Strangulering

Dødelig sexlek

Autoerotic asphyxiation er en for sexlek som kan få dødelige konsekvenser, noe skuspiller David Carradine og INXS-vokalist Michael Hutchence er eksempler på.

EN SEKSUELL AVART: Strangulering, eller autoerotic asphyxiation, omtales som en eksrem seksuell preferanse - som er potensielt dødelig. Ifølge en ny, amerikansk undersøkelse eksperimenterer barn helt ned i 9-årsalderen med kvelning for å få en slags rus ut av det.

EN SEKSUELL AVART: Strangulering, eller autoerotic asphyxiation, omtales som en eksrem seksuell preferanse - som er potensielt dødelig. Ifølge en ny, amerikansk undersøkelse eksperimenterer barn helt ned i 9-årsalderen med kvelning for å få en slags rus ut av det. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Publisert Oppdatert
SM: Å kontrollere partnerens tilgang på luft er kjent fra SM-miljøene.

SM: Å kontrollere partnerens tilgang på luft er kjent fra SM-miljøene. Foto: Foto: Nicos International Corp.

Nå viser det seg at barn også bedriver denne aktiviteten, som kan være mer utbredt enn vi tror.

Kjært barn har mange navn. Det har også verdens kanskje farligste sexlek: Autoerotic asphyxiation, erotic asphyxiation, eller bare asphyxiation, scarfing, breathe control, og det norske strangulering.

Det finnes flere varianter av denne sexleken - driver du med breathe control, for eksempel, dreier det seg om å kontrollere partnerens tilgang på luft. Dette er en relativt kjent form for sexlek innen sado masochistisk sex, og ofte benytter man seg at spesialsydde masker med åpninger til munn og øyne, som kan lukkes og åpnes med glidelås eller spenner.

ADVARER: Dr. Alanna Levine snakker om den nye amerikanske undersøkelsen på ABC News.

ADVARER: Dr. Alanna Levine snakker om den nye amerikanske undersøkelsen på ABC News. Foto: Foto: Faksimile

Skjer på privaten

Andre velger å bruke hendene - enten rundt partnerens eller ens egen hals - eller over munn og nese.

Den mer ekstreme formen involverer skjerf, kjetting, belter eller tau som surres rundt halsen, og plastposer som trekkes over hodet, og kalles strangulering på norsk. Mange utfører disse handlingene kun når de er alene og onanerer. Det er ofte da dødsulykkene inntrer.

- Det er vanskelig å vite hvor utbredt dette egentlig er, ettersom det skjer på "privaten", sier barnelege Alanna Levine til ABC News-programmet Good Morning America Health.

Levine er invitert i studio for å snakke om dette ettersom det er American Academy of Pediatrics som har publisert en studie som viser at barn helt ned i 9-årsalderen leker the choking game - "kveleleken" - for å bli svimle og få en slags rus.

Mellom 1995 og 2007 døde 82 barn i USA etter å ha lekt på denne måten. Barna var mellom 11 og 16 år, viser tall fra U.S. Centers for Disease Control and Prevention.

Dr. Alanna Levine ber foreldre være obs på farersignaler som merker rundt nakken eller andre kroppsdeler (bondage - å binde opp kroppen for seksuell nytelse kan også være involvert), blodskutte øyne og om barnet har mange slips, skjerf, bånd eller tau på rommet sitt.

Også i Norge

SCARFING: "Tate" i filmen Ken Park liker strangulering, eller scarfing, som det også kalles ettersom mange bruker skjerf som hjelpemiddel. Det er slik INXS-vokalist Michael Hutcence angivelig døde, eneste forskjell er at Hutcence brukte et belte i stedet for et skjerf.

SCARFING: "Tate" i filmen Ken Park liker strangulering, eller scarfing, som det også kalles ettersom mange bruker skjerf som hjelpemiddel. Det er slik INXS-vokalist Michael Hutcence angivelig døde, eneste forskjell er at Hutcence brukte et belte i stedet for et skjerf. Foto: Foto: Busy Bee Productions

Allerede i 2003 ble det rapportert om at denne sexformen hadde krevd livet til norske gutter helt ned i 11-årsalderen.

BILL: David Carradine, kanskje mest kjent for rollefiguren Bill i Kill Bill-filmene, ble funnet død i et skap på et hotell i Thailand i juni 2009. Han hadde ved et uhell kvalt seg selv.

BILL: David Carradine, kanskje mest kjent for rollefiguren Bill i Kill Bill-filmene, ble funnet død i et skap på et hotell i Thailand i juni 2009. Han hadde ved et uhell kvalt seg selv. Foto: Foto: Scanpix

ELEGANTLY WASTED: Vokalist i INXS, Michael Hutchence, døde ulykkeligvis etter å ha hengt seg fra dørhåndtaket på sitt hotellrom i Sidney i 1998.

