– Flere burde gjøre det slutt

Alt for få dumper kjæresten sin, mener datingekspert. Slik gjør du det på best mulig vis.

DUMPETIPS: Det er alltid trist å gjøre det slutt med kjæresten. Her får du tipsene til hvordan gjøre det enklest for deg og partneren.

DUMPETIPS: Det er alltid trist å gjøre det slutt med kjæresten. Her får du tipsene til hvordan gjøre det enklest for deg og partneren. Foto: FOTO: Scanpix

Publisert Oppdatert

Det er aldri noe hyggelig å avslutte et kjærlighetsforhold. Men noen ganger må det til.

Går du rundt og tenker på og undrer deg over forholdet ditt, er det et tegn på at noe ikke stemmer, mener datingekspert Marie Hagberg i Aftonbladet.se. Da kan du enten forsøke å gjøre en større forandring i forholdet, eller bestemme deg for at det er på tide å gå videre. Er du usikker, bør du bryte opp, mener Hagberg.

Da er det viktig å huske på at det finnes noen måter som er bedre enn andre. Det verste er å dumpe noen via SMS eller e-post, eller bare ved å slutte å ta kontakt. Det kan være fristende å velge enkleste utvei, men det skaper ingen ordentlig avslutning og skaper bare forvirring for begge parter.

Tips til deg som har blitt dumpet

* Ta vare på deg selv. Kjøp noe du har lengtet etter, gå på spa eller gjør noe annet som du setter pris på.

* Skriv ned positive og negative ting om eksen og forholdet, for å få perspektiv på tingene.

* Bestem deg for hvor mange dager du skal sørge, og skriv ned sluttdatoen i kalenderen din. Forsøk å holde datoen.

* Ikke ta kontakt med eksen. Det er viktig at du står imot trangen til å gi lyd fra deg. Blir fristelsen stor, så ring heller en venn som kan snakke deg fra det.

Les også:

50 måter å gjøre det slutt på

Dumpet på SMS

Slik gjør du det slutt

* Ring kjæresten din og si at dere trenger å prate. Slik får han eller hun et forvarsel.

* Møt hverandre på et nøytralt sted.

* Start med å fortelle alt som er positivit og bra med partneren din, gi han eller hun komplimenter.

* Legg så fram den dårlige nyheten. Gå rett på sak. Ikke forsøk å pakke inn budskapet, men si: "Jeg synes ikke vi skal treffes mer".

* Prøv å skape minst mulig rom for fortolkninger. Ikke la deg rive med for å være snill eller for å lindre situasjonen for den andre. Det gjør det bare vanskeligere i lengden.

* Forsøk å forklare handlingene dine så langt du kan, det hjelper den andre til å bearbeide hendelsen.

* Etter et brudd er det viktig å ta pause fra hverandre, minst en måned, ellers er det lett at man blir sammen igjen på helt feil grunnlag. Ikke ta kontakt for å trøste eksen, eller for å lette på din egen dårlige samvittighet. Det gjør bare helningsprosessen vanskeligere for den som har blitt forlatt.

Særlig er det siste punktet viktig, ifølge datingeksperten.

- Åpner mange dører

Etter et brudd er det vanlig å gå gjennom en tid med usikkerhet. Kanskje lurer du på om du har gjort det riktige valget, mange kan også kjenne usikkerhet og redsel for hvordan framtiden vil bli. Da bør man fokusere på at man faktisk har åpnet livet sitt for mange nye muligheter.

- Personlig mener jeg at alt for få gjør det slutt. Om man sier ja til noen som kanskje er feil, så sier man jo automatisk nei til den som kanskje er rett, sier Marie Hagberg til Aftonbladet.

Les mer i klikk.no

Samliv

Forhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning