Adam Rainer

18 år gammel var Adam 122 centimeter. Ti år senere var han over to meter

Da Adam Rainer døde 51 år gammel, var han det eneste mennesket som noen gang er blitt klassifisert både som «dverg» og som en «kjempe» i løpet av livet. Det er han fortsatt.

Pluss ikon
<b>STOPPET ALDRI:</b> To ganger ble Adam Rainer (t.h.) avvist av militæret som «for kortvokst» til å bli soldat. Men det var før han begynte å vokse som 21-åring.
STOPPET ALDRI: To ganger ble Adam Rainer (t.h.) avvist av militæret som «for kortvokst» til å bli soldat. Men det var før han begynte å vokse som 21-åring.
Sist oppdatert

Da Adam Rainer ble født i Graz i Østerrike i det siste året i det 19. århundre, var det lite som tydet på at han skulle gå ut av livet som den eneste i sitt slag i verden noensinne.

LES OGSÅ: (+) Ny ansiktstrend tar internett med storm

Men det gjorde han.
Da han døde 4. mars i 1951, var han det eneste mennesket som noen gang er blitt klassifisert både som dverg og som en kjempe

Det er han fortsatt.

Merkelig skjebne

Lite er kjent, både om barne- og ungdomsårene, og om bakgrunnen til gutten som skulle få en av de merkeligste skjebnene verden har sett.

Det er for eksempel ikke kjent nøyaktig når han ble født, eller hvordan han hadde det i den første delen av livet. Men man vet at foreldrene hans begge var normalt høye, det samme var hans halvbror – hverken spesielt høy eller spesielt kortvokst.

LES OGSÅ: (+) Den bitte lille damen var ver­dens mek­tig­ste kvin­ne

Bare 122 cm som 18-åring

Men Adam var bitte liten, tynn, mager og spedbygd. 18 år gammel målte han bare 122,55 centimeter på strømpelesten.

Da han ble innrullert i det militære en gang under første verdenskrig, ble han raskt dimittert. Han var for liten til at forsvaret kunne bruke ham.

Adam ble offisielt klassifisert som «dverg», det man i dag betegner «kortvokst», selv om de som undersøkte ham noterte seg at både hendene og føttene hans hadde størrelsen til en normalt utvokst person.

To år senere ble han innkalt igjen, men selv om han hadde vokst et par tommer, var det ikke nok til at det militære ville ha ham, og han ble fortsatt sett på som for liten til å være soldat, til tross for at det ellers ikke var noe i veien med helsen hans.

LES OGSÅ: 19 gode serier på Netflix

<b>OVER GJENNOMSNITTET:</b> Mannen til høyre var en gjennomsnittlig høy mann, men en liten kar i møte med Adam Rainer, her allerede tydelig preget av ryggproblemer.
OVER GJENNOMSNITTET: Mannen til høyre var en gjennomsnittlig høy mann, men en liten kar i møte med Adam Rainer, her allerede tydelig preget av ryggproblemer.

Doblet høyde

Adam Rainer var blitt omkring 21 år gammel da det plutselig begynt å skje noe i kroppen hans. Mens de fleste unge menn er utvokst på dette stadiet i livet, var det totalt motsatte tilfellet med Adam.

Han begynte å vokse – og det i et rasende tempo.

I løpet av de snaue ti årene frem til han fylte 30 år, nesten doblet han sin høyde, fra i underkant av 130 centimeter til omkring 235 centimeter.

Han ble underkastet svært grundige medisinske undersøkelser, og legene A. Mandl og F. Windholz som fikk oppdraget, slo fast at han led av sykdommen akromegali – som skyldes overproduksjon av veksthormoner.

LES OGSÅ: De villeste fluktforsøkene over Berlinmuren

<b>REKORDVEKST:</b> Adam Rainers vekstutvikling fra han var 21 år til han døde 51 år gammel. Silhuetten i midten viser en voksen mann i gjennomsnittshøyde.
REKORDVEKST: Adam Rainers vekstutvikling fra han var 21 år til han døde 51 år gammel. Silhuetten i midten viser en voksen mann i gjennomsnittshøyde. Foto: Wikimedia Commons

Komplisert

I dag kan denne sykdommen behandles på ulike måter, men det var i særdeles beskjeden grad tilfelle på begynnelsen av 1930-tallet. Sykdommen er svært sjelden, i Norge er det årlig bare 15–25 tilfeller av den.

Den dag i dag er behandling og kontroll av akromegali kompleks og krever ifølge nettsiden Norsk Helseinformatikk et tverrfaglig team av spesialister. Standard behandling er operasjon med fjerning av en godartet hypofysesvulst som i 99 prosent av tilfellene er årsaken til sykdommen.

Inngrepet utføres gjennom nesen og målet er å fjerne svulsten som produserer de uønskede veksthormonene.

Inngrepet kan utføres med begrenset risiko, komplikasjonene er relativt få og dødelighet ved inngrepet er mindre enn én prosent. Allerede i løpet av ett døgn etter en vellykket operasjon, er symptomene betydelig redusert.

