Besøk idylliske Elounda og Agios Nikolaos

Romantikk på Kreta

Besøk byene Elounda og Agios Nikolaos – to romantiske perler på Kreta.

ROMANTIKK PÅ KRETA: Byene Elounda og Agios Nikolaos på Kretas østkyst innbyr til romantisk stemning - på land og strand.

ROMANTIKK PÅ KRETA: Byene Elounda og Agios Nikolaos på Kretas østkyst innbyr til romantisk stemning - på land og strand. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert
HAVNEN: Sentrum av Elounda ligger ved havnen der hvor fiskebåtene legger til.

HAVNEN: Sentrum av Elounda ligger ved havnen der hvor fiskebåtene legger til. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

FLOTTE STEDER: Luksushotellene ligger på en lang, lang rekke langsmed vannet i den greske byen Elounda.

FLOTTE STEDER: Luksushotellene ligger på en lang, lang rekke langsmed vannet i den greske byen Elounda. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

På østkysten av Kreta finner du Elounda og Agios Nikolaos - to vakre byer fulle av eleganse og gresk sjarm og med mange romantiske kriker og kroker.

Er du ute etter romantisk stemning på Kretaferien så vet vi hvor du bør reise. I den lille byen Elounda ligger luksushotellene på rekke og rad og de fleste hotellene her har fem og seks stjerner og luksusfasiliteter tilsvarende dette.

Mulighetene er mange for å kunne gjemme seg bort på sitt eget lille ferieparadis. Noen av hotellene i Elounda har et begrenset antall barn boende. Derfor råder det stillhet og ro og solsengene er okkupert av folk på kjærlighetsferie som ønsker å unne seg litt ekstra luksus. Med andre ord er Elounda et ypperlig sted å reise til dersom man skal sette av tid til å pleie kjærligheten.

Dersom det blir for kjedelig å ligge på stranden er det mange ulike ting man kan prøve. Hva med strand-yoga, eller å ta dykkersertifikat sammen? Dere kan stikke av på vannscooter og leke dere i bølgene eller dykke sammen og se på de fargerike fiskene i vannet.

Stille og rolig

Elounda er opprinnelig en fiskelandsby, men de lokale har kommet til at det er turistnæringen det lønner seg å satse på. Sentrum av byen er et lite torg som ligger rundt havnen hvor fiskebåtene legger til. Her finner du mange koselige kafeer og tavernaer som serverer både gresk Mythos-øl og noe å bite i. Du finner også en rekke trivelige familiedrevne restauranter langs vannet og det er hyggelig å sitte i sentrum til langt på kveld og nyte den fine stemningen.

Det er koselig å gå en tur lags havnen mens solens kaster sine siste varme stråler over det glitrende vannet og på fiskebåtene.

Ikke noe party-sted

Utelivet i Elounda er ikke noe for den som søker fart og moro.

- Dette er ikke noe party-sted. Her er det alltid så stille og rolig. Ikke noe diskotek, så hvis dere vil danse bør dere reise inn til en av de andre byene, sier en ung serveringsdame, som virker oppgitt over det manglende partylivet i Elounda.

Men for den som vil nyte stillheten og roen er Elounda perfekt. De aller fleste serveringsstedene er stilig innredet med topp moderne interiør og møbler. Restaurantene er mange, til tross for at stedet ikke er stort. Flere av dem er familiedrevne og restauranteierne viser stolt frem levende hummer i basseng og skryter av at all fiskemat er fisket av familien selv.

Skjebnesvangre Spinalonga

Like utenfor Elounda ligger Spinalonga - en øy med en helt spesiell historie. I 1903 bestemte den greske stat at alle landets spedalske skulle plasseres på Spinalonga, isolert fra resten av befolkningen. De syke dannet på Spinalonga sitt eget samfunn - med kirker, skole, kafeer, butikker og sykehus. De fikk ikke lov til å reise tilbake og måtte tilbringe resten av sitt liv på skjebnesvangre øya.

I dag er Spinalonga et ettertraktet turistmål for de som ferierer på Kreta. I høysesongen går det båter ut slik at man kan ta en nærmere titt på den fascinerende øya med den spesielle historien.

Kretas hjerte

DE SPEDALSKES ØY: For ikke mer enn 50 år siden var Spinalonga bosatt av spedalske mennesker. I dag er øya en populær turistattraksjon.

DE SPEDALSKES ØY: For ikke mer enn 50 år siden var Spinalonga bosatt av spedalske mennesker. I dag er øya en populær turistattraksjon. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

En mil sør for Elounda finner du en annen idyllisk perle - byen Agios Nikolaos som blir omtalt som "Kretas hjerte" på folkemunne. Agios Nikolaos var en ruinby fra oldtiden, men den ble bygd opp igjen i 1870 av de sjøreisende italienerne som oppdaget den vakre bukten og døpte den Mirabello.

Innbyggertall

Elounda har ca. 800 fastboende innbyggere. I turistsesongen er det ca. 3 000 innbyggere. Agios Nikolaos har ca. 12 000 innbyggere. (Kilde: Apollo)

Agios Nikolaos er kjent for sine lokale markeder på onsdagene, og bor du et annet sted på Kreta kan det være et bra reisetips å besøke byen på en onsdag. Da kommer nemlig folk inn fra nabobyene og det syder av liv og røre.

Turister har strømmet til denne idylliske byen i flere tiår, likevel har Agios Nikolaos beholdt sin greske sjarm. I sentrum ligger strendene Kitroplatia og Ammos Beach på hver sin side av havnen.

Gresk sjarm

KOSELIG: Agios Nikolaos har et koselig og populært restaurantområde.

KOSELIG: Agios Nikolaos har et koselig og populært restaurantområde. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Ved fiskehavnen ligger det mange koselige serveringssteder, og herfra går det små smug inn til torget der det fins butikker, caféer og barer. Det er svært trivelig å sitte her på kvelden og spise mens lysene fra bygningene og restaurantene rundt gjenspeiles i den lille sjøen. Innkasterne på restaurantene kan være til de grader innpåslitne og lover deg både byens beste bord og mat. Det finnes også flere diskoteker og musikkbarer, noe det ikke er så mye av i nabobyen Elounda.

Området rundt Agios Nikolaos er vakkert og det er ekstra romantisk å se solnedgangen fra en av åsene rundt byen. Forelskede turtelduer sitter med armene rundt hverandre og ser på den vakre og spesielle utsikten. Den rosa himmelen og lysene fra Agios Nikolaos som gjenspeiles i havet kan ikke kalles annet en håpløst romantisk.


View Larger Map

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning