15 akevittvalg for julematen

Velg riktig akevitt til ribbe, lutefisk, pinnekjøtt og dessert

Akevitten på julebordet må ikke hete juleakevitt. På Fyret Mat & Drikke i Oslo har Kaja 364 ulike varianter, og her får du hennes tips til hvilke akevitter som går best til den norske julematen.

Pluss ikon
<b>AKEVITTDRONNING:</b> Kaja anbefaler alle å prøve noe nytt til julematen, men noen travere kommer man aldri unna. – Maquavit er og blir en av de mest etterspurte akevittene hos oss, innrømmer hun.
AKEVITTDRONNING: Kaja anbefaler alle å prøve noe nytt til julematen, men noen travere kommer man aldri unna. – Maquavit er og blir en av de mest etterspurte akevittene hos oss, innrømmer hun.
Sist oppdatert

Midt i den 150 år gamle basarbygningen på Youngstorget i Oslo ligger eiendommelige Fyret Mat & Drikke, med danskinspirerte smørbrød, kanskje Norges største utvalg av akevitter og et eventyrlig interiør.

Sjekk hvilke akevitter de anbefaler for julematen

Elsker akevitt

<b>TIL RIBBE:</b> <br>Nissedram; rund og fin med julekrydder. <br>Atlungstad mandelpotet; med karve, anis og fennikel. <br>Egge Gård Eple-akevitt; god eplesødme mot fet ribbe.
TIL RIBBE:
Nissedram; rund og fin med julekrydder.
Atlungstad mandelpotet; med karve, anis og fennikel.
Egge Gård Eple-akevitt; god eplesødme mot fet ribbe.

Det er små fyrtårn og bilder overalt, stoler og bord uten alder, og mest av alt; akevittflasker, et unisont hurra for det norskeste brennevinet. Gunnar Moreite åpnet stedet i 1997, men nå har datteren Kaja Moreite Nørholm Tinderholt overtatt driften – hun har egentlig vært der hele tiden likevel. Og selvfølgelig elsker hun akevitt.

<b>TIL LUTEFISK:</b> <br>Gilde Lutefisk; når du lar fisken dominere retten. <br>Atlungstad Taffel; når du pøser på med bacon. <br>Totentroll; går også mot bacon, lukt og smak av røkt potet.
TIL LUTEFISK:
Gilde Lutefisk; når du lar fisken dominere retten.
Atlungstad Taffel; når du pøser på med bacon.
Totentroll; går også mot bacon, lukt og smak av røkt potet.

– Jeg liker fatpreget, håndverket, kvaliteten. Norge har strengere krav til en akevitt enn EU, til og med. Storparten av utvalget mitt er norsk, men jeg har også noen svenske, samt en finsk, en tysk og en islandsk akevitt, pluss et par danske. Jeg vil gjerne ha alt som fins av norske akevitter, men det er utfordrende med de lokale variantene. Vi er stadig ute på ekspedisjoner hos lokale pol for å komplettere utvalget, forteller Kaja.

Romtemperert

For dem som fremdeles tror at akevitt hører jula til; Kaja har åpent hele året. Så kommer det iblant folk, da, som ikke vil ha akevitt.

– Jeg har én gin, én vodka og én irsk, én skotsk og én amerikansk whisky også, hvis noen absolutt vil ha noe annet.

<b>TIL PINNEKJØTT:</b> <br>Gilde Smaladram; mye alkohol tar fettet, avrundet smak fra sherryfat. <br>V &amp; D pinnekjøtt; med hint av sherry. <br>Arvesølvet; rund, god smak av karve og sitrus.
TIL PINNEKJØTT:
Gilde Smaladram; mye alkohol tar fettet, avrundet smak fra sherryfat.
V & D pinnekjøtt; med hint av sherry.
Arvesølvet; rund, god smak av karve og sitrus.

Alle akevittene serveres romtemperert.

– Det har tatt mange år å bekjempe uskikken å legge akevitten i fryseren. Kulden fjerner jo all den gode smaken, sier hun.

Smake opp mot hverandre

Jeg har bedt Kaja om å tipse oss om akevitter som går helt utmerket til de klassiske norske julerettene. For selv om det hvert år kommer flasker som heter juleakevitt, er det ikke dermed sagt at de passer best til ribben. Noen av dem har faktisk så mye fataroma at de like gjerne kan nytes til julekaken og peiskosen.

– Det som er gøy med juleakevitter er å ha ulike årganger og smake dem opp mot hverandre. Til julematen fins det så mange andre akevitter som er like spennende, synes hun.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn

<b>TIL DESSERTEN:</b> <br>Inderøy No. 1; lokale kryddere leker mot sødmen fra karamellpudding. <br>Opland Edel; med portvinssmak til puddingen. <br>Arvesølvet jul 2019; med hint av sitrus og sjokolade, god til riskremen.
TIL DESSERTEN:
Inderøy No. 1; lokale kryddere leker mot sødmen fra karamellpudding.
Opland Edel; med portvinssmak til puddingen.
Arvesølvet jul 2019; med hint av sitrus og sjokolade, god til riskremen.
<b>AVEC – TIL KAFFEN:</b> <br>Strand Opp i Røyk; akevitt med røyksmak for dem som maser på whisky. <br>Opland Small Batch Bourbon Cask; deilig smak, men du må like bourbon. <br>Maquavit; Tromsø-akevitten med smak av vanilje og karamell.
AVEC – TIL KAFFEN:
Strand Opp i Røyk; akevitt med røyksmak for dem som maser på whisky.
Opland Small Batch Bourbon Cask; deilig smak, men du må like bourbon.
Maquavit; Tromsø-akevitten med smak av vanilje og karamell.

Denne saken ble første gang publisert 29/11 2019, og sist oppdatert 29/11 2019.

Les også