Sextrøbbel i samlivet

Sextrøbbel kan ødelegge forholdet

Har sexlivet deres sluttet å fungere? Samlivsrådgiveren vil gjerne hjelpe.

SEXTRØBBEL: Sexlivet går opp og ned i alle forhold. Men noen ganger blir problemene vanskelige å løse opp i alene.

SEXTRØBBEL: Sexlivet går opp og ned i alle forhold. Men noen ganger blir problemene vanskelige å løse opp i alene. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Publisert Oppdatert

Har du aldri lyst, mens kjæresten helst vil ha sex hver kveld? Klarer du ikke å komme? Vil kjæresten din eksperimentere med sexleketøy og utfordrende stillinger, mens du selv er fornøyd med en kjappis i misjonærstillingen før du sovner?

Seksuelle problemer i parforholdet kan være et vanskelig tema å ta opp, men i dag kan du få hjelp av samlivsrådgiveren.

Klokka 12-14 stiller samlivsterapeut Rakel Brandsegg til nettmøte her på Klikk.no, og vil gi dere råd om hvordan komme ut av sexfellene. KLIKK HER FOR Å STILLE SPØRSMÅL NÅ - DU KAN VÆRE ANONYM

Føler seg avvist

- Det er ikke enkelt å si til partneren at man ikke er fornøyd med sexlivet, eller at man ikke har lyst på sex. Det ligger mye sårhet der med tanke på at partneren kan føle seg avvist, noe som kan skape avstand, sier samlivsterapeut Rakel Brandsegg til Klikk.no.

Rakel Brandsegg

Rakel Brandsegg Foto: Foto: Petter Berg / HM Foto

Rakel Brandsegg, samlivsrådgiver

  • Rakel Brandsegg har psykologiutdanning og er spesialist på rådgivningsteknikk.
  • Hun har jobbet som samtaleterapeut i flere år, og jobber til daglig som terapeut på Oslo Universitetssykehus.
  • Rakel er en av samlivsekspertene på Klikk.no sin datingtjeneste Q500.no, der hun svarer på spørsmål som har med samliv og kjærlighet å gjøre. Hver 14. dag stiller hun til nettmøte her på Klikk.no.

Les også: Manglende sexlyst i 20-årene

Sexlivet får lide

Det kan være mange årsaker til at sexlivet i et parforhold slutter å fungere.

- For noen par er det slik at sexlivet er det første som får lide om de har andre problemer i forholdet, mens andre kan ha god sex, selv om de sliter med kommunikasjonen på andre områder. Det er nok fortsatt slik for mange kvinner at sex er et overskuddsfenomen, de orker ikke ha sex om de er stressa og slitne, mens for menn er sex en måte å oppnå nærhet på.

Men kjønnsforskjellene med tanke på sex er mindre nå enn tidligere, sier samlivsterapeuten.

Klikk.no har tidligere skrevet om kvinnen som er frustrert fordi mannen overhodet ikke er interessert i sex med henne etter at hun fødte deres datter.

Les saken: Sex etter fødsel - Menn som mister lysten

Ifølge Klikk.no´s egen jordmor, Siri von Krogh, kan menn miste lysten etter å ha vært med på fødselen:

- Noen menn synes dette er en voldsom opplevelse - at babyen kommer, med fødsel, smerte og blod, og de mister rett og slett sexlysten av dette. Enkelte opplever også at det på en måte blir en "feilkobling" i forhold til at skjeden både er til nytelse og nytte, fordi babyen kommer den veien også, forklarer Siri von Krogh.

Seksuelt forskjellige

Bor du sammen med en partner som er skrudd sammen helt forskjellig fra deg med tanke på sex, kan det føre til mange såre krangler.

- Er kjæresten din seksuelt utforskende og har mye lyst, mens du selv ikke er så veldig opptatt av sex, bør du strekke seg etter å møte partneren på halvveien og inngå noen kompromisser, sier Brandsegg.

Er sexlysten din totalt fraværende, bør du dessuten vurdere en tur til legen for en helsesjekk, råder terapeuten.

- Om du virkelig ikke har lyst så vil jeg anbefale en helsesjekk eller en tur til en klinisk sexolog. Manglende lyst kan skyldes hormonelle problemer, gjerne etter en barnefødsel, eller overgangsalder, det kan skyldes at man ikke føler seg vel med sin egen kropp, eller dårlig selvtillit. Ellers er det slik for de fleste par at sex blir nedprioritert i stressende perioder.

Klokka 12-14 stiller samlivsterapeut Rakel Brandsegg til nettmøte her på Klikk.no, og vil gi dere råd om hvordan komme ut av sexfellene. KLIKK HER FOR Å STILLE SPØRSMÅL NÅ - DU KAN VÆRE ANONYM

Les også:

- Får den ikke opp!

Kan snakkes ihjel

Selv om Rakel Brandsegg alltid vil anbefale par å ta en prat om problemer i forholdet, er sex et tema som fort kan snakkes ihjel.

- Sex er et område hvor problemene kan bli større om de snakkes for mye om. Har man kommet inn i en vond spiral, der den ene parten ikke har lyst på sex, bør man fokusere mer på berøring og nærhet i en periode, enn på selve samleiet, råder terapeuten.

Krangler du og kjæresten din om sex? Rakel Brandsegg kan hjelpe dere. I dag klokka 12 stiller hun i nettmøte. KLIKK HER FOR Å STILLE HENNE SPØRSMÅL ALLEREDE NÅ - DU KAN VÆRE ANONYM

Les også: Lystpille for kvinner snart en realitet

Les mer om sex og samliv på Klikk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning