Her er tipsene som gjør det enklere å reise

Side2-redaksjonen deler sine hemmeligheter.

Foto: Photomasi / Arnold
Publisert

(SIDE2): Det å pakke til ferieturen kan være frustrerende. Du har ofte begrenset med plass, og vet ikke helt om du skal bruke de ekstra centimeterne til å pakke et par ekstra hæler, eller en allværsjakke.

Når du kommer fram kan det hende du roter vekk bilen på parkeringsplassen, eller opplever at bagasjen aldri kommer fram til destinasjonen du befinner deg på.

Da er det greit å være litt forberedt. Her er noen reisetips vi i Side2-redaksjonen sverger til.

Pakketips

Ja, vi vet det sjeldent er spesielt morsomt å pakke til ferien. Kofferten har ikke nok plass, du sliter med overvekt, og du rekker ikke vaske favorittkjolen før avreise. Med disse tipsene kan det imidlertid hende prosessen går litt lettere.

Teknologi i håndbagasjen

De fleste forsikringsselskap dekker ikke ledninger eller annet teknisk utstyr som sendes med fly til utlandet. For at det tekniske utstyret ditt skal være dekket av forsikringen under reisen er du nødt til å ha det i håndbagasjen. Dette gjelder også smykkene dine. 

Foto: Photomasi / Mc Connell

Spør kjæresten om råd

En kjæreste kan brukes til mer enn bare sex og kos. Pakk kofferten din full med det du mener er nødvendig på tur, og be deretter kjæresten se gjennom det du har pakket. Dropp det han mener er totalt unødvendig, og du står igjen med halvparten av det du egentlig pakket. Lettere koffert, og mer plass til shopping!

Pakk i poser

Dette er et gammelt triks fra speidertiden. Om du samler alt undertøy i en egen pose, singletter i en annen, og sko i en siste pose, blir det lettere å pakke ut når du kommer fram. I tillegg slipper du skoavtrykk på den hvite singletten.

Samle alle ledninger

Ledninger har en tendens til å krølle seg underveis, og om du skal ha med laderen til både laptopen, telefonen, og kameraet, sammen med noen ørepropper og annet nødvendig utstyr, kan det være greit å samle alt på ett sted. Om du legger alt pent sammen i et brilleetui, eller en tilsvarende større boks, slipper du alt krøllet!

Rull klærne dine

Om du ruller klærne i stedet for å brette dem kan du både spare plass, og samtidig spare klærne for unødvendige rynker.

Våtserviett i kofferten

Om du legger en våtserviett i kofferten vil klærne beholde den friske duften, og du slipper å bekymre deg for svette og tåfislukt når kofferten endelig kommer på bagasjebåndet.

Legg beltet i skjortekragen

Har du problemer med at kragen på skjortene og blusene alltid blir ødelagt og slapp i løpet av reisen? Rull sammen et belte som du legger på innsiden av kragen, så er du kvitt problemet.

Krem i linsebeholdere

Om du har lyst til å ha med den fantastiske fuktighetskremen din, men ikke er gira på å ta med hele den svære boksen, kan beholderne som brukes til å oppbevare kontaktlinser i være helt perfekt. Dette kan du også gjøre med shampoo, balsam og andre favorittprodukter. Du kan gå til innkjøp av produktene i reisestørrelsene, eller så kan du helle over produktene i små krukker og flasker du har hjemme. 

Foto: Arnold/photomasi

Pakk inn shampoo og balsam

Bruk plastikkposer eller plastfolie til å pakke inn hudkremer, shampoo, balsam og andre flytende skjønnhetsprodukter. Om du vil være helt på den sikre siden kan du også teipe igjen lokket og korkene. Det krever ikke så mye tid sammenlignet med hvor lang tid det vil ta å rengjøre kofferten etter en shampoo-eksplosjon.

Flytips

Noen synes det er gøy å fly, mens andre hater det. Om ikke annet gir det deg i alel fall muligheten til å slappe av i noen timer, helt uten telefonsamtaler og jobbmail. Disse tipsene gjør flyturen til en lek.

Fuktighetskrem

Det blir fort veldig tørr luft på flyet. Spesielt om du skal fly i flere timer. I tillegg til å drikke nok med vann på turen, kan det være lurt å ha med seg en fuktighetskrem i veska. Bare husk å holde deg under 100 ml, slik at den ikke blir tatt fra deg gjennom sikkerhetskontrollen.

Sovemaske og nakkepute

Det kan fort bli kjedelig med lange flyturer, og noen ganger er det strengt tatt nødvendig å sove litt på turen. Da er det veldig greit å ha både nakkepute og sovemaske tilgjengelig. Det koster ikke mye, men kan gjøre stor forskjell for søvnkvaliteten på tur.

Pakk vekk leker

Om du har barn kan det være lurt å pakke bort noen av favorittlekene en uke før dere skal reise. Da vil de oppleveles som nye og interessante når du tar dem fram på flyet igjen, og du får sannsynligvis noen timer med stillhet.

Felles Spotify-liste

Om dere reiser en hel gjeng kan dere lage en felles Spotify-liste med bra hits eller guilty pleasures. Fyll på med forskjellige låter, uten at dere vet hvem som har lagt til hva. Da har dere alle sammen god musikkunderholdning på flyet.

Foto: Photomasi / Brandon Marc

Ta med en tomflaske

Etter det ble restriksjoner på hvor mye væske du kan ta med gjennom sikkerhetskontrollen før du flyr, er det stadig flere som dropper å ta med drikke hjemmefra, og heller kjøper en flaske vann etter sikkerhetskontrollen på flyplassen. Om du derimot tar med en tom flaske hjemmefra, kan du fylle den opp på den andre siden av kontrollen. Vips - du har spart tjue kroner. 

