.

Nøgne Ø Farmhouse ale 6,5 % vol. Amber, ravfarget og tåket utseende, mot en luftig skumtopp. Det dufter av røstet bacon, mot noe karamell og en anelse ristet rug. Anslaget er maltaktig med smak av middels røstet malt, noe knekkebrød og en anelse tørket frukt, rosin og fiken. Middels tørr avslutning.

Ølet er et pust fra svunnen tid, slik lokalt gårdsøl smakte da bestefar var guttunge. Maltaktig, røstet smaksbilde passer godt til kylling, bacon og svineribbe, samt oster, parmesan og vellagret skinke.

Grillvin

Til grillmaten velger du viner med mye smak, tipser Frank.

Biffsandwich med aioli, grillet avokado og paprika

* Mørt oksekjøtt

* Salt, pepper

* Grillet avokado og paprika (se oppskrift under burgertopping)

* Aioli

* Grovt brød

Når du griller edle stykker som entrecôte, ytrefilet eller indrefilet, skal du ikke tukle så mye med kjøttsmaken. La kjøttet ligge på kjøkkenbenken minst én time før du skal grille. Grill på direkte og sterk varme til kjøttet har fått en skikkelig stekeoverflate, snu og gjenta. Sjekk kjernetemperaturen med steketermometer, 52 grader er bra, for den vil stige mens kjøttet hviler. Etter et kvarter kutter du kjøttet i skiver og salter og peprer igjen.

Grill brødskivene raskt og smør aioli på. Fyll på raust med kjøtt og topp med paprika og avokado.

Ægir Mango-Habanero Bæver 8 % vol. og
Cannonball Merlot 2014.

Tommasi La Fornaci Lugana DOC 2017. Vinmonopolnr. 9151701. Kr. 159,90. 100 % Turbiana druer. Lugana brer seg over regionene Lombardia og Veneto. Det er bratte fjellsider både på øst- og vestsiden av Gardasjøen, men i sørenden ligger vinmarken Le Fornaci som gir oss denne friske deilige vinen. Den er lys gul med klar grønn kant. Florale aromaer med et behagelig tropisk hint. Elegant med god balanse og en frisk og mineralsk avslutning. Passer godt som aperitiff eller til sjømat, lette retter av hvit fisk og lyst kjøtt som gjerne kan ha vært innom grillen.

Pazo San Mauro 2016. Vinmonopolnr. 8180801. Kr. 175,00. 100 % Albariño. Pazo San Mauro produseres ved en historisk vingård fra 1591 som ligger i byen Salvatierra de Miño nordvest i Spania. Vinen har en klar sitron-grønn farge. Herlig intensitet på nesen med hint av blomster og nøtter. Smaken er fruktig med grønt eple, langt fruktig midtparti og fresh lang syrlig avslutning. Deilig vin som passer til det meste som kommer fra grillen. Perfekt som aperitiff eller til fisk, skalldyr og lyst kjøtt.

Josef Dockner Göttweig Rosé 2017. Vinmonopolnr. 10005001. Kr. 149,90. 70 % Zweigelt og 30 % Pinot Noir. Delikat lyserosa farge. En svært aromatisk og fruktig vin med flotte aromaer fra jordbær og kirsebær, elegant med fin syrebalanse. Lang balansert avslutning. Perfekt til varme sommerkvelder med grilling som aktivitet. Vinen passer som aperitiff og til lette retter av fisk, sjømat og lyst kjøtt fra grillen.

Umberto Cesari Ca´Grande Romagna Sangiovese Superiore 2016. Vinmonopolnr. 7872401. Kr. 110,90. 100 % Sangiovese. Gjennomsnitt på 15 år gamle vinstokker. Hvis du liker lette Chianti viner er dette vinen for deg. Rubinrød med lilla toner. Duft av røde bær, innslag av roseblader, søt fiol og plomme. Tørre ungdommelige tanniner og bra syre gir vinen en fin balanse. Server den litt kjølig til alt fra grillen. Super til hjemmelaget pizza fra steinovn.

Musso Pinot Noir 2017. Vinmonopolnr. 7753901. Kr. 139,90. 100 % Pinot Noir – Vinos de la Tierra de Castilla, Spania. Klar rød økologisk Pinot Noir fra et ungt og dynamisk vinfirma. Vinen har behagelige aromaer av jordbær og bringebær. Frisk og elegant, med behagelige tanniner, smak av røde bær og hint av lakris. Server den til lam og fugl som har vært innom grillen.

Cannonball Merlot 2014. Vinmonopolnr. 8183601. Kr. 240,00. 100 % Merlot. En herlig kraftkar av en vin, som oser av friske blåbær og varme krydder med delikate nyanser av fat. Flott fylde og struktur gir deg assosiasjoner til østsiden i Bordeaux. Smaken er svært konsentrert, med velbalanserte tanniner, og toner av kirsebær, mørk sjokolade og krydder. En lang avslutning gjør dette til en ypperlig følgesvenn til rødt kjøtt som lam og storfe fra grillen.

Denne saken ble første gang publisert 05/05 2019, og sist oppdatert 03/05 2019.

Les også