Effekten av inngrepet avhenger blant annet av størrelsen på svulsten og kirurgens ekspertise. Ifølge ulike studier oppnås helbredelse eller tilfredsstillende bedring hos 40 til 75 prosent av dem som blir operert.

Les også: (+) Hun har verdensrekord i å få menn til å trykke på pauseknappen

I noen tilfeller forbehandles det med medikamenter før operasjonen. Medikamentell behandling vil vanligvis tilbys alle pasienter som opplever at hormonverdiene ikke blir normale etter kirurgi. Medikamenter brukes også som behandlingsmetode når kirurgi ikke er mulig.

<b>FORANDRET:</b> Adam Rainers utseende forandret seg sterkt ettersom sykdommen utviklet seg. 
FORANDRET: Adam Rainers utseende forandret seg sterkt ettersom sykdommen utviklet seg. 

Sluttet ikke å vokse

Også i Adams tilfelle skyldtes akromegalien en svulst i hypofysen som hadde fått utvikle seg helt uforstyrret i mange år. De to legene som behandlet Rainer bestemte seg for å operere, selv om de anså sjansene for å lykkes som svært små, ettersom svulsten hadde vokt gradvis gjennom minst et tiår.

Noen måneder etter operasjonen målte legene kjempens høyde. Resultatet viste at han stående hadde samme høyde som tidligere, men at ryggsøylen hans var blitt rettere, noe som indikerte at han fortsatt vokste, men betydelig langsommere enn før operasjonen. Det er også hevdet at operasjonen gjorde tilstanden for den plagede mannen verre.

Voldsom økning i kroppslengden

Adam Rainers sykdom fører ikke bare til en voldsom økning i kroppslengde. Sykdommen gir også de som rammes grovere ansiktstrekk, dypere stemme, betydelig større hender og føtter samt muskel- og leddplager. Alt dette ble Rainer rammet av. Som 20-åring brukte Adam sko i størrelse 43, tre år senere måtte han ha størrelse 53.

Utseendet hans forandret seg sterkt etter som sykdommen utviklet seg, han fikk tykkere lepper, store mellomrom mellom tennene og fremstikkende panne og hakeparti.

LES OGSÅ: Derfor elsker menn bryster

Han sluttet aldri å vokse, og etter som årene gikk, begynte han å få alvorlige helseproblemer. Han hadde sterke smerter flere steder i kroppen, og en kraftig og stadig tilbakevendende hodepine. Han ble blind på høyre øye, på det venstre øret sviktet hørselen, og de siste årene han levde, var ryggsøylen hans så deformert at han ikke var i stand til å holde seg oppreist.

Han var derfor for det aller meste sengeliggende som pasient på et spesialsykehus frem til han døde.

<b>FORLYSTELSE:</b> Adam Rainers enorme størrelse ble fremvist som underholdning.
FORLYSTELSE: Adam Rainers enorme størrelse ble fremvist som underholdning.

I ubalanse

Mot slutten av sitt liv mistet Adam matlysten, og samtidig som kroppen hans fortsatt vokste, ble han tynn og avmagret.

Adam var da et sted mellom 2,34 og 2,39 meter høy, den eksakte høyden er aldri blitt endelig fastslått. Han var på det tidspunktet det høyeste mennesket i Østerrike, og muligens en av de høyeste i hele verden.

Adam Rainers liv er et enestående eksempel på hva som kan skje i menneskekroppen når ulike, finstemte prosesser kommer i ubalanse eller utakt. Han begynte sitt liv som en kortvokst, og endte opp som en gigant.

Den eneste man vet om i hele verden.

Verdens høyeste mennesker

1. Robert Wadlow, USA (1918–1940) 272 cm

2. John Rogan, USA (1868–1905) 267 cm

3. John F. Carrol., USA (1932–1969) 263,5 cm*

4. Leonid Stadnyk, Ukraina (1970–2014) 257 cm (ikke off. godkjent av Guinness WR)*

5. Väinö Myllyrinne, Finland (1909–1963) 251,4 cm

6. Èdouard Beaupré, Canada (1881–1904) 251 cm*

7. Sultan Kösen, Tyrkia (1982-) 251 cm. Verdens høyeste nålevende person

8. Jinnat Ali, Bangladesh (1996-) 249 cm. Ennå ikke målt av Guinness.*

9. Vikas Uppal, India (1986–2007) 249 cm. Ble aldri målt av Guinness.*

10. Don Kohler, USA (1925–1981) 249 cm

(* = visse uklarheter rundt høyden)

Noensinne.

Kilder: historicmysteries.com,
Wikipedia, allthatsinteresting.com, medium.com, NHI.no

<b>KORTVOKST KJEMPE:</b> Adam Rainer som barn og som voksen tilhørte hver sin verden.
KORTVOKST KJEMPE: Adam Rainer som barn og som voksen tilhørte hver sin verden.

Denne saken ble første gang publisert 30/11 2019, og sist oppdatert 23/08 2022.

Les også