Deodorant og våtservietter

Våtservietter og deodorantservietter er gull verdt når du sitter på en 30-timers flytur til Mexico. Det høres kanskje ikke så fresht ut, men kan gjøre underverker på et klamt fly. Dessuten kan de brukes på stranda om du ikke har mulighet til å dusje etter saltvannsbadet. 

Lovlige sovemidler

Det finnes lovlige og ikke-avhengighetsskapende midler for å få sove - for eksempel melatonin og allergitabletter. Det kan være lurt om du er en av de som har problemer med å sove på offentlige steder. Det å ikke få sove under en lang flytur kan bli en tung start på ferien. 

Legg billettene i mapper

Det er lett å miste oversikten om du har flere flyvninger, mellomlandinger og billetter å holde styr på. Om du printer ut alle nødvendige papirark, og deretter sorterer dem i mapper, slipper du å miste noe underveis.

Reisetips

Det er både spennende og forvirrende å skulle leve i et annet land enn sitt eget. Reglene, veiene og systemene er ofte helt annerledes enn hjemme, og du kan lett miste oversikten. Her er noen tips som kan gjøre det litt lettere å føle seg som hjemme

Leppestift og parfymeprøve

Skal du rett videre på besøk eller fest etter flyturen, og rekker ikke innom hotellet først? Ingen grunn til å fortvile. Om du tar med deg en rød leppestift hjemmefra, og lurer med deg en parfymeprøve fra flyplassen er du festklar på få sekunder.

Laste ned filmer

Om du har bruker hos HBO eller Viaplay kan du gjøre filmer og serier tilgjengelige i frakoblet modus. Med litt planlegging trenger du med andre ord ikke være avhengig av internett for å se på favorittserien på ferie.

Ta med USB-lader

Det er ikke nødvendig å ta med hele laderen om du bor på et hotell som ligger litt over den verste fattiggrensa. De fleste tv-er har nemlig en USB-kanal på baksiden, så da er lader-problemet løst. Om du dropper hele laderen, og bare tar med USB-delen vil den ta atskillig mindre plass, og veie mindre. Mer plass til sko og andre godsaker på veien tilbake! 

Foto: Lisa Linder

Bruk kamera og Google Maps

Om du er ute og kjører bil i det store utlandet kan det være lett å rote seg bort, og gjerne ennå enklere å rote bort hele bilen når man først er i gang. Det kan være lurt å ta bilde av skiltet på parkeringsplassen du parkerte på, eller eventuelt feste et punkt på Google Maps. Da finner du i alle fall tilbake til bilen.

Google Maps i offline

Det er ikke alltid det er like god dekning overalt, for ikke å snakke om at det kan være fryktelig dyrt å bruke internett i utlandet. Om du skriver «ok maps», etterfulgt av området du befinner deg i, vil Google Maps lagre kartinformasjonen på telefonen din, og dermed gjøre den tilgjengelig i frakoblet modus.

Tips fra mesterkokker

Det finnes en bok som heter «Where chefs eat», som gir deg en oversikt over hvot noen av de beste kokkene i verden spiser når de er på besøk i ulike storbyer. Der får du tips til både rimelige og små spiseteder, og dyrere restauranter.

Ta kopi av pass og ID

Skann både passet og eventuell annen ID inn på datamaskinen, og send dem til din egen mail. Da har du en digital kopi om de skulle forsvinne i løpet av reisen.

Kjøp solkrem hjemme

Selv om solkremen ofte kan være billigere i utlandet, er det lurt å kjøpe kremen hjemme i Norge. Da får du et produkt som er sikrer at du er beskyttet mot både UVA- og UVB-stråling. Om du kjøper solkrem i en liten sjappe ved stranda er du ikke nødvendigvis sikret de samme kvalitetene.

Foto: Hesser/photomasi

Solhatt

Solhatten er din bestevenn på sydenferie! Du slipper å tenke på sveisen, samtidig som du beskytter både ansikt og hår mot solskader. 

Kontanter

Ha alltid med kontanter, tilfelle noe skulle skje underveis på reisen. Plutselig blir du frastjålet bankkortet ditt, og da er det greit å ha litt kontanter tilgjengelig så du greier deg med mat til hjemreisen.

Ta med flere sko

Om du skal på storbyferie og sightseeing kan det være greit å ha med et ekstra par sko i veska. Om du har med deg to par med flate sko burde du være sikret for irriterende gnagsår. Husk også gnagsårplaster, for å være på den sikre siden! 

Både korte og lange kjoler

Selv om sydentemperaturene gjerne er veldig vzarme på dagen, kan det bli ganske kjølen på kvelden - og kveldene kommer raskere enn de gjør her i nord. Da kan det være fint med lange kjoler i stedet for bukser, så slipper man å føle seg så dagligdags. Husk også en liten genser eller cardigan, som matcher de fleste av antrekkene dine. 

Gjør grundig research

Om du bruker tid på å planlegge hvor du skal spise og shoppe før du drar, slipper du å haste inn på den første restauranten du ser, og ende opp med matforgiftning på hotellet senere på kvelden. Om du har begrenset med tid på en ferie kan det være greit å vite at du bruker tiden riktig.

Vi håper reisetipsene våre var til hjelp, og ønsker deg en god ferie!

Denne saken ble første gang publisert 09/07 2014.

Les også