ELEGANTLY WASTED: Vokalist i INXS, Michael Hutchence, døde ulykkeligvis etter å ha hengt seg fra dørhåndtaket på sitt hotellrom i Sidney i 1998. Foto: Foto: Warner Music

I 2003 intervjuet VG psykolog og spesialist i klinisk sexologi Thore Langfeld, og skriver at han via kolleger skal være kjent med at strangulering, eller scarfing/autoerotic asphyxiation skal ha ført til døden for fem norske gutter.

Langfeld arbeider ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Kjente tilfeller

Skuespiller David Carradine ble superkjendis etter i rollen som "Bill" i Quentin Tarrantino-filmene Kill Bill 1 og 2. Tarrantino er forøvrig kjent for sin fotfetish, noe man ser referanser til gjennom hele hans filmkarriere.

4. juni 2009 ble Carradine funnet inne i et skap på et thailandsk hotellrom. Ifølge Wikipedia hadde han den ene enden av en skolisse bundet rundt penis - og den andre rundt halsen. Han hadde dødd av kvelning.

Også vokalisten Michael Hutchence fra rockebandet INXS ble funnet kvalt på et hotellrom. I november 1997, under turneen for utgivelsen av albumet Elegantly Wasted, døde Hutchence etter angivelig å ha hengt seg etter beltet fra dørhåndtaket på hotellrommet i Sydney.

Han var naken da han ble funnet, og beltet, merkene på kroppen, samt at det ikke fantes noe selvmordsbrev gjorde at etterforskerne og familiemedlemmene mente han døde av autoerotic asphyxiation, skriver Wikipedia.

Et annet kjent tilfelle av dødsfall ved sexkvelning, er den japanske kultfiguren Sada Abe, som i 1936 drepte sin elsker ved kvelning under sexlek.

Deretter skar hun av ham penis og testiklene, som hun bar med seg i vesken i flere dager etterpå - helt til hun ble arrestert. Sada Abe er blitt en kultfigur etter at japanerne lot seg fascinere av historien og tolke den i kunstverk, noveller og på film.

Skjult som selvmord

Carradine-tilfellet ble først sett på som mistenkelig av det thailandske politiet. Det ble tatt prøver av liket og sendt til giftanalyse fordi det virket merkelig at han skulle ligge bundet opp i et skap. Men to av Carradines ekskoner kunne fortelle at han hadde sansen for bondage og ekstrem sex.

ARRESTERT: Da Sada Abe ble arrestert, hadde hun sin elskers penis og testikler i vesken. Bildet er tatt kort tid etter arrestasjonen, på Takanawa politistasjon i Tokyo i 1936.

ARRESTERT: Da Sada Abe ble arrestert, hadde hun sin elskers penis og testikler i vesken. Bildet er tatt kort tid etter arrestasjonen, på Takanawa politistasjon i Tokyo i 1936. Foto: Foto: Wikipedia

Også i Hutchence tilfelle kunne familiemedlemmer fortelle at han hadde en dragning mot alternativ sex.

Men i tilfeller der unge, ukjente menneskers eksperimentering går galt, blir dødsfallene ofte omtalt som selvmord selv om nær familie kanskje vet at det dreier seg om noe annet.

En undersøkelse, "Eroticized Repetitive Hangings", publisert i American Journal of Psychotherapy, hevder at så mange som 6,5 prosent av alle dødsfall registrert som selvmord kan være sexlek med kvelning som har gått galt.

- Det er ikke tvil om at en del selvmord i Norge blant unge egentlig skyldes dette. Noe annet blir skrevet i protokollen, men egentlig skyldes døden en erotisk ulykke, sier psykolog Esben Esther Benestad til VG.

Brukt i populærkultur

Den nye amerikanske tv-serien True Blood, som blant annet handler om vampyrer, hadde i sin første episode en scene der en kvinne blir kvalt under sexakten. Episoden føyer seg inn i en rekke referanser til fenomenet innen populærkulturen, CSI, har i episoden Room Service et tilfelle der en mann blir funnet kvalt. Det viser seg at han ved et uhell har kvalt seg selv under masturbering.

Filmene Beyond Vanilla (2001) og Ken Park (2002) omhandler også autoerotic asphyxiation.

Ifølge Dr. Daniel Cowell ved Marshall University, dør mellom 250 til 1200 amerikanere hvert år av seksuell strangulering. De fleste menn mellom 12 og 25 år, skriver han i journalen Pediatrics. Hvor mange tilfeller det finnes i Norge, vites ikke. Det er heller ingen tall på hvor mange som utøver denne sexformen, hverken i Norge eller på verdensbasis.

CSI: I sesong seks, episode to - Room Service - blir en mann funnet kvalt.

CSI: I sesong seks, episode to - Room Service - blir en mann funnet kvalt. Foto: Illustrasjonsfoto: CBS

Kilder: ABC News, VG, Pediatrics, Wikipedia, imdb, AAP, U.S. Centers for Disease Control and Prevention

Les også:

Den ultimate dildo-guiden

Derfor krymper penis

Her er knutene som holder i stormen

2 av 3 har brukt sexleketøy

Sunt å leke doktor

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning